Dell Vostro 3568 do programowania?

0

Witam

Czy Dell Vostro 3568 nadaje się do programowania (głównie WebStorm + Linux) ?

https://www.morele.net/laptop-vostro-3568-n028vn3568emea01-w10p-pl-8-gb-ram-500gb-hdd-windows-10-pro-pl-1149410/

1
  • brak full HD
  • procesor (cały) ma wydajność jak jeden mój core

Do czego się nada:

  • skrypty bash
  • php, python (edycja w notepad++ / nano / vim / emacs)
  • małe programy w C
  • COBOL
  • terminal (zdalna maszyna)
0

SSD, 16 GB RAMu i procek większy od i5 to podstawa.

0

Zraziłem się do serii Vostro. Miałem przez jakieś półtora roku DELL'a Vostro 3500, który miał coś skopane w układzie chłodzenia. Wentylator nawet na bezczynności potrafił pracować często na najwyższych obrotach, co tak niezmiernie mnie wkurzało... Mało tego, później wyszła seria Vostro 3550 i okazało się, że nie poprawili tej usterki pomimo wielu zgłoszeń, w których również partycypowałem.

Poza tym rozdzielczość 1366x768 to trochę bieda. Dla mnie przy matrycy 15,6 cala idealna rozdzielczość to 1600x900. Full HD jednak nie, gdyż przy takiej przekątnej literki będą strasznie malutkie i trzeba będzie się posiłkować zmianą DPI czcionek systemowych co spowoduje, że de facto widać będzie tyle samo tekstu co przy 1600x900 ale często przy brzydkim skalowaniu nieprzystosowanych ikon czy programów nie pisanych w technologii UWP albo WPF'. Nie wiem jak Linux sobie z tym radzi ale w Windowsie od dawna skalowanie woła o pomstę do nieba.

Ja bym tego lapka z linka nie kupił.

0

A na Frontend np. HTML, CSS, Javascript itd. ?

0

@LynxBings: a jaki masz budżet?

0

no tak 2,5k max.

1

Obecnie skalowalność nie jest takim dużym problemem.
W webdev głównie pracujesz z IDE i przeglądarką.
Oba mają powiększanie fontu przy pomocy kółka myszy (jeśli nie to zmieniasz narzędzie).
FullHD / 15.6" to jest minimum przy którym można jako-tako pracować w IDE, przy czym rzeczywiście jakbym miał pracować tylko na lapku to bym się zastanawiał czy nie lepiej wziąć mniejszą rozdzielczość. Tyle że zwykle masz monitor zewnętrzny - jeśli cenisz swoje oczy.
Przyjemne FullHD to dopiero jakieś 24" ale nie ma (AFAIK) takich laptopów.

0

Chyba jesteś skazany na Vostro :)
znalazłem coś takiego:
https://www.x-kom.pl/p/345032-notebook-laptop-141-dell-vostro-5468-i5-7200u-8gb-256.html

dokupisz kość RAMU za około 200 ziko i będzie wszystko śmigało. Plus 2 monitory zewnętrzne i można pracować

1

w tej cenie w zasadzie tylko lapki energooszczędne, z braku laku jest opcja tego lapka z i5-7200u który sprawuje sie troszeczkę lepiej, ja osobiście brałbym używkę zbooka 15 który ma niezłego kopa plus opcja na niezłe mody grafiki

0

@LynxBings: jeżeli weźmiesz cokolwiek z serii Vostro to naprawdę poczytaj o układzie chłodzenia, bo nie dość, że wentylator pracował mi prawie cały czas na najszybszych obrotach to jeszcze lewą dłoń miałem ciągle nagrzaną od klawiatury. Poważnie, ta seria ma z tym problemy już od dawna i nie pomagało wyłączanie dedykowanej grafiki, aktualizacja firmware'u czy inne bzdety. To był problem sprzętowy i nie zdziwiłbym się gdyby te lapki ciągle się z nim borykały.

0

Właśnie zależy mi by był w miarę cichy ;) Szkoda że te Vostro mają taką wadę

0

w takich płaskich obudowach musi być albo zjazd z taktowania cpu, albo głośno, bo przecież trzeba ciepło odprowadzić, czasami ładują więcej miedzi, ale to znowu cena/waga rośnie, fizyki nie oszukasz... mocny lapek musi koło trójki ważyć i być wyższy (m.in.jak te stare serie)

0

A coś innego w tym przedziale cenowym? Zależy mi też na matowej matrycy bo te błyszczące mnie wkurzają

0
LynxBings napisał(a):

A coś innego w tym przedziale cenowym? Zależy mi też na matowym ekranie bo te błyszczące mnie wkurzają

Błyszczące to nawet nie bierz pod uwagę. Fajnie wyglądają na wystawie, ale pracować się z tym nie da (może poza Makami).

0
vpiotr napisał(a):
LynxBings napisał(a):

A coś innego w tym przedziale cenowym? Zależy mi też na matowym ekranie bo te błyszczące mnie wkurzają

Błyszczące to nawet nie bierz pod uwagę. Fajnie wyglądają na wystawie, ale pracować się z tym nie da (może poza Makami).

Właśnie a teraz wszędzie wsadzają te błyszczące ble...

Mi zależy na w miarę cichym i dość wydajnym sprzęcie póki co do mniejszych projektów Front-End (HTML+CSS+Javascript+jQuery itd.) WebStorm + Linux ewentualnie Windows na codzień.

