mac - mam dość :(

0

Musze wylać swoje żale, bo mało co mnie dzisiaj w biurze szlak nie trafił.

Po dwóch latach użytkowania maca, mam go serdecznie dość. Wieczny problem z zewnętrzną klawiaturą ( https://www.zigpress.com/2014/12/30/has-your-apple-mac-external-usb-keyboard-stopped-working/ ) i myszką:

Lepiej działa tania klawiatura pecetowa za 19 plnów, niż keyboard usb od apple za 250 zł. Dzisiaj uruchomienie klawiatury zajęło mi przeszło godzinę. Przełączanie się pomiędzy oknami w macu, to istna tragedia, dla osób które szybko pracują na komputerze. Finder macowy i jego sposób tworzenia katalogów lub zmiany nazwy pliku #%$^#&.

Dzisiaj stwierdziłem, że muszę wrócić do linuksa, jedynego środowiska naprawdę przyjaznego dla programisty. Mac ma wiele naprawdę świetnych płatnych apek, ale hardware jest do ....

Szukam jakiegoś laptopa 15,6 cala z duża ilością pamięci ram 16 GB, dysk SSD 512 lub 256 GB (lub takiego, który umożliwi łatwą rozbudowę samodzielnie), wygodną klawiaturą niskoskokową (typu mac) - zawsze byłem fanem laptopów samsunga (do dzisiaj mam kilka ich działających sztuk) - niestety samsung się wycofał.

Czy coś zaproponujecie w cenie do 6 tysięcy?

0

uzywalem Maca ponad rok

  1. nie uzywlaem ich klawiatury i myszki.
  2. finder jest spoko, a to co piszesz (te szybkie przelaczanie) nie mialem zadnych z tym problemow. Moze nie znasz skrotow po prostu?

sam nie lubie maca. W sensie nie mam nic do niego, ale sam bym sobie go nie kupil

0

Nie byłem zbyt precyzyjny. Przełączenie tybu cmd + tab (alt +tab) - w przypadku windows/linuks działa to w miarę inteligentnie w macach, jest jakiś dziwny algorytm przełączania pomiędzy oknami.

Finder? Do niedawna utworzenie nowego pliku (lub zmiana jego nazwy) w finderze powodowało otwarcie nowego okna - uwaga zawsze z lewej strony ekrany - gdy pracujesz na bardzo dużym monitorze, musiałeś zapier.... myszką na lewą stronę aby wpisać nazwę nowego folderu lub nową nazwę pliku.

PS.

Zawsze mnie zastanawiało dlaczego autor Total Commandera nie próbował zaistnieć ze swoim produktem na machach, za jego soft byłbym w stanie zapłacić nawet 2 x więcej. Jest co prawda np. polski fast commander ale to raczej proteza (wiele mu jeszcze brakuje). Jedynym chyba dobrym zastępcą total commandera na macu to MuCommander (javowy) - niestety chyba już nie rozwijany.

1

ja natomiast korzystam właśnie z Linuxa ( http://www.dobreprogramy.pl/NieGooglujMnie/Debian-Sid-zainstalowany-23.04.2016-ma-wytrzymac-5-lat,72736.html ).

Jest kilka kwestii:

  • nie dawaj wszystkiego w laptop, ale kup parę mikrokomputerków (RPI 3), uruchom je żeby chodziły 24 godz/dobę i podepnij do routera
    Wynika to z faktu, że Linux świetnie chodzi przez SSH i można cuda w ten sposób zrobić.
    Dla RPI kup jakiś spory dysk zwykłe HDD, żeby miał kopię zapasową

  • nie wiem jak u ciebie, ale u mnie opłacało się kupić porządny router

  • dla laptopa Linuxowego ważne są sterowniki DisplayLink : http://www.displaylink.com/downloads/ubuntu
    to jedyna firma, która produkuje soft pozwalający podpiąć kilka monitorów do programowania pod Linuxem. Ja korzystam i szczerze polecam.

