Linux dla laptopa

0

Szukam linuxa, chcę się wreszcie przerzucić z Windowsa.
Głównie do programowania w Javie, niedługo zaczynam Enterprise Edition, będę potrzebował jakiegoś GlassFish/Tomcat (jeszcze do końca nie wiem).
Miałem do czynienia z Ubuntu jakieś 2 lata temu, kompletnie zielony nie jestem, ale sporo muszę sobie przypomnieć i się nauczyć. Chcę w miarę dobrze poznać jak to wszystko działa w praktyce, a nie na zajęciach.

Problemem może być sprzęt, moja grafika nie ma driverów chyba.

Hardware:
Processor Name: Intel Core i5-5200U
Original Processor Frequency: 2200.0 MHz
Number of CPU Cores: 2
Number of Logical CPUs: 4

Computer Brand Name: LENOVO Lenovo G50-80
BIOS Manufacturer: Insyde Software

Module Size: 2 x 4 GBytes
Memory Type: DDR3 SDRAM
Module Type: SO-DIMM
Memory Speed: 800.0 MHz (DDR3-1600 / PC3-12800)
Module Manufacturer: Ramaxel Technology

Video Chipset: Intel HD Graphics 5500
Video Chipset Codename: Broadwell-U GT2
Video Memory: 1024 MBytes

Druga karta to R5 M330 i to z nią jest problem. Nie ma do niej driverów (chyba), polecają użycie z serii M340, ale nie wiem na ile to bezpieczne.
Video Chipset: AMD Radeon R5 M330
Video Chipset Codename: Exo
Video Memory: 2048 MBytes of DDR3 SDRAM [Hynix]
Video Card: ATI/AMD Radeon R5 M330 (Exo) [Lenovo]
Processor Clock: 300.0 MHz
Memory Clock: 299.0 MHz (Effective 598.0 MHz)
Memory Bus Width: 64-bit

Ciekawostka - dopiero ręczne wyłączenie (karty podobno się zmieniają podczas użytkowania) z Intela pozwala HWiNFO64 na zobaczenie tej drugiej. Ciekawe.
Myślałem właśnie o jakimś Ubuntu, może Fedora o ile nie okaże się za trudna. Lubię GNOME, aczkolwiek nie jest to jakiś krytyczny wymóg.
Polecicie coś, pomożecie?

0

Jak chcesz mieć coś najnowszego to polecam Xubuntu 17.10, Manjaro Deepin, Fedore 26(już dobrze działa). A jak stabilnie to Linux Mint 18.1, Manjaro Xfce.

0

Po co Ci dedykowana grafika do programowania? Masz tam przecież iGPU intela. Otwartoźródłowy sterownik Intela jest bardzo dobry.

4

Polecam Ubuntu/Xubuntu (jeśli lubisz gnome to Ubuntu).

Użytkownicy Archa/Gentoo będą patrzeć na Ciebie z góry, ale Twój komputer przynajmniej będzie działał :P.

0

Tak z ciekawości, dlaczego bardzo rzadko poleca się Debiana. Mi bardzo przypadł do gustu, na tyle, że mało innych dystrybucji sprawdzałem.

0

@msm @hyde @Krolik A jak ze sterownikami do karty graficznej?
Znalazłem na przykład coś takiego : Recommends R5 M340 drivers albo takiego Some open source drivers?
I ostatnie, bo trochę nie jestem na czasie, nie będzie problemu z dwoma systemami?

1

Właśnie wczoraj instalowałem Linuksa na lapku w tym dokładnie celu (i5, 42xx)

  • wybrałem: Fedora 25 Mate, przy czym można sobie doinstalować inne managery

Dlaczego wybrałem Fedore:

  • wspierana przez środowisko HPC od Intela
  • bazuje na rozwiązaniach RedHat
  • ma dość nowy GCC (6.4 z tego co pamiętam)
  • w pracy używam CentOS w VM, ale na desktop z tego co testowałem średnio się nadaje
  • rozważam jeszcze Scientitfic Linux (klon RedHata by Fermilab, CERN) - zostawiłem sobie miejsce

Jave EE raczej nie będę instalować bezpośrednio na OS - zrobi się burdel (zwłaszcza jak będę chciał pracować z kilkoma różnymi serwerami).
Planuję raczej pracę z Vagrant (VirtualBox) ew. Docker.

Co do GPU od AMD to się nie wypowiadam, póki co nie bawiłem się sterami (do programowania średnio mi potrzebne jakieś ekstra - chyba że będę coś robił z OpenCL / CUDA).

Jak będziesz miał jakiś problem z Fedorą to pytaj - tutaj albo na priv.

0

Tak z ciekawości, dlaczego bardzo rzadko poleca się Debiana. Mi bardzo przypadł do gustu, na tyle, że mało innych dystrybucji sprawdzałem.

W sumie to zarówno ubuntu, xubuntu, mint i inne często polecane dystrybucje są bazowane na debianie. Nawet w about ubuntu jest, cytuje Debian can be considered the rock upon which Ubuntu is built.

