Laptop do programowania

0

Cześć.

Zamierzam rozpocząć naukę programowania, jako że mam mało czasu A w domu tylko komputer stacjonarny chciałbym kupić laptop, uzbroić go w Internet mobilny i zacząć działać.

Chciałem zapytać jaki laptop wystarczy do nauki języków (nie wiem jakich, muszę próbować różnych) oraz do odtwarzania videotutoriali.

Chodzi mi o jakieś propozycje specyfikacja laptopa lub ewentualnie z jakimi kosztami muszę się liczyć.

Z góry dziękuję za pomoc

8

jak chcesz zarabiać 15k to musisz mieć lapka za 15k, proste

0

Ja chcę tylko zacząć naukę programowania...

0

My wszyscy zaczynaliśmy na starych gratach, nie ma znaczenia na czym zaczniesz.

0

Rozumiem, czyli nie ma jakiś wygórowanych wymagań podczas nauki języków i nie napotykamy na takowe podczas przesiadki z jednego języka na drugi? :)

Cieszy mnie to, dziękuję :)

0

Jak chcesz tanio to taka uzywka Ci w zupelnosci wystarczy: http://allegro.pl/klasa-a-dell-e6430-i5-2-8-8-500-win7-fv23-gw-rok-i6306561343.html mozesz sie jeszcze pokusic o dodanie SSD. ale powinienes sie w 1300 zmiescic. Sam taki niedawno kupilem i jestem bardzo zadowolony. Da sie tez w nieco starsze gry zagrac (np. South Park czy Blackguards2 dzialaja bez problemu).

0
  1. Kwota przeznaczona na zakup:
  2. Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość):
  3. Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)
  4. Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):
  5. Osobiste preferencje:
  6. System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)

Zestawienie laptopów na Grudzień: https://docs.google.com/document/d/1XTQHyfYkCE7HXqeSh8s9RTSPqtiU_S_Yj7oJWilaDu0/edit
Jeżeli coś taniego to tylko polisingowe.

0

Do nauki programowania to ci starczy jakiś staroć z allegro za 200zł

0
babubabu napisał(a):

Do nauki programowania to ci starczy jakiś staroć z allegro za 200zł

Do otwierania notatnika.

0
Pietass napisał(a):
babubabu napisał(a):

Do nauki programowania to ci starczy jakiś staroć z allegro za 200zł

Do otwierania notatnika.

Przesadzasz. Do nauki nie trzeba super sprzętu.
Dużo zależy też do programowania czego i w czym.

3

Za 169 zł masz Raspberry Pi 3 ;)

0

Kup jakiś normalny laptop z i5 i 8GB, zainstaluj Linux będzie Ci 5 razy szybciej chodził niż Windows 10. Polecam Xubuntu 17.10 na SSD.

0

Jeśli chcesz kodzić na nim to oczywiście minimum i5 i 8gb ramu jak już ktoś wspomniał. Jeśli windows to z dyskiem ssd i będzie chodził okej. Procesor najlepiej ten bez literek U w oznaczeniu (a jak już to nich chociaż ma 2,5 - 3,6 ghz). Ważna sprawa to też jakość matrycy - jeśli masz na nim przepracować jakiś czas to szanuj swój wzrok i wybierz coś z porządną matrycą (matowa / błyszcząca led nic nie mówi, ips, retina są ponoć okej - musisz zrobić research) i o wiele wygodniej jest na wersjach full hd. Zależy jaki budżet chcesz przeznaczyć.

1

Co do "must have" w takim laptopie do programowania to bym powiedział : i5/i7, dysk SSD i min. 8 GB RAMu. Reszta wedle uznania i ramach budżetu.

