zużycie dysku 100 % po każdym wlaczeniu laptopa.

0

Laptop lenovo g50-80 , przy każdym włączeniu, wznowieniu z hibernacji lub stanu uśpienia dysk zaczyna mielić coś przez dobre 5-10 minut przy czym zużycie jest na poziomie 98-100 % . Analizując procesy w menadzerze urządzeń nie jestem w stanie dojść czy to jakaś aplikacja powoduje. Wie ktoś jaka może być tego przyczyna ? Pamietam że rok temu szukałem przyczyn w google j znalazlem jakieś patenty , ktore nic nie pomogły i poddałem sie, Jednak wkurza mnie to niemiłosiernie.

0

A może masz dużo danych w pamięci i komp musi to załadować ?
Może program antywirusowy skanuje system po wznowieniu pracy ?

0

Jeśli Windows, to bardzo prawdopodobne, że Windows Update.

0

Jeżeli to HDD to nie ma w tym nic dziwnego, sam ostatnio oddałem lapka że względu na podobny problem, wymienili mi dysk ale też przez kilka minut od zalogowania jest takie wykorzystanie

0

windows8.1 . update mialem wylaczony , antywir tez nie

0

no ale to raczej nie jest normalne

0

Ale wyłączony w ogóle, czy tylko automatyczne instalowanie łat? U mnie samo wyszukiwanie nowych update'ów zarzynało komputer. Dopiero kompletne wyłączenie WU rozwiązało problem.

0

wszystko co sie da mam powylaczane w nim , nie szuka nie instaluje .

0

Używałeś monitora zasobów?

0

może jakaś defragmentacja, skanowanie itp. zobacz w trybie awaryjnym i przejrzyj autostart bez zrzutu procesów nic nie wyczarujemy...

0

Procesy sprawadzasz w Task manager czy Process Explorer? Jak w tym pierwszym, to polecam drugi (do ściągnięcia ze strony mikromiękkiej korporacji), może powiedzieć więcej.

0

Mam to samo na Windows10. Po prostu wszystkie malware od Microsoftu są dopiero zauważalne gdy ma się dysk HDD.

0
Grzyboo napisał(a):

Mam to samo na Windows10. Po prostu wszystkie malware od Microsoftu są dopiero zauważalne gdy ma się dysk HDD.

też sporo ludzi siedzi nadal na win7/8 bo nikt tego goowna nie chce używać nawet za darmo, jak wygaśnie wsparcie dla starszych systemów i sytuacja się nie zmieni to chyba na linux ide (nie mylić z IDE)

0
czysteskarpety napisał(a):
Grzyboo napisał(a):

Mam to samo na Windows10. Po prostu wszystkie malware od Microsoftu są dopiero zauważalne gdy ma się dysk HDD.

też sporo ludzi siedzi nadal na win7/8 bo nikt tego goowna nie chce używać nawet za darmo, jak wygaśnie wsparcie dla starszych systemów i sytuacja się nie zmieni to chyba na linux ide (nie mylić z IDE)

Ja do linuksa się zraziłem i jestem na win 7.

0

Z tego co czytalem to dyski hdd na windowsie potrafią być cały czas używane bo telemetria windowsa ciągle cos zapisuje. Po wyłączeniu telemetrii jest troche lepiej.

0

Jeżeli odwiedzasz podejrzane stronki albo uruchamiasz niepewne programy to licz się z tym, że mogłeś coś złapać.

0

Ja kiedyś wstawałem rano, włączałem kompa i szedłem srać, teraz idę srać i jak wracam to włączam kompa.

Eh, 2 sekundy odpalenie systemu, 1% zużycia dysku może z ułamek sekundy jest więcej, ale nie zdążę sprawdzić.

0

Menedżer zadań - Wydajność - Otwórz monitor zasobów.
Tam się dowiesz który proces najbardziej mieli dyskiem.

1

Obstawiał bym usługę Superfetch bądź indeksowanie. Zrób tak: uruchom services wpisując w polu wyszukiwania na pasku Start. Znajdź na liście Superfetch i Windows Search, obydwie usługi ustaw na 'dislabled' -> potwierdź zmiany, restart kompa i sprawdź czy pomogło.

