Windows - zużycie ramu 99%

0

Cześć!
Od paru tygodni posiadam windowsa. Niestety mam z nim pewien problem- mianowicie zużycie ramu które dochodzi do 99% przy czym ilość ramu wykorzystywana przez programy i usługi które są wypisane w menażerze zadań wskazują na zużycie dużo niższe. (koło 30 programów/usług każda średnio 0,2 MB ramu) . Czy jest jakiś sprytne narzędzie/program które pozwoli mi zdebugować czemu tak się dzieje?

0

Na liście procesów - Pokaż procesy wszystkich użytkowników

screenshot-20170212225930.png

0

zasadnicze pytanie: ile masz ramu :)

0

Proponuję wyłączyć aktualizacje automatyczne. Przerabiałem to na dwóch komputerach.

0

@mr_jaro: Jestem jedynym użytkownikiem
@czysteskarpety: 16Gb 3GHz

0
NickOver napisał(a):

@mr_jaro: Jestem jedynym użytkownikiem
@czysteskarpety: 16Gb 3GHz

Co to ma do rzeczy? Część procesów działa poziom wyżej niż ty i są określone jako użytkownik "SYSTEM" lub "Usługi"
screenshot-20170213014317.png

0

@mr_jaro: W win10 chyba pokazują się wszystkie procesy. Przynajmniej nie znalazłem opcji włączenia podziału na userów.
Edit
Jednak znalazłem. Uwzględniany jest też system.

0

Nie napisałeś, ze win 10 a to by sporo pomogło

  1. Zrestartuj komputer
  2. Wyłącz antywirusa łacznie z tym wbudowanym
  3. Wejdź w aktualizacje -> wyszukaj ponownie -> zainstaluj jeśli są jakieś i w tym czasie nie tykaj kompa

Czasem wbudowany antyvir potrafi się zwiesić sam na sobie jak i na innych składnikach systemowych tak samo jak potrafi się pogryźć z antyvirami firm trzecich, nie mówiąc o przeszkadzaniu przy aktualizacji.

0

Dzięki @mr_jaro czas pokaże czy pomogło.

0
  1. Wyłącz antywirusa łacznie z tym wbudowanym

Niestety, jego wyłączenie w Win10 działa tylko do restartu. Można wyłączyć permanentnie w rejestrze:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender]
"DisableAntiSpyware"=dword:00000001
0

Pod tym względem Win10 doprowadza mnie do furii. Sam miałem sytuację, że w pewnym momencie jakieś "hosty usług..." zaczęły zabierać mi 80% zasobów i wszystko zaczęło mulić. Przeszedłem na Linux Mint i żyje. Do Win 10 wracam jak muszę,

0

Niestety nadal zużycie ramu sięga 99% z otwartym IDE i chrome z paroma zakładkami (normalnie przy takim połączeniu mam jakieś 16%). Jest może jakieś narzędzie które pozwala monitorować jaka aplikacja wrzuciła jaką ilość danych do ram'u? Lub jakieś inne mądre coś co pozwoli mi dojść dlaczego się tak dzieje?

0

Jakie IDE?
Masz uruchomione jakieś maszyny wirtualne? Ich procesy nie są widoczne w taskmanagerze, a RAM zjadają.

0

PHPStorm, maszyn wirtualnych brak. Jedyne co jest uruchomione to ide własnie, przeglądarka, panel od sterowników dźwięku i internetów, uTorrent no i procesy windowsa. Normalnie to wszystko je jakieś 16/17%. Jednakże czasem leci na 99% i już się w sumie nie da używać komputera.

0

win-r, uruchom resmon, zakładka pamięć, posortuj malejącą po ostatniej kolumnie i daj screenshot z całego okna (alt-prtscn).

(sorki, ofc resmon zamiast perfmon)

0

Nie wiem czy o to chodziło bo pod samym perfmon nie było zakładki pamięć. Kliknąłem w "Monitor Zasobów"

Dodam że w momencie robienia tego zrzutu miałem chrome + utorrent + ten monitor zasobów, a no i steam w tle (nic nie pobierał).

W 2 załączniku jest jeszcze printscreen z uruchomionym jedynie sterownikiem dźwięku.

1

wejdź przez wiersz poleceń w regedit->HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Ndu->start zmień z 4 na 2, zobacz czy jest lepiej, ew. zrestartuj

0

@czysteskarpety: No niestety nie działa :(

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1