Laptop do programowania - linux

0

Witajcie.

Chcę kupić laptopa do programowania (Java). Najważniejsze jest dla mnie aby dało się na nim zainstalować linuksa.
Reszta wymagań:

CPU: i5/i7 (4 rdzenie)
RAM: 16GB
Matryca: 14-15,6" FHD IPS (matowa)
Dysk: SSD 256GB
Budżet: do 5k

Zależy mi aby wypowiedziały się osoby, które dany sprzęt mają (miały) i pracują (pracowały) na linuksie (niekoniecznie z javą).

0

Ankieta personalna - jak napisać prośbę o pomoc w wyborze odpowiedniego modelu laptopa
A konkretnie szukasz bardziej poręczne czy jednak standardowego 15,6" (z numeryczną) do pracy głównie przy biurku. Czas pracy na baterii? Procesor wysoko napięciowy H//HQ (45W) czy niskonapięciowe U (15W)? Kiedy planujesz kupić?

Najlepiej szukaj z modeli biznesowych, jak Vostro, Latitude, Thinkpad L/T w tych nie ma problemu nawet jak byś zmieniał kartę WiFi.
Lenovo Thinkpad L580 i5-8250U/16GB/256/Win10P FHD
Dell Latitude 5480 i5-7440HQ/16GB/256/10Pro FHD
Dell Latitude 5580 i5-7440H/16GB/256/10Pro FHD

0
FxJ napisał(a):

A konkretnie szukasz bardziej poręczne czy jednak standardowego 15,6" (z numeryczną) do pracy głównie przy biurku. Czas pracy na baterii? Procesor wysoko napięciowy
H//HQ (45W) czy niskonapięciowe U (15W)?

Zdecydowanie H/HQ. Trochę się interesowałem i7-8559U, i7-8550U ale nie jestem pewien czy dadzą radę.
Czas pracy na baterii fajnie było by gdyby wytrzymał 2h.
Biorę pod uwagę zarówno 14" jak i 15,6".
Najważniejsze jest dla mnie to aby dało się na tym sprzęcie zainstalować linuksa.

Kiedy planujesz kupić?

W ciągu najbliższego miesiąca.

Najlepiej szukaj z modeli biznesowych, jak Vostro, Latitude, Thinkpad L/T w tych nie ma problemu nawet jak byś zmieniał kartę WiFi.
Lenovo Thinkpad L580 i5-8250U/16GB/256/Win10P FHD
Dell Latitude 5480 i5-7440HQ/16GB/256/10Pro FHD
Dell Latitude 5580 i5-7440H/16GB/256/10Pro FHD

Gwarantujesz, że na tych modelach bez problemu zainstaluję linuksa (i da się na nim pracować)?

1

Temat był już (w różnych wariantach) wałkowany wiele razy, więc żeby nie powielać treści - rzuć okiem na ten wątek:
Wybór laptopa
a w szczególności na moje wpisy w nim zawarte.

Podtrzymuję wszystko, co pisałem odnośnie Lenovo w520. W tej chwili też na nim siedzę i powiem Ci, że pisanie postów na 4P idzie o wiele lepiej, niż na innych sprzętach ;) Bez żadnych problemów udało mi się zainstalować Mint'a 18.2, system wszystkie urządzenia rozpoznał i skonfigurował z automatu (łącznie z grafiką), poradził sobie także idealnie ze stacją dokującą oraz jej obsługą, przełączaniem między monitorami itp.

0

Zdecydowanie H/HQ.
No to na nowe biznesowe z Coffee Lake-H jeszcze troszkę poczekasz, i7-8750H (6 rdzeniowy) sądzę że za dopłatą co najmniej 2 tyś PLN.

0

nie wiem w sumie po co mu polecacie lapki z goownianym windows 10 skoro gościu chce linuxa, ale ok :D

0
cerrato napisał(a):

Temat był już (w różnych wariantach) wałkowany wiele razy, więc żeby nie powielać treści - rzuć okiem na ten wątek:
Wybór laptopa
a w szczególności na moje wpisy w nim zawarte.

Podtrzymuję wszystko, co pisałem odnośnie Lenovo w520. W tej chwili też na nim siedzę i powiem Ci, że pisanie postów na 4P idzie o wiele lepiej, niż na innych sprzętach ;)
Bez żadnych problemów udało mi się zainstalować Mint'a 18.2, system wszystkie urządzenia rozpoznał i skonfigurował z automatu (łącznie z grafiką), poradził sobie także
idealnie ze stacją dokującą oraz jej obsługą, przełączaniem między monitorami itp.

Dzięki. Wcześniej miałem 3 thinkpad-y (2 modele jeszcze od IBM) i bardzo je lubiłem. Głównie ze względu na klawiaturę i trackpoint;) Nigdy też nie miałem z nimi problemów. Ostatnio nawet oglądałem poleasingowego W530 z i7-3740QM, 16GB RAM. Cena 2k z kawałkiem. Z tym, że na klawiaturze nalepki a sprzedawca w zasadzie nie dawał gwarancji. Trochę się obawiam, że po zakupie okaże się, że trzeba kupić nową baterię, nową klawiaturę itp. Więc nie wiem czy nie lepiej dołożyć trochę i kupić nowego.

