Serwer do małej firmy

Odpowiedz Nowy wątek
WojtekSi
2017-05-01 17:20
WojtekSi
0

Cześć,
chcemy w firmie kupić własny serwer w celu zainstalowania na nim programu, z którego będą korzystać pracownicy zdalnie (chwilowo max 5 osób).
Dodatkowo serwer będzie przeznaczony na naszą stronę internetową, na której zamierzamy udostępnić aplikację dla klientów.

Zastanawiam się czy mogę do tego celu przeznaczyć własny komputer (Procesor Intel Core i5-4670 3.4GHz, 8GB RAM DDR3) - przynajmniej przez pewien czas. Jeśli tak to jakie oprogramowanie powinienem dokupić? Jaki jest szacunkowy koszt przerobienia zwykłego komputera stacjonarnego na serwer?

Jeśli lepiej kupić serwer to czy możecie jakiś zaproponować? Nie chcę oszczędzać, więc cena nie gra roli, aczkolwiek wiadomo, że nie chcę też przepłacać.

Z góry dzięki.

Pozostało 580 znaków

2017-05-01 17:29

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 12 godzin temu

Lokalizacja: Piwnica

1

pytanie czy to jest sens, niezły hosting czy dedyk to nie są jakieś super pieniądze, a tu musisz mieć UPS, RAID, niezłe łącze, po co nabijać koszta...


Pozostało 580 znaków

WojtekSi
2017-05-01 17:53
WojtekSi
0

@czysteskarpety Czy mógłbyś doprecyzować wypowiedź, bo tak nie bardzo rozumiem :-/.
Jeśli chodzi o internet to mam UPC - pobieranie 250 Mb/s a wysyłanie 20 Mb/s - czy potrzebuję czegoś szybszego?
Co do UPS to posiadam takowy.
RAID - rozumiem, że chodzi Ci, żeby dokupić dysków i je połączyć? To chyba nie powinien być problem.

Pod stronkę internetową mogę kupić hosta, ale serwer i tak musimy mieć w firmie, dlatego po co kupować hosting jeśli ma się serwer. Szczególnie, że ruch na stronie raczej nie będzie zbyt duży.

Pozostało 580 znaków

2017-05-01 21:14

Rejestracja: 3 lata temu

Ostatnio: 5 dni temu

0

zakup i utrzymanie własnego serwera www będzie droższe, trudniejsze w utrzymaniu i bardziej awaryjne w stosunku do hostingu. Jeśli chodzi o sprzęt, to wszystko zależy co konkretnie ma to robić, sam serwer www dużych wymagań nie ma.

Pozostało 580 znaków

WojtekSi
2017-05-01 22:08
WojtekSi
0
Dżery napisał(a):

zakup i utrzymanie własnego serwera www będzie droższe, trudniejsze w utrzymaniu i bardziej awaryjne w stosunku do hostingu. Jeśli chodzi o sprzęt, to wszystko zależy co konkretnie ma to robić, sam serwer www dużych wymagań nie ma.

@Dżery ale mi nie chodzi o hosting - tzn. on jest tylko przy okazji, bo musimy mieć serwer.
Ja potrzebuję serwer, bo 5 osób musi korzystać z pewnego programu zdalnie. Albo inaczej: program, z którego korzystamy musi być zainstalowany na serwerze, jeśli mają z niego korzystać więcej niż 1 osoba (wymagane jest wpięcie pod USB klucza, który jest zawsze jeden, mimo wykupionych 5 licencji).
Dlatego chciałem na początku spróbować z przerobieniem komputera stacjonarnego jako serwer - ale nie mam pewności co mi będzie potrzebne. Domyślam się, że będę potrzebował windows serwer 2012 - ale którą wersję (?).

Pozostało 580 znaków

2017-05-01 22:12
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 2 minuty temu

Lokalizacja: Wrocław

0

Ta Twoja aplikacja to jest exek czy strona?

Domyślam się, że będę potrzebował windows serwer 2012 - ale którą wersję (?).

Nie rób tego na własną rękę - zatrudnij administratora, zanim powstanie jakaś katastrofa.


Pozostało 580 znaków

WojtekSi
2017-05-01 22:31
WojtekSi
0
Patryk27 napisał(a):

Ta Twoja aplikacja to jest exek czy strona?

