Stawiamy pierwszy serwer a na nim własną stronę - podstawy

0

Siemka. Znajdzie ktoś chwile by rozjaśnić temat jak w tytule. Planuje na koniec roku zakupić mały serwer na małe potrzeby praktycznie w celach dydaktycznych, Ale do do tego czasu użyję obecnego kompa . Jak i czym postawić kompa jako serwer? Czego potrzebuję by nie tylko zwykły html był widoczny ale strona w oparciu o bazy danych mysql i php była widoczna z zewnątrz. Bo raczej nie wystarczy kopiuj / w klej. Do testów korzystam z xamppa, lokalnie ale nigdy nie musiałem nic ustawiać.
Co zrobić co wykupić gdzie bo teraz mając net z Vectry jak postawie serwer strona będzie widoczna chyba tylko przez IP jak zrobić by połączyć to z domeną np interia,pl. Proszę, o wytłumaczenie łopatologiczne bo jestem kompletnie zielony, pierwsze strony i bazy mam za sobą ale od tej strony jestem kompletnie zielony. Jestem samoukiem

0

XAMPP sam w sobie jest już serwerem. Wystarczy otworzyć porty (gdzieś w konfiguracji routera i zapewne komputera), aby osoby z zewnątrz miały dostęp do treści przez niego udostępnianych.
Żeby mieć domenę, trzeba ją najpierw wykupić (w home.pl lub tym podobnych). Wtedy wystarczy zwykle wskazać w konfiguracji takiej wykupionej domeny swój adres IP i gotowe, bo tak właśnie de facto działają domeny: są po prostu czytelniejszą dla ludzi pseudonakładką, a komputer i tak interpretuje to jako IP.

0

Dziękuję za rozjaśnienie umysłu :) Mam już wykupioną właśnie w home.pl i tam trzymam swoją stronę, ale chce się nauczyć trochę z drugiej strony i tu tez mam pytanie bo to moja pierwsza taka usługa. Czyli domena to domena a hosting to miejsce na dysku. Więc mogę kupić samą domenę bez miejsca na serwerze, czego szukać w xamppie by to powiązać z moim IP? Teraz drugie pytanie certyfikat bezpieczeństwa, nie wykupiłem tego na home, i chyba przez to się system czy przeglądarka odzywa na obcym komputerze gdy chce otworzyć swoja stronę i trzeba akceptować zgody by ją otworzyć. Czy coś takiego też można na własnym serwerze wykupić i dodać jeśli tak to będzie automatycznie powiązane z domeną czt gdzieś trzeba to ustawić ręcznie, a jeśli nie to co zrobić w takim wypadku by u innych odbiorców przeglądarka się nie burzyła ?

0

ustawisz sobie DNSy na DNSy usługi domeny z home. czy gdzie kupisz i masz domenę podpiętą aby serwer był w sieci, to musisz przekierować na niego ruch na jakimś porcie, najlepiej innym niż ::80, to raz a dwa to wymaga dużego zabezpieczenia serwera aby źli ludzie nie weszli Ci na kompa przez przekierowany ruch z routera

0

Właśnie zabezpieczenia, zbieram na serwer nazbieram może i na to, nie wiem nawet jak i czego szukać bo tu nie chodzi o zainstalowanie w systemie antywirusa , nie potrzebuje zabezpieczeń jak na stronach rządowych bo chcący wejdą i na pentagon, gdybym wiedział jak podejść do tematu sam bym poszukam w google, chodzi mi o zawężenie tematu reszte sobie sam wyszukam i co z tym certyfikatem zabezpieczeń z home.pl

1

nie prościej jakiego vps'a sobie kupić za kilka złoty?

0

nie wiem co to vps, to raz a moze i prosciej , gdyby wszystko miało być proste to jaki kretyn związki wymyślił :)

0

Nie stawiaj XAMPP jako środowiska produkcyjnego, jeśli nie wiesz jak go zabezpieczyć, a to nie jest banalna sprawa do opisania w jednym zdaniu.

https://www.apachefriends.org/pl/faq_windows.html
Do doczytania: Czy XAMPP jest gotowy do środowiska produkcyjnego?

