co jest z tym WIN XP pro

0

Uruchamia się z chyba 5 min.... pracuje powoli jak żółw.... gorzej niż 2000... na maszynie 400 MHz i 160 Mb ramu.... dosłownie śłimak...
linux jest szybszy....Co mogę zrobić z tym XP żeby działał jak należy.. (przynjakmniej tak jak 2000) aha i jeszcze jedno co zrobić aby WMP 8 odtwarzał ciągle muzykę i po kliknięcu mulitmediów sam rozpoczynał odtwarzania...

--
Jeśli Coś wydaje Ci się trudne, spróbuj zrobić to na chłopski rozum.

0

[diabel]

Kup Nowy Komputer i po bólu, taki z PENTIUM 4.

[browar] [cya] [browar] [cygaro] [???]

0

A masz może na facie go zainstalowanego bo jak tak to nic dziwnego. A jak na ntfs to mogą być wady sprzętu. Podałes ze masz 160MB ramu to już może przeszkadzać pewnie masz 2 kości 128 i 32 ta 32 go zwalnia i to bardzo. JEszcze ustawienia biosu itp też na jego prędkość wpływają. A moze skompresowałes dyski to też zamula.

--
Pozdrowienia [cya]
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:-D

0

co zrobić aby WMP 8 odtwarzał ciągle muzykę i po kliknięcu mulitmediów sam rozpoczynał odtwarzania...

Wywal WMP 8 i zainstaluj WinAmpa (ale 2.x) i np. VPlayer na jego miejsce. Tam już nie ma problemów.

Co to WinXP to dziwne, że chodzi gorzej niż 2000. Może wyłącz kompozycje pulpitu (czy jak to się nazywa). Ale jak tak wolno się uruchamia to może być jakiś problem ze sprzętem. Zobacz w pliku bootlog (czy jakoś tak) czego nie może załadować.
I tak jak Waldi napisał: na FAT nie ma co siedzieć. Przejdź na NTFS.

--
Jest jeszcze jeden błąd ... :)
--------Oficjalny kanał----------
Service for programmers w IRC:
Kanał: #4programmers.net
Serwer: warszawa.ircnet.pl
Sieć: POLNet
Port: 6667

0

Waldi ma racje, z tym że, ilość ramu nie decyduje o jego jakości, ale te 32MB jest pewnie dużo starsze i ma gorszą częstotliwość a timingi ramów są automatycznie ustawiane na timing najgorszej kości, nie mogą pracować asynchronicznie. (To tylko w kwestii wyjaśnienia ;-) )

A do tematu to myśle że powinieneś sobie sprawić nowego kompa, albo przynajmniej wyrzucić tą kość 32MB i kupić drugą 128.

A co do partycji FAT i NTFS, to o ile dobrze pamiętam to FAT jest szybsza od NTFS, ale duuuuzo mniej stabilna. Tego nie jestem pewien, czytałem to chyba jakiś czas temu na tomshardware.

--
AMD INSIDE!

0

A co do partycji FAT i NTFS, to o ile dobrze pamiętam to FAT jest szybsza od NTFS, ale duuuuzo mniej stabilna. Tego nie jestem pewien, czytałem to chyba jakiś czas temu na tomshardware.

To by się zgadzało, gdyby nie taki jeden szczegół:
Windows XP robi ogólne skanowanie dysku w czasie uruchamiania. Na FAT trwa to dłużej, bo informacje potrzebne systemowi nie są zapisywane w systemie plików (jak np. ilość wolnego miejsca).

--
Jest jeszcze jeden błąd ... :)
--------Oficjalny kanał----------
Service for programmers w IRC:
Kanał: #4programmers.net
Serwer: warszawa.ircnet.pl
Sieć: POLNet
Port: 6667

0

Windows XP robi ogólne skanowanie dysku w czasie uruchamiania. Na FAT trwa to dłużej, bo informacje potrzebne systemowi nie są zapisywane w systemie plików (jak np. ilość wolnego miejsca).

Wiedziałem, że jest jeszcze jakieś "ale" na korzyść NTFS :)

--
AMD INSIDE!

