Jaki sprzęt i system?

0

Witam od 10 lat jestem zwolennikiem produktów firmy apple.Wcześniej korzystałem z windowsa. Teraz mam problem aktualnie studiuje i uczę się programowania na własną ręke.Zastanawiam się co wybrać i jakie najlepsze bedzie rozwiązanie.Pchać się w kolejny sprzęt apple które sa genialne.Czy kupić pc/laptop i przejśc na linuxa.Czy warte jest to przesiadki?Czy dużo na tym strace lub zyskam bo do tej pory nie mogę się zdecydować co bedzie lepsze dodam ze w tych językach co programuje spokojnie na każdej platformie to moge robić.

0

Sprecyzuj o co Ci chodzi, bo inaczej nikt nie odpowie.

0

Linux, ale nie "po biednemu", lecz full service i pełna potęga, rozwinięcie możliwości:

  • Raspberry Pi3 jako mini-serwer 24godz/dobę, zapakowany naszymi usługami, skryptami w cronie
  • ewentualnie druga Rpi3 (zależnie od ilości usług; jak jedna malina przestanie wyrabiać to czas na drugą)
  • co do usług to polecam: serwer TeamViewer, sshfs i mountowanie przez SSH, VPN, OneCloud, samba
  • laptop STACJONARNY (i7 + dysk SSD + minimum 8gb ram ddr3)
  • ambitnie: dodatkowa karta graficzna żeby puścić lepszą wirtualizację (wystarczy w lapku stacjonarnym)
  • licencja na Windows 7/8/10 żeby mieć w VirtualBox jakby co, ewentualnie na lepszej wirtualizacji (bez dual boota)
  • przynajmniej 2x monitory
  • sterowniki i sprzęt DisplayLink (kompatynilny z Linuxem), podpięte 2 monitory cały czas (trzeba to kupić z eBay, w Polsce nie ma nowszych wersji z USB 3.0)
  • myszka i klawiatura ergonomiczne (oszczędność dla nadgarstków)
  • drukarka, skaner kompabytilne z Linuxem (można mówić co się chce, ale te urządzenia nadal się przydają, chociaż coraz rzadziej)
  • czytnik 6 i 10 calowy dla dokumentacji
  • oprogramowanie Linuxowe dla czytników, e-readerów
  • tablet z Androidem
  • telefon z Androidem
  • laptop PRZENOŚNY (maks 14 cali, najlepiej 12), jakaś wersja biznesowa z długą baterią (w końcu ma być przenośny i energooszczędny), np. Lenovo? wystarczy grafika zintegrowana.
  • peryferia; pendrive, słuchawki, chłodzenie, kable
  • dobry abonament na internet, najlepiej z zewnętrznym IP (około 70 zł/miech) u jakiegoś lokalnego providera lub światłowodem
  • warto zainwestować w parę usług sieciowych, np. konto premium do LastPass, VPN, VPS, jakąś domenę *.pl z homepage

całość na porządnie: 6-10k

od paru lat na czymś takim pracuję na Debianie (wiadomo, z modernizacją rozłożoną w czasie). Problem jedyny był ze skryptami VBA z pracy (w pewnym momencie trzeba było coś sprawdzić/poprawić), których jednak nie da się pisać na Linuxie. No więc musiałem pokombinować na wirtualizacji, w sumie wyszło tak średnio.

0

Wgraj proste Manjaro + Cinnamon lub Mint i poczujesz różnice w działaniu systemu i prędkości. Proste stabilne dystrybucje do programowania w Javie, C/C++, Python, PHP, Ruby czy innych.

1
NieGooglujMnie napisał(a):
  • laptop STACJONARNY (i7 + dysk SSD + minimum 8gb ram ddr3)
  • przynajmniej 2x monitory
    (...)
  • laptop PRZENOŚNY (maks 14 cali, najlepiej 12), jakaś wersja biznesowa z długą baterią (w końcu ma być przenośny i energooszczędny), np. Lenovo? wystarczy grafika zintegrowana.

Tak z czystej ciekawości - po co coś takiego jak laptop stacjonarny podłączony do monitorów zamiast po prostu komputera stacjonarnego? W takie coś celowałbym tylko przy braku miejsca... ale jeżeli mamy mieć te wszystkie inne rzeczy to o braku miejsca nie ma mowy ;-) A laptop już przecież jest - przenośny, dlaczego dwa?

1
NieGooglujMnie napisał(a):

Linux, ale nie "po biednemu", lecz full service i pełna potęga, rozwinięcie możliwości:...

Chlopie jak juz doradasz do chociaz doradzaj dobrze...

RaspberryPI, prosze Cie... tak zwlaszcza zeby swoje uslugi trzymac, jak glupi VPS kosztuje dyche miesiecznie, stoi w datacenter i ma normalne podpiecie do internetu...
DisplayLink z Nvidia/AMD ostatnio jak sprawdzalem to nie dzialal na linuchu, jakies tam problemy z implementacja w zamknietych driverach.

Co do autora, osobiscie makow nie lubie, na uczelni raczej na nich niewiele zdzialasz, wez sobie laptopa z Windowsem ewentualnie Linux + Windows VM, zaleznie od tego co chcesz studiowac. Chcesz czy nie wiekszosc softu jest na Windowsa, mozna sie jebac z VM i passthrough jak potrzeba cos grubszego na Windowsie robic, ale po co, jak w tym czasie mozna isc na piwo. Pisze to z perspektywy, czlowieka ktory na linuchu/freebsd sie wychowal.

0

To zadam takie pytanie, aby programować w Android Studio bez przycinek i zawieszania się, miło by było mieć procesor z serii i7 bez U(wersja 2 rdzenie energooszczędna), jakieś 16GB RAM z możliwością rozbudowy płyty głównej do 64-128GB. Szybki dysk 128-250GB SSD na system. Wydajna karta graficzna jest tu zbędna. Osobiście wstrzymam się i zobaczę co pokaże AMD Zen, być może w tym procesie litograficznym 14nm dogonią troszkę i7 6800K. Zawsze AMD miało płyty główne tańsze i procesory, a jeśli wydajnością dogonią nowe i7 to ich wybiorę. Akurat cena do wydajności dla mnie jest ważna. Obecnie posiadam procesor i kartę graficzną od AMD i Linux działa bezproblemowo.

0

Jeśli chodzi o uczelnie to twierdzą wykładowcy na niej że windows to dziadostwo i preferują Linuxa jak i Mac które uczelnia posiada.

1

Do nauki i niedzielnego programowania nie potrzeba i7 i 16GB RAM. Bez przesady.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1