Nowy Komputer

0

ja mam cos takiego

Intel Core i3 3.7 GHz / Gigabyte H110M / GeForce 7xx / Toshiba 1GB / 8 GB RAM

dobry zasilacz i system windows 7 x64 i monitor philips 24 cale

0

Warto czekac na cannon lake albo coffee lake?

0

Czy na obecną chwilę to dobry zestaw?

Intel Core i5-7600K
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Corsair Vengeance LPX 16GB Black [2x8GB 3000MHz DDR4 CL15 DIMM]
Toshiba P300 1TB
GOODRAM Iridium Pro 240GB
SilentiumPC Vero L1 600W
SilentiumPC Fortis 3 HE1425
SilentiumPC Aquarius AQ X70W Pure Black
PALIT GeForce ® GTX 1070 DUAL 8GB GDDR5
ok 5500 zł

ktos wie czy plyta, proc, wiatraki, obudowa wszystko bedzie pasowac? ;)

0

Jedno i drugie.
Ale co takiego zyskuje z i7?

0
Biały mleczarz napisał(a):

Jedno i drugie.
Ale co takiego zyskuje z i7?

więcej wątków - przydatne np w webdevie

0
mr_jaro napisał(a):
Biały mleczarz napisał(a):

Jedno i drugie.
Ale co takiego zyskuje z i7?

więcej wątków - przydatne np w webdevie

Prawdopodobnie wiekszosc czasu bede uzywal laptopa do programowania. PC raczej wlasny uzytek.
Wiec nie zakladam jakiegos szczegolnie wyuzdanego uzycia np. Uruchamiania kilku VM itp.

0

Niedawno zlozylem sobie taki komputer:
HyperX 8GB 3000MHz Savage Black CL15
Antec VP-PC 500W

ASUS PRIME B350M-A (PCI-E DDR4 USB3.1/M.2)

AMD Ryzen 5 1600 3.2GHz
Ilość

GOODRAM 240GB 2,5'' SATA SSD Iridium PRO

SilentiumPC Gladius M35 Pure Black

I karta 1024mb byle komp odpalal. Ogolnie taki komp to naj wybor dla mnie. Niecale 2500 pln.

0

ja nie muszę odpalać vm, żeby mi było potrzeba wielu rdzeni. Wystarczy, że odpale apache + mysql + node.js + browsersync +phpstorm + 1-3 przeglądarki + chat firmowy i moja i5 4690 potrafi się dławić a ramy utrzymują zużycie między 9 a 16GB, a to jest moja naturalna lista aplikacji które używam na co dzień podczas pracy. Gdy czasem przyjdzie odpalić photoshopa to muszę coś innego wyłączyć. To jest też powód dlaczego coraz bardziej myślę nad zmianą sprzętu na ryzena 16 wątkowego + 32GB ramu. Co do vm, wiesz u mnie połowa ludzi korzysta z dockerów bo jest wygodnie prowadząc kilka projektów różnych a każdy wymaga innego środowiska, ja nie potrzebowałem akurat przechodzi na dockera.

0

intel nie planuje wypuscic czegos z wieksza iloscia rdzeni ?

0

myślę, że intel ma w szufladzie kilka nowych rozwiązań, czemu ich nie wdraża? bo jak na razie nie musi, ryzen w sumie mu nie zagraża a jeśli nawet to wypuści nową serię o 10-20% szybszą (z nową podstawką oczywiście) i tyle ;)

1
czysteskarpety napisał(a):

myślę, że intel ma w szufladzie kilka nowych rozwiązań, czemu ich nie wdraża? bo jak na razie nie musi, ryzen w sumie mu nie zagraża a jeśli nawet to wypuści nową serię o 10-20% szybszą (z nową podstawką oczywiście) i tyle ;)

No myśle, że właśnie ryzen mu odbierze część userów pracujących profesjonalnie. Ja chociażby przejdę w tym roku na ryzena, jeden kolega z pracy też planuje zmienić sprzęt niedługo i też zmienia i7 na R7 :)

