Samozapełnianie się dysku systemowego

0

Mam dwa komputery, jeden z Windows 8 64-bit, drugi z Windows 10 64-bit. W obu komputerach wyłączyłem aktualizacje systemowe, własne pliki przechowuję na innych partycjach/dyskach niż systemowy (nie przechowuję nic na pulpicie, ani w folderze Moje dokumenty), jak instaluję większe programy, to zamiast w c:\Program files ustawiam katalog na innej partycji.

Pomimo tego, zauważyłem, że w miarę użytkowania komputera, w obu komputerach na dysku systemowym powoli ubywa miejsca, pomimo, że świadomie nic nie instaluję, ani nie wprowadzam żadnych plików na ten dysk. Już kończą się pomysły, co mogę z niego skasować.

Co może być tego przyczyną i jak tego uniknąć? Kiedyś ratowałem się zwiększaniem partycji systemowej, ale to tylko odwleka problem. Oczywiście można zrobić partycję systemową 500GB, ale to chyba nie tędy droga.

0

Zapewne zapełnia Ci się %appdata%, jakieś katalogi z logami systemowymi itd.
Przeleć system CCleanerem i zobacz czy pomoże.

0

system zaśmieca się z czasem na to nie ma rady, jak wyżej użyj cleanera, przejrzyj katalog użytkownika, tam są przetrzymywane tempy, usuń punkty przywracania, hibernacji, zmniejsz pamięć wirtualną itp.

0

CCleaner uratował kilka gigabajtów (na razie sprawdziłem w kompie z Windows 10), czyli jest sukces.

W AppData\Roaming jest folder Mozilla zajmujący prawie 40GB, w tym podfolder Mozilla\Firefox\Profiles\ zajmuje ponad 30GB. Wyczyściłem wszystko (Ctrl+Shift+Del) i ciągle zajmuje ponad 30GB.

2

Zainstaluj sobie WinDirStat i sprawdź nim co Ci zajmuje miejsce. Może jakaś aplikacja nie czyści swojego tempa, a może to logi Windowsa.
Wbudowane zaawansowane oczyszczanie dysku bywa naprawdę pomocne jeśli chodzi o rzeczy związane z systemem.

0

Może używasz Spotify? No ale generalnie tak to jest z tym systemem operacyjnym, żżera ile wlezie...

0

Planuję w najbliższym czasie przeinstalować Windowsa, ale nie zmienia to faktu, że problem ciągle występuje (szczególnie na komputerze domowym, z Windows 8). Spotify nie używam. CCleaner uruchamiam co jakiś czas, on ratuje tylko max 200-300MB. WinDirStat pokazuje, że dużo miejsca zajmuje plik PAGEFILE.SYS. W ustawieniach systemowych całkowicie wyłączyłem pamięć wirtualną, ale tego pliku wciąż nie mogę skasować (uratowałbym aż 2GB), ani też nie mogę skasować, ani przenieść HIBERFIL.SYS.

0

ani też nie mogę skasować, ani przenieść HIBERFIL.SYS.

Jeżeli nie korzystasz z hibernacji, to po prostu ją wyłącz:
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/920730/how-to-disable-and-re-enable-hibernation-on-a-computer-that-is-running

A co u Ciebie zajmuje aż tyle miejsca? Uruchom standardowe oczyszczanie dysku z systemu Windows, tylko przejdź do opcji Oczyść pliki systemowe i zobacz ile możesz odzyskać.
Ile zajmuje u Ciebie folder Windows?

2
andrzejlisek napisał(a):

Co może być tego przyczyną i jak tego uniknąć? Kiedyś ratowałem się zwiększaniem partycji systemowej, ale to tylko odwleka problem. Oczywiście można zrobić partycję systemową 500GB, ale to chyba nie tędy droga.

Stworzyłeś sobie problem i teraz bohatersko z nim walczysz. Nie widzę sensu robienia partycji systemowej mniejszej niż 500 GB.
I nie muszę też kombinować z przenoszeniem programów.

0
mstl napisał(a):

ani też nie mogę skasować, ani przenieść HIBERFIL.SYS.

Jeżeli nie korzystasz z hibernacji, to po prostu ją wyłącz:
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/920730/how-to-disable-and-re-enable-hibernation-on-a-computer-that-is-running

A co u Ciebie zajmuje aż tyle miejsca? Uruchom standardowe oczyszczanie dysku z systemu Windows, tylko przejdź do opcji Oczyść pliki systemowe i zobacz ile możesz odzyskać.
Ile zajmuje u Ciebie folder Windows?