0

najbardziej mielącym procesem w monitorze zasobow jest svchost.exe w roznych odmianach ale jego nie da sie nawet zabić bo jest systemowy. Wkleje spis wszystkich uslug moze ktos cos jeszcze doradzi albo powie co mozna wywalić ( mam wrazenie ze polowa z nich to jakis zbędny syf ) . Pamiętam że problem pojawił się dopiero kilka miesięcy po zakupie lapka wczesniej bylo ok.

Nazwa Identyfikator PID Opis Stan Grupa
0321651444134969mcinstcleanup McAfee Application Installer Cleanup (0321651444134969) Zatrzymany
AeLookupSvc Użytkowanie aplikacji Zatrzymany netsvcs
ALG Usługa bramy warstwy aplikacji Zatrzymany
AMD External Events Utility 312 AMD External Events Utility Uruchomiony
AppIDSvc Tożsamość aplikacji Zatrzymany LocalServiceNetworkRestricted
Appinfo 832 Informacje o aplikacji Uruchomiony netsvcs
AppReadiness Przygotowywanie aplikacji Zatrzymany AppReadiness
AppXSvc AppX Deployment Service (AppXSVC) Zatrzymany wsappx
aswbIDSAgent 3196 aswbIDSAgent Uruchomiony
AtherosSvc 1820 AtherosSvc Uruchomiony
AudioEndpointBuilder 1072 Konstruktor punktów końcowych audio systemu Windows Uruchomiony LocalSystemNetworkRestricted
Audiosrv 560 Windows Audio Uruchomiony LocalServiceNetworkRestricted
avast! Antivirus 1556 Avast Antivirus Uruchomiony
AVControlCenter 916 AVControlCenter Uruchomiony
AxAutoMntSrv Alcohol Virtual Drive Auto-mount Service Zatrzymany
AxInstSV Instalator kontrolek ActiveX (AxInstSV) Zatrzymany AxInstSVGroup
BBSvc BingBar Service Zatrzymany
BBUpdate 3180 BBUpdate Uruchomiony
BDESVC Usługa szyfrowania dysków funkcją BitLocker Zatrzymany netsvcs
BFE 1704 Podstawowy aparat filtrowania Uruchomiony LocalServiceNoNetwork
BITS 832 Usługa inteligentnego transferu w tle Uruchomiony netsvcs
BrokerInfrastructure 868 Usługa infrastruktury zadań w tle Uruchomiony DcomLaunch
Browser 832 Przeglądarka komputera Uruchomiony netsvcs
BthHFSrv Usługa obsługi urządzeń głośnomówiących Bluetooth Zatrzymany LocalServiceAndNoImpersonation
bthserv 880 Usługa obsługi Bluetooth Uruchomiony LocalService
CCSDK 1440 CCSDK Uruchomiony
CertPropSvc Propagacja certyfikatu Zatrzymany netsvcs
COMSysApp Aplikacja systemowa modelu COM+ Zatrzymany
cphs Intel(R) Content Protection HECI Service Zatrzymany
CryptSvc 1252 Usługi kryptograficzne Uruchomiony NetworkService
CxAudMsg 1880 Conexant Audio Message Service Uruchomiony
DcomLaunch 868 Program uruchamiający proces serwera DCOM Uruchomiony DcomLaunch
defragsvc Optymalizowanie dysków Zatrzymany defragsvc
DeviceAssociationService 1072 Usługa kojarzenia urządzeń Uruchomiony LocalSystemNetworkRestricted
DeviceInstall Usługa instalacji urządzeń Zatrzymany DcomLaunch
Dhcp 560 Klient DHCP Uruchomiony LocalServiceNetworkRestricted
Dnscache 1252 Klient DNS Uruchomiony NetworkService
dot3svc Automatyczna konfiguracja sieci przewodowej Zatrzymany LocalSystemNetworkRestricted
DPS 1704 Usługa zasad diagnostyki Uruchomiony LocalServiceNoNetwork
DsmSvc Menedżer konfiguracji urządzeń Zatrzymany netsvcs
Eaphost Protokół uwierzytelniania rozszerzonego (EAP) Zatrzymany netsvcs
EFS System szyfrowania plików (EFS) Zatrzymany
