Wybór komputera

0

Witam,
szybka ankieta w celu wybrania laptopa pod programowanie.

PS.
Dla niektórych pytanie może wydać się co najmniej śmieszne, ale proszę o poważne odpowiedzi.

Apple MacBook Air 2017 MQD32

Procesor Intel Core i5 (2 rdzenie, od 1.8 GHz do 2.9 GHz, 3 MB cache)
Pamięć RAM 8 GB (SO-DIMM DDR3, 1600 MHz)
Dysk twardy 128 GB SSD M.2 PCIe
Grafika Intel HD Graphics 6000
Przekątna ekranu 13,3"

Link do pełnego opisu: (https://www.x-kom.pl/p/368639-notebook-laptop-133-apple-macbook-air-i5-8gb-128gb-hd-6000-mac-os.html
HP OMEN

Procesor Intel Core i5-7300HQ (4 rdzenie, od 2.5 GHz do 3.5 GHz, 6MB cache)
Pamięć RAM 8 GB (SO-DIMM DDR4, 2400MHz)
Dysk twardy 1000 GB SATA 7200 obr.
Grafika NVIDIA GeForce GTX 1050
+ Intel HD Graphics 630
Przekątna ekranu 15,6"

Link do pełnego opisu: https://www.x-kom.pl/p/375343-notebook-laptop-156-hp-omen-i5-7300hq-8gb-1tb-win10-gtx1050.html

0

Bez SSD to już nie kupuj, chyba że masz w planach od razu dokupić (jakieś 550 zł za super szybki 250 GB).
Jakbyś kupował dodatkowy SSD to wybrałbym HP - bo ma prawie wszystko lepsze (oprócz loga i matrycy).

0

programować na 13 calach??

0

W tej cenie masz Dell z 16 GB RAM, najnowszym procesorem i5-8250U i SSD 250 GB.
https://www.x-kom.pl/p/379454-notebook-laptop-156-dell-inspiron-5579-i5-8250u-16gb-256-win10-fhd.html

0

zależy do czego ten lapek ma być, kup najwydajniejszy za daną kwotę, chyba, że chcesz zyskać do prestiżu w starbucksie to bierz apple

0

Jakby to był jeszcze MacBook Pro z 16 GB RAM, ale ten Air to się tylko nadaje do kawiarni i to ze względu na baterię... Za słaby do programowania nawet w Xcode - chyba, że tylko code review...

0
Freddd napisał(a):

Jakby to był jeszcze MacBook Pro z 16 GB RAM, ale ten Air to się tylko nadaje do kawiarni i to ze względu na baterię... Za słaby do programowania nawet w Xcode - chyba, że tylko code review...

Chrzanisz farmazony. Mam MacBook Air (13-inch, Early 2015). Ma 8GB ram, koduję na nim w Unity i śmiga aż miło. W XCode za dużo nie robiłem, ale jak robiłem, to nie zauważyłem jakichś braków w wydajności. Żeby nie było, że ekran za mały... mam do niego podpięty monitor 27 calowy (Eizo, na Display Port).

0

A ja mam MacBooka Pro 2015 z i7 z 8GB i bez tych dodatkowych 8GB to ssie.... Na tym swoim AiR to możesz bierki albo kółko i krzyżyk programować... Jeszcze powiedz, że odwzorowanie kolorów ma zajebiste..

0

Dla programisty Androida, Swift, Java, Kotlin 16 GB RAM to podstawa. Teraz zwykły kowalski do rozrywki ma 8 GB RAM.

0
Freddd napisał(a):

A ja mam MacBooka Pro 2015 z i7 z 8GB i bez tych dodatkowych 8GB to ssie.... Na tym swoim AiR to możesz bierki albo kółko i krzyżyk programować... Jeszcze powiedz, że odwzorowanie kolorów ma zajebiste..

To, co Ty uważasz o tym sprzęcie, nie ma wpływu na to, co ja na nim programuję i będę programować ;) Unreal na tym muli, to prawda. Ale Unity ma znacznie wydajniejszy edytor.

Odwzorowanie kolorów jest wystarczające. Nigdy do tego nie przywiązywałem uwagi. Ale to raczej nie zależy od ramu, tylko w niewielkim stopniu od karty graficznej i w znacznej mierze od monitora.

Zwykły Programista napisał(a):

Dla programisty Androida, Swift, Java, Kotlin 16 GB RAM to podstawa. Teraz zwykły kowalski do rozrywki ma 8 GB RAM.

Pisałem co nieco w Android Studio. Wszystko działa włącznie z emulatorem.

1

Mam MBA z 2015 i xcode śmiga, visual studio z .net core asp.mvc śmiga, pycharm śmiga. Owszem, komfort stacjonarki to komfort stacjonarki, ale klawiatura + monitor i mamy podobny komfort. Do pracy mam stacjonarkę, planuje wymienić na iMaca, jednak praca na MacuAir nie jest katorgą jak na netbooku 10", bo to i ekran większy i rozdzielczość, niemniej MacaAir kupiłem, żeby pracować w dziwnych miejscach, jak balkon, ogród, w lesie, na plaży i do tego się sprawdza wyśmienicie, a mocy mi nie brakuje. Niemniej pamiętaj, że pewne osoby odradzać będą z zazdrości, lub zwykłej zawiści, złośliwości, nigdy sprzętu takiego nie mając i nie pracując na nim dłużej niż parę minut. Przygotuj się na nie miłe uwagi, ale to podobnie, jak wybudujesz dom, kupisz drogi samochód, czy zatrudnisz ogrodnika/ sprzątaczkę - takie same komentarze i zarzuty. Co ciekawe, dom, samochód czy sprzątaczka, sugerują duże dochody, a MacAir jest w zasadzie tani ....