0

Z nowych z wydajniejszym procesorem HQ - hybryda
Dell Vostro 7570 i7-7700H/8GB/128+1000/10Pro GTX1050Ti
Matryca FULL HD IPS, solidne wykonanie ciekawy design,, podświetlana klawiatura, dwa dyski wewnątrz laptopa, duża liczba złączy w tym Thunderbolt 3, dobra kultura pracy dobry serwis gwarancyjny od Della.

Acer Aspire 7 i7-8750H/16G/256+1000/Win10 GTX1050Ti FHD
Nowy model z procesorem 8 generacji HQ 6 rdzeniowym. Matryca FULL HD matowa IPS, solidne aluminiowe wykonanie przy tym stonowany design nie jest typowo gamingowy, podświetlana klawiatura na biało wygodna ładnie komponuję się z czarną obudową laptopa, dwa dyski wewnątrz laptopa duża wygodna dysk SSD na system i najważniejsze programy, HDD na dane oraz projekty, przyzwoite głośniki jak na laptop, system w cenie koszt system to 400-500 zł. Plusem jest uczciwy stosunek ceny do wydajności.

Ewentualnie bardziej Ultrabook
ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i7-7700/16/256SSD+1TB/Win10
Matryca FULL HD IPS, procesor 7 generacji, dwa dyski, aluminiowa obudowa przy tym lekki 2 kg wagi, podświetlana klawiatura, niezłe audio.

1
czysteskarpety napisał(a):

nie wiem w sumie po co mu polecacie lapki z goownianym windows 10 skoro gościu chce linuxa, ale ok :D

Wiesz sprzęt ta firm/instytucji te modele są sprzedawane tylko z OS-em, nie licząc np. Thinkpadów L które można dostać bez.

1

że na klawiaturze nalepki

No i w czym problem?
Same naklejki nie przeszkadzają, jak się zetrą to naklejasz nowe, prawie ich nie widać.. a poza tym to kto patrzy na klawiaturę? Zwłaszcza w Thinkpadach - zdaniem wieeelu osób są to najlepsze klawiatury na rynku. W tej chwili też siedzę na ThinkPadzie i zgadnij, ile razy spojrzałem na klawiaturę podczas pisania :)

sprzedawca w zasadzie nie dawał gwarancji.

Pamiętaj, że niezależnie od faktu gwarancji (którą może dać, albo stwierdzić, że jej nie udziela) jest jeszcze coś takiego jak rękojmia sprzedawcy. Wynika ona z ustawy i za bardzo nie ma możliwości jej ograniczenia (są pewne okoliczności, ale nie jest to temat tego wątku, więc nie będę wchodzić w szczegóły). Rękojmia dotyczy także rzeczy używanych.

1
Gajwer napisał(a):

Ewentualnie bardziej Ultrabook
ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i7-7700/16/256SSD+1TB/Win10
Matryca FULL HD IPS, procesor 7 generacji, dwa dyski, aluminiowa obudowa przy tym lekki 2 kg wagi, podświetlana klawiatura, niezłe audio.

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i7-7700HQ/16GB/1TB/Win10
Samsung 960 EVO 250GB (PCIe NVMe)
Ja bym go wyłącznie z dyskami NVMe sugerował.

0

ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i7-7700HQ/16GB/1TB/Win10
Samsung 960 EVO 250GB (PCIe NVMe)
Ja bym go wyłącznie z dyskami NVMe sugerował.

A jaką dystrybucje linux miałeś/masz zainstalowaną na tym laptopie? Czy instalacja przebiegła bez problemów? Czy wszystko działa ok?

0
cerrato napisał(a):

że na klawiaturze nalepki

No i w czym problem?
Same naklejki nie przeszkadzają, jak się zetrą to naklejasz nowe, prawie ich nie widać.. a poza tym to kto patrzy na klawiaturę? Zwłaszcza w Thinkpadach - zdaniem wieeelu osób są to najlepsze klawiatury na rynku. W tej chwili też siedzę na ThinkPadzie i zgadnij, ile razy spojrzałem na klawiaturę podczas pisania :)

sprzedawca w zasadzie nie dawał gwarancji.

Pamiętaj, że niezależnie od faktu gwarancji (którą może dać, albo stwierdzić, że jej nie udziela) jest jeszcze coś takiego jak rękojmia sprzedawcy. Wynika ona z ustawy i za bardzo nie ma możliwości jej ograniczenia (są pewne okoliczności, ale nie jest to temat tego wątku, więc nie będę wchodzić w szczegóły). Rękojmia dotyczy także rzeczy używanych.

A może znasz jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę?

0

A może znasz jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę?

Trochę to smutne/przykre, że tak mnie zlewasz :(

Dałem Ci link do bardzo podobnego wątku, ale jak widać nie chciało Ci się do niego zajrzeć.
Bo jakbyś zajrzał, to zapewne byś zauważył mój wpis dotyczący polecanych sprzedawców - https://4programmers.net/Forum/1466762

0

Polecane sklepy ze sprzętem poleasingowym - masz tu cały wątek.

