Nowy Komputer

0

Dzień dobry

Mam do wydania ok. 2500-3000 zł na nowy komputer stacjonarny, proszę doradźcie coś sensowego w tych pieniądzach.

Tak wstępnie czytając o parametrach, to potrzeba 16gb ramu, procesor i5, dysk ssd....

Komputer ogólnego przeznaczenia od grania do programowania czy tam na odwrót :)

W jakim sklepie kupować, x-kom, komputronik ???

0

Mój błąd, chciałbym aby komputer był do programowania, czyli szybkość jest głównym kryterium tego urządzenia, a gry spadają na szary koniec, albo najlepiej nie brać ich pod uwagę.

Tą stronę co podałeś to ogólnie fajna, ale tak na początku chciałem, użytek uniwersalny, a teraz widzę, że za taki uniwersalny komputer z tymi parametrami co chciałbym to zapłacę krocie, więc coś za coś.

0

Komputronik zdziera. Byłem kiedyś u nich w sklepie i mówię im, że ten sam, dysk zewnętrzny mogę kupić przez Internet 50 zł taniej. Nie opuścili z ceny nic a nic, więc nie kupiłem. Wiadomo, utrzymanie sklepu kosztuje itp. Ale klient, który może kupić taniej ten sam produkt, powinien wybierać konkurencję ;)

0

W jakim sklepie kupować, x-kom, komputronik ???

Z doświadczenia wiem, że lepiej jest kupić komputer w małym sklepie w którym wszędzie leżą jakieś części, jakieś rozkręcone komputery i w którym zawsze kręci się kilku kolesi niekoniecznie kupujących, niż w pustym „salonie” z błyszczącymi światełkami i „doradcą” zaczynającym od dzieńdobrywczymmogępomóc.

0

Ja zawsze zamawiam przez neta z x-koma bo sumarycznie najtaniej w Polsce wychodzi. @Azarien Próbowałem w małych sklepach ale wychodziło zawsze drożej :) @Skiperr zdecyduj się, wybrać ci maszynę do programowania czy do grania i programowania, bo to będą kompletnie inne maszyny.

0

X-kom. Mnóstwo konfiguracji, na pewno coś znajdziesz dla siebie.

1

a ja ostatnio kupuje używki z gwarą, po co przepłacać (no może klasyczne hdd i monitor bym kupił nowe) tyle tego sprzętu krąży w sieci, bądźmy eko :)

1
czysteskarpety napisał(a):

a ja ostatnio kupuje używki z gwarą, po co przepłacać (no może klasyczne hdd i monitor bym kupił nowe) tyle tego sprzętu krąży w sieci, bądźmy eko :)

No ja bym nawet bym nie myślał kupować używki do podstawowego kompa :) Każdy komputer jaki miałem po ok 3-4 latach robił się niestabilny bo chociażby kondensatory traciły swoje właściwości. Poza tym ja zawsze składam kompa pod granie na możliwie najwyższych detalach. Aktualnie we wakacje będę zmieniał na specyfikacje wartą ok 10k zł w tym amd ryzen 7 1700x, 32GB ramu, gtx 1070 i dysk na m2, bo to co mam (i5 4690, 16GB ramu i gtx960) już nie ciągnie ładnie w nowych grach, ramu brak przy pracy (tak 16gb przy webdevie to zdecydowanie za mało) a i procek potrafi nieźle zmulić przy tej ilości apek którą muszę uruchamiać.

0
mr_jaro napisał(a):

Aktualnie we wakacje będę zmieniał na specyfikacje wartą ok 10k zł w tym amd ryzen

ciesze się, lecz w tym temacie mówimy o kwocie 2,5-3k gdzie trzeba zacisnąć pasa ;)

o jakiś niestabilnościach pierwsze słyszę, chyba, że robisz extreme oc, to wtedy degradacja może występować, nie przeczę, chociaż obecnie producenci w lepszych konstrukcjach dbają o cewki, kondensatory, itp.

0

Do programowania lepszy bedzie Ryzen 5 1600 6C 12T od i5 7700 prawda?

0
Wielki Lewios napisał(a):

Do programowania lepszy bedzie Ryzen 5 1600 6C 12T od i5 7700 prawda?

Nie i5 7700 tylko i5 7600. Poprawka.

0

Mnie tam od czerwca 2011 procesor na 4.2GHz(box chłodzenie), karta też podkręcona do 960MHz(coś ponad to) i jedyna niestabilność to Windows czasem.

0

Osobiscie mam metlik w glowie. Czekac do 11 kw na Ryzena 5 1600 czy kupic i5 7600 (w i5 nie jest integra karty graf. a w Ryzenie nie). Niby Ryzen troche bardziej przemawia z liczba C/T.

0
Wielki Lewios napisał(a):

Osobiscie mam metlik w glowie. Czekac do 11 kw na Ryzena 5 1600 czy kupic i5 7600 (w i5 nie jest integra karty graf. a w Ryzenie nie). Niby Ryzen troche bardziej przemawia z liczba C/T.

Intel to Intel.
Ryzen fajnie, że będzie... obniży ceny Intela. I według mnie tylko po to mi się przysłuży ;)

0
Smutny Krawiec napisał(a):
Wielki Lewios napisał(a):

Osobiscie mam metlik w glowie. Czekac do 11 kw na Ryzena 5 1600 czy kupic i5 7600 (w i5 nie jest integra karty graf. a w Ryzenie nie). Niby Ryzen troche bardziej przemawia z liczba C/T.