0

Intel zmienia nazewnictwo Xeon więc pewnie coś wypuści, ale prawda taka, że i tak trzyma za jaja większość rynku Pro, jak i gamingowego więc skoro status quo się nie zmienia to nie ma sensu wykonywać gwałtownych ruchów, być może następne serie AMD coś zmienią, jest co nadrabiać, a i może ceny zejdą, zobaczymy

0

Ja po prostu wracam do amd, aktualny mój intel to pierwszy intel w głównym kompie jaki mam, wziąłem bo amd było słabe w tamtym czasie, teraz wrócili do życia więc i wracam do nich + jak już mówiłem i5 4690 mi się dławi, po co mam płacić za i7 7700 by dostać znowu 4 fizyczne rdzenie jak mogę zapłacić tyle samo i dostać już 8 fizycznych rdzeni, na których mi zależy.

0

Ja mimo wszystko liczylem, ze Ryzen z 8 rdzaniami bedzie kosztowal mniej niz 1600 zł ;)

0
Biały Mleczarz napisał(a):

Czy na obecną chwilę to dobry zestaw?

Intel Core i5-7600K
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Corsair Vengeance LPX 16GB Black [2x8GB 3000MHz DDR4 CL15 DIMM]
Toshiba P300 1TB
GOODRAM Iridium Pro 240GB
SilentiumPC Vero L1 600W
SilentiumPC Fortis 3 HE1425
SilentiumPC Aquarius AQ X70W Pure Black
PALIT GeForce ® GTX 1070 DUAL 8GB GDDR5
ok 5500 zł

ktos wie czy plyta, proc, wiatraki, obudowa wszystko bedzie pasowac? ;)

W sumie myslalem, zeby jednak wziąć i7, wtedy zaplace prawie 6k za ten zestaw.

Ale tak mnie naszło... W tej chwili mam naprawdę złoma strasznego i czy tak bardzo ucierpię jesli wezme: i5 oraz 1060?
Chociaz pewnie lepiej wziąć i5-7500 i plyte nie do kręcenia i do tego 1070?
Roznica w kwocie znaczna: 5900 zł vs 4700 zł.

Niby chcialbym pc master race... z drugiej strony nie lubie miec rzeczy w domu, ktorych nie wykorzystam. Bo potrafie miesiac siedziec na lapku a stacjonarki nawet nie włączyć ;)
Stacjonarke mam raczej 'do zabawy' .

0
Czarny Krawiec napisał(a):

W sumie myslalem, zeby jednak wziąć i7, wtedy zaplace prawie 6k za ten zestaw.

Ale tak mnie naszło... W tej chwili mam naprawdę złoma strasznego i czy tak bardzo ucierpię jesli wezme: i5 oraz 1060?
Chociaz pewnie lepiej wziąć i5-7500 i plyte nie do kręcenia i do tego 1070?
Roznica w kwocie znaczna: 5900 zł vs 4700 zł.

Niby chcialbym pc master race... z drugiej strony nie lubie miec rzeczy w domu, ktorych nie wykorzystam. Bo potrafie miesiac siedziec na lapku a stacjonarki nawet nie włączyć ;)
Stacjonarke mam raczej 'do zabawy' .

AMD Ryzen 5 1600 moze? Wiecej rdzeni, watkow. i5 4 watki Ryzen 12. Sam przemysl.

0

http://www.conowego.pl/aktualnosci/intel-nie-podkrecajcie-i7-7700k-jesli-przeszkadza-wam-temperatura-22488/

Intel: skoki temperatury Core i7-7700K są normalne. Nie należy go podkręcać

Lol?

0

Za połowę tej ceny złożysz mini-ITX o podobnych parametrach.
Większy, ale nadal mały.

0

albo kupisz zbooka 15 z pełnym i7 czy xeonem ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1