Szukam przyczyny wyrzucania blue screena

0

Proszę o pomoc w znalezieniu przyczyny wywalania "blue screena". Poniżej dane wyciągnięte z pliku dmp:

Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.12.0002.633 AMD64
Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.


Loading Dump File [C:\Users\Marcin\Desktop\122617-19188-01.dmp]
Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available

Symbol search path is: SRV*C:\Symbols*http://msdl.microsoft.com/download/symbols
Executable search path is: 
Windows 7 Kernel Version 7601 (Service Pack 1) MP (2 procs) Free x64
Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS
Built by: 7601.17514.amd64fre.win7sp1_rtm.101119-1850
Machine Name:
Kernel base = 0xfffff800`02c0a000 PsLoadedModuleList = 0xfffff800`02e4fe90
Debug session time: Tue Dec 26 13:11:47.052 2017 (UTC + 1:00)
System Uptime: 0 days 0:00:07.456
Loading Kernel Symbols
..................................................
Loading User Symbols
Mini Kernel Dump does not contain unloaded driver list
*******************************************************************************
*                                                                             *
*                        Bugcheck Analysis                                    *
*                                                                             *
*******************************************************************************

Use !analyze -v to get detailed debugging information.

BugCheck 124, {0, fffffa8007bb4788, 0, 0}

Probably caused by : hardware

Followup: MachineOwner
---------

0: kd> !analyze -v
*******************************************************************************
*                                                                             *
*                        Bugcheck Analysis                                    *
*                                                                             *
*******************************************************************************

WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR (124)
A fatal hardware error has occurred. Parameter 1 identifies the type of error
source that reported the error. Parameter 2 holds the address of the
WHEA_ERROR_RECORD structure that describes the error conditon.
Arguments:
Arg1: 0000000000000000, Machine Check Exception
Arg2: fffffa8007bb4788, Address of the WHEA_ERROR_RECORD structure.
Arg3: 0000000000000000, High order 32-bits of the MCi_STATUS value.
Arg4: 0000000000000000, Low order 32-bits of the MCi_STATUS value.

Debugging Details:
------------------


BUGCHECK_STR:  0x124_AuthenticAMD

CUSTOMER_CRASH_COUNT:  1

DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT

PROCESS_NAME:  System

CURRENT_IRQL:  0

STACK_TEXT:  
fffff880`02fe16f0 fffff800`02ecdd29 : fffffa80`07bb4760 fffffa80`06a35b60 00000000`0000000c 00000000`00000000 : nt!WheapCreateLiveTriageDump+0x6c
fffff880`02fe1c10 fffff800`02dad217 : fffffa80`07bb4760 fffff800`02e27658 fffffa80`06a35b60 00000000`00000000 : nt!WheapCreateTriageDumpFromPreviousSession+0x49
fffff880`02fe1c40 fffff800`02d14865 : fffff800`02e893a0 00000000`00000001 fffffa80`07bab860 fffffa80`06a35b60 : nt!WheapProcessWorkQueueItem+0x57
fffff880`02fe1c80 fffff800`02c94a21 : fffff880`01086e00 fffff800`02d14840 fffffa80`06a35b00 00000000`00000000 : nt!WheapWorkQueueWorkerRoutine+0x25
fffff880`02fe1cb0 fffff800`02f27cce : 00000000`00000000 fffffa80`06a35b60 00000000`00000080 fffffa80`06a22040 : nt!ExpWorkerThread+0x111
fffff880`02fe1d40 fffff800`02c7bfe6 : fffff880`009e8180 fffffa80`06a35b60 fffff880`009f2f40 00000000`00000000 : nt!PspSystemThreadStartup+0x5a
fffff880`02fe1d80 00000000`00000000 : fffff880`02fe2000 fffff880`02fdc000 fffff880`02fe0f70 00000000`00000000 : nt!KxStartSystemThread+0x16


STACK_COMMAND:  kb

FOLLOWUP_NAME:  MachineOwner

MODULE_NAME: hardware

IMAGE_NAME:  hardware

DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP:  0

FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0x124_AuthenticAMD_PROCESSOR_BUS_PRV

BUCKET_ID:  X64_0x124_AuthenticAMD_PROCESSOR_BUS_PRV

Followup: MachineOwner
---------


Kupiłem za grosze Radeona HD6770 (Gigabyte) DDR5 1GB. W sklepie powiedzieli, że to jakiś nieużywany leżak magazynowy 100% sprawny, więc wsadziłem do starego kompa, którego jeszcze od czasu do czasu używam:

płyta MSI 760GM-P33
AMD ATHLON II X2 250 3 GHz
zasilacz OCZ-ZS 550W
Windows 7 SP1 64bit

Od tego czasu zaczęły się problemy. Jak włączę jakiś film to czasami da się go oglądnąć do końca, ale w większości przypadków po jakimś czasie zaczyna migać ekran i wywala blue screena. Dawniej katowałem tego kompa na różne sposoby i nic się działo. Byłem z tą kartą w sklepie, gość wsadził ją do jakiegoś kompa, którego akurat naprawiał klientowi i działała normalnie. Odpalił na niej Wiedźmina (chyba 2) i przez 3 godziny nie było żadnego problemu.