EventLog 560 Dziennik zdarzeń Windows Uruchomiony LocalServiceNetworkRestricted
EventSystem 880 System zdarzeń COM+ Uruchomiony LocalService
FastbootService 1908 FastbootService Uruchomiony
Fax Faks Zatrzymany
fdPHost 880 Host dostawcy odnajdowania funkcji Uruchomiony LocalService
FDResPub 3656 Publikacja zasobów odnajdowania funkcji Uruchomiony LocalServiceAndNoImpersonation
fhsvc Usługa historii plików Zatrzymany LocalSystemNetworkRestricted
FlexNet Licensing Service 64 FlexNet Licensing Service 64 Zatrzymany
FontCache 880 Usług systemu Windows buforowania czcionek Uruchomiony LocalService
FontCache3.0.0.0 4724 Usługa buforowania czcionek platformy Windows Presentation Foundation, wersja 3.0.0.0 Uruchomiony
gpsvc 832 Klient zasad grupy Uruchomiony netsvcs
gupdate Usługa Google Update (gupdate) Zatrzymany
gupdatem Usługa Google Update (gupdatem) Zatrzymany
hddrsrv hddrsrv Zatrzymany
hidserv 1072 Usługa urządzeń interfejsu HID Uruchomiony LocalSystemNetworkRestricted
hkmsvc Zarządzanie kluczami i certyfikatami kondycji Zatrzymany netsvcs
HomeGroupListener Usługa nasłuchująca grup domowych Zatrzymany LocalSystemNetworkRestricted
HomeGroupProvider 560 Dostawca grupy domowej Uruchomiony LocalServiceNetworkRestricted
IAStorDataMgrSvc 756 Intel(R) Rapid Storage Technology Uruchomiony
ICCS Intel(R) Integrated Clock Controller Service - Intel(R) ICCS Zatrzymany
IEEtwCollectorService Usługa kolektora funkcji ETW programu Explorer Internet Zatrzymany
igfxCUIService1.0.0.0 1036 Intel(R) HD Graphics Control Panel Service Uruchomiony
IKEEXT 832 Moduły obsługi kluczy IPsec IKE i AuthIP Uruchomiony netsvcs
Intel(R) Capability Licensing Service TCP IP Interface Intel(R) Capability Licensing Service TCP IP Interface Zatrzymany
Intel(R) ME Service 4528 Intel® ME Service Uruchomiony
iphlpsvc 832 Pomoc IP Uruchomiony NetSvcs
iumsvc Intel(R) Update Manager Zatrzymany
jhi_service 4792 Intel(R) Dynamic Application Loader Host Interface Service Uruchomiony
KeyIso Izolacja klucza CNG Zatrzymany
KtmRm Usługa KTMRM dla usługi Koordynator transakcji rozproszonych Zatrzymany NetworkServiceAndNoImpersonation
LanmanServer 832 Serwer Uruchomiony netsvcs
LanmanWorkstation 1252 Stacja robocza Uruchomiony NetworkService
Lenovo EasyPlus Hotspot Lenovo EasyPlus Hotspot Zatrzymany
Lenovo OKO Service Lenovo OKO Service Zatrzymany
Lenovo Settings Service 2084 Lenovo Settings Service Uruchomiony
Lenovo System Agent Service 2104 Lenovo System Agent Service Uruchomiony
LENOVO.CAMMUTE 4664 Lenovo AVFramework Camera Privacy Controller Uruchomiony
LENOVO.TPKNRSVC 6488 Lenovo AVFramework Microphone Volume Controller and Dolby Interface Uruchomiony
LENOVO.TVTVCAM 6272 Lenovo AVFramework Virtual Camera Controller Service Uruchomiony
LenovoPAWDService 2136 Lenovo PAWD Service Uruchomiony
LenovoSetSvr 2180 LenovoSetSvr Uruchomiony
LenovoUpdate 3356 lupdate Uruchomiony
LenovoWiFiHotspotSvr 2200 Lenovo WiFiHotspot Service Uruchomiony
lfsvc Usługa struktury położenia systemu Windows Zatrzymany netsvcs
