Wątek przeniesiony 2018-06-26 11:13 z Nietuzinkowe tematy przez somekind.

Maile z serwera trafiaja do spami

0

Hej!
Mam problem przy którym trafiłem na ścianę.
Maile wysyłane z mojego vpsa za pomocą postfixa trafiają cały czas do spamu na google.

Skonfigurowałem już SPF, DKIM (w nagłówkach przychodzi pass) ale wciąż poczta ląduje w spamie. Macie może jakieś rady?

Delivered-To: [email protected]
Received: by 2002:a17:90a:d103:0:0:0:0 with SMTP id l3-v6csp703527pju;
        Tue, 26 Jun 2018 02:22:34 -0700 (PDT)
X-Google-Smtp-Source: AAOMgpdGqXYKD8AYIqtXZb7ALoMIN4dCkOxuzxoUwLmkUNTLHlXltuKyUdTrh0Sw87CCOso145YW
X-Received: by 2002:a1c:a406:: with SMTP id n6-v6mr945851wme.29.1530004954511;
        Tue, 26 Jun 2018 02:22:34 -0700 (PDT)
ARC-Seal: i=1; a=rsa-sha256; t=1530004954; cv=none;
        d=google.com; s=arc-20160816;
        b=dQsHdH6LoF0UynHdAThLLal2NvZjAujApxfqOydtTcUL6LbH0fWsh275nJn05fZzYB
         rrkRKcJHTmQ9IKIsUji7CVrI3lNGz7ti31GL3LO3wpYFi2QBZVkaVmxEsxKM8EplmyE1
         7tSVhGJy1/CHst/BiMekYKBpKdphAA9fx9GgCw5u7lbpGOaSgEphr7/E5bkPD36ql1Yn
         2I4lQmPEf9G9za63J5v4ThjItBuUb6BbOvar+vG0hu3xeBsqYKBH9CzXTjNK7JWhlqvB
         rGCUchUBVWsERqUdYulSNNTmTvWHgs38L/kABlB3sv2BGO9ZLh5bAlPrG0TYY/LqOizg
         O1rw==
ARC-Message-Signature: i=1; a=rsa-sha256; c=relaxed/relaxed; d=google.com; s=arc-20160816;
        h=from:date:message-id:to:subject:dkim-signature
         :arc-authentication-results;
        bh=sHSX6Z40eqlfzWzAvH8xz4Rtc3eJMZ99LCJO2DU13eY=;
        b=ytyZBIhGnBuKBHUo82ld8PtqdNghVrHFvbTDpPFFFrh19F82/t9MVd2984YCdNEagS
         3J8s4Ww+F8gWoxChazJ7jpiR6yAFkuK+EtZ+vRbwrtuTzj6zfNFi4xDWenTBwJQosfxT
         JjgQOV7TKoQ2SlGJqBQ/JJbjRt184zmrr8A0ehZ4RzSm5a+SFGn3IXqkFHw3GPOnS4cm
         cmKoUnPt2gvb6D/IyRo7bchURNzV3E8aNaPMy5iRgUjmUQJk/iLZp2U6TaCBDEuZ9Z3p
         VUI9Hv0t5M8Kur2IHLkTHWgtDRljotzhV1prdtnl7IakB+KR85pISf6MoxLe+w83IqIF
         HctA==
ARC-Authentication-Results: i=1; mx.google.com;
       dkim=pass [email protected] header.s=mail header.b=1Gf4SLtr;
       spf=pass (google.com: domain of [email protected] designates 147.135.209.1 as permitted sender) [email protected]
Return-Path: <[email protected]>
Received: from vps559431.ovh.net (nutsfashion.pl. [147.135.209.1])
        by mx.google.com with ESMTPS id e4-v6si1075092wrs.433.2018.06.26.02.22.34
        for <[email protected]>
        (version=TLS1_2 cipher=ECDHE-RSA-AES128-GCM-SHA256 bits=128/128);
        Tue, 26 Jun 2018 02:22:34 -0700 (PDT)
Received-SPF: pass (google.com: domain of [email protected] designates 147.135.209.1 as permitted sender) client-ip=147.135.209.1;
Authentication-Results: mx.google.com;
       dkim=pass [email protected] header.s=mail header.b=1Gf4SLtr;
       spf=pass (google.com: domain of [email protected] designates 147.135.209.1 as permitted sender) [email protected]
Received: by vps559431.ovh.net (Postfix, from userid 0) id B56E31B8415; Tue, 26 Jun 2018 11:22:33 +0200 (CEST)
DKIM-Signature: v=1; a=rsa-sha256; c=relaxed/simple; d=nutsfashion.pl; s=mail; t=1530004953; bh=sHSX6Z40eqlfzWzAvH8xz4Rtc3eJMZ99LCJO2DU13eY=; h=Subject:To:Date:From:From; b=1Gf4SLtrp36D+FCl20l+X2dKMiMdumrrQu6aF4a0UaXm6RmDWzmtXAqP9dn2WkG0L
	 5ZIh94FVjsVqEy1y5L8F5IP5+t8k5b4yq9l3IcyyQ/xv6RKAbq/oU/BF0CSeiOF+D6
	 I/HWk6HnDtCEqdBjNNdJ1duYeQjaRx51v8CtUF9M=
Subject: dokumenty
To: <[email protected]>
X-Mailer: mail (GNU Mailutils 2.99.99)
Message-Id: <[email protected]>
Date: Tue, 26 Jun 2018 11:22:33 +0200 (CEST)
From: root <[email protected]>

