Czy nadaje się na porogramistę jeśli nie potrafie zainstalować jdk na linux ubuntu ?

0

Wczoraj pol dnia spędziłem na próbach zainstalowania jdk na linuxie ubuntu. Zciągnąłem plik o nazwie jdk-8uversion-linux-x64.tar.gz ( na stronie oracla ma nazwe jdk-8u152-linux-x64.tar.gz ) . Nastepnie postępowałem jak w tym linku ( http://www.javahelps.com/2015/03/install-oracle-jdk-in-ubuntu.html ) próbując zainstalować to w folderze na moim pulpicie jednak nie rozumiejąc o co chodzi w instrukcjach sudo update-alternatives --install ktore mi nie działaly poddalem sie i zainstalowalem w folderach jak z tutoriala.Pominąłem kroki 5 i 6 bo po użyciu komendy sudo gedit /etc/environment wywalilo jakis blad o niemożności nawiązania połączenia. w kroku 7 Użyłem nastepujacych komend :
sudo update-alternatives --install "/usr/bin/java" "java" "/usr/lib/jvm/jdk1.8.0_152/bin/java" 0
sudo update-alternatives --install "/usr/bin/javac" "javac" "/usr/lib/jvm/jdk1.8.0_152/bin/javac" 0
sudo update-alternatives --set java /usr/lib/jvm/jdk1.8.0_152/bin/java
sudo update-alternatives --set javac /usr/lib/jvm/jdk1.8.0_152/bin/javac

Wszystko zdawało się ok do czasu restartu i wpisania java -version co wywalilo blad o nastepujacej tresci : bash: /usr/bin/java: nie można uruchomić pliku binarnego: Błędny format pliku wykonywalnego

Wie ktoś co robie nie tak ? Czy to koniec marzeń o zostaniu programistą java ?

0

Jeszcze jedno : wie ktoś jak zalogować sie do linuxa jako " właściciel " ?

2

A nie ma czasem w "repo" debiana jdk? Wtedy wystarczy:

sudo apt-get install openjdk-8-jdk

Potem zostanie tylko ustawić JAVA_HOME i PATH

0

też potrafie sobie znaleźć tutorial jak to zrobić tylko co z tego jak to nie działa. Chce zainstalować plik ktory sciagnelem z oracla nie po to sciagalem go 15 minut zeby teraz od nowa sciagac.Jest tu ktoś kto zna sie na linuxie ?

0

Skoro pominąłeś kroki 5 i 6, to nie dziwota że nie możesz uruchomić jakiś plików. Jak nie możesz edytować plików geditem, to spróbuj innym edytorem, chociaż nie jestem pewien czy masz uprawnienia roota...

Trzeźwy Kret napisał(a):

Jeszcze jedno : wie ktoś jak zalogować sie do linuxa jako " właściciel " ?

0

kroki 5 i 6 czyli ustawienie zmiennej srodowiskowej chyba nie sa obowiazkowe do poprawnej instalacji jdk ?

2

Jeśli dobrze pamiętam Ubuntu nie pozwala się zalogować jako root. Do wykonywania akcji wymagających autoryzacji root'a wystarczy polecenie ,,sudo"

0
Trzeźwy Kret napisał(a):

kroki 5 i 6 czyli ustawienie zmiennej srodowiskowej chyba nie sa obowiazkowe do poprawnej instalacji jdk ?

Widzimy, że w kroku 6. uaktualniamy zmienną PATH, która jest parsowana w celu znalezienia lokalizacji wywoływanego programu. Skoro zmienna nie została uaktualniona, to nie można wywołać odpowiedniego programu.

Nunn napisał(a):

Jeśli dobrze pamiętam Ubuntu nie pozwala się zalogować jako root. Do wykonywania akcji wymagających autoryzacji root'a wystarczy polecenie ,,sudo"

Wystarczy podać login roota su.

0

http://www.webupd8.org/2015/02/install-oracle-java-9-in-ubuntu-linux.html przecie tu jest wszystko napisane (dla Javy 8 będzie tak samo tylko 9 trzeba na 8 zmienić...)

