Dziwne zachowanie po podłączeniu do wifi.

0

Witam,
od kilku dni mam dziwny problem. Po podłączeniu do domowej sieci odpala mi się z automatu przeglądarka ze stroną msn. Dodam, że problem występuje tylko po podłączeniu do tej jednej sieci. Nie widzę żadnych dziwnych procesów, antywir nic nie widzi wtf? Ma ktoś jakiś pomysł jak sprawdzić co odpowiada za uruchamianie przegladarki? Działam na Win 8.1.

0

Wykonaj log FRST i wrzuć logi

Ewentualnie odpal AdwCleaner i przeskanuj.

0
LynxBings napisał(a):

Wykonaj log FRST i wrzuć logi

Ewentualnie odpal AdwCleaner i przeskanuj.

Miałem podobnie kilka razy. Niestety to nie działa, może jeszcze jakieś wskazówki/pomysły? Z góry dzięki!

0

Co do nieskuteczności w tym przypadku AdwCleaner to może tak być ale co ma do tego FRST? FRST to narzędzie do wykonywania logów i naprawiania / usuwania infekcji.

0

Ok - AdwCleaner nie poskutkował. Wydaje mi się że w logach nie ma nic nadzwyczajnego. Ale znalazłem za to w rejestrze taki oto dziwny klucz:
HKEY_USERS\S-1-5-21-4231998857-433613202-2612816022-1001\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts\.com/fwlink/?LinkID=219472&clcid=0x409
Z "FileExts" i innych zawartości wnioskuję, że jest to rozszerzenie pliku. To rozszerzenie jest częścią adresu go.microsoft, czyli go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=219472&clcid=0x409, który to pojawia mi się w przeglądarce po podłączeniu do sieci i przekierowuje na adres msn.com
Dalej w podkluczu jest OpenWithList, gdzie jest określone, że pliki tego typu mają być otwierane w firefox.

Wyszukiwanie plików o podanym rozszerzeniu skutkuje pustym wynikiem.

Jeśli usunę chwilowo firefox.exe Win8.1 po podłączeniu do sieci pyta się jak chcę otwierać linki http.

Ma ktoś pomysły?

0

zablokuj stronę w ustawieniach routera

0

A czy zablokowanie strony na poziomie routera nie spowoduje tylko, że zamiast strony msn będzie mi się wyświetlać komunikat, że nie można wyświetlić tej strony? W dalszym ciągu coś będzie mi odpalać firefoxa po podłączeniu do routera. Podłączenie do tej sieci z innego komputera nie skutkuje podobnym problemem. Podłączenie do innej sieci z mojego komputera również nie skutkuje tym problemem.

0

a patrzyłeś czy nie ma śmieci w w msconfig-usługi, albo manager-uruchamianie?

0

Tak - wszystkie działające usługi od Microsoftu lub od antywirusa, reszta wyłączona. Natomiast w uruchamianiu nie mam nic dziwnego, poza tym wszystko wyłączone.

0

Od jakiegoś czasu (nowy standard?) chyba sieci wifi mogą rozgłaszać się jako hot spoty, w których po podłączeniu się musisz zalogować się przez captive portal (nie znam polskiej nazwy). Na telefonie raz miałem sytuację, że po wbiciu w publicznego hotspota od razu otworzył się webview z logowaniem. Być może obsługa tego została dodana w Windows, a w ustawieniach routera masz gdzieś włączone captive portal (ale np. niewymagany dla znanych urządzeń) i Windows nie do końca ogarnia, więc tylko otwiera przeglądarkę.

To może być błędny trop, ale zawsze to jakiś pomysł do sprawdzenia :) Może po prostu zresetuj router do domyślnych i ustaw wszystko sam od nowa?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1