  • zewnętrzny monitor to tak z 2x 24 calowe, z tańszych i zdrowych dla oczy to polecam np.
    http://www.komputerswiat.pl/nowosci/sprzet/2015/36/philips-prezentuje-monitory-bezpieczne-dla-oka-ifa-2015.aspx
    Philips 277E6EDAD, 247E6EDAW, 227E6EDSD
    to są modele znacznie przystosowane do oszczędzania wzroku, polecam ze dwa takie sobie kupić - nie męczy się wzrok, a działają właśnie z DisplayLink

  • urządzenia DisplayLink dla USB 3.0 kupisz na dzień dzisiejszy tylko na eBay (ewentualnie jakimś fartem trafi się na allegro)

  • z dystrybucji używam Debian SiD + fluxbox + klawiatura norweska
    fluxbox hotkeye ma tutaj: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=617812

  • w przypadku laptopa zwróc uwagę:
    generalnie Nvidia jest lepiej wspierana pod Linuxem od AMD (ale są różne przypadki)
    wiadomo, dysk SSD, tak z 240 GB SSD to minimum
    procesor
    oszczędzanie baterii
    USB 3.0 - żeby podpiąć DisplayLink

jak się przejdzie przez te wszystkie punkty, to praca na Linuxie jest świetna i naprawdę warto dopracować te rzeczy.

1

:o !
To nie jestem jednak jedyny, kto twierdzi ze mac to gowno :o

Mam MBP 13" w robocie i tapetuje k*rwami biurko dookola niego jak mam na nim cos robic.
Przeplacone scierwo, dobrze ze przynajmniej firma, a nie ja wydalem.

Co do tematu, swoje projekty robie na ThinkPadzie W520, kupilem uzywke, w 2..3k sie zmiescisz z: 15" FHD, i7 quad, 32gb ram, dwa lub trzy dyski - u mnie SSD + HDD w hybrydzie na ZFS - wyborny setup pod wirtualki, a laptop nawet nie pierdnie. Mac przy dwoch trzech VM malo sie nie zesra bo chlodzenie niedomaga i jest... glosny.

Jakbym mial brac nowy laptop to hcyba tylko T460p mi podchodzi, 14" FHD lub wieksza, 32gb ram i moze 512GB ssd - koszt porownywalny do MBP.

0
NieGooglujMnie napisał(a):

...

Kupowanie RPI zeby sie bawic po SSH jest troche bez sensu, lepiej dedyk i jak masz realna potrzebe to sobie postaw srodowisko do wirtualizacji i baw sie. Proxmox, XenServer co kto lubi.

Na stacji roboczej i tak mozna uzywac vagranta czy ewentualnei dockera.

Co do DisplayLink to fakt dziala spoko, ale TYLKO z grafika Intela. Laptopy do pracy przewaznie maja dedykowana stacje dokujaca i norma to dwa monitory na niej. Jak chcesz trzy to wtedy jeden na DisplayLink'u o ile nie masz wlasnie dedykowanej Nvidi lub AMD bo architektura sterownikow sie gryzie i obecnie to po prostu nie dziala - testowalem na sobie.

1
dabra napisał(a):

Zawsze mnie zastanawiało dlaczego autor Total Commandera nie próbował zaistnieć ze swoim produktem na machach, za jego soft byłbym w stanie zapłacić nawet 2 x więcej. Jest co prawda np. polski fast commander ale to raczej proteza (wiele mu jeszcze brakuje). Jedynym chyba dobrym zastępcą total commandera na macu to MuCommander (javowy) - niestety chyba już nie rozwijany.

Przecież OS X to Unix, więc każdy uniksowy commander powinien się dać przekompilować pod OS X, od Midnight Commandera zaczynając.

Dabra napisał(a)

Dzisiaj stwierdziłem, że muszę wrócić do linuksa, jedynego środowiska naprawdę przyjaznego dla programisty.