lltdsvc Mapowanie z odnajdywaniem topologii warstwy linku Zatrzymany LocalService
lmhosts 560 Pomoc TCP/IP NetBIOS Uruchomiony LocalServiceNetworkRestricted
LMS 4368 Intel(R) Management and Security Application Local Management Service Uruchomiony
LSM 868 Menedżer sesji lokalnej Uruchomiony DcomLaunch
MaxthonUpdateSvc 2260 Maxthon Core Update Service Uruchomiony
MMCSS Harmonogram klas multimediów Zatrzymany netsvcs
MozillaMaintenance Mozilla Maintenance Service Zatrzymany
MpsSvc 1704 Zapora systemu Windows Uruchomiony LocalServiceNoNetwork
MSDTC Koordynator transakcji rozproszonych Zatrzymany
MSiSCSI Usługa inicjatora iSCSI firmy Microsoft Zatrzymany netsvcs
msiserver Instalator Windows Zatrzymany
MySQL57 MySQL57 Zatrzymany
napagent Agent ochrony dostępu do sieci Zatrzymany NetworkService
NcaSvc Asystent łączności sieciowej Zatrzymany NetSvcs
NcbService 1072 Broker połączeń sieciowych Uruchomiony LocalSystemNetworkRestricted
NcdAutoSetup 1704 Autokonfiguracja urządzeń podłączonych do sieci Uruchomiony LocalServiceNoNetwork
Netlogon Netlogon Zatrzymany
Netman 1072 Połączenia sieciowe Uruchomiony LocalSystemNetworkRestricted
netprofm 880 Usługa listy sieci Uruchomiony LocalService
NetTcpPortSharing Usługa udostępniania portów Net.Tcp Zatrzymany
NlaSvc 1252 Rozpoznawanie lokalizacji w sieci Uruchomiony NetworkService
nsi 880 Usługa interfejsu magazynu sieciowego Uruchomiony LocalService
OKOControlSvc 2288 OKOControlSvc Uruchomiony
OracleJobSchedulerXE OracleJobSchedulerXE Zatrzymany
OracleMTSRecoveryService OracleMTSRecoveryService Zatrzymany
OracleServiceXE OracleServiceXE Zatrzymany
OracleXEClrAgent OracleXEClrAgent Zatrzymany
OracleXETNSListener 10256 OracleXETNSListener Uruchomiony
p2pimsvc Menedżer tożsamości sieci równorzędnej Zatrzymany LocalServicePeerNet
p2psvc Grupowanie sieci równorzędnej Zatrzymany LocalServicePeerNet
PcaSvc 1072 Usługa Asystent zgodności programów Uruchomiony LocalSystemNetworkRestricted
PerfHost Performance Counter DLL Host Zatrzymany
PhoneCompanionPusher 2356 Lenovo PhoneCompanionPusher Service Uruchomiony
PhoneCompanionVap Lenovo PhoneCompanionVap Service Zatrzymany
pla Dzienniki wydajności i &alerty Zatrzymany LocalServiceNoNetwork
PlugPlay 868 Plug and Play Uruchomiony DcomLaunch
PNRPAutoReg Usługa publikowania nazw komputerów PNRP Zatrzymany LocalServicePeerNet
PNRPsvc Protokół rozpoznawania nazw równorzędnych Zatrzymany LocalServicePeerNet
PolicyAgent 3544 Agent zasad IPsec Uruchomiony NetworkServiceNetworkRestricted
Power 868 Zasilanie Uruchomiony DcomLaunch
PrintNotify Rozszerzenia i powiadomienia drukarek Zatrzymany print
ProfSvc 832 Usługa profilów użytkowników Uruchomiony netsvcs
QWAVE Quality Windows Audio Video Experience Zatrzymany LocalServiceAndNoImpersonation
RasAuto Menedżer autopołączenia dostępu zdalnego Zatrzymany netsvcs
RasMan Menedżer połączeń usługi Dostęp zdalny Zatrzymany netsvcs
RemoteAccess Routing i dostęp zdalny Zatrzymany netsvcs
RemoteRegistry Rejestr zdalny Zatrzymany localService
RichVideo64 2392 Cyberlink RichVideo64 Service(CRVS) Uruchomiony