0

Microsoft (R) Windows (R) wersja 5.1 (kompilacja 2600).
11 30 2002 1321.500
Zaadowany sterownik. \WINNT\system32\ntoskrnl.exe
Zaadowany sterownik. \WINNT\system32\hal.dll
Zaadowany sterownik. \WINNT\system32\KDCOM.DLL
Zaadowany sterownik. \WINNT\system32\BOOTVID.dll
Zaadowany sterownik. pci.sys
Zaadowany sterownik. isapnp.sys
Zaadowany sterownik. intelide.sys
Zaadowany sterownik. \WINNT\System32\DRIVERS\PCIIDEX.SYS
Zaadowany sterownik. MountMgr.sys
Zaadowany sterownik. ftdisk.sys
Zaadowany sterownik. \WINNT\System32\DRIVERS\WMILIB.SYS
Zaadowany sterownik. dmload.sys
Zaadowany sterownik. dmio.sys
Zaadowany sterownik. PartMgr.sys
Zaadowany sterownik. VolSnap.sys
Zaadowany sterownik. atapi.sys
Zaadowany sterownik. imagedrv.sys
Zaadowany sterownik. \WINNT\System32\DRIVERS\SCSIPORT.SYS
Zaadowany sterownik. disk.sys
Zaadowany sterownik. \WINNT\System32\DRIVERS\CLASSPNP.SYS
Zaadowany sterownik. sr.sys
Zaadowany sterownik. KSecDD.sys
Zaadowany sterownik. Ntfs.sys
Zaadowany sterownik. NDIS.sys
Zaadowany sterownik. Mup.sys
Zaadowany sterownik. agp440.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\audstub.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\rasl2tp.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\ndistapi.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\ndiswan.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\raspppoe.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\raspptp.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\ptilink.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\raspti.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\NtApm.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\nv4.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\Drivers\Imapi.SYS
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\cdrom.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\redbook.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\usbuhci.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\system32\drivers\BT848.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\system32\drivers\es1371mp.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\HSF_BSC2.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\HSF_SAMP.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\HSF_MSFT.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\Drivers\Modem.SYS
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\rdpdr.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\termdd.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\kbdclass.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\mouclass.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\swenum.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\update.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\i8042prt.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\parport.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\serial.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\serenum.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\fdc.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\Drivers\NDProxy.SYS
Sterownik nie zosta zaadowany. \SystemRoot\System32\Drivers\NDProxy.SYS
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\flpydisk.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\usbhub.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\system32\drivers\BTTUNER.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\system32\drivers\BTXBAR.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\gameenum.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\system32\drivers\MODEMCSA.sys
Sterownik nie zosta zaadowany. \SystemRoot\System32\Drivers\lbrtfdc.SYS
Sterownik nie zosta zaadowany. \SystemRoot\System32\Drivers\Sfloppy.SYS
Sterownik nie zosta zaadowany. \SystemRoot\System32\Drivers\i2omgmt.SYS
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\Drivers\Crlscsi.SYS
Sterownik nie zosta zaadowany. \SystemRoot\System32\Drivers\Changer.SYS
Sterownik nie zosta zaadowany. \SystemRoot\System32\Drivers\Cdaudio.SYS
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\Drivers\Fs_Rec.SYS
Zaadowany sterownik. \S
ystemRoot\System32\Drivers\Null.SYS
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\Drivers\Beep.SYS
Sterownik nie zosta zaadowany. \SystemRoot\System32\Drivers\tga.SYS
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\drivers\vga.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\Drivers\mnmdd.SYS
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\RDPCDD.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\Drivers\Msfs.SYS
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\sermouse.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\Drivers\Npfs.SYS
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\rasacd.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\msgpc.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\ipsec.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\tcpip.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\netbt.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\wanarp.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\netbios.sys
Sterownik nie zosta zaadowany. \SystemRoot\System32\Drivers\PCIDump.SYS
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\rdbss.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\mrxsmb.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\Drivers\Fips.SYS
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\Drivers\Fastfat.SYS
Sterownik nie zosta zaadowany. \SystemRoot\System32\DRIVERS\umaxpcls.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\drivers\afd.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\ndisuio.sys
Sterownik nie zosta zaadowany. \SystemRoot\System32\drivers\afd.sys
Sterownik nie zosta zaadowany. \SystemRoot\System32\DRIVERS\rdbss.sys
Sterownik nie zosta zaadowany. \SystemRoot\System32\DRIVERS\mrxsmb.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\mrxdav.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\drivers\A4SII300.SYS
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\Drivers\NTIOWP.SYS
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\Drivers\ParVdm.SYS
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\amosnt.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\Drivers\Cdfs.SYS
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\HSF_FALL.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\HSF_FSKS.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\HSF_K56K.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\HSF_FAXX.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\HSF_SPKP.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\HSF_TONE.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\HSF_V124.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\System32\DRIVERS\srv.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\system32\drivers\sysaudio.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\system32\drivers\splitter.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\system32\drivers\aec.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\system32\drivers\swmidi.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\system32\drivers\DMusic.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\system32\drivers\kmixer.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\system32\drivers\drmkaud.sys
Zaadowany sterownik. \SystemRoot\system32\drivers\wdmaud.sys