Linux to się "ucywilizował" już, prawdziwy fun i użeranie się z konfiguracją i sterownikami teraz jest we FreeBSD ;-)

0
Excoder napisał(a):
NieGooglujMnie napisał(a):

...

Kupowanie RPI zeby sie bawic po SSH jest troche bez sensu, lepiej dedyk i jak masz realna potrzebe to sobie postaw srodowisko do wirtualizacji i baw sie. Proxmox, XenServer co kto lubi. (...)

przecież protokół SSH znacznie zwiększa zdolności każdego Linuxa - można zamountować, bawić się z rsync. Według mnie właśnie bez sensu jest kupowanie VPS`a, jeżeli ktoś może swoje potrzeby zamknąć w RPI (wersja 3).

generalnie Linux to SSH, czyli złączenie z wieloma różnymi urządzeniami, mountowanie lokalnie ich zasobów,etc - wtedy można różne ciekawe rzeczy zrobić.

0
Azarien napisał(a):

Przecież OS X to Unix, więc każdy uniksowy commander powinien się dać przekompilować pod OS X, od Midnight Commandera zaczynając.

Spoko tylko hispterzy z Cupertino zapomnieli, ze ludzie ktory uzywaja Unixa to najczesicjej IT i praca w MC i w wielu podobnych konsolowych programach wymaga uzywania pelnej klawiatury i chociazby klawisza Insert. MC dziala ale praca na laptopie za niemal 10k i machanie palcami zeby se skroty wyklepac to jest patologia. Powiedz mi na ch*j mi caly gorny pasek na klawiaturze w maku? Zeby sobie sciemniac i rozjasniac ekran przez 8 godzin klepiac javascript w starbuksie?

Co do lechtaczki w ThinkPadach, szczerze to nie mialem takie problemu. Podejrzewam ze kwestia seri, mam dwa leciwe laptopy z serii *20 (X220 i W520), jak jest na nowszych to nie wiem.

0

co do tych commanderów, to na linuxie to jest tak:

i teraz tak:
jest konkurent MC zwany ranger( http://ranger.nongnu.org/ ). I tak naprawdę nie wiadomo co jest bardziej produktywne, mi brakuje po prostu czasu na porównanie jednego z drugim.

generalnie sprawdza się jakoś mc+spacefm, ale jak ktoś ma czas to mozna porównać mc z ranger

z okienkowym commanderów, to mam też DoubleCommander, ale wolę konsolę i doublecommander coraz rzadziej używam

0

plus Maca to chyba ciekawe darmowe progsy graficzne, jak ktoś zaczyna i nie chce kupować adobe, a tak poza tym to nie widzę :)

0

Mam jeszcze dodatkowe pytanie, które zadałem w komentarzach.W 2014 roku, pod gnome - miałem problem z pracą na dwóch monitorach zewnętrznych (artefakty pojawiały się na drugim monitorze - sprawdzałem w różnych konfiguracjach i był to potwierdzony błąd). Czy w chwili obecnej pracujecie na 2 zewnętrznych monitorach na gnome lub ubuntu i działa to prawidłowo?

1
NieGooglujMnie napisał(a):

przecież protokół SSH znacznie zwiększa zdolności każdego Linuxa - można zamountować, bawić się z rsync. Według mnie właśnie bez sensu jest kupowanie VPS`a, jeżeli ktoś może swoje potrzeby zamknąć w RPI (wersja 3).

generalnie Linux to SSH, czyli złączenie z wieloma różnymi urządzeniami, mountowanie lokalnie ich zasobów,etc - wtedy można różne ciekawe rzeczy zrobić.