Intel to Intel.
Ryzen fajnie, że będzie... obniży ceny Intela. I według mnie tylko po to mi się przysłuży ;)

Tez prawda. i5 i tak powinna byc dosyc mocna dla poczatkujacego.

0

Z Ryzenami R5 poczekałbym do kwietnia jak wyjdą benchmarki jednak, te procesory to de facto dwa CCX ("kompleksy CPU" - 4 rdzenie + swoje cache) podłączone do siebie, co oznacza że mamy do czynienia z architekturą NUMA - wychodzi z tego między innymi to że migracja wątków między rdzeniami należącymi do innych CCX jest kosztowna. Warto poczekać żeby zobaczyć jak radzą sobie w tej konfiguracji ryzeny z mniejsza ilością rdzeni (wszystkie R5 są wydawane w konfiguracji 2c4t/CCX albo 3c6t/CCX). Nie mówię że nie będą się opłacać, bo pewnie będą, ale nie zaszkodzi się nie śpieszyć.

0
Michalk001 napisał(a):

Mnie tam od czerwca 2011 procesor na 4.2GHz(box chłodzenie), karta też podkręcona do 960MHz(coś ponad to) i jedyna niestabilność to Windows czasem.

Zależy co robisz. Jakbym robił apki na windowsa w C# to by mi też wystarczył. Ale odpal razem i używaj tego zestawu:

  • serwer apache php + mysql
  • kilka uruchomionych serwerów/aplikacji node.js
  • uruchomionych kilka przeglądarek (zwykle firefox + chrome + ie)
  • redis
  • slack dla kilku teamów
  • php storm
  • spotify
    Zestaw powyżej wystarczy by zająć całe 16GB ramu i obciążać procka dość sprawnie.
    Natomiast karta graficzna moja nie wyrabia na fullhd na ultra w każdym tytule, a skoro mnie stać to nie będę się ograniczał w detalach i mogę wymienić kompa co 2 lata
0

u mnie n++, webstorm, xamp,4 przeglądarki, progsy do grafiki i ósemka mi starcza z zapasem, tym bardziej z wszystkiego na raz nie używam, to już bardziej procek się potrafi spocić

0
czysteskarpety napisał(a):

u mnie n++, webstorm, 4 przeglądarki, progsy do grafiki i ósemka mi starcza z zapasem, tym bardziej z wszystkiego na raz nie używam, to już bardziej procek się potrafi spocić

Zrobię ci screen w tygodniu :) php storm potrafi mi 5giga zjeść sam :D Musiałem przejść na wersje x64 bo po otworzeniu projektu na angularze w x86 sypał błędem o braku pamięci

0

może otwierasz potem zamykasz wiele projektów i trzyma w podręcznej

0
Mały Szczur napisał(a):

Z Ryzenami R5 poczekałbym do kwietnia jak wyjdą benchmarki jednak, te procesory to de facto dwa CCX ("kompleksy CPU" - 4 rdzenie + swoje cache) podłączone do siebie, co oznacza że mamy do czynienia z architekturą NUMA - wychodzi z tego między innymi to że migracja wątków między rdzeniami należącymi do innych CCX jest kosztowna.

Tak to jest w R7, a R5 ma być jego połową, czyli jednym takim kompleksem.
Podobno.

Poza tym o ile się nie mylę Core 2 Quad też miał takie „dwie połówki” każda z własnym cache, i jakoś nie narzekano na Intela z tego powodu ;-)

1

Bierz AMD R7 1700 jest już za 1450zł i inne słabsze podzespoły które można z czasem wymienić i dołożyć RAM.

0

Zebrałem fundusze, więc czas kupić komputer poszedłem do jednego ze znanych sklepów komputerowych i takie coś mi rozpisali

**Zasilacz do komputera: ** Silentium PC - 500W Vero L1 v2
**Procesory Intel Core i5: ** Intel - i5-6400 2.70GHz6MB BOX
Płyta główna Socket 1151: ASRock - H110M-DGS (PCI-EDDR4)
**Pamięć RAM DDR4: ** GOODRAM - 8GB2133MHzCL15
Obudowa do komputera: SilentiumPC - Regnum RG1 Pure Black
Karta graficzna PCI-E: Gigabyte - Radeon RX570GAMING 4GB
**Dysk SSD: ** WD - 240GB WDGreen SSD

Cena ok. 2800 zł ze złożeniem ale bez systemu

I jak warte swojej ceny ?

0

w sumie może być, tylko dysk zmień na iridium 240 lub su800 adata

0

GOODRAM 240GB 2,5'' SATA SSD Iridium czy GOODRAM 240GB 2,5'' SATA SSD Iridium PRO

Dzięki za odpowiedź i spoko, że jest pozytywny odzew, mam nadzieje że posłuży, szczególnie karta taka jaka chciałęm z 3 wyjsciami Display Port

0

A co sądzicie o rozwiązaniu kupna monitora 23" i zawieszeniu go na ścianie, a na biurku (niewielkim bo 100x50) klawiatura bezprzewodowa i mysz a pod biurkiem laptop? To byłby sprzęt tylko do pracy i przeglądania www?

0

To już lepiej kup sobie mocowanie monitora do biurka, za 50-100zł dostaniesz, przykręcasz do biurka i możesz regulować sobie położenie monitora we wszystkich kierunkach.

0

Ciekawy, może lepszy pomysł niż robienie dziur w ścianie.

0

Zamiast i5 6400 wybrał bym nowoczesny Ryzen 5 1400.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1