RpcEptMapper 924 Program mapowania punktów końcowych wywołań RPC Uruchomiony RPCSS
RpcLocator Lokalizator usługi zdalnego wywołania procedury (RPC) Zatrzymany
RpcSs 924 Zdalne wywoływanie procedur (RPC) Uruchomiony rpcss
SamSs 796 Menedżer kont zabezpieczeń Uruchomiony
SAService 2424 Conexant SmartAudio service Uruchomiony
SCardSvr Karta inteligentna Zatrzymany LocalServiceAndNoImpersonation
ScDeviceEnum Usługa wyliczania urządzeń karty inteligentnej Zatrzymany LocalSystemNetworkRestricted
Schedule 832 Harmonogram zadań Uruchomiony netsvcs
SCPolicySvc Zasady usuwania karty inteligentnej Zatrzymany netsvcs
seclogon Logowanie pomocnicze Zatrzymany netsvcs
SENS 832 Usługa powiadamiania o zdarzeniach systemowych Uruchomiony netsvcs
SensrSvc Usługa monitorowania czujników Zatrzymany LocalServiceAndNoImpersonation
SessionEnv Menedżer konfiguracji usług pulpitu zdalnego Zatrzymany netsvcs
SharedAccess Udostępnianie połączenia internetowego (ICS) Zatrzymany netsvcs
ShellHWDetection 832 Wykrywanie sprzętu powłoki Uruchomiony netsvcs
smphost Miejsca do magazynowania firmy Microsoft — SMP Zatrzymany smphost
SNMPTRAP SNMP Trap Zatrzymany
Spooler 1676 Bufor wydruku Uruchomiony
sppsvc Ochrona oprogramowania Zatrzymany
SQLBrowser SQL Server Browser Zatrzymany
SSDPSRV 3656 Odnajdywanie SSDP Uruchomiony LocalServiceAndNoImpersonation
SstpSvc Usługa Protokół SSTP Zatrzymany LocalService
StarWindServiceAE 2456 StarWind AE Service Uruchomiony
stisvc 2472 Windows Image Acquisition (WIA) Uruchomiony imgsvc
StorSvc Usługa magazynu Zatrzymany LocalSystemNetworkRestricted
svsvc Weryfikator punktowy Zatrzymany LocalSystemNetworkRestricted
SwitchBoard SwitchBoard Zatrzymany
swprv Dostawca kopiowania w tle oprogramowania firmy Microsoft Zatrzymany swprv
SynTPEnhService 2488 SynTPEnh Caller Service Uruchomiony
SysMain 1072 Wstępne ładowanie do pamięci Uruchomiony LocalSystemNetworkRestricted
SystemEventsBroker 868 Broker zdarzeń systemowych Uruchomiony DcomLaunch
TabletInputService Usługa klawiatury dotykowej i panelu pisma ręcznego Zatrzymany LocalSystemNetworkRestricted
TapiSrv Telefonia Zatrzymany NetworkService
TermService Usługi pulpitu zdalnego Zatrzymany NetworkService
Themes 832 Kompozycje Uruchomiony netsvcs
THREADORDER Serwer porządkujący wątki Zatrzymany LocalService
TimeBroker 3656 Broker czasu Uruchomiony LocalServiceAndNoImpersonation
TrkWks 1072 Klient śledzenia linków rozproszonych Uruchomiony LocalSystemNetworkRestricted
TrustedInstaller Instalator modułów systemu Windows Zatrzymany
UI0Detect Wykrywanie usług interakcyjnych Zatrzymany
UmRdpService Przekierowanie portu trybu użytkownika usług pulpitu zdalnego Zatrzymany LocalSystemNetworkRestricted
upnphost 3656 Host urządzenia UPnP Uruchomiony LocalServiceAndNoImpersonation
VaultSvc Menedżer poświadczeń Zatrzymany
vds Dysk wirtualny Zatrzymany
VeriFaceSrv 2552 VeriFaceSrv Uruchomiony
vmicguestinterface Interfejs usługi gościa funkcji Hyper-V Zatrzymany LocalSystemNetworkRestricted
vmicheartbeat Usługa pulsu funkcji Hyper-V Zatrzymany ICService
vmickvpexchange Usługa wymiany danych funkcji Hyper-V Zatrzymany LocalSystemNetworkRestricted