RPi jest fajne do jakis prostych gowienek do postawienia na biurku czy ogolnie prywatnego uzytku. Natomiast profesjonalnie jest bardzo wolne i ma inna architekture (arm). SSH samo w sobie to tylko dostep do serwera. Jak masz flote kilku czy kilkuset maszyn to raczej nie bedziesz wchodzil na kazda maszyne recznie po SSH i montowal zasoby. Pracuje z infrastruktura i dla mnie laptop musi byc w stanie udzwiwgnanc "minimalny" setup projektu, czasem to moze byc nawet ponad 10 wirtualek czy kontenerow. Do wiekszych rzeczy czy pracy wspolnej jest wlasnie "dedyk", chmura lub lab z wirtualkami - zalenie jakie potrzeby ma dana firma.

0
dabra napisał(a):

Mam jeszcze dodatkowe pytanie, które zadałem w komentarzach.W 2014 roku, pod gnome - miałem problem z pracą na dwóch monitorach zewnętrznych (artefakty pojawiały się na drugim monitorze - sprawdzałem w różnych konfiguracjach i był to potwierdzony błąd). Czy w chwili obecnej pracujecie na 2 zewnętrznych monitorach na gnome lub ubuntu i działa to prawidłowo?

Polecam Xubuntu i XFCE ogolnie, pracowalem na nim z maks 4 zewnetrznymi monitorami - brak porblemow na Nvidi, AMD, Intelu, DisplayLinku.

0
Excoder napisał(a):

(...)

RPi jest fajne do jakis prostych gowienek do postawienia na biurku czy ogolnie prywatnego uzytku. (...)

mówimy o sytuacji w której RPI (w wersji 3 się wiele pozmieniało) zwiększa możliwości "prywatnego laptopa". Ja korzystam głównie do rsync i synchronizoowania danych pomiędzy kilkoma laptopami.
Mam dla RPI duży , zwykły i wolny dysk HDD.

natomiast co chcę zrobić i zrobię do pół roku:

  • serwer teamspeak (brak czasu)
  • owncloud (brak czasu)
  • parę workerów PHP, które by mi sondowały i monitorowały kilka rzeczy w sieci (brak czasu) - tzw. boty
  • ustawić porządnie sambę dla paru użytkowników (windows, android)

RPI jest świetne, a każdy laptop linuxowy powinien mieć kontakt z jakimiś wspomagającymi mikrokomputerami.
natomiast nie mówię żeby to traktować jako serwer produkcyjny, to chyba jest jasne

1
NieGooglujMnie napisał(a):

...

Ehh... no mozna, ale po co?

RPi ma jedna wade - najczesciej brak dostepu z zewnatrz, wiec ze tak powiem twoja polityka backupu jest srednia ;)

Rsync do wielu hostow? Unison obadaj, protokol ten sam ale indeksy trzyma i jest szybki.

Do monitorowania masz mase gotowych narzedzi, od bazujacych na SNMP przez collectd bo jakies mniej popularne wynalazki. Spinasz
do kupy, podpinasz backend np graphite, grafana na front i masz industry grade monitoring tool. Pisanie czujek w pehapie to jest zly... bardzo zly pomysl.

Owncloud to zwykla apka w pehapie, imho slaby pomysl na RPi, mam na wirtualce i mieli mocno jak np obrazkow masz sporo, chyba ze konfig zmienisz zeby nic nie przetwarzalo.

Samba zajmuje kilka minut roboty, swoja droga wygodniej sobie cywilizowanego NAS'a postawic z dedykowanym softem, chociazby FreeNAS - pape z dachu zrywa i ma mniej komponentow ktore sie moga zjebac.

A xubuntu, u mnie dziala ;)

0
Excoder napisał(a):
NieGooglujMnie napisał(a):

...

RPi ma jedna wade - najczesciej brak dostepu z zewnatrz, wiec ze tak powiem twoja polityka backupu jest srednia ;)

problem zmiennego IP dzisiaj da się rozwiązać przynajmniej na 5 różnych sposobów, a do RPI masz dostęp z dowolnego miejsca na świecie.

na neostradzie (upc, netia) to dosłownie 5 minut roboty.

natomiast przyznam się, że nie robiłem tego na jakimś pre-paidzie, ale mogę spróbować w wolnej chwili (czy da sie postawić "serwer" na jakiejś karcie sim i modemie gsm).