0

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi ;)

Na początku chciałem kupić jakiś używany sprzęt za jakąś małą kwotę, jednak z racji tego, że bardzo chcę rozwijać się na tej płaszczyźnie stwierdziłem, że zainwestuję trochę więcej.
Wziąłem pod uwagę wszystkie Wasze odpowiedzi oraz skonsultowałem się z Panem który zajmuje się zestawieniami i wybrałem coś takiego:

*Procesor Intel Core i5-7300HQ (4 rdzenie, od 2.5 GHz do 3.5 GHz, 6MB cache)

*Pamięć RAM 8 GB (SO-DIMM DDR4, 2400MHz)

*Karta graficzna NVIDIA GeForce GTX 1050 4096 MB GDDR5

*Dysk twardy 256 GB SSD M.2 PCIe

*1000 GB SATA 5400 obr. (w obudowie zewnętrznej)

*Typ ekranu Matowy, LED, IPS

Cena za ten zestaw to 3700zł, nie mogłem znaleźć nic lepszego w tej cenie.

@Gajwer dzięki, Pan od zestawień udzielił mi kilku odpowiedzi na nurtujące mnie pytania!

1

osobiście kupiłbym jakąś używkę biznesówkę z rozszerzoną oryginalną batką (z 10h pracy) ze stacją dokującą do wygodnego kodzenia bez kabli, a do grania konsolę czy pc, taka tania gamingówka z mocną grafą to będzie wyjący plastik...

0

Nie rozumiem, czemu ludzie krzywdzą się kupując laptopy zamiast porządnego pudła, Pudło ma lepszą klawiaturę, większy ekran i najczęsciej lepszą wydajność (a przynajmniej lepszy stosunek wydajności do ceny). Przeważnie programuje się siedząc na dupie, przenośność jest najczęściej potrzebna tylko, kiedy trzeba komuś coś pokazać, a wtedy wielka moc jest niepotrzebna.

0

@czysteskarpety: Czy możesz podrzucić link do przykładowego laptopa o którym mówisz?

0
smougie napisał(a):

@czysteskarpety: Czy możesz podrzucić link do przykładowego laptopa o którym mówisz?

tu masz rozpiskę:
http://polecanelaptopy.blogspot.com/?view=flipcard

0
Gajwer napisał(a):
  1. Kwota przeznaczona na zakup:
  2. Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość):
  3. Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)
  4. Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):
  5. Osobiste preferencje:
  6. System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)

Zestawienie laptopów na Grudzień: https://docs.google.com/document/d/1XTQHyfYkCE7HXqeSh8s9RTSPqtiU_S_Yj7oJWilaDu0/edit
Jeżeli coś taniego to tylko polisingowe.

co myslisz o tym modelu? i co to jest GeForce GTX 1060 Max-Q ?
https://www.x-kom.pl/p/373324-notebook-laptop-156-lenovo-legion-y520-15-i7-16gb-2561000-win10x-gtx1060.html#specification

0
Biały mleczarz napisał(a):
Gajwer napisał(a):
  1. Kwota przeznaczona na zakup:
  2. Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość):
  3. Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)
  4. Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):
  5. Osobiste preferencje:
  6. System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)

Zestawienie laptopów na Grudzień: https://docs.google.com/document/d/1XTQHyfYkCE7HXqeSh8s9RTSPqtiU_S_Yj7oJWilaDu0/edit
Jeżeli coś taniego to tylko polisingowe.

co myslisz o tym modelu? i co to jest GeForce GTX 1060 Max-Q ?
https://www.x-kom.pl/p/373324-notebook-laptop-156-lenovo-legion-y520-15-i7-16gb-2561000-win10x-gtx1060.html#specification

Masz to odpowiedz :

https://www.laptopmag.com/articles/nvidia-gtx-1050-ti-vs-gtx-1060-max-q-vs-gtx-1060

The Max-Q and 1060 are basically the same card, but thanks to the strict tenets of Max-Q design, the regular card has a base and turbo clock >speed of 1,404 and 1,670 megahertz, respectively, compared to the more efficient component, which has a base speed of 1,063 to 1,265 MHz, but >can reach speeds of 1,341 to 1,480 MHz.

Nvidia claims that the 1060 is 10 to 15 percent faster than its Max-Q iteration.

