Dysk SSD - Wolny Odczyt

0

Witam. Wczoraj zakupiłem swój pierwszy dysk SSD z racji tego ze mieszkam w małej mieścinie ograniczony byłem do "aż" jednego dysku a konkretnie Sandisk SSD Plus 240 GB niestety trafiłem chyba na wadliwy egzemplarz gdyż odczyt to zaledwie 120 mb/s a powinno być chociaż 400 mb/s z tego co widzę na stronach publikujących rezultaty testów tego dysku. Dysk oczywiście działa w trybie AHCI podłączony przez SATA III. Wyłączone są również różne zbędne opcje jak indeksowanie plików, prefetch itp dysk testowałem w AS SSD Benchmark oraz Crystal Disk Info. Na koniec dodam tylko że nawet z HDD mam lepszy odczyt bo ponad 160 mb/s czyli na bank coś jest albo z dyskiem albo źle coś ustawione w biosie. Orientuje się ktoś jaka może być przyczyna?

0

spróbuj zaktualizować stery chipsetu, rapid costam od intela, w AS SSD Benchmark zobacz czy masz wszystko na zielono, w jakimś HDtune zobacz czy masz na pewno sata3 aktywne, sprawdź czy SMART czysty, ew. u na innym kompie w ostateczności

2

Jak mała to mieścina, że kurier/poczta nie dociera? Pierwsze słyszę, żeby wielkość miasta determinowała wybór w sprzęcie komputerowym...

0
Panczo napisał(a):

Jak mała to mieścina, że kurier/poczta nie dociera? Pierwsze słyszę, żeby wielkość miasta determinowała wybór w sprzęcie komputerowym...

Niestety cierpliwość nie jest moją mocną stroną dlatego zdecydowałem się na zakup tego co było pod ręką, poza tym do domu wracam na ogół po godzinie 21 a czasami i później a kurierzy lubią stwarzać problemy przybywając do godziny 17. Co do tego dysku to albo jakaś podróba albo jakiś "gorszy" model bo jest to dokładnie model UF3000RL a portale testujące ten dysk miały do dyspozycji model Z32080RL kupiłem go w "dziwnym" opakowaniu takim w jakim sa np sprzedawane karty sim do telefonów, żadnego pudełka itd będę musiał jakoś ogarnąć zakup "normalnego" dysku za pośrednictwem sklepu internetowego i kuriera bo jednak nie lubię wyrzucać pieniędzy w błoto pomimo że dysk nie był zbyt drogi.

1

są zawsze paczkomaty, albo przesył pocztą i odbiór osobiście na poczcie

0

a czy tylko mnie interesuje przepustowość SATA III ?

od kiedy miałaby ona wynosić rzeczone 400 MB/s co będzie do osiągnięcia ale na M.2 ...

aha przy okazji , nie widzę screena S.M.A.R.T dysku najlepiej z CristalDiscInfo

0
mr_jaro napisał(a):

są zawsze paczkomaty, albo przesył pocztą i odbiór osobiście na poczcie

Z usług poczty polskiej nie skorzystam nawet gdyby mi ktoś miał za to zapłacić, na naszej poczcie jeszcze komuna, osoby tam pracujące nadal sądzą ze klienci są dla nich a nie na odwrót a co za tym idzie robią przysłowiową łaskę obsługując danego klienta, opcja typu DPD czy DHL jednak w moim przypadku najlepsza, kiedyś częściej korzystałem z ich usług ale wtedy miałem więcej czasu.

0
youmound napisał(a):

a czy tylko mnie interesuje przepustowość SATA III ?

od kiedy miałaby ona wynosić rzeczone 400 MB/s co będzie do osiągnięcia ale na M.2 ...

aha przy okazji , nie widzę screena S.M.A.R.T dysku najlepiej z CristalDiscInfo

SATA III może osiągnąć do 600 MB/s i potwierdzają to testy wydajniejszych dysków SSD bo rzeczywiście transfery oscylują w granicach 600 MB/s jeżeli chodzi o S.M.A.R.T to wszystko ok i obstawiam że to jakiś dysk "2 kategorii" nie wiem nawet jakie zastosowano w nim kości ale podejrzewam że TLC także zbyt długiej pracy bez awarii też nie mam co się spodziewać.