RPI w wersji 3 ma spore możliwości i na pewno warto laptopa Linuxowego ożenić z czymś takim - żaden argument mnie nie przekona, bo widzę jak to działa i mi pomaga w wielu rzeczach ;)
dlatego mowiąc "laptop linuxowy" automatycznie mówię "laptop + linux + rpi 3 + najlepiej jakiś fajny router"

Excoder napisał(a):

(...)
Do monitorowania masz mase gotowych narzedzi, od bazujacych na SNMP przez collectd bo jakies mniej popularne wynalazki. Spinasz
do kupy, podpinasz backend np graphite, grafana na front i masz industry grade monitoring tool. Pisanie czujek w pehapie to jest zly... bardzo zly pomysl.
(...)

o tym bym chętnie więcej poczytał ;)
akurat php znam, więc nie będzie problemu, ale ciekawe jest to co tutaj napisałeś

0

Zawsze jak chcesz na Linux GUi podobne do Maca to możesz PearOS lub ElementaryOS postawić podobne do niego. Lub od biedy Deepin. Co do Debiana Sid (wersja niestabilna) to ja mam nikiedy nowsze pakiety pod Manjaro wersja Stable he he.
Tu masz sporo info o ElementaryOS
http://elementaryos.freesoftware.cba.pl/

0

Pamiętaj dyski SSD kupuje się samodzielnie chyba że są wlutowane (jak w niektórych MAC-ach) [CIACH!]

0

Finder macowy i jego sposób tworzenia katalogów lub zmiany nazwy pliku #%$^#&.

Nie rozumiem. Rzadko korzystam z findera do tworzenia katalogów. Może to przyzwyczajenie z linuxa, ale przeważnie będąc na Maku zachowuję się jak typowy użytkownik linuxa, czyli terminal i mkdir (albo touch, mv, itp. w zależności co chcę zrobić). Z findera też korzystam, ale bardziej do przeglądania folderów/wyszukiwania czegoś, a nie do manipulacji (nie mówię, że się nie da, po prostu mam swoje przyzwyczajenia - a wiele rzeczy jest szybciej mi zrobić komendą niż się bawić w klikanie, niezależnie od systemu).

w finderze też jak najedziesz na ikonkę katalogu masz tam opcję "new terminal tab at folder" (z której i tak zwykle nie korzystam, bo mam i tak otwarty gdzieś terminal, zwykle już ustawiony na folder projektu, w którym pracuję - wtedy np. ściągam coś z netu i robię tylko cp ~/Downloads/costam . żeby przekopiowac costam do projektu.

0
LukeJL napisał(a):

Finder macowy i jego sposób tworzenia katalogów lub zmiany nazwy pliku #%$^#&.

Nie rozumiem. Rzadko korzystam z findera do tworzenia katalogów. Może to przyzwyczajenie z linuxa, ale przeważnie będąc na Maku zachowuję się jak typowy użytkownik linuxa, czyli terminal i mkdir (albo touch, mv, itp. w zależności co chcę zrobić). Z findera też korzystam, ale bardziej do przeglądania folderów/wyszukiwania czegoś, a nie do manipulacji (nie mówię, że się nie da, po prostu mam swoje przyzwyczajenia - a wiele rzeczy jest szybciej mi zrobić komendą niż się bawić w klikanie, niezależnie od systemu).

w finderze też jak najedziesz na ikonkę katalogu masz tam opcję "new terminal tab at folder" (z której i tak zwykle nie korzystam, bo mam i tak otwarty gdzieś terminal, zwykle już ustawiony na folder projektu, w którym pracuję - wtedy np. ściągam coś z netu i robię tylko cp ~/Downloads/costam . żeby przekopiowac costam do projektu.

