Maszyna wirtualna z emulowaną pamięcią RAM

Odpowiedz Nowy wątek
2017-12-20 17:39

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 1 tydzień temu

0

Witam.

Czy da się zrobić coś takiego jak w temacie?
Chodzi o to żeby system na VM widział określoną ilość pamięci operacyjnej (a dane faktycznie będą przechowywane na dysku).

Pozdrawiam.

edytowany 1x, ostatnio: hipekk, 2017-12-20 17:40

Pozostało 580 znaków

Krzywy Wąż
2017-12-20 17:51
Krzywy Wąż
0

Da się, ale musisz napisać mechanizm takiego zarządzania.

W pewnym momencie, pewna część ramu musi zostać zrzucona na dysk, a inna pobrana.
Plus to co korzystało z tego miejsca w pamięci, nie może w danym momencie pracować.

Trochę to komplikuje sprawę, bo bezpośrednio z dysku będzie strasznie zamulało, a trzeba bufforować po większych partiach danych.

Zawsze możesz stan aplikacji zapisać i potem sobie wczytać z powrotem, tak chyba było by lepiej.

Pozostało 580 znaków

2017-12-20 19:34

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 8 godzin temu

0

@hipekk: co właściwie chcesz osiągnąć? Bo pytasz o coś dziwnego. Brzmi jak problem XY.

edytowany 1x, ostatnio: Azarien, 2017-12-20 19:35

Pozostało 580 znaków

2017-12-20 20:26

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 1 tydzień temu

0

@Azarien chce przetestować jak/ile pamięci będzie wykorzystywał silnik bazy danych.

edytowany 2x, ostatnio: hipekk, 2017-12-20 20:27

Pozostało 580 znaków

2017-12-20 20:30
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 5 godzin temu

Lokalizacja: Wrocław

0

W jakim celu?
Plus co rozumiesz poprzez jak?


Pozostało 580 znaków

2017-12-20 20:35

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 1 tydzień temu

0

W celu sprawdzenia ile pamięci będzie już z zapasem (symulując produkcyjną pracę na bazie).

edytowany 1x, ostatnio: hipekk, 2017-12-20 21:52
nie stymulując a symulując chyba, że masz seksualne podejście do baz - Wibowit 2017-12-20 20:40
Mój telefon woli stymulować najwyraźniej :p. - hipekk 2017-12-20 21:53

Pozostało 580 znaków

2017-12-20 20:46
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 5 godzin temu

Lokalizacja: Wrocław

0

To nie działa przypadkiem tak, że większości baz danych możesz przydzielić ilość pamięci, jaką mogą wykorzystać, więc tak właściwie ten test nie ma sensu (bo wykorzystanie pamięci przez bazę ogranicza jej konfiguracja)?
Chyba że czegoś nie rozumiem :-P


edytowany 1x, ostatnio: Patryk27, 2017-12-20 20:46

Pozostało 580 znaków

2017-12-20 21:03

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 2 godziny temu

Lokalizacja: Rzeszów

1

Możesz spatchować jakiś emulator np. bochs i dodać hooki na dostęp do pamięci. Taki Mateusz Jurczyk używa spatchowanego bocha do badania wycieków pamięci z kernela LINK

Pozostało 580 znaków

2017-12-20 21:52

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 1 tydzień temu

0

@Patryk27: tak, silnik bazy weźmie na start tyle ile mu pozwolisz.
Kwestia czy później wykorzysta wszystko (czyli tak naprawdę mu zabraknie) czy zostanie jakaś rezerwa - właśnie to chce sprawdzić (tzn. Ile faktycznie weźmie baza jeżeli będzie miała "nieskończenie wiele" (w praktyce bardzo dużo) do dyspozycji.

@mad_penguin dzięki za podpowiedź. Miałem co prawda nadzieję że jakoś host maszyn wirtualnych będzie miał to w standardzie ;)

edytowany 1x, ostatnio: hipekk, 2017-12-20 21:56

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0