0

Zwróć jeszcze uwagę na transfer na dysku czy między urządzeniami bo z tym też jest różnie.

0

TLC ma słabsze wyniki, ale nie na poziomie sata1, a jeśli smart jest ok (ew. możesz jeszcze zrobić diagnostykę programem od sandisk) to być może jednak problem programowy, w ostateczności sprawdzenie w sklepie lub u znajomego to też nie powinien być problem

0
czysteskarpety napisał(a):

TLC ma słabsze wyniki, ale nie na poziomie sata1, a jeśli smart jest ok (ew. możesz jeszcze zrobić diagnostykę programem od sandisk) to być może jednak problem programowy, w ostateczności sprawdzenie w sklepie lub u znajomego to też nie powinien być problem

Oto screen z analizy S.M.A.R.T

0
Uczynny Samiec napisał(a):

Z usług poczty polskiej nie skorzystam nawet gdyby mi ktoś miał za to zapłacić, na naszej poczcie jeszcze komuna, osoby tam pracujące nadal sądzą ze klienci są dla nich a nie na odwrót a co za tym idzie robią przysłowiową łaskę obsługując danego klienta, opcja typu DPD czy DHL jednak w moim przypadku najlepsza, kiedyś częściej korzystałem z ich usług ale wtedy miałem więcej czasu.

Ja tam problemów z poczta nie mam a nie raz przychodzi mi coś pocztą. Ba! Nawet jak zamawiam coś kurierem to często wysyłane jest to coś poczta "paczka24" :)

0

Podłączyłem dysk do innego komputera i niestety wyniki podobne jak na moim, pozostaje oddać dysk do sklepu i zamówić inny z jakiegoś uznanego sklepu internetowego.

0
czysteskarpety napisał(a):

zoba samsunga 850 evo
https://www.x-kom.pl/p/216483-dysk-ssd-samsung-250gb-25-sata-ssd-seria-850-evo.html
5 lat gwary, co więcej trza

@czysteskarpety orientujesz się może jak w rzeczywistości wygląda kwestia TLC VS MLC? różnica w żywotności na korzyść MLC jest aż tak duża jak sądzi większość internautów czy to mit lub półprawda? Pytam ponieważ nie miałem styczności z jakimikolwiek SSD a "to coś" zakupiłem dopiero wczoraj.

0

stare TLC miały problem nie tyle nawet z żywotnością co z wydajnością, nowe 3D TLC są nawet ok z zastosowaniem trybu cache, problem raczej w tym, że po prostu są to zwykle dyski budżetowe, więc np. mają mniej funkcjonalności związanych z utrzymaniem komórek w dobrej kondycji, danych po nagłym odcięciu zasilania itp. zwykle gorsze kontrolery, układy, co wiąże się z większą awaryjnością, acz EVO ma 5 lat gwary więc zasadniczo nie ma strachu
oczywiście MLC są lepsze i to logiczne, jak ktoś przerzuca sporo danych małych plików, szyfruje, to się przydaje dobry kontroler i pamięci, logika

0

Używasz Windowsa?

Widziałem kilka sytuacji, w których zbyt stara wersja sterownika powodowała, że dysk był wolny. Radziłem sobie z tym tak, że miałem całą kolekcję sterowników Intel Rapid Storage Technology bez GUI (czyli f6flpy-x86.zip i f6flpy-x64.zip) i próbowałem zainstalować jeden z nich w kolejności od najwyższej wersji wskazując folder ze sterownikiem w Menedżerze Urządzeń lub po prostu za pomocą komendy bez potrzeby wskazywania konkretnego urządzenia:

pnputil -i -a *.inf
0
Burmistrz napisał(a):

Używasz Windowsa?

