Freebsd 9.2 instalacja nie ma paczki

0

witam instaluje sobie freebsd 9.2 ale neistety brakuje paczki skąd ją mogę pobrać?
pkg_add: unable to fetch 'ftp://ftp.freebsd.org/pub/freebsd/ports/amd64/packages-9-stable/latest/compat7-amd64.tbx : file unavailable

0

No... dlaczego mnie to nie dziwi, że nie ma paczki? Zapewne jest w drzewie portów. To co musisz zrobić to zaciągnąć aktualne drzewo portów i skompilować sobie ten pakiet. Niestety prawe na pewno wersje z portów są o kilka numerów do przodu w stosunku do wersji z pakietów i zrobi Ci się w systemie od razu burdel.

Dlatego: albo instalujesz wszystko z portów i masz aktualne numerki albo instalujesz wszystko z prekompilowanych pakietów i masz zamrożone wersje (jeżeli korzystasz z release naturalnie). Taki urok FreeBSD :)

0

9.2 jest już nie supportowane.

0
grzesiek51114 napisał(a):

No... dlaczego mnie to nie dziwi, że nie ma paczki? Zapewne jest w drzewie portów. To co musisz zrobić to zaciągnąć aktualne drzewo portów i skompilować sobie ten pakiet. Niestety prawe na pewno wersje z portów są o kilka numerów do przodu w stosunku do wersji z pakietów i zrobi Ci się w systemie od razu burdel.

Dlatego: albo instalujesz wszystko z portów i masz aktualne numerki albo instalujesz wszystko z prekompilowanych pakietów i masz zamrożone wersje (jeżeli korzystasz z release naturalnie). Taki urok FreeBSD :)

Azarien napisał(a):

9.2 jest już nie supportowane.

aha czyli co mam zrobić w takim przypadku? 10x+ nie ogarne z komendami. + NIE MA tutoriali do gry pod freebsd wersje 10x+
a do gry potrzebuje 9,2 64bit

0

aha czyli co mam zrobić w takim przypadku? 10x+ nie ogarne z komendami. + NIE MA tutoriali do gry pod freebsd wersje 10x+
a do gry potrzebuje 9,2 64bit

Pozostaje Ci jedynie znaleźć gdzieś serwer z repozytorium do wersji 9.2. Serwerów jest dużo w internecie dla FreeBSD, a ich lista jest chyba nawet na oficjalnej stronie. Musisz poszukać. Jak znajdziesz repozytorium to musisz je dodać do konfiguracji np. przez sysinstall - jeżeli w 9.2 jest jeszcze sysinstall, bo pamiętam, że coś chyba zmieniali.

Problem będzie kiedy okaże się, że pakiet, którego szukasz w ogóle nie istnieje w wersji prekompilowanej. Wtedy zostaje Ci już tylko dokompilowanie tego z drzewa portów.

0
grzesiek51114 napisał(a):

aha czyli co mam zrobić w takim przypadku? 10x+ nie ogarne z komendami. + NIE MA tutoriali do gry pod freebsd wersje 10x+
a do gry potrzebuje 9,2 64bit

Pozostaje Ci jedynie znaleźć gdzieś serwer z repozytorium do wersji 9.2. Serwerów jest dużo w internecie dla FreeBSD, a ich lista jest chyba nawet na oficjalnej stronie. Musisz poszukać. Jak znajdziesz repozytorium to musisz je dodać do konfiguracji np. przez sysinstall - jeżeli w 9.2 jest jeszcze sysinstall, bo pamiętam, że coś chyba zmieniali.

Problem będzie kiedy okaże się, że pakiet, którego szukasz w ogóle nie istnieje w wersji prekompilowanej. Wtedy zostaje Ci już tylko dokompilowanie tego z drzewa portów.

no to nie wiem czy sobie poradze jestem nowy.

jeżeli bym chciał na 10x
to co bym musiał zmienić w tutorialu?
Tutorial:

1. Updating Ports
 

portsnap fetch extract
portsnap update
 
 
2. Installing Python 2.7
 

cd /usr/ports/lang/python27
make -DBATCH install clean
pro tip: Use the "-DBATCH" flag for a default installation of the port. Skip all those annoying prompts during installation.


3. Standard C++ Libraries








fetch ftp://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/releases/amd64/amd64/9.1-RELEASE/lib32.txz
tar Jxpvf lib32.txz -C /
rm lib32.txz
Unrar "Libs.rar" and put the files in the "/usr/lib32" directory.


4. Compat7x

Because Metin2 was originally meant to be run on FreeBSD 7, we need this so that it's compatible with FreeBSD 9.
 


 

cd /usr/ports/misc/compat7x && make -DBATCH install clean
pkg_add -r compat7x-amd64 
0

Oj nawet nie wiem co się zmieniło w wersji 10. Moja przygoda z FreeBSD zakończyła się na wersjach 9, czy nawet 8.

W ogóle poczytaj manuala do FreeBSD. Mają naprawdę bardzo dobrą instrukcję na oficjalnej stronie. Naucz się podstaw systemu, a dopiero później bierz się za inne dziwactwa.

To co proponuje ten Twój tutek to mieszanie portów z pakietami, a to oznacza prawie zawsze burdel w systemie i problem z zależnościami. Używa się albo tylko portów (jeśli chce się mieć najnowsze rzeczy i większy ich asortyment) albo tylko pakietów (jeżeli chcesz mieć szybką instalacje programów)

Ty instalujesz coś z portów, po czym ściągasz jakiś prekompilowany pakiet do instalacji txz (albo coś innego bo tam jakiś rm się wkradł, cuda nie widy) , a później znów ładujesz coś z portów. Albo jedno albo drugie.
Zapewne nie musiałbyś instalować tego pakietu jeżeli ściągnąłbyś system 32-bitowy - sądząc po nazwie lib32.txz. Wtedy szło by wszystko z portów i byłoby ok.</del>

Dobra - nie doczytałem co tak naprawdę robisz :)

  • Zaciągnij najnowsze drzewo portow;
  • Poczytaj manuala i naucz się kompilować pakiety z portów - to nietrudne, bo trzeba wejść do katalogu z programem i wykonać kilka poleceń i gotowe. Przy czym musisz mieć na uwadze, że czasami kompilacja lubi się wywalić. Choćby dlatego w takim OpenBSD wysoce zalecane przez autora jest korzystanie z gotowych pakietów, a porty zostają dla ryzykantów;
  • Nie mieszaj portów z pakietami, bo przy najbliższej aktualizacji oprogramowania będzie zonk;

Ale mówię: FreeBSD dla mnie to przeszłość z uwagi na straszny śmietnik i konieczność kompilowania kobył w stylu OpenOffice. Szkoda mi było życia, no chyba że coś się zmieniło. ;) OpenBSD jest sto razy bardziej user-friendly.

0

Zainstaluj chociaż 9.3, jeśli 10 z jakiegoś powodu nie chcesz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1