Jaki antiwirus w 2017?

0

Jaki antywirus możecie obecnie polecić? Szukam czegoś darmowego, nie musi być super skuteczny, ważne aby był szybki. Obecnie korzystam z avasta ale wydaje mi się, że obniża wydajność w sposób znaczący. Używa ktoś z was Windows Defender na 10? Jakie odczucia?

0

Linux

A tak poważnie to z darmowych były jeszcze Avira i AVG ale nie jestem w stanie nic o nich powiedzieć, więc musisz ewentualnie sam zbadać

0

Od niedawna używam Aviry i póki co nie mam żadnych zastrzeżeń jeżeli chodzi o wydajność ani ogólnie o tego antywira. Aczkolwiek jeżeli ktoś korzysta z komputera z głową, to używanie samego Windows Defendera też nie jest najgłupszym wyjściem: http://www.komputerswiat.pl/nowosci/programy/2016/05/swietne-wyniki-windows-defendera-w-tescie-programow-antywirusowych.aspx

0

Linux Manjaro, a tak na poważnie wbudowany w system jest dobry.

0

AVAST

0

W ciągu kilku ostatnich lat nie miałem alarmu o wirusie, więc albo faktycznie go nie miałem, albo używałem kiepskich antywirusów. W każdym razie wydaje mi się że wystarczy nie wchodzić na linki na stronach porno czy z torrentami i nie potrzeba uber zabezpieczeń. Ale wiadomo, lepiej dmuchać na zimne, więc używam teraz windows

@stivens @Krzywy Polityk Linuks to nie jest antywirus tylko system operacyjny. Poczytajcie sobie o tym :).

0
krzysiek050 napisał(a):

@stivens @Krzywy Polityk Linuks to nie jest antywirus tylko system operacyjny. Poczytajcie sobie o tym :).

Chyba nie zrozumiałeś żartu :p windows to jeden wielki wirus
A jak jeszcze wprowadzi te wbudowane reklamy to już w ogóle
https://www.reddit.com/r/technology/comments/5yff84/microsoft_now_puts_ads_in_windows_10_file/

3

Żaden.
Najlepiej nie instalować wirusów.

0

Ktos uzywa Kaspersky lub Eset? Bo sam chce kupic cos, ale nie wiem co najlepiej.

0

Jednym z lepszych AV jakie możesz zainstalować to NoScript w przeglądarce. Z darmowych, wbudowany AV w Win10 jest całkiem przyzwoity.

0

Potwierdzam, wczoraj kopiowałem dane z innego dysku i Windows Defender faktycznie wykrył zagrożenia w plikach, o których wiedziałem że są zainfekowane (ale tylko kodem PHP ;)). Stąd od paru lat nie mam już żadnych zewnętrznych AV.

0

tylko defender to bardziej firewall niż całościowy pakiet security typu norton czy kasperczak

0

Polecam ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall. Wykrywa zbindowane pliki, hooki na klawiaturę, ładowanie sterowników, dodawanie do autostartu i wiele więcej.

0
Nieposkromiony Wąż napisał(a):

Jaki antywirus możecie obecnie polecić? Szukam czegoś darmowego, nie musi być super skuteczny, ważne aby był szybki. Obecnie korzystam z avasta ale wydaje mi się, że obniża wydajność w sposób znaczący. Używa ktoś z was Windows Defender na 10? Jakie odczucia?

Zwykłemu Kowalskiemu rozważnie korzystającemu z komputera (czyt. nieściągającemu piratów z torrentów, niewchodzącemu na podejrzane strony i czytającemu uważnie maile) wystarczy w zupełności Windows Defender, ew. darmowa wersja Bitdefendera. Inna sprawa, że rozwiązania oparte na blacklistach są mało warte. Lepsze zabezpieczenie stanowią wszelkiej maści HIPS-y, skanery behawioralne, piaskownice itp. Tyle tylko, że te wymagają bardziej zaawansowanej wiedzy od użytkownika.

Co do używania samego Windows Defendera na 10 - lekko, płynnie i póki co bez problemów. Dodatkowo warto co jaki czas robić skany czymś w stylu Emsisoft Emergency Kit lub Malwarebytes Antimalware.

0
Trzeźwy Samiec napisał(a):

Co do używania samego Windows Defendera na 10 - lekko, płynnie i póki co bez problemów.

Mam niestety odwrotne doświadczenia, jeden z laptopów był tak przez niego zamulany (obciążenie dysku na 100% cały czas), że nie szło nic zrobić, ledwo można było się doklikać do wyłączenia Defendera.