Domyślam się, że będę potrzebował windows serwer 2012 - ale którą wersję (?).

Nie rób tego na własną rękę - zatrudnij administratora, zanim powstanie jakaś katastrofa.

@Patryk27 to jest exe - ze stroną nie byłoby problemu.
Tak, na pewno będziemy korzystać z usług administratora. Chcę jednak ustalić czego będę potrzebować i jak najlepiej to rozwiązać.

Pozostało 580 znaków

2017-05-01 22:34
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 2 minuty temu

Lokalizacja: Wrocław

1

W takim razie Twojego problemu nie da się rozwiązać w ten sposób - nie rozumiesz idei działania serwerów.

Serwer jest niczym ponad komputer, na którym uruchomione są jakieś aplikacje, które udostępniają na zewnątrz swoje usługi (np. serwer HTTP udostępnia na zewnątrz stronę internetową).

Jeśli masz exeka, uruchomienie go na serwerze niczym nie będzie się różniło od uruchomienia go np. na Twoim komputerze, czyli problem pozostaje nierozwiązany: w jaki sposób ktoś inny miałby tę aplikację widzieć (oraz na niej operować w kilka osób), skoro jest odpalona u Ciebie? (zakładając, że aplikacja nie jest do tego przystosowana, a na to wychodzi)

Co to jest konkretnie za program?

Chcę jednak ustalić czego będę potrzebować i jak najlepiej to rozwiązać.

Rolą administratora jest ustalenie wymagań oraz metody rozwiązania problemu, ponieważ się na tym zna - nie Twoją.


edytowany 5x, ostatnio: Patryk27, 2017-05-01 22:49

Pozostało 580 znaków

WojtekSi
2017-05-01 22:50
WojtekSi
0

@Patryk27 no właśnie chodzi o to, żeby użytkownicy mogli się logować zdalnie na serwer i pracować na tej aplikacji.
Aplikacja o której pisałem to program księgowy: http://www.comarch.pl/erp/com[...]odatkowe/wymagania-sprzetowe/
Program musi być zainstalowany na serwerze, żeby dwie lub więcej osób mogło z niego korzystać jednocześnie.

Pozostało 580 znaków

2017-05-01 22:52
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 2 minuty temu

Lokalizacja: Wrocław

0

Program musi być zainstalowany na serwerze, żeby dwie lub więcej osób mogło z niego korzystać jednocześnie.

Zrozum: serwer to nie jest żadna czarna skrzynka, która sprawia, że z dowolnej aplikacji może korzystać naraz n użytkowników. Serwer to zwyczajny komputer.

Jeśli aplikacja nie jest od podstaw zaprojektowana tak, że może z niej korzystać wiele osób, wrzucenie jej na serwer nic nie zmieni ot tak.

Niestety nie miałem okazji akurat z tego programu korzystać, więc nie poradzę, jak ten problem rozwiązać - może któryś z innych użytkowników (lub ichniejsza pomoc techniczna) coś będą wiedzieć.


edytowany 1x, ostatnio: Patryk27, 2017-05-01 22:53

Pozostało 580 znaków

WojtekSi
2017-05-01 22:59
WojtekSi
0
Patryk27 napisał(a):

Program musi być zainstalowany na serwerze, żeby dwie lub więcej osób mogło z niego korzystać jednocześnie.

Zrozum: serwer to nie jest żadna czarna skrzynka, która sprawia, że z dowolnej aplikacji może korzystać naraz n użytkowników. Serwer to zwyczajny komputer.

Jeśli aplikacja nie jest od podstaw zaprojektowana tak, że może z niej korzystać wiele osób, wrzucenie jej na serwer nic nie zmieni ot tak.

Niestety nie miałem okazji akurat z tego programu korzystać, więc nie poradzę, jak ten problem rozwiązać - może któryś z innych użytkowników (lub ichniejsza pomoc techniczna) coś będą wiedzieć.

@Patry27 dzięki za odpowiedź.
Ja doskonalę rozumie, że serwer to zwyczajny komputer, dlatego właśnie rozważałem przerobić własnego komputera stacjonarnego na serwer.
Aplikacja jest zaprojektowana, żeby mogły z niej korzystać wiele osób jednocześnie.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0