Oczywiście, że tak można - jednak gdy pracujesz z plikami graficznymi lub innymi - gdzie potrzebujesz podglądu to konsole możesz sobie wsadzić w kieszeń.

4

Ale przecież na Macu podgląd pliku to najlepsza rzecz jaka może być. Wybierasz plik i wciskasz spację, otwiera się QuickLook z zawartością pliku. Nie potrzeba żadnych programów, działa to błyskawicznie. Dodatkowo można tam dodawać wtyczki do różnych rodzajów plików. Żaden system temu nie podskoczy.

0

Pod konsolą? Bo teraz mylisz dwie rzeczy.

0

Mam prośbę - nie szukam porad jak żyć z makiem, tylko informacji na co wymienić w konkretnej sumie.

0

Do 6k spokojnie można kupić coś z 32GB ramu i jakimś gigantycznym SSD. Patrz choćby:
http://allegro.pl/laptopy-491?a_enum%5B4366%5D%5B10%5D=10&a_text_i%5B135%5D%5B0%5D=32000&a_enum%5B4474%5D%5B120%5D=120&a_enum%5B4326%5D%5B5%5D=5&a_enum%5B128550%5D%5B2%5D=2&a_enum%5B128550%5D%5B4%5D=4&a_text_f%5B82%5D%5B0%5D=512&price_to=6000&order=pd
Jeszcze z tego co widzę wszystko z dedykowaną kartą graficzną więc i pograć się uda (albo klepać pod CUDA :P)

0

No na takie cuda ;) (32GB) nawet nie liczyłem :) Wygląda naprawdę ciekawie.

1

http://allegro.pl/alienware-15-i7-6820hk-8gb-1tb-amd-m395x-uhd-i6262093814.html
http://allegro.pl/dysk-ssd-samsung-950-pro-m-2-nvm-256gb-2200mb-s-i6265213895.html
http://allegro.pl/pamiec-ram-ddr4-kingston-sodimm-8gb-2133mhz-fv-i6161702505.html

Ta wersja procesora jest z odblokowanym mnożnikiem więc kręcisz go do 4GHz.
Dysk jest całkiem niezły, 900MB/s zapisu, 2200MB/s odczytu, jakbyś dołożył kilka stówek i pokusił się o wersję 512GB to miałbyś 1500MB/s zapisu.

Apple laptopa z takimi parametrami wypuści może za kilka lat i nie za 6k, a dwa razy tyle.

0

Nie wyobrażam sobie pracy na macu bez programu better touch tool - tak naprawdę zmienia on korzystanie z tego systemu do góry nogami. IMO jest to program, który czyni ten system dużo wygodniejszy od windowsa/linuxa w użytkowaniu. Polecam się z nim zapoznać.

0

@Shalom fajnie że wskazałeś refurby - daj rozpiskę na co uważać "konkretne sformułowania w aukcji" !!

@Rev nie ma to jak kręcić w notebooku od razu wiadomo że żywotność się skraca "mocno"

0

@FxJ ja przecież tylko wstawiłem przykładowe wyszukanie na alledrogo. Jak ktoś chce to może zaznaczyć że muszą być nowe, nadal będzie sporo do wyboru. Jeśli chodzi o komputery refurbished i generalnie sprzęt tego typu to w większości przypadków niczym sie nie różni od "nowego". Ot wysłali komuś komputer w złym kolorze, albo matryca była walnięta, klientowi wymienili od ręki na nowy model a ten zwrócony naprawili (np. wymienili matrycę).
W aukcji zwykle masz opisane konkretnie co było z komputerem nie tak i czy ma jakieś widoczne ślady użytkowania / uszkodzenia. Bo może tak być że np. jest jakaś rysa na klapie i to wszystko, a komputer idzie kilka stówek taniej ;]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1