I gdzie
jest błąd....

--
Jeśli Coś wydaje Ci się trudne, spróbuj zrobić to na chłopski rozum.

0

Windows XP robi ogólne skanowanie dysku w czasie uruchamiania. Na FAT trwa to dłużej, bo informacje potrzebne systemowi nie są zapisywane w systemie plików (jak np. ilość wolnego miejsca).

Wiedziałem, że jest jeszcze jakieś "ale" na korzyść NTFS :)

AMD INSIDE!

Co do ntfs i fat ntfs jest ogólnei wolniejsze ale winxp jest tak zrobiony aby to na facie zwalniał idzie to zmienić czytałem o tym. Dlaczego ntfs jest wolniejszy rozmiar klastra jest mniejszy i windows musi przeszukać wiecej klastrów na dysku.

Takie przykłady może komus sie przydadzą:
Rozmiar woluminu 7 MB–16 MB
Rozmiar klastra FAT16 2 KB
Rozmiar klastra FAT32 Nie obsługiwany
Rozmiar klastra NTFS 512 bajtów

Rozmiar woluminu 65 MB–128 MB
Rozmiar klastra FAT16 2 KB
Rozmiar klastra FAT32 1 KB
Rozmiar klastra NTFS 512 bajtów

Rozmiar woluminu 1,025 MB–2 GB
Rozmiar klastra FAT16 32 KB
Rozmiar klastra FAT32 4 KB
Rozmiar klastra NTFS 2 KB

Rozmiar woluminu 16 GB–32 GB
Rozmiar klastra FAT16 Nie obsługiwany
Rozmiar klastra FAT32 16 KB
Rozmiar klastra NTFS 4 KB

Rozmiar woluminu 32 GB–2 TB
Rozmiar klastra FAT16 Nie obsługiwany
Rozmiar klastra FAT32 Nie obsługiwany
Rozmiar klastra NTFS 4 KB

Jak widać fat32 już dla dysku 2GB ma klaster 4kB a ntfs 2 czyli 2 razy wiecej do szukania. Ponadto jeśli chodzi o powolność NTFS jest to spowodowane tym, że system musi odczytać wszystkie ustawione prawa. A dla tylu klastrów jest to czasochłonne. Z odzczytanych informcji musi ustawić profile i wiele innych sprawdzić wiele rzeczy których nie ma w win 9x. Mimo to jeśli win xp jest na fat to uruchamia sie wolneij niz na ntfs dlacego dlatego że win xp szuka tych informacj i ma gdzieś ustawiony czas oczekiwania na "odpowiedź" Cos podobnego do pinga albo do stron jak nie ma to zanim sie wczyta neimozna wyświetlic....... to troche trwa. Dlatego Xp na facie uruchamia sie tak długo. Czytałem kilka arykółów i fargmenty ksiązek jak stałem w kolejce w ksiegarni stąd to wiem

--
Pozdrowienia [cya]
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:-D

0

Wyłącz : odzyskiwanie systemu, hibernacje, tapetę, efekty wizualne, styl XP i może zadziała :))

0

U mnie też tak było dopuki nie wyłączyłem usług systemowych. Jest ich masa. Jak się wyłączysz połowę to system będzie szybko chodził. Są tam m.in serwery ftp, www, zdalny dostęp itp. itd. [cya]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1