Laptop do programowania

0

Witam. Bawię się od dłuższego czasu w naukę programowania i na chwilę obecną mój sprzęt już mi nie wystarcza, a że pochodzi z epoki kamienia łupanego to chciałbym go zmienić i upatrzyłem coś takiego https://www.x-kom.pl/p/341982-notebook-laptop-156-acer-f5-573g-i5-7200u-8gb-1201000-win10-gtx950m-fhd.html doradźcie czy wystarczy , czy rozglądać się za czymś innym ?

1

Może warto byłoby poszukać lapka z procesorem 4-rdzeniowym i nie niskonapięciowego

0
acid131 napisał(a):

Może warto byłoby poszukać lapka z procesorem 4-rdzeniowym i nie niskonapięciowego

Nie zgadzam sie z Toba kolego. 2 a 4 rdzenie nie robi duzej roznicy w programowaniu poczatkujacym. Chyba ze piszesz aplikacje, ktore wykorzystuja wiecej niz jeden rdzen. Nie mowie tu o wielowatkowosci. Sam mam laptopa z niskonapieciowegym cpu i daje rade. Wazne aby mial dysk ssd i dobra matryce min full hd i najlepiej IPS.

1

Nawet niskonapięciowe, ale 4-rdzeniowe będą przynajmniej o połowę bardziej wydajne przy wielu procesach lub wątkach niż i5-7200U, więc są lepsze wybory w podobnych cenach (dodakowo z ekranami IPS).
https://www.x-kom.pl/g-2/c/159-laptopy-notebooki-ultrabooki.html?sort_by=price_asc&per_page=60&f[44][51084]=1&f[58][from]=8&f[34][3034]=1&f[175][3065]=1&f[174][3062]=1&f[35][406]=1&f[35][1001]=1&f[35][405]=1&f[35][403]=1&f[36][420]=1

1

Zależy co tam programujesz i w czym.
Dlaczego aktualny komp jest dla Ciebie niewystarczający?
Który element Ci najbardziej doskwiera?

0

Możesz w tej cenie dostać wydajniejszy model Acer Aspire 5 i5-8250U/8G/120+1000/Win10 MX150 FHD IPS
Matryca FULL HD IPS, procesor nowy 8 generacji 4 rdzeniowy lecz dalej niskonapięciowy, dwa dyski SSD oraz HDD wewnątrz laptopa, podświetlana klawiatura, całkiem niezłe wykonanie, grafika na trochę lepszym poziomie jak GTX950m, system w cenie.

Ewentualnie model ze słabszą grafiką lecz większym SSD.
Acer Aspire 5 i5-8250U/8GB/256+1000/Win10 GT940MX FHD

Zobacz także Zestawienie polecanych laptopów i Ultrabooków na styczeń 2018 r.

0

Weź se macbooka i będziesz prawdziwym programistą. :)

0

Hej,

Panowie szukam lapa do programowania. Warto coś takiego? http://allegro.pl/new-hp-i5-8250u-4x-3-4ghz-8gb-1tb-gt940mx-fhd-w10-i7110297514.html

Dodam, że zaczynam. Z góry dzięki za wszelkie cenne opinie. Pozdrawiam

0

Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem będzie Acer Aspire 5 i5-8250U/8GB/1000/Win10 GT940MX FHD

0

@Gajwer, przepraszam ale pod jakim względem niby? Procek ten sam, ramu tyle samo, dysk HDD, graficzna to samo, tylko marka inna. Brak info o podświetlanej klawiaturze, dysk nie-hybryda, kości pamięci mają słabsze taktowanie, więc wg mnie jest to gorsza opcja. Poza tym cena... Jakieś 300zł w plecy. Przekonaj mnie, że jest inaczej, bo póki co widzę że ostro próbujesz podbić sprzedaż x-komowi.

Ktoś poza panem McGajwerem? Czy wbudowany DVD jest tak istotny? I czy ta karta graficzna wystarczy dla początkującego programisty?! SSHD ktoś posiada(ł)?! Pozdrawiam

0

Czy wbudowany DVD jest tak istotny?>

Nie. Np. w swoim laptopie zrezygnowalem z DVD wkladajac w zamian HDD 500 GB.
Przy czym mam stacjonarke z DVD wiec zawsze moge tam udostepnic i zgrac po sieci.