0

Ok, moja pomyłka. Na Ubuntu można się zalogować jako root. Po prostu uzycie polecenia su kończy się nieudana autoryzacja. Prawidłowo jest ,,sudo su"

0

Wrociłem do kroku 5 i teraz udalo sie odpalić opcje sudo gedit /etc/environment i edytowalem plik zeby wygladal tak :
PATH="/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/games:/usr/local/games:/usr/lib/jvm/jdk1.8.0_152/bin:/usr/lib/jvm/jdk1.8.0_152/db/bin:/usr/lib/jvm/jdk1.8.0_152/jre/bin"
J2SDKDIR="/usr/lib/jvm/jdk1.8.0_152"
J2REDIR="/usr/lib/jvm/jdk1.8.0_152/jre"
JAVA_HOME="/usr/lib/jvm/jdk1.8.0_152"
DERBY_HOME="/usr/lib/jvm/jdk1.8.0_152/db"

co oczywiscie wywalilo blad o takiej tresci :

** (gedit:5873): WARNING **: Set document metadata failed: Ustawianie atrybutu metadata::gedit-spell-language nie jest obsługiwane
** (gedit:5873): WARNING **: Set document metadata failed: Ustawianie atrybutu metadata::gedit-encoding nie jest obsługiwane
** (gedit:5873): WARNING **: Set document metadata failed: Ustawianie atrybutu metadata::gedit-position nie jest obsługiwane

0

Dalej ten sam problem co na poczatku. Linux to kał

0

Nie "Linux to kał", tylko zrób że to chłopie po ludzku, przez apt... Utrudniasz sobie życie instalując to z palca i nie mając pojęcia co właściwie robisz, jeśli pakiet jest w repo.

Posłuchaj kolegów i łapnij z repozytorium jedną komendą.

0

bash: /usr/bin/java: nie można uruchomić pliku binarnego: Błędny format pliku wykonywalnego

Może masz 32-bitowe Ubuntu a ściągasz 64-bitowe JDK?

0

Hehehe w koncu fachowiec sie odezwal :D faktycznie stoi jak wol ze mam 32 bitowy system a bylem przekonany ze 64 ( to przez to ze mam procek 64 bitowy ) i uparcie instalowalem 64 bitowe jdk. No ale już zdążyłem zainstalować poprzez metode dla ulomnych czyli sudo apt-get install openjdk-8-jdk . Szkoda tylko że zainstalowało mi jakas stara wersje build 1.8.0_131 zamiast 1.8.0_152 , czy to duży problem ? jest jakaś zauwazalna roznica? bede gorszym programista ? nie dostane 15k?

0
Trzeźwy Kret napisał(a):

Wczoraj pol dnia spędziłem na próbach zainstalowania jdk na linuxie ubuntu. Zciągnąłem plik o nazwie jdk-8uversion-linux-x64.tar.gz ( na stronie oracla ma nazwe jdk-8u152-linux-x64.tar.gz ) . Nastepnie postępowałem jak w tym linku ( http://www.javahelps.com/2015/03/install-oracle-jdk-in-ubuntu.html ) próbując zainstalować to w folderze na moim pulpicie jednak nie rozumiejąc o co chodzi w instrukcjach sudo update-alternatives --install ktore mi nie działaly poddalem sie i zainstalowalem w folderach jak z tutoriala.Pominąłem kroki 5 i 6 bo po użyciu komendy sudo gedit /etc/environment wywalilo jakis blad o niemożności nawiązania połączenia. w kroku 7 Użyłem nastepujacych komend :
sudo update-alternatives --install "/usr/bin/java" "java" "/usr/lib/jvm/jdk1.8.0_152/bin/java" 0
sudo update-alternatives --install "/usr/bin/javac" "javac" "/usr/lib/jvm/jdk1.8.0_152/bin/javac" 0
sudo update-alternatives --set java /usr/lib/jvm/jdk1.8.0_152/bin/java
sudo update-alternatives --set javac /usr/lib/jvm/jdk1.8.0_152/bin/javac

Wszystko zdawało się ok do czasu restartu i wpisania java -version co wywalilo blad o nastepujacej tresci : bash: /usr/bin/java: nie można uruchomić pliku binarnego: Błędny format pliku wykonywalnego

Wie ktoś co robie nie tak ? Czy to koniec marzeń o zostaniu programistą java ?

