Procesor w laptopie a zysk

0

Witam, czy jest sens dopłacać do procesora w laptopie ~800zł, gdy wybór jest pomiędzy i7 7700HQ, a i5 7300HQ. Duży jest z tego zysk czy strata? W rankingu procesorów mobilnych ten i7 jest na 49 miejscu pod względem wydajnościowym, a i5 na 121 miejscu.
Ceny laptopów i5 7300HQ zaczynają się od 3100zł, natomiast ceny z i7 7700HQ od 3900zł.
https://www.notebookcheck.pl/Ranking-procesorow-mobilnych-w-laptopach.4344.0.html

0

zależy do czego, ta i5 jest spoko, ma pełne cztery jajka, no chyba, że potrzebujesz większej mocy to wiadomo

0

Główna różnica polega na tym, że i7 ma HT. Pytanie czy korzystasz mocno z wirtualizacji/dockera. Bo jak nie, to może lepiej dopłacić do lepszego dysku SSD. Tymi miejscami gdzieś tam to bym w ogóle sobie nie zawracał głowy. Procesory w wielu miejscach są opisywane jako podobne pod względem wydajności. Mam 2 laptopy macbook z 2015 posiada procek i5 5gen 2,7-3,2GHz a starszy o trzy lata Lenovo TP i7 3gen 2,4-3-4. Obydwa mają dyski SSD, ten w macu ma wydajność odczytu ponad 1GB/s a w TP 500MB/s. Wykonałem na obydwu prosty programik i okazało się, iż i5 wykonała w czasie jednej minuty ~1,2 mln pętli a i7 aż 12,7 mln pętli. Co ciekawe na zasilaniu bateryjnym w macu nie zaobserwowałem żadnego spadku wydajności, natomiast na TP wydajność spadła do 4,5 mln pętli.

public class Vpower
{
    public static void main(String[] args) {
        long startTime = System.currentTimeMillis();
        long endTime = startTime + 60000;
        long index = 0;
        double x = 0;
        while (true) {
            x = Math.sqrt(index);
            long now = System.currentTimeMillis();
            if (now > endTime) {
                break;
            }
            index++;
        }
        System.out.println(index + " loops/minute.");
    }
}
0

Freddd, a czy możesz zrobić ten sam test na systemie Linux? Ciekawi mnie porównanie Linux względem OSX.

0

Ok, przetestowałem na laptopie Lenovo z systemem Linux Fedora + Wayland z procesorem i3 drugiej generacji 2/4. Wyszło mi:

IdeaProjects/Vpower
1600098053 loops/minute.

Process finished with exit code 0

Linux tak zwiększył wydajność?

0

A tu że nie zmyślam
https://postimg.org/image/9qboylrsl

0
Wesoły Programista napisał(a):

Jednak opłaca się kupić z lepszym procesorem. Tu i7-7700HQ za 3549 zł.
https://proline.pl/laptop-lenovo-legion-y520-15ikbn-80wk00enpb-15-6-cali--fhd-i7-7700hq-1tb-4gb-gtx-1050-2gb-noos-p1137657
A tu i5-7300HQ za 3449 zł.
https://proline.pl/laptop-lenovo-legion-y520-15ikba-80wk00ejpb-15-6-cali--fhd-i5-7300hq-1tb-4gb-gtx-1050-4gb-noos-p1137639

Tak średnio bym powiedział 4 GB ram to za mało.
Lenovo Legion Y520-15 i5-7300HQ/8GB/128+1000/ GTX1050
8 GB ram oraz dwa dyski w tym SSD o wiele lepiej się opłaca.

Wszystko zależy od konkretnych wymagań.

0

Mało RAMu to nie problem, najważniejsze aby laptop w swojej płycie głównej miał możliwość rozbudowy. Najlepiej do 32/64 GB DDR4.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1