2

Czy wbudowany DVD jest tak istotny?>

@WhiteLightning zgadzam się - ja nawet w stacjonarce nie mam napędu, a wszystkim polecam kupno nagrywarki dvd/bluray na usb

Mi takie rozwiązanie odpowiada najbardziej - bo:

  • mogę korzystać z tego samego napędu cd/dvd w wielu urządzeniach
  • łatwiej to przenieść/schować do szafy (z wbudowanym napędem już nie jest tak fajnie)
  • przydaje się max raz na kilka miesięcy gdy kupię jakąś gazetę z płytą lub gdy ripuje cd-audio
0

Dzięki Panowie! :) A co sądzicie o tym lapie, co przesłałem? Szukam czegoś w dobrym ujęciu cena/jakość. Pozdro

0

Cześć,

Podbijam wątek... bo widzę, że sporo osób pyta w związku z zakupem laptopa.
Szukam w miarę szybkiego lapka do programowania. Obecnie jestem na kursie z HTML, CSS, C# i ASP NET. Pozostanę przy tym, ewentualnie przeskoczę na Javę. Grafika póki co odpada. Chodzi mi o korzystną relację cena/jakość, choć zdaję sobie sprawę, że za rok, dwa mój komputer będzie ładniej śmigał, ale nowości na rynku będzie co niemiara. Jedyne czego chcę się ustrzec to niepotrzebne przepłacanie! :)

  1. https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/dell-inspiron-15-5577-15-6-intel-core-i5-7300hq-8gb-ram-256gb-dysk-gtx1050-grafika-win10.bhtml

2)https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-ideapad-320s-15-6-intel-core-i5-8250u-8gb-ram-256gb-dysk-gf1040-grafika-win10.bhtml.

Big thx za rady! :)

0

@NeedBackup - jeśli dopiero zaczynasz przygodę z programowaniem - to bierz cokolwiek, nada się (pamiętaj tylko o obowiązkowym SSD).

0

Czyli 8GB ramu, SSD 240-256GB. Coś jeszcze? Pytam odnośnie procesora i karty graficznej (może być zintegrowany układ)? :)

0

Do HTML i CSS wystarcza z nawiązką. Nawet do niezbyt wymagających gier wystarcza bez problemu.

0

Dzięki. Okej, wszystko jasne.
Znalazłem ciekawą opcję w dobrej cenie prosto od producenta, tyle że bez systemu....

http://allegro.pl/lenovo-ideapad-320-i5-8250u-8gb-256ssd-fhd-mat-i7060670321.html

Ogarnę to jakoś? Windows 10 Home gdzieś w dobrej cenie znajdę. No i czy to w ogóle się opłaca?

0

Może weź pod uwagę też sprzęt poleasingowy. Można znaleźć świetny laptop z dobrymi bebechami i ceną

0

SSD 128GB starcza czy musi być koniecznie 256?

0

http://allegro.pl/hp-8560w-i7-quad-16gb-ram-ssd-nvidia-quadro-ideal-i7080807273.html nic innego, sprzedawcę polecam bo mam od nich dwa kompy w stanie idealnym.

0

Brzmi sensownie. Ale czy ekran 15,6" nie jest trochę za mały? Stoję teraz przed podobnym dylematem i chcę dokonać dobrego wyboru :)

0

Jeden ekran to się nadaje do pisania notatek, trzeba dokupić drugi. Poza tym 17cali to już za dużo jak na lapka.

0

Jak będziesz często lapka nosił to może być i za duży. Jeśli laptop będzie służył jako DTR - to bierz 17. No i dochodzi kwestia rozdzielczości - minimum to full hd.
Mój config:
macbook pro 15,4' 2880x1800
Dell e7450 14' - 1920x1080
Do obu powyższych dochodzi zew. monitor fhd i jestem zadowolony.

Tak czy siak - 15 cali jest optymalne :)

0

imho 8560w to już jest staroć warta z tysiaka, za dwójkę masz zbooka 15 lub w ostateczności 8770w... serię xx60w to można kupić jako zastępczy

0

Co do wielkosci - czy to bedzie jedyny komputer? Czy zakladasz prace glownie w domu w jednym miejscu czy bedziesz go nosil?
Wiadomo ze 17 czy 18 calowy ma wiekszy wygodniejszy ekran, ale nos potem takiego potwora :)

Dla mnie optymalna jest 14, bo mozna na tym w miare wygodnie pracowac. Miescie sie tez bez problemu w plecaku, wiec nawet jak gdzies lece samolotem nie ma problemu by miec tylko bagaz podreczny.
Z tym ze w domu glownie pracuje na stacjonarce, a jesli chce cos na laptopie porobic to mam stacje dokujaca i duzy monitor. IMHO jesli bedziesz uzywal wiekszosc czasu w domu, lepiej mniejszy laptop i podlaczac do monitora.

0

Będę kupował do noszenia. W domu mam stacjonarkę, ale przez jakiś czas muszę być dużo bardziej mobilny. Czyli, że 15,6 FullHD da radę?

0

To nie 8570w :-) Waży tyle co kowadło :-)

0
Juhas napisał(a):

Brzmi sensownie. Ale czy ekran 15,6" nie jest trochę za mały? Stoję teraz przed podobnym dylematem i chcę dokonać dobrego wyboru :)

15 cali to taki standard więc nie, nie jest za mały.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1