Jaka karta graficzna (tania) do tego zestawu PC

0

Witam, aktualnie składam sobie PC głównie pod programowanie (nie liczy się kompletnie tutaj granie) i zastanawiam się jaką kartę graficzną wrzucić do tego mojego zestawu. Zależy mi żeby ona nie była droga ale wydajna do pracy (piszę w Java, PHP, JS, do wszystkiego używam VB z Linuxem Mint).
Zestaw składa się z :

1

GTX 1050ti z 4 GB RAM DDR5.

1

Zależy mi żeby ona nie była droga ale wydajna do pracy (piszę w Java, PHP, JS, do wszystkiego używam VB z Linuxem Mint

Każda będzie dość wydajna do tak niewymagających graficznie zadań.

1

Jeżeli nic się nie zmieniło w GeForce, to najlepiej wychodzi się kupując sprzęt na dłuższy czas ten z cyfrą 6 w środku np 960, 1060.

1

Raczej nie sądzę by GPU miało zasadniczy wpływ na wydajność komputera przy pracy, ja jestem zadowolony z integry (Intel HD 530), pograć w starsze tytuły też idzie.

1
  1. Zasilacz zdecydowanie zbyt mocny. Kup jakiegoś markowego 500W.
  2. Chłodzenie wodne? Tutaj specjalnie nie ma co chłodzić. Ryzen 7 1700X ma TDP < 100W, a kręcenie go nie ma sensu. Nie widać też byś chciał podpinać pod to chłodzenie reszty komponentów, więc to strzelanie do muchy z armaty. Weź jakiegoś zwykłego schładzacza.
  3. Zależy mi żeby ona nie była droga ale wydajna do pracy (piszę w Java, PHP, JS, do wszystkiego używam VB z Linuxem Mint). - do programowania wystarczy spokojnie integra Intela, nie trzeba wcale żadnej mocnej grafy. Jeśli używasz VMek to ważne są sterowniki, możliwości VMki w zakresie obsługi akceleracji 3D i kompatybilność między VMką, a sterownikami. Bez tego nie będzie działać akceleracja 3D w VMce, renderowaniem zajmie się sam CPU i przez to pulpit może trochę przycinać. GeForce prawdopodobnie byłby bezpiecznym wyborem, ale nie ma sensu kupować czegokolwiek powyżej low-endu z najnowszej generacji/ architektury, czyli GeForce GT 1030. Do wyświetlania pulpitu i filmów wystarczy aż nadto, a dzięki temu że pobiera mało prądu to nie będzie się specjalnie grzać i hałasować.
  4. Jeśli chcesz wyciszonego kompa to warto zwrócić uwagę na wyciszenie obudowy, dobre pasty termoprzewodzące, etc Ja mam np obudowę Nanoxia Deep Silence 1 z matami bitumicznymi przyklejonymi z obu stron i w sumie zdają egzamin. Wymieniłem też wentyle na Scythe GentleTyphoon (teraz ciężko zdobyć, więc trzeba szukać czegoś innego) - lepiej mieć więcej wentyli, ale wolniej kręcących się.
0

tak tylko że kolega kupuje procka amd więc nie będzie miał karty intela ;)

0
czysteskarpety napisał(a):

tak tylko że kolega kupuje procka amd więc nie będzie miał karty intela ;)

Skoro to nie ma być komp do gier a do pehapów to wystarczy KAŻDA dostępna obecnie w sprzedaży. Jak procek AMD to jakaś grafika AMD i będzie komplet :-)

0

gtx 1060 3gb (budżetowy do grania, dasz radę kupić za 900 zł)

Jak nie chcesz kompletnie grać to rx 550 albo coś jeszcze tańszego, ale nie znam się na tym segmencie.

np. https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-pulse-radeon-rx-550-2gb-gddr5-128-bit-hdmi-dvi-d-dp-box-11268-03-20g-1225099/

EDIT: Jeśli kupujesz faktycznie ultra tanią karte graficzną to zwróciłbym na twoim miejscu uwagę przede wszystkim na maksymalną obsługiwaną rozdzielczość i to ile ma wejść i jakiego typu :)

0

Wywal Krakena, AiO są problematyczne. Weź Mugen 5 / Dark Rock 3, a różnicy w temperaturach i tak nie zauważysz. Ryzena bierz bez X, bo 1700X to to samo co 1700, tylko podkręcony

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1