Co może być przyczyną? Z tego pliku wydaje się chyba, że coś nie tak z procesorem. Ale jak odpalam kompa bez karty i obciążam procesor na maksa na kilka godzin to wszystko gra.

Z góry dzięki wszystkim, którzy chcą pomóc.

0

Może być kombinacja płyta + karta - ta konkretna płyta "nie lubi" tej karty (zaktualizuj BIOS), ma uszkodzony port, ma problemy w sekcji zasilania lub coś w tym stylu.

0

Przecież przy blue screenie pokazuje się query kod z nazwą błędu. Nie możesz go sobie wrzucić w google? :)

0
Pietass napisał(a):

Przecież przy blue screenie pokazuje się query kod z nazwą błędu. Nie możesz go sobie wrzucić w google? :)

Windows 7 --> zaktualizuj do 10.

Nie wiem o jaki query kod ci chodzi. Może dlatego, że tak w zasadzie to ekran miga kilkakrotnie w krótkich odstępach czasowych i komputer mi się momentalnie resetuje. Po uruchomieniu kompa w zasadzie wyświetla mi się takie coś:

title

Z tego okienka dowiaduję się, że wywaliło blue screena.

0

Odznacz sobie w okienku "automatycznie uruchom ponownie" to będziesz miał Blue Screen
screenshot-20171226231838.png

0

Spróbuj coś wyciągnąć z rekordu błędu: https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/debugger/bug-check-0x124---whea-uncorrectable-error
Zawsze masz ten sam błąd? Ten zrzut pamięci sugeruje, że coś ze sprzętem jest zwalone, na przykład coś się przegrzewa i psuje dane. Nie jest to chyba typowy błąd sterownika (a przynajmniej nie wygląda po wklejonym fragmencie), ale też nie jestem na tyle biegły w tym obszarze, żeby powiedzieć na 100%.

Wspominasz o karcie graficznej, to prawdopodobnie z nią coś jest nie tak. Masz włączone wsparcie sprzętowe w przeglądarce? Jeżeli nie, to tłumaczyłoby to, dlaczego przy oglądaniu filmów "w Internecie" nie masz BSOD-a, a w odtwarzaniu masz (bo odtwarzacz niemal na pewno dekoduje sprzętowo). Spróbuj pozmieniać w przeglądarce i wtedy sprawdź. Ponadto upewnij się, że karta się nie przegrzewa, możesz też spróbować zmienić sterownik, ale to już zgadywanie.

https://www.bleepingcomputer.com/forums/t/284656/constant-bsod-in-windows-7-64/ - tutaj jest podobny zrzut pamięci, ale to może być zbieg okoliczności. Niemniej to linkuje do https://www.sevenforums.com/crash-lockup-debug-how/35349-stop-0x124-what-means-what-try.html , można spróbować.

0
  • Odznaczyłem automatyczne uruchamianie po awarii i wymieniłem zasilacz na Chieftec 500W.

  • Podkręciłem też kompa (dzisiaj) niechcący za pomocą przełączników na płycie, bo wydawało mi się, że mogło być coś przy tym majstrowane od nowości. Nie miałem pewności w jakiej pozycji powinny się znajdować, bo nigdy się tym nie bawiłem. Wszystko działało jak wcześniej z tą różnicą, że jak oglądałem film to ekran tylko ze 2 razy mignął. Wyświetliła się chmurka z informacją, że sterownik ekranu odzyskał sprawność po poważnym błędzie (czy jakoś tak). Nie było jakiegoś nadzwyczajnego wzrostu wydajności, więc wróciłem do ustawień domyślnych.

  • Zresetowałem Bios do ustawień domyślnych.

Chwilowo blue screeny ustały. Nie wiem na jak długo. Sprawdziłem w Biosie temperatury i zauważyłem, że procesor ma temperaturę około 57°, więc muszę się wybrać do sklepu po pastę termoprzewodzącą, albo lepsze chłodzenie. Prawdopodobnie to może być problemem.

Zastanawiam się też czy antywirus (Comodo IS Premium 10) nie jest problemem, bo jak dzisiaj instalowałem NetBeansa to wyskakiwał mi błąd, że mam nieprawidłową wersję systemu, a jak go wyłączyłem to się zainstalowało bez problemu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1