VMWare - aktualizacja Windowsa 10 zmuliła totalnie system

Odpowiedz Nowy wątek
2018-06-18 14:28
0

Witam.
Pytanie czy ktoś z was też tak ma/miał i jak sobie poradził. Mam Windows 10 postawiony jako maszyna wirtualna (ESXi 5.0). Przybyła super pro aktualizacja wiosenna i zaczęło tak mulić i ciąć tą maszyną, że kompletnie nic nie da się zrobić. Co gorsze, postawiłem na nowo inną maszynę z Windows 10 1803 i jest identycznie to samo... Nawet czyścioch nie ogarnia tego update'u.
Czy to jest kwestia jakiegoś buga w Windows 10 1803, który nie daje rady z vmware? Mam kilka innych maszyn fizycznych (ta sama wersja vmware) i na nich też są wirtualne z Windowsem 10 1803 i nie ma tego problemu. Myślicie, że to kwestia sprzętowa?

Pozostało 580 znaków

2018-06-18 14:54
0

Coś chyba z ostatnią aktualizacją jest w ogóle skopane. Rano koleżanka z firmy mówiła, że całą niedzielę była bez kompa. W sobotę pod wieczór pojawiła się aktualizacja - niby poszło OK, system się zaktualizował i wyłączył.

W sobotę włączyła maszynkę, a tam informacja, że aktualizacja się instaluje dalej, pojawia się informacja o procentach, potem system się resetuje - i od nowa. Instalowanie aktualizacji, restart.
Zostawiła to i dosłownie cały dzień było tak zapętlone, dopiero pod wieczór się odetkało (samo z siebie - nikt niczego nie ruszał).

O dziwo - na moich 2 kompach z Win10 wszystko się zaktualizowało bez problemowo.


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say

Pozostało 580 znaków

2018-06-18 15:21
0

No właśnie aktualizacja przeszła super ale systemem coś muli. Zachowuje się tak jakby były bad sectory na dysku, długo się wszystko ładuje. Jak się łącze ze zdalnym pulpitem to przynajmniej przez 30 sekund mam czarny ekran, aż załapie obraz. Nie wiem co mam robić...

Pozostało 580 znaków

2018-06-18 15:22
3

problemy z windows 10? niemożliwe :]


Pozostało 580 znaków

2018-06-18 15:38
0

Mam kilka innych maszyn fizycznych (ta sama wersja vmware) i na nich też są wirtualne z Windowsem 10 1803 i nie ma tego problemu.

To nie jest zasada. Opisany przeze mnie przypadek jest jedynym, tylko nie wiem gdzie problemu szukać.

edytowany 1x, ostatnio: AdamWox, 2018-06-18 15:39

Pozostało 580 znaków

2018-06-18 15:38
1

Dosłownie przed chwilą dostałem maila od kupla. Poniżej jego treść:

Kolejny problem z Windows 10 po aktualizacji - Błąd systemu plików

Chłopaki gdybyście doświadczyli takiego fantastycznego problemu, jak ja przed chwilą - rozwiązanie jest banalnie proste.

Otóż przed chwilą okazało się, że nie mogę otworzyć żadnego pliku graficznego, bo system mieli mieli i po kilkunastu sekundach wywala "Błąd systemu plików -85" i w c**** tam tych cyferek. Jak pogóglałem, to na stronach microsoftu oczywiście radzą jakieś bzdury typu odinstaluj antywirusa, sprawdź to i owo i inne pierdoły.

Za to na jakimś innym forum znalazłem wypowiedź gościa, który spędził nad tematem kilka godzin, ale rozwiązał - otóż wystarczy założyć nowe konto użytkownika, zalogować się na nie, a potem zalogować się z powrotem na swoje konto. U mnie również pomogło.


That game of life is hard to play
I'm gonna lose it anyway
The losing card I'll someday lay
So this is all I have to say
Jade z tym koksem! :D :D :D dam znać czy pomogło :D - AdamWox 2018-06-18 15:43
Daj znać - sam jestem ciekawy :) . Wprawdzie problemy Twoje oraz kumpla są inne, ale może podane rozwiązanie będzie pomocne. - cerrato 2018-06-18 15:44

Pozostało 580 znaków

2018-06-19 10:07
0

Niestety, ale twój pomysł nie pomógł. Zamula dalej. Szkoda. Kombinuje dalej :D

Szczerze mówiąc jakichś wielkich nadziei nie miałem, ale wkleiłem wiadomość, bo może komuś się przyda. - cerrato 2018-06-19 10:35

Pozostało 580 znaków

2018-06-19 10:16
0

A sprawdzałeś co siedzi w procesach i tak zamula? Jakie masz użycie CPU, RAM, Dysk? Ja miałem kilka razy problem z instalacją w tle Microsoft Office Click-to-run (SxS) i ostatnio coś z Windows telemetry. Zabicie procesów poprawie sytuację. Jeśli to ten problem to wiadomo czego szukać w necie odnośnie wyłączenia.

Pozostało 580 znaków

2018-06-19 10:21
0

W załączniku masz. To jest system terminalowy. Czasem jedna lub dwie osoby korzystają z Comarch Optima na tej maszynie na swoim użytkowniku, ale jak widać na screenie Optimy nie ma a już jest 100% procka.

Nadal nic nie napisałeś odnośnie mojej uwagi kilka postów wyżej. Czemu masz taką stara wersję esxi? Nie wiem, czy upgrade rozwiąże problem, ale na pewno nie zaszkodzi - na ogół lepiej jest mieć wersję aktualne - cerrato 2018-06-19 10:38
Nie mam nowszej wersji, ponieważ nigdy nie miałem problemów z wersją jaką mam. Druga sprawa aktualizacja u moich klientów jest strasznie czasochłonna. Jedynym usprawiedliwieniem, jaki podałem ci tutaj ze dwa razy, to to, że mam kilka maszyn wirtualnych z tym samym esxi i tym samym windowsem 10, na których problemu z muleniem nie ma. - AdamWox 2018-06-19 10:42
A czy te inne maszyny to fizycznie taki sam sprzet, co ten, który robi problemy? Czy każdy serwer jest inny? - cerrato 2018-06-19 11:44
Na jednym sprzęcie jest 6 maszyn (różne systemy) i muli stary terminal z windows 10 1803, zrobiliśmy drugą wirtualkę na tej samej maszynie z czystym windows 10 1803 i też muli. Na innych sprzętach to już inni klienci ale ten sam esxi i ten sam windows 10 mulenia nie ma. - AdamWox 2018-06-19 11:55

Pozostało 580 znaków

2018-06-19 10:26
0

A takie pytanie,:
Co najbardziej jest obciążone w Monitorze Wydajności (dysk, ram, procek) i który proces przymula zasoby?
Ewentualnie można jeszcze zobaczyć w event viewer czy coś się tam nie sypie.

Pozostało 580 znaków

2018-06-19 10:39
0

Monitor wydajności masz w załączniku wyżej. Zakładka "Wydajność" pokazuje to samo, ale wykresowo, więc nie bardzo wiem co to miało by wnieść do sprawy. W podglądzie zdarzeń mam błąd z VMware Tools
[ warning] [vmusr:vmusr] SOCKET failed to create socket, error 10047: Unknown error 10047 (0x273f), który pojawia się średnio 2 razy w ciągu sekundy.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0