To nie złośliwa porada - zabezpieczanie serwera to gruby temat, od filtrowania ruchu po jakieś różne dodatki, fail2bany itp. 99% ludzi robiących aplikacje webowe nawet lata spokojnie polegnie na zabezpieczeniach nawet mając świadomość złożoności tematu. Poza tym komp musi chodzić 24h, jak będziesz chciał maile u siebie - dodatkowo trzeba doinstalować serwer mailowy, jak FTP - serwer FTP, każdy otwiera kolejne furtki na twój komp. A trzeba podkreślić, że XAMPP przy domyślnej konfiguracji ma otwarte wszystko co można (na SQL brak hasła), wrzuconego phpmyadmina (z minimalnymi zabezpieczeniami, bez hasła). Bez ogarnięcia konfiguracji pierwszy lepszy gimnazjalista wyczyści ci wszystko albo gorzej - uzłośliwi.

XAMPP nie był stworzony na środowisko produkcyjne online (a widzę co próbujesz zrobić - podpinanie domeny itp.), tylko do wewnętrznych testów i na upartego można go utwardzić, ale to nie robota dla początkującego.

Na prąd wydasz więcej jak na byle jaki hosting współdzielony, a czas też kosztuje.

Hosting to jest fajna działka i gdy jest się dobrym bezpiecznikiem - dość intratna, ale nie na początek, gdy dopiero stawiasz pierwsze kroki.

Jeśli mimo wszystko się chcesz porywać, to polecam najpierw to: https://community.apachefriends.org/f/viewtopic.php?p=192464
A następnie poszukać xampp hardening. Ale robisz źle.

0

Ja nie oczekuje prostego związku :) Mimo że jeden mam trudny :) Chce se czegoś nauczyć, nie szukam kodów czy gotowych instrukcji, tylko informacji by wiedzieć jak się za to zabrać . Napisałem w temacie ze podstawy i jestem zielony więc białe skarpety z całtm szacunkiem dla Twej wiedzy nic mi to nie mówi

0
TolekNieBanan napisał(a):

Ja nie oczekuje prostego związku :) Mimo że jeden mam trudny :) Chce se czegoś nauczyć, nie szukam kodów czy gotowych instrukcji, tylko informacji by wiedzieć jak się za to zabrać . Napisałem w temacie ze podstawy i jestem zielony więc białe skarpety z całtm szacunkiem dla Twej wiedzy nic mi to nie mówi

jeżeli się nie mylę, to vps jest to po prostu maszyną wirtualną (takim twoim kompem) do której łączysz się przez np. pulpit zdalny i sobie tam działasz i robisz co chcesz, jak na swoim pc.

i kosztują one (zależy od parametrów) np. 30zł/miesiąc

https://www.ovh.pl/vps/

0

Cholercia jestem laikiem możecie bez komentarzy, bo już nie wiem co jest co. Chce się czegoś nauczyć , co to jest vpn jesli chodzi o stronę na swoim serwerze, Nie od razu to ma być pentagon, ale od czegoś musżę zacząć

0

ja to bym spróbował spisać w googla:
jak skonfigurować vps
vps jak zacząć
serwer vps co to

ale ja to starej daty jestem...

0

A myślisz że na czym stoi teraz większość aplikacji webowych. Myślisz że każdy bawi się w swoją serwerownie ? Kupujesz prosty serwer VPS który konfiguruje aż tak jakbyś konfigurowal maszynę pod biurkiem - przez ssh/rdp. Jedyne co ci odpada to konfiguracja Linuxa pod kątem sprzętu sterowników itd. kupowanie w tych czasach serwera po to tylko żeby nauczyć się administrowania to głupota i marnowanie pieniędzy. Za te 30 zł /mc dostaniesz dokładnie takie samo środowisko jakbyś stawiał to na fizycznej maszynie.

0

pewnie masz rację ale mimo wszystko ktoś serwer home.pl musiał postawć? , tylko praktyka czyni mistrzem, nie chcesz pomóc nie pomagaj, nie pisz ile to kosztuje, wszystko mnie interesuje ale pytania były inne, czce sie czegos nauczyc pentagon sam sie nie zbudował

0

Ja wykupiłem sobie konto na tiktalik.pl
https://tiktalik.com/pl/
Tam masz wirtualny serwer.

Potem mozesz zainstalowac php, baze danych i postawic serwer apache i .... tyle :)

https://websiteforstudents.com/install-apache2-mariadb-and-php-7-1-lamp-on-ubuntu-16-04-lts-server/

Potem mozesz doinstalowac np. phpmyadmin.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1