Nie, nie nadajesz się moim zdaniem. Skoro pobierasz plik ze strony Oracle, zamiast zainstalować openjdk z repozytorium, jesteś po prostu głupi i nie znasz podstawy podstaw obsługi systemu operacyjnego, na którym pracujesz.
Jeśli byś nawet upierał się na Javę od Oracle, to i tak robisz to id d**y strony: https://wiki.debian.org/JavaPackage (w Ubuntu jest dokładnie tak samo).

Według mnie, programista powinien odznaczać się zdolnością myślenia, chęcią nauki i umiejętnością wyszukiwania rozwiązań problemu (w Google też). Ty zabierasz się za wszystko od d**y strony, więc w programowaniu będzie zapewne podobnie.

0

^up z repozytorium nie trzeba OpenJDK, jest też (po dodaniu odpowiedniego PPA) oracle-java-installer

0
Biały Lew napisał(a):

Nie, nie nadajesz się moim zdaniem. Skoro pobierasz plik ze strony Oracle, zamiast zainstalować openjdk z repozytorium, jesteś po prostu głupi i nie znasz podstawy podstaw obsługi systemu operacyjnego, na którym pracujesz.

Pytający dał linka do instrukcji z javahelps. To znaczy że szukał pomocy i jakąś znalazł.
Popełnił jeden błąd - zły wybór architektury systemu.
Instrukcja jest dobra i działająca, właśnie sprawdziłem. Trzeba tylko użyć głowy, czyli podawać ścieżki z numerem wersji zgodnym z pobieraną instalką, a nie dokładnie jak jest w instrukcji.

Ściągnąłem obraz minimalny Ubuntu 17.04 (Zesty) 32-bit — 51 MB mini.iso
Ściągnąłem JDK jdk-8u151-linux-i586.tar.gz — 180 MB

Zainstalowałem system pod VMware Playerem 6.0.7.
Wirtualce dałem 10 GB dysk (z czego zajęło 1,3 GB) 512 MB RAM i 2 rdzenie CPU
.
Jedyne co zaznaczyłem do instalacji to server OpenSSL dla wygody. Zero okienek i innego śmiecia.

Postąpiłem według instrukcji. Zero problemów.

Using username "azarien".
Server refused our key
[email protected]'s password:
Welcome to Ubuntu 17.04 (GNU/Linux 4.10.0-37-generic i686)

 * Documentation:  https://help.ubuntu.com
 * Management:     https://landscape.canonical.com
 * Support:        https://ubuntu.com/advantage
Last login: Thu Oct 19 20:33:17 2017 from 192.168.1.100
azarien@ubuntu:~$ java -version
java version "1.8.0_151"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.8.0_151-b12)
Java HotSpot(TM) Client VM (build 25.151-b12, mixed mode)
azarien@ubuntu:~$
0

@Azarien: instalowanie javy w taki sposób to nie jest dobry pomysł. Po to są pakiety i repozytoria, żeby ułatwić zarządzanie oprogramowaniem. Nie widzę powodu ręcznej instalacji.

0

Czasem ręczna instalacja jest wymagana, np. jak potrzeba skompilować źródła. Kiedyś tak miałem w przypadku instalacji jednego z modułów Pythona. pip nie dawał rady, przerywał instalację i rzucał errorami.

0
Biały Lew napisał(a):

Nie widzę powodu ręcznej instalacji.

W repozytoriach rzadko będzie najnowsza wersja. Rzadko też jest naprawdę potrzebna, ale czasami jest albo chcemy przetestować nowości.

0

Ale można przekonwertować tar.gz od Oracle na pakiet .deb. To jest właściwa droga.

0

Rzadko kiedy potrzebna jest Java od Oracle, OpenJDK praktycznie już niczym dziś się nie różni. Zresztą gdzieś tu na forum przewijała się dyskusja na temat OpenJDK vs Oracle JDK i wyszło właśnie, że nie ma powodu sięgać po buildy od Oracle. OpenJDK jest zwykle w najnowszych wersjach w repozytoriach popularnych dystrybucji.

0

To jest znak od Boga, żeby tego nie instalować, nie bez powodu się takie rzeczy dzieją...

0

Do instalacji Javy od Oracle'a stosuję to rozwiązanie: http://www.webupd8.org/2012/09/install-oracle-java-8-in-ubuntu-via-ppa.html
Działa bezbłędnie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1