0
cerrato napisał(a):

A może znasz jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę?

Trochę to smutne/przykre, że tak mnie zlewasz :(

Dałem Ci link do bardzo podobnego wątku, ale jak widać nie chciało Ci się do niego zajrzeć.
Bo jakbyś zajrzał, to zapewne byś zauważył mój wpis dotyczący polecanych sprzedawców - https://4programmers.net/Forum/1466762

Przepraszam, faktycznie jeszcze nie czytałem. Mam teraz trochę innej roboty i zostawiłem go sobie na później.

0

"polecani" sprzedawcy mają hurtownie, zwykle i tak wysyłają losowo, możesz trafić rodzyna, a możesz i trupa, jak już to kupować od prywatnego, albo konkretny egzemplarz z real-fotami

0

"polecani" sprzedawcy mają hurtownie, zwykle i tak wysyłają losowo

No akurat się nie zgodzę.
O ile w przypadku RB elektronik/RetroPC mam dojście "od zaplecza" i mogę liczyć na "lepsze traktowanie", to i tak z tego co widziałem wiele razy będąc u nich - dbają o jakość. Wiadomo, że są to sprzęty używane, ale raczej nie biorą złomu, tylko starają się mieć porządne rzeczy. Zresztą to też im się opłaca - bo wszystko sprzedają legalnie, wystawiają faktury, udzielają gwarancji. Więc jakby mieli zajechane padła, to szybko reklamacje, zwroty i naprawy gwarancyjne by ich przygniotły. Poza tym jeśli klientowi pasuje - może się pojawić, obejrzeć przed zakupem, wybrać swój model itp.

Z kolei - jak zresztą pisałem wcześniej - CBIT znam jedynie "zdalnie", nie są to moi żadni znajomi, ale nie miałem z nimi problemów, kompy są zgodne z opisem, a w razie reklamacji stają na wysokości zadania.

Może Ty miałeś jakieś złe doświadczenia ze sprzedawcami, ale nie traktuj wszystkich jako ściągaczy śmieci z zagranicy. Podane dwie firmy są przeze mnie wiele razy sprawdzone, inaczej bym nie pisał.

0

ale nie każdy ma możliwość sprawdzenia na miejscu, a cbit ma strasznie drogo z tego co widzę, dodatkowo często tacy dostawcy stosują plomby gwarancyjne co właściwie wyklucza upgrade sprzętu przez czas gwarancji

0

Odnośnie plomb - nie wypowiem się, bo nie pamiętam. Mogę jedynie napisać, że nigdy mi one w niczym (jeśli masz rację i w ogóle Cebit je stosuje) nie przeszkadzały.
A co do cen - może nie są najtańsi, ale z to (jak pisałem wcześniej) mają dość porządne sprzęty, a do tego w razie problemów fajnie się zachowują, a nie spławiają klienta. Więc osobiście wolę nawet zapłacić troszkę więcej, niż kupić taniej u jakiegoś Zdzisia na allegro i potem się bujać z reklamacjami.

0

Gdybyś myślał o sprzęcie poleasingowym, a byłbyś z miasta, to warto się przejść do jakiegoś sklepu z takim sprzętem, by na własne oczy zobaczyć, co kupujesz. Jeśli jesteś z Krakowa to od siebie poleciłbym sklep Mavaro, sprzęt w dobrej cenie jak i stanie.

0

Mavaro jest ok. Polecam tez Solekom. Zawsze warto zadzwonic i dpytac bo po pierwsze nie koniecznie maja wszystko w internecie. Po drugie bez problemu mozna pozmieniac komponenty typu dysk, pamiec itp.

W obydwu moglem porownac kilka egzemplarzy. Dzieki temu wybralem ten co mi sie najbardziej podobal i nie mial zadnych artefaktow na wyswietlaczu. Warto sprawdzac caloekranowe tlo w roznych kolorach.

1

Korzystam z della 5480 14' dell 5480 i5 7440HQ 512SSD 16GB DDR4, sprawdza się idealnie, lekki, długo trzyma na baterii. Pracuje na Ubuntu 16.04 z instalacją nie było problemu. Na razie śmiga, odpalam virtualki na nim, czasami programowanie w Javie, docker - odpalanie obrazów.

0

Ja kupiłem laptop z AMD Ryzen 7 i jest dobry pod Linux Mint 19 z Cinnamon.
https ://www. dobreprogramy.pl/Luka-Spectre-dala-dostep-do-najbardziej-chronionego-trybu-dzialania-procesora,News,88257.html

0

To nie jest ten sam model laptopa.

0

X580VD czy N580VD to to samo ;)

0

Nie, laptopy na rynki zagraniczne mogą mieć zupełnie inne kontrolery, matryce itp co za tym idzie nie obsłuży wydajniejszego dysku.

0

a tak offline to czytałem, że nvidia wprowadziła słabszy układ GeForce MX150, uważajcie jak będziecie kupować

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1