0

Błyszczące i3 z 4 GB RAM to standardowa maszyna dla kogoś kto chce w domu pooglądać kotki na FB.
8 GB dają jak chcą wyciągnąć trochę więcej kasy od tych którzy chcą jej trochę więcej wydać.
Ale to nadal nie jest sprzęt dla profesjonalisty.

0

Potrzebujesz do programowania czegoś przenośnego? Jeżeli nie skup się na złożenia komputera stacjonarnego. Ja za niecałe 2500 pln mam 8 gb ram ddr4, amd ryzen 5 1600 6x3,2, ssd goodram iridium pro 240 gb i jest nieźle. Też się zastanawiałem nad Dell Vostro tyle że z prockiem i5 z U, ale na szczęście wziąłem stacke.

0

Stacjonarkę mam ale generalnie potrzebuje laptopa by nie być przywiązany do jednego pokoju ;)

1

Kurde, mam łapka i5200U, 8GB, 1366x768, HD5500 (bodajże) i AMD R5 M330 i nie narzekam.
Bez przesady z tymi wymaganiami, przecież nie robi z kompa serwera a jak się będzie kompilować chwilę dłużej to też nic się nie stanie. Miałem budżet 2k i jestem zadowolony, mam wrażenie że przesadzacie.

0

o jezu
dramatycznie drogi i słąby :D poszukaj cos poleasingowego na allegro albo w pobliskim sklepie z takimi sprzętami, bedzie duzo lepiej

0

A może takie coś? http://amso.pl/product-pol-44508-PRZECENIONY-DELL-E6410-i7-640M-4GB-120GB-SSD-Windows-10-Home-L12b.html

Co myślicie? Trochę ramu mało ale zawsze można by dołożyć.

0
LynxBings napisał(a):

Co myślicie? Trochę ramu mało ale zawsze można by dołożyć.

Nie zawsze i nie trochę.
W tym wypadku możesz mieć maksymalnie 8 GB.
http://www.dell.com/pl/firmiinstytucji/p/latitude-e6410/pd

0
LynxBings napisał(a):

Hmmm to może http://amso.pl/product-pol-43861-PRZECENIONY-Dell-E6520-15-6-i5-2410M-8GB-120GB-SSD-1366x768-RW-Windows-10-Home-L18.html ?

Jeśli szukasz super-taniego sprzętu za mniej niż 2k to ten wygląda nieźle, z tym że tak jak wcześniejsze CPU ma cieniutkie.
Do pracy programisty może mieć też za małą rozdzielczość.

Najłatwiej porównywać wydajność CPU przy pomocy jakiegoś standardowego i popularnego benchmarka, np. Cinebench R15.
Ten Twój ma 231 cb.
Średni procesor i7 za ok. 1600 zł to ok. 1000 cb (czyli 4x więcej).
SSD masz malutkie - 120 GB. Pewnie do tego wolne.

0

Dzięki za odpowiedzi. Widzę że to wszystko nie jest proste do ogarnięcia, myślałem że do małych projektów taki sprzęt i5 wystarczy ;) ale wiadomo że to i5 starej generacji, nie podejrzewałem że potrzeba aż tak mocnych sprzętów do programowania w Webstorm + Linux

0

Czy ma ktoś jeszcze jakieś propozycje?

Czy jest jakaś strona z listą z modelami procesorów i ile uzyskały punktów?

1

@Burdzi0: jestem tego samego zdania. Co prawda 1366x768 to trochę dla mnie za mało ale ludzie... przecież nie jesteście naukowcami z NASA, nie ratujecie świata przynajmniej cztery razy dziennie, a wymagania co to lapków służących do klepania kodu macie ogromne. Sam jestem posiadaczem prawie 5'cio letniego Thinkpada T530 z i5 i jedyne co w nim zmieniłem to dysk, wsadzając dość szybkie SSD. Jaka jest specyfikacja tego lapka to każdy może sprawdzić ale powiem jedno: czasami mam otwarte nawet po 5 projektów w Visual Studio, paręnaście kart w przeglądarce i inne bzdety takie jak wirtualne maszny czy coś i naprawdę nie odczuwam żadnego spadku komfortu pracy.

Bez przesady: chcesz szybkiego kompa to spraw sobie stacjonarkę, a nie lapka, który będzie non stop hałasować i grzać Ci nadgarstki tylko po to, żeby schłodzić wysokowydajne podzespoły.

0

Osobiście wolał bym stacjonarkę tylko kwestia tego że potrzebuje czasami zmieniać pokoje (co może być trudne z komputerem stacjonarnym), co do wydajności to nie oczekuje niesamowicie szybkiego sprzętu a jedynie przyzwoitego by wystarczył do kilku projektów otwartych w Webstorm, Linuxa czy jakieś wirtualki.

1

Dzisiaj naprawdę bardzo wiele daje dobre i szybkie SSD. Możecie wierzyć mi na słowo, że różnica w stosunku do zwykłego dysku 7200RPM jest kolosalna. Dzisiaj to nawet nie procek, a właśnie dysk twardy jest tym najbardziej dającym o sobie znać wąskim gardłem. Nie wyobrażam sobie dzisiaj komfortowej pracy na lapku bez dobrego SSD. Nawet na SATA2 różnica jest wręcz nieporównywalna tym bardziej dzisiaj kiedy OS'y ryją po dysku praktycznie non stop. Mam u siebie i5 i to nawet nie tę jakąś super wydajną wersję i uwierz mi... nie potrzebuję szybszego procka, a obciążenie jakie "zadaję" swojej maszynie opisałem w poście wyżej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1