0

Używałem Avasta, nawet sobie radził i nie zamulał, ale potem zaczął mnie spamować jakimiś pytaniami o upgrade - pewnie nie przedłużyłem licencji.
Obecnie Linux Mint dobrze się sprawuje w tej roli - póki co autorom wirusów nie opłaca się ich pisać na Linuksy. Ale to też może się zmienić, bo Ubuntu / Linux Mint są dużo bardziej popularne niż inne dystrybucje.

Nie polecam McAfee - odradza go nawet sam autor: http://tinyurl.com/mbu3gjr

0
Nieposkromiony Wąż napisał(a):

Obecnie korzystam z avasta ale wydaje mi się, że obniża wydajność w sposób znaczący.

Z tym avastem to bym uważał kilka lat temu, to on nie wykrywał nic, nawet tych popularnych trojanów dostępnych od ręki z google.

0

Jak ma być szybki to Eset,

0

podłączę się, a czy coś zpłatnych polecacie? Zależy mi na dobrej ochrone bankowości i też szybkim wykrywaniu, sporo przynoszę rzeczy na pendrivach i już nie raz jakiś syf ię przywlekł którego av zignorował :/

0

To może wydawać się dziwne, ale często bezpłatne AV w testach wypadają lepiej od płatnych:

title
Źródło: http://www.av-comparatives.org/wp-content/uploads/2016/04/avc_factsheet2016_03.pdf

0

Za darmo to np. Panda Free. Co jakiś czas można się wspomóc polskim skanerem online Arcabit.
Jeśli chodzi o płatne, to może warto się zainteresować polskim Arcabit, ma całkiem ciekawe rozwiązania m. in bezpieczna przeglądarka, moduł zabezpieczający nasze pliki przed szyfrowaniem plus silnik Bitdefendera...

0

Avira, AVG czy Defender? który wybrać?

0

http://www.guru3d.com/news-story/google-antivirus-scanners-are-pretty-much-useless.html
Czyli antywirusy mozemy wywalić

Avira, AVG czy Defender? który wybrać?

Prawdę mówiąc bez większej różnicy. Choć w przypadku Aviry można narzekać na brak modułu behawioralnego.

W kwestii Windows Defender i obciążanie kompa - czasami pomaga wyłączenie ochrony w chmurze i przesyłania próbek.

0

Idąc za www.av-comparatives.org:

URL do raportu z ubiegłego miesiąca: KLIK!
Wykres interaktywny zawierający najświeższe dane: KLIK!

TL;DR
Najlepiej wypadły ex aequo aplikacje: Bitdefender Internet Security 2017 (płatna) oraz Panda Free Antivirus 18.0 (bezpłatna).

Analizowano: Adaware Pro Security 12.0, Avast Free Antivirus 17.1, AVG Free Antivirus 17.1, AVIRA Antivirus Pro 15.0, Bitdefender Internet Security 2017, BullGuard Internet Security 17.0, CrowdStrike Falcon Prevent 2.28, Emsisoft Anti-Malware 2017, eScan Corporate 360 14.0, ESET Internet Security 10.0, F-Secure Safe 2017, Fortinet FortiClient 5.4, Kaspersky Internet Security 2017, McAfee Internet Security 19.0, Microsoft Security Essentials 4.10, Panda Free Antivirus 18.0, Seqrite Endpoint Security 17.0, Tencent PC Manager 12.1, Symantec Norton Security 22.9, Trend Micro Internet Security 11.0 and VIPRE Internet Security Pro.

0

Z darmowych na rok 2016 najlepiej wypadła AVIRA, tylko czy jest sens instalować ja obok Defendera?
http://www.pcworld.pl/ranking/Najlepszy-antywirus-2016-na-komputery-i-laptopy-Darmowe-i-platne-programy-antywirusowe-jaki-wybrac,406168.html

0

tylko nie avira, miałem i nic to nie dawało, nawet trojany mi przepuszczała, już na pewno na moim kompie nie zagości

0

jakos mnie te bezpłatne nie przekonują, miałem kilka żaden nie był jakiś wow a jak miałem problem to zostawałem sam, bo na pomoc techniczną nie było co liczyć, płatne nie są nie wiadomo jak drogie a są bogatsze w opcje

0

Kaspersky nod 32 chyba dwa najlepsze

0

Mam dylemat pomiędzy AVG, Avastem i Avirą, według tego wykresu co podaliście Avira przebija nawet płatne antywirusy.

0

Szybko o avast'cie: na komputerze zarażonym malware, które ściągnęło kolegów (AVG znalazł >600 śmieszków, sam trochę w trybie awaryjnym się pobawiłem, żeby wywalić usługi, pozarażało ikony i takie tam różne) nie wykrył absolutnie nic.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1