1

Tylko nie HP. Sprzęt awaryjny i przegrzewający się . Już dawno wypadli z wyścigu o jakiekolwiek sensowne laptopy. Z dwojga złego Mac zdecydowanie lepszy. A jeszcze lepszy Dell albo Asus.

0

Jeśli już musisz wybrać z tych dwóch to mac. Mają bardzo dobrą baterię, no i ma dysk ssd (ale dość mały jak na dzisiejsze standardy). Poza tym nie szkoda Ci kasy na kartę graficzną? W pracy nie jest ona jakoś bardzo przydatna, a dawać ponad 1000 za 1050 to według mnie średni pomysł jeśli laptop ma służyć tylko i wyłącznie do pracy.

0

@Spine może ty jesteś trollem internetowym, co chce wmówić wszystkim, że 640 KB pamięci operacyjnej powinno każdemu wystarczyć...

0

A może jednak nie... Ja tylko piszę "dziwne, u mnie działa" na 8GB RAMu. Przy czym nikomu nie bronię wyposażyć się w 16GB, czy nawet 64GB pamięci RAM. Jednak ktoś chce usilnie wmówić wszystkim, że na 8GB nie da się komfortowo pracować i ja temu zaprzeczam.

0

Jak to gada moja teściowa "Szczęśliwi Ci, co nie widzą różnicy".

0

btw.. @spin gdzie widziałeś w ofercie MacBooka z 64 GB RAM (bo przecież o macach gadamy) to już lecę i kupuję ....?

0

Mogłeś trochę więcej napisać czego oczekujesz. Ja zamiast HP wybrałbym Acer Aspire 7 i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050 pewniejszy serwis jak HP i estetyczniejszy wygląd bardziej stonowany zawsze na jakieś spotkanie biznesowe możesz go zabrać :)

Określ trochę więcej szczegołów:

  1. Kwota przeznaczona na zakup:
  2. Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość):
  3. Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)
  4. Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):
  5. Osobiste preferencje:
  6. System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)
    Zestawienie laptopów wrzesień: https://forum.techlords.pl/co-kupic-f4/zestawienie-polecanych-laptopow-i-ultrabookow-wrze-t5.html
0

Czytam i czytam Wasze posty i muszę Wam przedstawić mój punkt widzenia. Mam bardzo dobrego kolegę, programistę + trochę znajomych, którzy mi mówili, że Apple dobrze się sprawdza przy programowaniu. Mam stacjonarkę do pracy w domu, ale mimo wszystko lapek się przydaje w 'teren', dodatkowo myślę, że osoby pracujące z komputerem powinny mieć styczność zarówno z Windowsem, jak i z Linuxem czy z macOS'em, stąd Apple w zestawieniu.

0

@Azarien mnie chodzi o to, że jeszcze taki MacBook co ma więcej niż 16 GB RAM nie wyszedł z fabryki... Ale fakt, na zapowiedzianego maca z 32 GB RAM kasę mam już odłożoną. Jak w tym roku nie wyjdzie to kupuję to cudo >>> Dell 7520. Wiesz ja mam 40+ lat, mieszkanie mam, 2 samochody w tym jeden nowy... Zarabiam 5500 na rękę i ..... programowanie to zawsze była moja pasja ale wylądowałem w sieciach (bywa). Za jakieś pół roku startuje na juniora javy nawet jakbym miał tylko 2500 na rękę tylko dostać... A na komputery zawsze wydawałem krocie... Jak zarabiałem 1600, a wyszedł pierwszy GeForce 256 DDR3 to od razu poleciałem kupić.

0

@Skromny Szczur Nie lepiej za te pieniądze złożyć sobie PC? Będzie 5 razy wydajniejszy od laptopa lub kupić wypasiony gotowiec od firmy Xidax, Alienware, MSI.

0

Nigdy więcej PC... Zajmuje miejsce, głośny, zbiera kurz, kable na kablu. Rachunki w moim przypadku spadły za prąd o 50 zł po przejściu na laptopa + XboX. Laptopa i tak mam podpiętego do 34" Ultra Wide. PC nie zabierzesz z domu pod pachą. Kiepski zapasowy laptop nie zastąpi dobrego PC - a zamiast kiepskiego laptopa wolę mojego iPad Air 2 + klawiatura. Jedynym stacjonarnym, który może kiedyś kupię to będzie iMac Pro.

0

Jeśli chodzi o biznesówki to do tej pory jestem najbardziej zadowolony z della.

https://www.x-kom.pl/p/379460-notebook-laptop-156-dell-inspiron-7570-i5-8250u-16gb-1281000-win10.html

Szybki, solidny, z normalnym wyświetlaczem i tylko 4 stówki droższy od twoich propozycji.
Biorąc pod uwagę że jest to jednorazowy wydatek, warto się zastanowić nad tą opcją.

0

W Dellu to chyba tylko serię Latitude i Precision można nazwać biznesowymi...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1