Widziałem kilka sytuacji, w których zbyt stara wersja sterownika powodowała, że dysk był wolny. Radziłem sobie z tym tak, że miałem całą kolekcję sterowników Intel Rapid Storage Technology bez GUI (czyli f6flpy-x86.zip i f6flpy-x64.zip) i próbowałem zainstalować jeden z nich w kolejności od najwyższej wersji wskazując folder ze sterownikiem w Menedżerze Urządzeń lub po prostu za pomocą komendy bez potrzeby wskazywania konkretnego urządzenia:

pnputil -i -a *.inf

System to Windows 10 a sterowniki o których wspomniałeś datowane są na 07.02.2018 Skończyły mi się pomysły i chyba będę musiał oddać dysk do sklepu pytanie tylko czy zostanie przyjęty z powrotem skoro pozbyłem się opakowania jakim był blister w który są np pakowane tanie myszki, karty sim itp

0

A SanDisk to nie czasem brandowana chińszczyzna?

0
loza_szydercow napisał(a):

A SanDisk to nie czasem brandowana chińszczyzna?

Sandisk to obecnie marka Western Digital, niestety nie jest to już WD jakie znałem w czasach młodości.

0

Ale Western Digital to był wiodący producent dysków tradycyjnych. Pytanie czy mają swoje fabryki kości flash jak Samsung czy po prostu biorą z Chin hurtem tanie kości, dodają własny kontroler i sprzedają jako SanDisk. Bo jeśli to drugie to jest duża szansa że trafiłeś na jakiś felerny egzemplarz albo "refurbished".

0

sandisk miał fajną serię extreme pro, potem budżetowo plus, ale w wersji bodaj G25 z MLC, potem zrobili po cichu nieładne zagranie i serię G26 z TLC (coś jak kingston z pamięciami asynchronicznymi) obecnie chyba faktycznie lipa coraz bardziej, już nawet adata ich przegania

0
czysteskarpety napisał(a):

sandisk miał fajną serię extreme pro, potem budżetowo plus, ale w wersji bodaj G25 z MLC, potem zrobili po cichu nieładne zagranie i serię G26 z TLC (coś jak kingston z pamięciami asynchronicznymi) obecnie chyba faktycznie lipa coraz bardziej, już nawet adata ich przegania

Przed chwilą oddałem ten dysk do reklamacji i albo w ciągu 2-3 dni przyślą nowy albo będą rozpatrywać czy w ogóle uwzględnić reklamację. W 2 przypadku mogę czekać nawet 2 tygodnie i dostać z powrotem ten sam dysk :) Tyle lat czekałem na to aż te dyski będą w miarę dopracowane bo naczytałem się kiedyś między innymi o kontrolerach sandforce-a znikających danych itd a gdy wreszcie zakupiłem swój pierwszy dysk to na przysłowiowe "dzień dobry" już coś jest nie tak. Ludzie narzekają na HDD a mam 9 letniego Seagate i nigdy nie miałem z nich żadnych problemów pomimo że "ostro" był eksploatowany a nie ma na nim nawet 1 bad sectora. Co do Adata to dawniej kojarzona była z tanimi pamięciami RAM a obecnie zdobywają coraz większe uznanie za sprawa dysków SSD które produkują.

1
Nadziany Polityk napisał(a):

Przed chwilą oddałem ten dysk do reklamacji i albo w ciągu 2-3 dni przyślą nowy albo będą rozpatrywać czy w ogóle uwzględnić reklamację. W 2 przypadku mogę czekać nawet 2 tygodnie i dostać z powrotem ten sam dysk :) Tyle lat czekałem na to aż te dyski będą w miarę dopracowane bo naczytałem się kiedyś między innymi o kontrolerach sandforce-a znikających danych itd a gdy wreszcie zakupiłem swój pierwszy dysk to na przysłowiowe "dzień dobry" już coś jest nie tak. Ludzie narzekają na HDD a mam 9 letniego Seagate i nigdy nie miałem z nich żadnych problemów pomimo że "ostro" był eksploatowany a nie ma na nim nawet 1 bad sectora. Co do Adata to dawniej kojarzona była z tanimi pamięciami RAM a obecnie zdobywają coraz większe uznanie za sprawa dysków SSD które produkują.

Kupiłeś szrota bez zastanowienia to co się dziwisz? Ja nie kupuje nigdy nic bez przeczytania kilku testów danego sprzętu + opinii użytkowników. Z hdd tak samo był okres gdzie seagata produkował takie szroty że padały po miesiącu., i jak ktoś się sugerował tylko tym, że kiedyś produkowali dobre dyski to wpadł łajno.