czesc, to jest wiadomosc testowa.
1

Często tak bywa w przypadku VPSów / innych serwerów niededykowanych do poczty - wystarczy, że ktokolwiek mający Twój adres IP wcześniej wysyłał spam, i potem trzeba to odkręcać.

Patrzyłeś czy nie znajdujesz się na jakichś blacklistach?

1

Moja sytuacja jest trochę odmienna, ale może Cię jakoś naprowadzi - bo też miałem problem z Google.

Firmowe maile mamy trzymane na "płatnym" gmailu.
Niestety, przez pewien czas maile wysyłane przez nas trafiały do spamu u odbiorców.

W końcu rozwiązaniem okazało się dodanie odpowiednich dwóch wpisów w DNS obsługującym domenę, z której maile były wysyłane. Te wpisy to:
DOMENA.pl. TXT "v=spf1 mx include:_spf.google.com ~all"
@ TXT "v=spf1 mx include:_spf.google.com ~all"

Oczywiście w miejsce "domena.pl" podaj dane swojej domeny, z której próbujesz wysyłać maile. Zwróć też uwagę na kropkę na końcu domeny - bez tego nie chciało działać.

Tak, jak napisałem - to nie jest taka sama sytuacja co Twoja, ale może jakoś Cię to nakieruje.
Poszukaj, czy problem nie tkwi w DNS'ach.
Podczas wyjaśniania naszej sprawy dowiedziałem się, że gmail pilnuje DNS'ów i jeśli coś nie pasuje (czyli są podejrzenia, że mail może być fałszywy) to bardzo chętnie i bez większych skrupułów wrzuca wszystko do spamu. Może to jest jakaś wskazówka.

Ewentualnie możesz też zrobić jak pisze @Patryk27 i sprawdzić, czy twój IP nie jest nigdzie wpisany na listę abuserów. Pytanko - od jak dawna masz tego VPS'a? Jeśli to świeża sprawa - jest to możliwa opcja. Jeśli od kilku miesięcy/lat - nie podejrzewam, żeby to było przyczyną (aczkolwiek - sprawdzić warto). Zacznij od sprawdzenia tutaj: https://mxtoolbox.com/blacklists.aspx

1

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.
Dodalem juz wczesniej ten wpis z 'googlowskim' dnsem ale to i tak nic nie dalo.

Okazalo sie, ze problem lezal chyba w braku ustawiania naglowkow.

Kiedy wysylalem testowego maila bezposrednio z konsoli za pomoca:

echo "testowy mail" | mail -s "tytul" [email protected]

taki mail trafial do spamu. Po skonfigurowaniu naglowkow i wysylce np przez php mail dochodzi bez problemow wiec poki co problem rozwiazany :)

P.S.
Serwer i konfiguracje, ktora czaruje trzepie na wszystkie strony wszystkimi dostepnymi w sieci skanerami bo jest swiezutki:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1