Sam katalog Windows zajmuje aż 16GB, Wyłączenie hibernacji skasowało plik Hiberfil.sys, oczyszczanie dysku (z którego również korzystałem) już nic więcej nie skasowało. Ale żeby było jeszcze ciekawiej, w opcjach folderów zrobiłem pokazanie ukrytych plików i wyłączyłem "ukryj pliki chronione", wszedłem do dysku C, zaznaczyłem wszystkie pliki i foldery i tak pokazuje, że zajmuje 30GB, a nie prawie 75, jak pokazuje zajętość dysku. Podobnie, WinDirStat pokazuje, że wszystkie pliki na partycji systemowej zajmują 28GB. Co zajmuje tą resztę?

0
Azarien napisał(a):
andrzejlisek napisał(a):

Co może być tego przyczyną i jak tego uniknąć? Kiedyś ratowałem się zwiększaniem partycji systemowej, ale to tylko odwleka problem. Oczywiście można zrobić partycję systemową 500GB, ale to chyba nie tędy droga.

Stworzyłeś sobie problem i teraz bohatersko z nim walczysz. Nie widzę sensu robienia partycji systemowej mniejszej niż 500 GB.
I nie muszę też kombinować z przenoszeniem programów.

Kiedyś (jak miałem XP) wystarczało 40GB i problem praktycznie nie występował. Potem przeszedłem na Windows 8 na tej samej partycji, to po krótkim czasie się zapchała. Rozszerzyłem partycje w locie (za pomocą programu GParted) do chyba 60GB, nic wielkiego nie instalowałem, a problem występuje (przyszedł czas, że system zasygnalizował zapełnienie dysku). Rozszerzyłem do 80GB myśląc, że to raz na zawsze rozwiąże problem, ale jednak nie. A zainstalowane w międzyczasie oprogramowanie zajmuje maksymalnie 15-20GB.

0
andrzejlisek napisał(a):

Ale żeby było jeszcze ciekawiej, w opcjach folderów zrobiłem pokazanie ukrytych plików i wyłączyłem "ukryj pliki chronione", wszedłem do dysku C, zaznaczyłem wszystkie pliki i foldery i tak pokazuje, że zajmuje 30GB, a nie prawie 75, jak pokazuje zajętość dysku. Podobnie, WinDirStat pokazuje, że wszystkie pliki na partycji systemowej zajmują 28GB. Co zajmuje tą resztę?

Użyj checkdiska, może coś się zepsuło w systemie plików.

0
somekind napisał(a):
andrzejlisek napisał(a):

Ale żeby było jeszcze ciekawiej, w opcjach folderów zrobiłem pokazanie ukrytych plików i wyłączyłem "ukryj pliki chronione", wszedłem do dysku C, zaznaczyłem wszystkie pliki i foldery i tak pokazuje, że zajmuje 30GB, a nie prawie 75, jak pokazuje zajętość dysku. Podobnie, WinDirStat pokazuje, że wszystkie pliki na partycji systemowej zajmują 28GB. Co zajmuje tą resztę?

Użyj checkdiska, może coś się zepsuło w systemie plików.

Masz na myśli systemowy CHKDSK? On dał taki raport:

C:\Windows\system32>chkdsk
The type of the file system is NTFS.
Volume label is SYSTEM.

WARNING!  F parameter not specified.
Running CHKDSK in read-only mode.

CHKDSK is verifying files (stage 1 of 3)...
  380416 file records processed.
File verification completed.
  2384 large file records processed.
  0 bad file records processed.

CHKDSK is verifying indexes (stage 2 of 3)...
  462542 index entries processed.
Index verification completed.
  0 unindexed files scanned.
  0 unindexed files recovered.

CHKDSK is verifying security descriptors (stage 3 of 3)...
Security descriptor verification completed.
  41064 data files processed.
CHKDSK is verifying Usn Journal...
  36423048 USN bytes processed.
Usn Journal verification completed.

Windows has scanned the file system and found no problems.
No further action is required.

  81919999 KB total disk space.
  78437016 KB in 286545 files.
    183048 KB in 41065 indexes.
         0 KB in bad sectors.
    497855 KB in use by the system.
     65536 KB occupied by the log file.
   2802080 KB available on disk.

      4096 bytes in each allocation unit.
  20479999 total allocation units on disk.
    700520 allocation units available on disk.

A przy wyłączeniu "ukryj pliki chronione", Windows pokazuje 163541 plików, 37625 folderów i zarówno "Rozmiar", jak i "Rozmiar na dysku" wynosi prawie 30GB. Nawet, gdyby katalog traktować, jak plik, to wychodzi 201166 elementów, czyli jeszcze jest coś nie tak.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1