2

Możliwe, że trafiłeś jeden z tych dysków z Chin w wersji SSD :-)

0
mr_jaro napisał(a):
Nadziany Polityk napisał(a):

Przed chwilą oddałem ten dysk do reklamacji i albo w ciągu 2-3 dni przyślą nowy albo będą rozpatrywać czy w ogóle uwzględnić reklamację. W 2 przypadku mogę czekać nawet 2 tygodnie i dostać z powrotem ten sam dysk :) Tyle lat czekałem na to aż te dyski będą w miarę dopracowane bo naczytałem się kiedyś między innymi o kontrolerach sandforce-a znikających danych itd a gdy wreszcie zakupiłem swój pierwszy dysk to na przysłowiowe "dzień dobry" już coś jest nie tak. Ludzie narzekają na HDD a mam 9 letniego Seagate i nigdy nie miałem z nich żadnych problemów pomimo że "ostro" był eksploatowany a nie ma na nim nawet 1 bad sectora. Co do Adata to dawniej kojarzona była z tanimi pamięciami RAM a obecnie zdobywają coraz większe uznanie za sprawa dysków SSD które produkują.

Kupiłeś szrota bez zastanowienia to co się dziwisz? Ja nie kupuje nigdy nic bez przeczytania kilku testów danego sprzętu + opinii użytkowników. Z hdd tak samo był okres gdzie seagata produkował takie szroty że padały po miesiącu., i jak ktoś się sugerował tylko tym, że kiedyś produkowali dobre dyski to wpadł łajno.

Czytałem o tym dysku miedzy innymi na pclab.pl i pasowały mi osiągi ponieważ to mój 1 dysk SSD i wkrótce zamierzam kupić albo jakiegoś samsunga albo dysk na M.2 NVME a ze dysk który nabyłem wadliwy to nieco inna kwestia bo przecież mogłem trafić na wadliwego goodrama, samsunga, cruciala, adata itd

0

Dysk wrócił dziś do sklepu, serwis twierdzi ze słabe osiągi wynikają ze złej konfiguracji systemu co wykluczyłem podłączając dysk do komputerów znajomych jak i podłączając ich dyski do swojego PC. Stwierdziłem ze nie ma opcji abym przyjął ten "złom" z powrotem i albo zwrócą mi pieniądze albo zamówią inny dysk, wybór padł na Samsung 850 EVO wprawdzie na kościach TLC ale jednak opinie są na ogół przychylne a do tego 5 lat gwarancji ograniczonej 75 TBW mi pasuje ponieważ za jakiś czas i tak mam zamiar kupić lepszy sprzęt.

0

Z ciekawości zerknąłem jak to jest u mnie z wydajnością dysku i trochę się zdziwiłem.

Według specyfikacji dla losowych odczytów/zapisów w 4kb blokach jest:

  • 85k IOPS write
  • 90k IOPS read

Tymczasem benchmark pokazuje:

  • odczyty - 79 738 IOPS (~ 88% tego co jest w specyfikacji)
  • zapisy - 43 765 IOPS (~51% tego co mówi spec)

O ile różnica dla odczytów nie robi jakiegoś wrażenia, to zapisy to tragedia.

Podejrzewam, że w moim przypadku o słabych zapisach decyduje szyfrowanie dysku przez Symantec Endpoint Protection.

1

Witam. kurier dziś dostarczył dysk do sklepu w ramach wymiany, pierwsze co zrobiłem po powrocie z dyskiem do domu to przetestowałem go w AS SSD Benchmark oraz w Crystal Disk Mark różnica pomiędzy wcześniejszym dyskiem a obecnym kolosalna, zapewne wcześniej albo trafiłem na wadliwy dysk albo tak jak napisał loza_szydercow trafiłem na "refurbished" mam nadzieję ze tym razem dysk będzie działał bez żadnych komplikacji minimum przez rok czasu. Załączam screenshoty z testów.

0

no teraz to zapier... znaczy szybszy jest ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1