Połączenie między dwoma moimi laptopami.

0

Hej. Takie pytanko; czy jest możliwość, że z jednego mojego laptopa (siedzę teraz na laptopie na studiach) mógłbym dostać się do zasobów laptopa w domu. Jest taka możlwiość?

1

Jest. Poszukaj np. mstsc, vnc. Albo w trybie tekstowym: ssh

Oczywiscie pasuje miec stale IP. (moze ktos inny sie wypowie, da sie to obejsc?)

2

jak kolega wyzej radzi, VNC, mozna FTP maly serwerek dolozyc.

Dynamiczne dns. Czasem to nawet routery obsluguja (np domowe Tomato, Oper WRT a nawet LiveBox Neostrady z ograniczeniami) a jezeli nie, konfiguruje sie maly programik na komputerze.
W duzym skrócie: co jakis czas (do konfiguracji) wysylany jest do serwera komunikat i informacjami.
Najwazniejsze ze serwerDDNS dostaje IP i może zaaktalizowac "tablice routingu".
Wtedy jak ktos wpisze na przyklad: januszBiznesu.dtdns.com to polaczy sie na do routera/komputera (pierwszego urzadzenia od strony providiera)

P

ps.Ja prywatnie dlugo uzywalem dtdns com

1

Najważniejsze czy jest zewnętrzny IP i czy odblokowane porty.

1

jak nie masz stałego ip, możesz skorzystać np. z AnyDesk lub TeamViewer

1
Paweł Mokre Majtki napisał(a):

jak nie masz stałego ip, możesz skorzystać np. z AnyDesk lub TeamViewer

Ale jak nie ma stałego ip to przecież ma stałe ip, ale w danej chwili, a dns może tłumaczyć na dowolny ip jeśli będzie przestawiany razem z resetowaniem łącza, ewentualnie można nie resetować połączenia.

1
Krzywy Programista napisał(a):

Najważniejsze czy jest zewnętrzny IP i czy odblokowane porty.

Zewnetrzne IP (zmienne) jest potrzebne do dynamicznego DNS. Potem na routerze przekierowujesz sobie TYLKO te porty ktore chcesz.

Można polaczyc 2 komputery z prywatnymi IP ale to wymaga serwera posredniczacego (tak jak skype/ teamviewer).
Po prostu oba kompy musza sie najpierw podlaczyc do wystawionego na swiat serwera a potem "ich paruje".

Pozdrawiam
P

2

@hejhejkochanyhej jak nic nie wiesz., to najłatwiejszy będzie TeamViewer, zadziała zawsze

1

Najpierw ustal, czy masz IP widoczne ze świata, czy jesteś ukryty za dostawcą. Wystaw dowolny program, na przykład serwer FTP, upewnij się, że masz w firewallu odblokowany dla niego port, a potem wejdź na whatismyip.com i użyj adresu stamtąd do połączenia się z innego komputera. Jak przejdzie, to dalej jest łatwizna - wystawiasz pulpit zdalny, SSH lub VNC, odblokowujesz port na firewallu i możesz się połączyć skądkolwiek.

Jeżeli to IP nie jest stałe (czyli zmienia się po restarcie sieci na przykład lub co dobę), to skonfiguruj jakiś dynamic DNS, to wymaga zainstalowania aplikacji, która będzie co pewien czas aktualizowała wpis. Wtedy nie łączysz się po IP, tylko po nazwie, która sama pilnuje tego, aby wskazywać na dobry IP.

Jeżeli nie możesz połączyć się z zewnątrz, to albo prosisz dostawcę o przekierowanie portów na Twój adres, albo wykorzystujesz zewnętrzny serwer. Zestawiasz tunel zwrotny SSH lub VPN do serwera widocznego w Internecie, a potem z komputera docelowego łączysz się przez ten właśnie komputer.

1

co byś nie miał i jakby nie działało to np. hamachi załatwi sprawę zarówno baraku stałego jak i publicznego IP. Jest to serwer i klient VPN w jednym. W jednym w tym sensie, że nie musisz mieć własnego serwera VPN. Jest darmowy do 5 stanowisk. Jak go zainstalujesz to wszystkie komputery w sieci dostają adresy IP z puli 5.x.x.x (przynajmniej kiedyś tak było) i widziane są jakby były w jednej sieci lokalnej. Pomiędzy nimi masz dostęp do wszystkiego do czego miałbyś dostęp będąc w sieci lokalnej - czyli działa np. udostępnianie plików windowsa, VNC, ... Oczywiście wszystko działa z szybkością internetu po obu stronach połączenia

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1