Roznica w nagrywaniu tanich plytek

0

jaka jest roznica jak sie kupuje tansze albo drozesz plytki? czy nagrywara sie niszczy?? napiszcie cos!

0

Jedynie co mysle ze sa drozsze to dlatgego ze:

  • taka firma (znana)
  • i niektore (te lepsze) plyty maja zabezpieczenia takie jak Scratch resistant surface i dlatego za to sobie licza :)
  • ostanio moda tez na kolorek plyt (mnie to nie bawi, mam taka 1-dna
  • takze pudelko w ktorym jest plyta (jewel case)

[browar] Za bejery sobie licza i firme :-) [browar]

0

Różnica w cenie nie zawsze jest różnicą w jakości, ale różne płytki mają różne parametry, na nagrywarce nieco wyeksploatowanej nie wszystkie marki potrafię wypalić, w domu na nowym LiteOn`ie idzie wszystko, jak na razie.
Muzykę też muszę nagrywać na lepszych płytkach.
Inną sprawą jest czas przez jaki płytka przechowa dane.
Jesli nagrywasz na płytkę np. wiedo ze swojego ślubu i chcesz aby za lat 20 ktoś to zobaczył to musisz też wybrać dobrą markę, a jesli nagrywasz np. obraz swojego dysku systemowego to za lat kilka ta płyta może być ci potrzebna co najwyżej jako podstawka pod kufel z piwem, wiec marka NIE MA tu żadnego znaczenia.

0

Nie radze kupować tych najtańszych płytek.
Znajomy dał mi takich pięć do nagrania - zdymały się trzy, a wszystkie
były oblepione klejem :-/.
Inny jak nagrał na płytke za złotówke dane w kafejce to po doniesieniu do domu już tych danych nie miał :-P. Tak więc za pobyt w kafejce zapłacił 6 zł a potem dane stracił - musiał iść jeszcze raz. Jakby dołożył
złotówke do płytki zaoszczędził by.

Nie opłaca się kupować najtańszych płyt !!!!!!

0

hehe, moze McKawa byl deszcz i mu zmylo ;-) .

Ja na starych plytach (z magazynow komputerowych) stawiam herbate i jest spoko. Wiec nie wyrzucaj tych tanich bo ja moge zrobic uzytek.

P.S. Jeszcze takich plytek mi zostalo z 50 na podstawke :-) (ulga)

0

Astec nagrywarka Ci się nie zniszczy od kupowania tanich płytek, tak samo się zniszczy jak będziesz kupował drogie. A MIREKPIL ma 300% procentach racje :) i jak będziesz chciał kupić płytke to kieruj się tym co napisał.

0

Wszystkie urządzenia się zużywają w miarę korzystania z nich. A co do płytek to zależy na jakie się trafi. NoName'y to najczęściej płytki znanych producentów tylko wyprodukowane podczas kalibracji maszyn produkcyjnych, ale nie zawsze.

0

Ja mam różne doświadczenia z płytkami. Kiedyś kupiłem 100 płytek 16x firmy Accoss (cena ok. 1 zł wówczas kosztowało). I wszystkie świetnie się nagrały na mojej nagrywarce LG 16x.
Później kupiłem kolejne 50. Tym razem Accoss 24x (innych nie było) w tej samej cenie. I płyta po płycie padały. Odsprzedałem dla kumpla, który ma identyczną nagrywarkę i u niego wszystkie poszły.
Z płytami markowymi (zwykle TDK kupuję) nigdy takich problemów nie miałem.
Przy mniejszych prędkościach nie ma większego znaczenia czy płytka pochodzi od producenta markowego czy nie. Ale przy dużych prędkościach zapisu bardzo istotne jest jakim materiałem jest pokryta płytka. Tańsza płytka - słabszy materiał. Wynik wiadomy do przewidzenia (oczywiście nie jest to regułą).
Ja proponuję kupować markowe płyty do bardzo ważnych danych. Do innych najlepiej kupuj takie, które są tanie, ale dobrze nagrywają się w twojej nagrywarce...

