Dysk SSD w laptopie i Windows 7

Odpowiedz Nowy wątek
2017-12-30 10:57
DPL
0

Cześć.

Mam laptopa Toshiba A300-24Z (ok. 10-letni) z dyskiem HDD 320GB WDC.
Kupiłem przedwczoraj dysk SSD ADATA SU800 128GB.
Posiadam Windows Home Premium 64 bit sp1.
BIOS widzi dysk, przestawiłem w nim z Compatibled na AHCI.
W samej instalce również widzi dysk, mogę stworzyć partycję, co uczyniłem. Nie formatowałem jej.
Styl partycji to MBR.

Problem:
Przy próbie rozpakowywania plików systemowych (gdy jest 0%), po jakimś czasie ekran robi się jednolity - biały.
Dioda od dysku świeci ciągłym światłem. Instalacja nie idzie dalej, więc muszę zresetować laptopa i tak w kółko się robi.
Wziąłem od kolegi jego płytkę z Windows i przy jakoś 45% robi się taki sam ekran i automatycznie resetuje laptop.

Dysk SSD ogólnie sprawny, podłączyłem sobie do kieszeni zewn. pod USB, widzi go w systemie.
Poleciałem już po minimum, Jedna kość ram, odłączyłem wszelkie peryferiale z portów, robiłem reset BIOS.
Męczę już drugi dzień i nie mam już pomysłów, chyba, że sprawdzić jeszcze na innym kompie instalację, ale teraz nie mam możliwości.

Jakieś wskazówki? Dziękuję.

Pozostało 580 znaków

2017-12-30 11:05
0

w biosie wyłącz uefi (jak jest) i spróbuj na ide, czy nawet domyślnych ogólnych, ew. zainstaluj win na innym kompie i wrzuć do swojego, nic nie powinno się stać jedynie stery doinstaluje


Pozostało 580 znaków

2017-12-30 11:14
DPL
0

Właśnie tego UEFI nie mam.
No, ale też zauważyłem, że na różnych płytach z systemem, instalka zachowuje się inaczej.
Przy jednej, gdy jest 0%, wywala, przy innej, gdy jest kilkadziesiąt % robi to samo.
Sprawdziłem dysk w systemie samym i widać, że coś tam kopiowało na niego, potworzyło foldery.
Szukać jeszcze innej płytki i po instalacji (jak pójdzie do końca) wklepać swój klucz?

Pozostało 580 znaków

2017-12-30 11:20
0

win możesz też ściągnąć legalnie z netu bez problemu, sprawdź na innej płycie, ale najpewniej zrób na innym kompie wtedy wykluczysz dysk (możesz też przy okazji sprawdzić SMART)

p.s. pamiętaj, że przed instalką systemu warto zrobić pełen format i dopiero potem partycje


edytowany 1x, ostatnio: czysteskarpety, 2017-12-30 11:21

Pozostało 580 znaków

2018-01-04 20:21
DPL
0

Pożyczyłem od kumpla Lenovo G500 na i3-3110M, 4GB RAM DDR3, SATA 2.
Dysk śmiga jak oszalały. Instalka mi tylko śmignęła, testy w ATTO Benchmark: zapis 460MB/s, odczyt 564MB/s.
Rozumiem, że wykorzystane było co najwyżej łącze SATA 2 na płycie głównej, pomimo, że dysk jest pod SATA 3?
Czas zmienić laptopa. :)

Pozostało 580 znaków

2018-01-04 20:26
0
DPL napisał(a):

Rozumiem, że wykorzystane było co najwyżej łącze SATA 2 na płycie głównej, pomimo, że dysk jest pod SATA 3?

tam chyba jednak jest trójka, ale w praktyce nie ma to aż takiego znaczenia


Pozostało 580 znaków

2018-01-23 09:53
DPL
0

Witam.
Chyba jednak jest ogólnie problem z moim laptopem Toshiba.
Próbowałem postawić win 7 na dysk HDD, który był od zawsze i jest ten sam problem, jaki był przy dysku SSD.
Dysk bez bad sectorów. Zastanawiam się czy jest problem z pamięcią RAM.
Mam dwie kości. Sprawdzałem instalację pojedynczo na różnych slotach. Dalej jest problem.
Musiałbym pożyczyć od kogoś jakąś pamięć, bo problem jest cięższy, a chcę sprzedać tego laptopa.

Pozostało 580 znaków

2018-01-26 15:50
DPL
0

Admina proszę o scalenie tego wpisu do poprzedniego...
Windows XP poszedł normalnie - instalacja, przy Win 7 dalej biały ekran przy kopiowaniu plików.
Czytałem na Necie i trochę Toshib to ma. Prawdopodobnie jest uszkodzenie na mostku północnym odpowiedzialnym za RAM i układ graficzny.
No ale instalka XP poszła cała. Czyżby win7 przy instalacji wgrywał już jakieś sterowniki np. od grafiki?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0