Sam zaczynałem od debiana, na serwerach lubię debiana i myślę że każdy "poweruser" czegokolwiek pochodnego by się odnalazł na debianie. Główna różnica jest taka że Debian ma wyższy próg wejścia, mniej rzeczy narzuca użytkownikowi i ma inną filozofię (debian bardzo dba o stabilność - do tego stopnia że krążą żarty o debian stable).

0

A Ty @Tokarz_ co polecisz? Jestem ciekawy Twojej opinii

0

Sprawdź PCLINUXOS.
http://pclinuxos.com.pl/

0

Jak chcesz mieć najnowsze GCC (7.1.1) to jest on w Fedora 26.
Aktualizacja z F25 zajmuje ok. 2h przy dobrym łączu. Można też sobie ściągnąć od razu obraz F26.

Aktualną Fedorę 25 można zaktualizować do 26 używając tej instrukcji:
https://fedoraproject.org/wiki/DNF_system_upgrade

Uwaga: Fedora 26 jest aktualnie w wersji Alpha, finalna wersja ma być za półtora miesiąca.
Po wykonaniu tej procedury warto od razu odpalić aktualizację pakietów (dnf w konsoli, dnfdragora w menu).

Co tracisz używając starszego gcc:
https://gcc.gnu.org/gcc-7/changes.html

0

Mogę polecić Manjaro Deepin, przypomina interfejs graficzny Mac OS.
https://sourceforge.net/projects/manjaro-deepin/

1

Do deweloperki to na początek coś z rodziny Ubuntu np. Ubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Xbuntu itp. Jak lubisz GNOME to UBUNTU.
Z doświadczenia wiem, że serwery dla technologi Java pracują w dystrybucjach z rodziny RedHat, a wiec proponuje na wirtualnej maszynie postawić serwer np. CentOS, Oracle Linux, Fedora.

0
hyde napisał(a):

Tak z ciekawości, dlaczego bardzo rzadko poleca się Debiana. Mi bardzo przypadł do gustu, na tyle, że mało innych dystrybucji sprawdzałem.

Działają Ci sterowniki to polecasz :)

1

Odpowiedź jest jedna i prosta: Arch Linux

0

Tylko po co Arch jak są proste Manjaro, Antergos, i inne z instalatorem? Arch z czasem też zapchasz zależnościami różnych programów.

0

Świeże Ubuntu albo Fedora, bo ma najlepsze wsparcie dla nowego sprzętu i działa out-of-the-box.

Mam Ubuntu 17.04.

Stabilnie działa mi nawet Dell TB15 dock, o którym Windowsiarze pisali, że nie działa i że należy porzucić wszelką nadzieję:
http://en.community.dell.com/support-forums/laptop/f/3518/t/19682019
Konkretnie:

  • ładowanie baterii - działa
  • klawiatura / myszka / drukarka / skaner USB - działa
  • HDMI / DisplayPort - działa
  • Ethernet - działa z pełną prędkością 1 Gb/s
  • usypianie i poprawne rozpoznanie całości podłączonego sprzętu po wybudzeniu - działa
  • hotplugging - działa
0

Moim zdaniem Arch jest genialny i serdecznie polecam. Warto sie pomeczyc nad instalacja oraz nad odpowiednia konfiguracja driverow etc. Poza tym wszystko znajduje sie na wiki.arch oraz na forum archa. A jesli chodzi o srodowisko graficzne to polecam oczywiscie GNOME .

0

Jego genialność różni się tylko tym że instalujesz system w chroocie bez instalatora. A potem masz identyczny system jak Chakra, czy inny z skonfigurowanym GUI. Szkoda że Linux Mint nie ma tak świeżych pakietów jak Ubuntu 17.10, byłby idealnym systemem.

0

Może ja źle szukam. Patrzę nie na te elementy, na które powinienem. Co cechuje system odpowiedni dla mnie?

  • dostępność narzędzi programistycznych (JavaEE, Maven, Git, IntelliJ, VisualVM, Launch4j, VM VirtualBox, jakiś Tomcat)
  • stabilność
  • dostępność sterowników
  • niezbyt trudne zarządzanie paczkami (o ile to o czym pisze ma jakikolwiek sens)
  • możliwość postawienia drugiego systemu obok (Win 8.1)
  • spore community
  • łatwy/średni próg wejścia
  • i żeby nie wyglądało jak MacOS xd (preferowane GNOME)

Coś więcej powinno się znaleźć?
Jak na razie skłaniam się ku Ubuntu GNOME 16.04 LTS, jak się podszkolę to może się zainteresuję bliżej Fedorą

0

To może ElementaryOS lub openSUSE z Gnome 3.24?
http://elementaryos.freesoftware.cba.pl/

1

Zainstalowałem w końcu Ubuntu Gnome 16.04.2
Wszystko elegancko śmiga, załatwiłem sobie IntelliJ Idea Ultimate na rok, już mi się bardzo wygodnie pracuje ;)
Wszystkim serdeczne dzięki za pomoc ;)

0

Xubuntu i Linux Mint nie jest złe, doceniłem ostatnio ich stabilność i dojrzałość. Fedora też ostatnio dobrze dopracowana.

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0