0

Ja tam zawsze kupuję akossy 32x dla nagrywarki LG 32 i wszystko jest w porządku, jeszcze chyba nigdy nie mialem problemów z tymi płytkami :)

0

Thankles ma racje - "akosy" są tanie i dobre. Ewentualnie jak komuś zależy na względnie dobrej jakości niech se kupi TDK w grubym pudełku z napisem METALIC (nie wiem co to daje ale są extra). - u mnie kosztują nie za tanio - 2 złote.

0

Wiem że cały Białystok kupuje Akossy, ja tam nagrywam se na Platinumach :P poza tym polecam lekturkę http://www.cdrinfo.pl/software/stronapl.php3 :)

0

Nie wiem czego chcecie od tanich plytek jak juz mi sie zachce kupic plyty to kupuje takie za 0.80 zl Nie maja nawet nadruku na sobie. Czasami trudno je odroznic ktora strona jest do nagrywania a ktora jest ta druga :) Jeszcze nigdy nie zdarzylo mi sie aby plytka sie tak po prostu sama zepsula podczas nagrywania. Pewnie ze marka kosztuje ale czasami po co przeplacac zeby miec nadruk na plytce albo pudelko (te za 0.80zl sa w kopertach) Po co mi pudelka jak plyty i tak leza sobie tak bez niczego :)

0

ja tam nagrywam na czym popadnie i jakos idze :). Czasem mozna dostac jakies ruskie NoName'y, ktore pod swiatlem przeswituja niczym polichlorek winylu :d. i te sie czesto wala. Generalnie jesli chce miec dobra plytke, to nagrywam na dysanach, bo sa bardzo odporne na zarysowania (takie sa przynajmniej moje obserwacje), a jesli to ma byc tania plytka w kopercie to albo akoss, albo teraz sa takie do dostania pol-noname :) sie nazywaja mediasonic, kosztuja ok. 1,20 zl i nagaralem juz z 20 i zadna mi sie nie zwalila, spoko plytki polecam :)

0

aha, a tak btw - to czy do dostania sa w normalnych sklepach (nie na rynku :) ), albo w MediaMartk jakies plytki co nie maja kompletnie nadrukow na wierzchniej stronie? Przydalyby sie takie do CD Label Kit'a kumpla :).

0

A ja nagrywam na czym popadnie jak miałem lg 8x to się sypały a to winamp zamulił i sie popsuła to sie na gg ktoś odezwał
A teraz ma LG 32x i popsułem 1 CD na około 100 -150 nagranych a płytki za 60 groszy chodą tak samo jak te za 2,20 więc po co przepłacać

Jedyny problem ze starymi CD'kami czasami nie chcą czytać od rau trzeba kilka razy próbować i sprzet audio też czasami nie czyta tych za 60 gr.

0

aha, a tak btw - to czy do dostania sa w normalnych sklepach (nie na rynku :) ), albo w MediaMartk jakies plytki co nie maja kompletnie nadrukow na wierzchniej stronie? Przydalyby sie takie do CD Label Kit'a kumpla :).

Ja te kupuje w normalnym sklepie :) Chyba wiecie to co logos no wlasnie tam sa takie do kupienia :)

0

dzieki pedros, jutro ide na zakupy :D

0

Jamam TEAC 8x, nagrywam prawie coś codziennie (niekoniecznie piraty) i na ilość płytek jaką wypaliłem, to ok 20 padło (wszystie padnięte były tej samej firmy)

Jak kupuję lytki to Od razu po 50 sztuk, i mam święty spokój.

kieruję się z reguły 3 rzeczami

kolorem warstwy danych ( najlepiej srebrny) :)
jakością brzegu płyty, jeśli nie widaćliely nie wykończeń, to dobra
rozmiarem, i i nnym zwykłymi parametrami.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1