vmicrdv Usługa wirtualizacji pulpitu zdalnego funkcji Hyper-V Zatrzymany ICService
vmicshutdown Usługa zamykania systemu gościa funkcji Hyper-V Zatrzymany LocalSystemNetworkRestricted
vmictimesync Usługa synchronizacji czasu funkcji Hyper-V Zatrzymany LocalServiceNetworkRestricted
vmicvss Obiekt żądający usługi kopiowania woluminów w tle funkcji Hyper-V Zatrzymany LocalSystemNetworkRestricted
vsmon 1288 TrueVector Internet Monitor Uruchomiony
VSS Kopiowanie woluminów w tle Zatrzymany
W32Time Windows Time Zatrzymany LocalService
wbengine Usługa Aparat kopii zapasowej na poziomie bloku Zatrzymany
WbioSrvc Usługa biometryczna systemu Windows Zatrzymany WbioSvcGroup
Wcmsvc 560 Menedżer połączeń systemu Windows Uruchomiony LocalServiceNetworkRestricted
wcncsvc 3656 Połącz teraz w systemie Windows — Rejestrator konfiguracji Uruchomiony LocalServiceAndNoImpersonation
WcsPlugInService Kolory w systemie Windows Zatrzymany wcssvc
WdiServiceHost 880 Host usługi diagnostyki Uruchomiony LocalService
WdiSystemHost Host systemu diagnostyki Zatrzymany LocalSystemNetworkRestricted
WdNisSvc Windows Defender Network Inspection Service Zatrzymany
WebClient WebClient Zatrzymany LocalService
Wecsvc Kolektor zdarzeń systemu Windows Zatrzymany NetworkService
WEPHOSTSVC Usługa hosta dostawcy szyfrowania systemu Windows Zatrzymany WepHostSvcGroup
wercplsupport Pomoc techniczna panelu sterowania Raporty i rozwiązania problemów Zatrzymany netsvcs
WerSvc Usługa raportowania błędów systemu Windows Zatrzymany WerSvcGroup
WiaRpc Zdarzenia pozyskiwania obrazów nieruchomych Zatrzymany LocalSystemNetworkRestricted
WinDefend Windows Defender Service Zatrzymany
WinHttpAutoProxySvc 880 Usługa autowykrywania serwera proxy w sieci Web WinHTTP Uruchomiony LocalService
Winmgmt 832 Instrumentacja zarządzania Windows Uruchomiony netsvcs
WinRM Zdalne zarządzanie systemem Windows (WS-Management) Zatrzymany NetworkService
WlanSvc 1072 Autokonfiguracja sieci WLAN Uruchomiony LocalSystemNetworkRestricted
wlidsvc Asystent logowania za pomocą konta Microsoft Zatrzymany netsvcs
wmiApSrv Karta wydajności WMI Zatrzymany
WMPNetworkSvc Usługa udostępniania w sieci programu Windows Media Player Zatrzymany
workfolderssvc Foldery robocze Zatrzymany LocalService
WPCSvc Bezpieczeństwo rodzinne Zatrzymany LocalServiceNetworkRestricted
WPDBusEnum Usługa modułu wyliczającego urządzenia przenośne Zatrzymany LocalSystemNetworkRestricted
wscsvc 560 Centrum zabezpieczeń Uruchomiony LocalServiceNetworkRestricted
WSearch Windows Search Zatrzymany
WSService Usługa Sklep Windows (WSService) Zatrzymany wsappx
wuauserv Windows Update Zatrzymany netsvcs
wudfsvc 1072 Windows Driver Foundation — User-mode Driver Framework Uruchomiony LocalSystemNetworkRestricted
WwanSvc Automatyczne konfigurowanie bezprzewodowej sieci WAN Zatrzymany LocalServiceNoNetwork
ZAPrivacyService 2608 ZoneAlarm Privacy Service Uruchomiony
ZAtheros Bt and Wlan Coex Agent 2920 ZAtheros Bt and Wlan Coex Agent Uruchomiony

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1