2

Q-max jest tylko trochę mniej wydajny jakieś 15-20% zależy od gier Lenovo Legion Y520-15 i7/16GB/256+1000/Win10X GTX1060
Matryca FULL HD IPS matowa, wygodna podświetlana klawiatura, procesor 4 rdzeniowy 7 generacji Kaby Lake, dobre głośniki od Harman (firma od JBL), USB Typu C, bardzo dobrze rozmieszczone porty, dysk SSD M2 PCIe NVMe.

0

Witajcie! Podbijam watek. Mam sporą rozkmine, gdyz musze zakupic nowego lapa, ktory bedzie przeznaczony pod programowanie, prace i nauke programowania (w najlblizszym czasie glownie to ostatnie)... HTML, CSS, C#, SQL, .NET, Javascript, calkiem mozliwe ze dojdzie do tego C++ oraz Java. Szukam czegos do kwoty 2700-2800.
Na allegro znalazlem takie 2 opcje...

Doradzcie ktora opcje wybrac? Pewnie bedzie trzeba w jedynym i dlugim przypadku doinwestowac albo w ssd albo w ram.

  1. http://allegro.pl/lenovo-ideapad-320-i5-8250u-12gb-1tb-mx150-2gb-fhd-i7050774469.html#thumb/1
    czy
  2. http://allegro.pl/lenovo-ideapad-320-i5-8250u-8gb-256ssd-fhd-mat-i7060670321.html#thumb/3

Od razu mowie nie mam jakiejs presji pod Lenovo, akurat tak sie nawinelo korzystnie cenowo. Rzuccie okiem na to prosze. Z gory wielkie dzieki za kazda rade, uwage. Pozdrawiam

0

Idź do sklepu, zainstaluj na kilku laptopach Visual Studio i zobacz na którym chodzi wystarczająco szybko. Ja mam 4 letnie Lenovo kupione wtedy za niecałe 3 tysiące i do programowania wystarcza.

0

Dobra zapytam inaczej... wiem, że to co zaproponowalem jest wystarczajace. Mam do wyboru albo:

  1. 4-rdzeniowy i5, GF MX150, 12GB RAM, 1TB HDD
    albo
  2. 4-rdzeniowy i5, grafika INTEL UHD Graphics 620, 8GB RAM, 256 SSD.

Zapewne trzeba będzie doinwestować za czas jakiś. SSD czy więcej RAM'u? Co byście wybrali? No i czy dam radę gdzieś w sensownej cenie znaleźć Windowsa 10 (może być 7-ka) pod to. Oba lapy bez systemy operacyjnego. Jeśli tak to gdzie? Z góry dzięki.

ps. Jedna z osób napisała, że ta seria procesorów jest do bani. Ktoś może wyjaśnić o co chodzi? :)

0
kamski88 napisał(a):

ps. Jedna z osób napisała, że ta seria procesorów jest do bani. Ktoś może wyjaśnić o co chodzi? :)

Bo nie jest z 7-letniej poleasingowej przenośnej stacji roboczej, która kosztowała kilkanaście tys., jak była nowa. Niemiec już opłakał i teraz stać na nią prawie każdego u nas. ;P

Moim zdaniem te procesory nie są takie złe wydajnościowo - tu porównanie z najpopularniejszymi aktualnymi z serii HQ:
https://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmark-List.2436.0.html?type=&sort=&archive=1&perfrating=1&or=0&itemselect_8400=8400&itemselect_8417=8417&itemselect_9206=9206&showBars=1&3dmark06cpu=1&cinebench10_s=1&cinebench10_m=1&cb11_single=1&cb11=1&cinebench_r15_single=1&cinebench_r15_multi=1&wprime_32=1&x264_pass1=1&x264_pass2=1&cpu_fullname=1&l2cache=1&l3cache=1&tdp=1&mhz=1&turbo_mhz=1&cores=1&threads=1

Co do wyboru- jak nie chcesz grać, to chyba lepiej wersję bez MX150.

0

Aktualne zestawienie polecanych laptopów i Ultrabooków na styczeń 2018 r. https://docs.google.com/document/d/1XTQHyfYkCE7HXqeSh8s9RTSPqtiU_S_Yj7oJWilaDu0/edit

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1