Linux i rozmiar partycji

0

Przy instalacji linuxa sformatowałem partycję na 100GB a teraz jak patrzę w systemie jest 100,7 GB. Dlaczego tak jest? Chciałem mieć równo :D

0

To zrób jeszcze raz partycjonowanie tylko tym razem wpisz rozmiar równo w bajtach, po prostu zmniejszając jednostkę. Kiedyś jak miałem świra na tym punkcie to tak robiłem.

PS: Oczywiście pamiętając, że masz do czynienia z potęgą dwójki :)

0

No właśnie podałem rozmiar 100.0 GB ...

0

Teraz rozumiem. Ciekawe czy mógłbym podać GiB zamiast GB.
Nawet jak to pomnożę przez 1024 to wszystkie programy podają w 1k...

0

Teraz rozumiem. Ciekawe czy mógłbym podać GiB zamiast GB.
Nawet jak to pomnożę przez 1024 to wszystkie programy podają w 1k...

Zależy jakie programy.
Pod Windows „obowiązuje” GB (gigabajt) w znaczeniu 1024^3. Linuksiarze żeby się odróżnić upierają się przy jakichś GiBach.

0

https://en.wikipedia.org/wiki/Binary_prefix
Upieram się przy GiBach, bo w jednym miejscu ktoś używa GB jako 10243, a w innym miejscu ktoś stwierdza "hurr, ale przecież G to prefix SI, czyli 10003" i potem wychodzą problemy typu "na dysku było napisane, że 100GB, a jest 93, oszukali mje".

0

Używanie binarnych prefiksów jest w zasadzie wymaganiem układu SI.

Mówi o tym JCGM 200:2012 punkt 1.17. To samo w ISO/IEC IEC 80000-13:2008.

Dodatkowe wyjaśnienia:

  • JCGM 200:2012 to Międzynarodowy Słownik Metrologiczny. Jest tam jasno napisane, że nie wolno używać prefiksów k, M, G jeżeli tak na prawdę ma się na myśli 1024n. W takim wypadku należy używać prefiksów Ki, Mi, Gi. To jest niezależnie od jednostki. Ten dokument jest ściśle związany z SI oraz ISQ.

  • ISO/IEC IEC 80000 to ISQ - taki ustadaryzowany, międzynarodowy następca SI do wszystkiego. W częsci 13 definiuje bajt i binarny prefiks.

  • Oryginalny dokument układu SI (ten wydany przez BIPM) bajta ani binarnego prefiksu nie definiuje, ale jest tam napisane tak samo: nie wolno używać prefiksów k, M, G jeżeli tak na prawdę ma się na myśli 1024n i podaje normę IEC (zastąpioną już przez ISQ) definiującą binarny prefiks (SI brochure 8th edition, 2006, sekcja 3.1):

These SI prefixes refer strictly to powers of 10. They should not be used to indicate powers of 2 (for example, one kilobit represents 1000 bits and not 1024 bits). The IEC has powers adopted in prefixes the international for binary standard IEC 60027-2: 2005, third edition, Letter symbols to be used in electrical technology – Part 2: Telecommunications and electronics. The names and symbols for the prefixes corresponding to 210, 220, 230, 240, 250, and 260 are, respectively: kibi, Ki; mebi, Mi; gibi, Gi; tebi, Ti; pebi, Pi; and exbi, Ei. Thus, for example, one kibibyte would be written: 1 KiB = 210 B = 1024 B, where B denotes a byte. Although these prefixes are not part of the SI, they should be used in the field of information technology to avoid the incorrect usage of the SI prefixes.

Czyli owszem, SI zabrania używania prefiksu innego niż binarny do bajtów jeżeli ma się na myśli potęgę dwójki, mimo, że samo SI bajta nie definiuje.

0

Skoro jest takie zamieszanie, to tak trudno dodać w programie możliwość zmiany przelicznika? :)
No chociaż żeby pisało ile równa się GB.

0
Azarien napisał(a):

Teraz rozumiem. Ciekawe czy mógłbym podać GiB zamiast GB.
Nawet jak to pomnożę przez 1024 to wszystkie programy podają w 1k...

Zależy jakie programy.
Pod Windows „obowiązuje” GB (gigabajt) w znaczeniu 1024^3. Linuksiarze żeby się odróżnić upierają się przy jakichś GiBach.

Nie, to Windowsiarze (tacy jak ty), upierają się przy błędnych jednostkach, bo tak microshit chce

0

Jak tak się teraz zastanawiam, to partycja jako dysk też mi średnio pasuje :)
Microsoft sieje zamęt. :D

2

Nie, to Windowsiarze (tacy jak ty), upierają się przy błędnych jednostkach, bo tak microshit chce

Pfff. Jednostki były „błędne” od samego początku. I takie się przyjęły, z wyjątkiem rozmiarów dysków twardych, które były orżnięte ale każdy o tym wiedział.
Potem ktoś wpadł na „wspaniały” pomysł i wymyślił kiblobajty, robiąc zamieszanie.

Skoro jest takie zamieszanie, to tak trudno dodać w programie możliwość zmiany przelicznika?

Zamieszanie jest tylko w oznaczeniu (GB vs GiB). „strony” są zgodne że przelicznikiem ma być 1024.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1