Praca terminalowa - alternatywa dla RDP Microsoftu

Odpowiedz Nowy wątek
2017-02-24 10:34

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 17 godzin temu

0

Witam.

Czy w przypadku potrzeby "pracy na odległość" na sofcie który wymaga Windowsa, jest jakaś alternatywa dla pulpitu zdalnego?
Teoretycznie można by zainstalować klienta na docelowym komputerze i puścić to bezpośrednio po VPN jednak wtedy pojawiają się problemy wydajnościowe (soft działanie opiera na bazie danych).
Zależy mi na równoległej pracy kilku użytkowników.

Znalazłem np coś takiego: http://www.powerserver.pl/d6781_thinstuff_-_licencje_terminalowe___rdp___zdalnego_dostepu.html
Szukałem informacji na temat legalności (w świetle MS) takiego rozwiązania, ale opinie z tego co widzę są podzielone...

edytowany 2x, ostatnio: hipekk, 2017-02-24 13:35
@Adam Boduch: Parsowanie linka nie zadziałało do końca poprawnie. - hipekk 2017-02-24 10:35

Pozostało 580 znaków

2017-02-24 13:11
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 4 godziny temu

Lokalizacja: Wrocław

0

VNC?


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2017-02-24 13:35

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 17 godzin temu

0

@somekind: nie dodałem w pytaniu ważnej informacji: chodzi o pracę równoległą kilku użytkowników, więc VNC chyba odpada...

Pozostało 580 znaków

2017-02-24 13:49
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 4 godziny temu

Lokalizacja: Wrocław

0

Ale jak kilku użytkowników, to na docelowej maszynie masz Windows Server?


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2017-02-24 13:53

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 17 godzin temu

0

Docelowej maszyny jeszcze nie ma właściwie.
Muszę uruchomić taki serwer terminali.

Myślałem o Windows Server + licencje CAL + RDS, jednak dość drogo one wychodzą stąd myśl o alternatywie.

Pozostało 580 znaków

2017-02-24 14:03
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 4 godziny temu

Lokalizacja: Wrocław

0

Z tego, co wiem, to musisz mieć Windows Server, żeby kilku użytkowników mogło naraz pracować na jednej maszynie. Na zwykłym Windowsie po prostu nie da się uruchomić kilku sesji użytkowników na raz. Problem z łączeniem się przez RDP czy coś innego jest w tym wypadku wtórny - bo jak już będziesz miał Windows Server, to i RDP będzie działać.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."
„Na zwykłym Windowsie po prostu nie da się uruchomić kilku sesji użytkowników na raz” — legalnie nie, ale bodaj wystarczy zmiana jednej dllki i wpisu w rejestrze, żeby już się dało. To jako ciekawostka. - Afish 2017-02-25 10:22
No, tylko to nie jest forum crackersko-warezowe. ;) - somekind 2017-02-25 16:42
RATy (malware) często to robią żeby mieć kilka sesji na domowych windowsach - Rev 2017-02-25 19:19

Pozostało 580 znaków

2017-02-24 14:04

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 17 godzin temu

0

Tak jak mówisz Server jest wymagany i tego nie przeskoczę, ale chodzi o sam sposób łączenie się użytkowników.
Bo licencje dostępowe RDP M$ są dość drogie.

Pozostało 580 znaków

2017-02-25 19:15

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 1 minuta temu

0

Może Winflector?

Pozostało 580 znaków

2017-02-27 12:05

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 17 godzin temu

0

Winflector wygląda całkiem ciekawie - przetestuje.
Dziękuję :).

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0