Jaki procesor + inne podzespoły do komputera (przeze mnie wybrane)

0

Witam,
zamierzam złożyć sobie komputer który będzie mi służył głownie do programowania. Używać będę: JS, PHP, fw Symfony, GIT, C++, Java, Twig, css oraz linuxa na VM.

Oczywiście czasami też w coś pogram dla odprężenia się oraz chcę mieć komputer w użyciu na dłuższy czas niż 2 lata (nie planuję dokupować podzespołów ewentualnie ram)

Aktualnie mam problem z dobraniem procesora - Intel Core i7-7700K 4x4,20 GHz vs AMD Ryzen 7 1700X 8x3,40 GHz vs Intel Core i7-6800K, 6x 3.40GHz?
Albo jaki polecacie?

Pozostałe części które chcę kupić do tego:

  • be quiet! Dark Rock Pro 3 Tower Pro chłodzenie ALBO Corsair H110i GT
  • Nvidia GeForce GTX1080 8GB, Palit Dual OC (lub coś w tej cenie)
  • be quiet! Pure Power 10 | 600W CM zasilacz
  • 16GB Corsair Vengeance LPX LP black DDR4-3200 DIMM CL16 Dual Kit
  • be quiet! Silent Base 800 orange obudowa
  • 250GB Samsung SSD 850 Evo 2.5" (6.4cm) SATA

Co zmienić na lepsze lub co ma prawie takie same osiągi za niższą cenę? Jaką kartę graficzną polecacie 8gb taką najzwyklejszą dobrej jakości? Bo w sumie nie będę dużo grał i się zastanawiam czy warto brać tą Palit.

0

Polecam AMD Ryzen, aplikacje coraz bardziej wykorzystują większą ilość rdzeni, to jest przyszłość kierunku procesorów. Nikt już nie idzie w gigaherce tylko w wielordzeniowość. Im więcej rdzeni tym bardziej procesor może być energooszczędny, wyłączając pozostałe rdzenie gdy są niepotrzebne, niż zjeżdżać megahercami z jednego mocnego rdzenia.

0
Wielki Szuu napisał(a):

Nikt już nie idzie w gigaherce tylko w wielordzeniowość.

No bo się nie daje. Epoka „wincyj gigahercuf” skończyła się dawno temu.

0

Dysk SSD lepszy będzie GOODRAM 240GB 2,5'' SATA SSD Iridium PRO

0

Ja nie jesteś zapalonym graczem to wybierz GTX 1060, a dokup za to 32 - 64GB RAM.

0

Nie lepiej poczekac na nowe Intele na nowej platformie?

0

A do czego Ci i9 16 rdzeniowy? Bierz 8 rdzeniowego Ryzena, w zupełności wystarczy. Z intelami przy składaniu jest problem, no bo kupisz płytę główną do najnowszego i7 7700K, a jej bios go jeszcze nie obsługuje. I jak nie masz innego starszego procesora, to nie zaktualizujesz biosu, a przez dyskietkę to chyba nie bardzo.

0

A masz zaufanie do AMD? Bo ja osobiscie jakos nie mam.

0

AMD miało często dobre procesory, a Ryzeny cały świat uważa za udane konstrukcje. Do tego AMD nie wymienia podstawek jak intel co rok.

0

ja całe moje PCtowe życie na AMD siedzę (a będzie już ze 20 lat) i nie narzekam. Intel ostatnio na najnowszym laptopie i też daje radę.

0

Ja bym czekał na nową architekturę na razie albo polecam kupić już skrojony dobrze laptop ooo jak tu www.notebooki.pl . Na pewno idzie coś znaleźć dla siebie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1