Karta graficzną w serwerze wyłącza się

0

Witam.

Mam taki problem:
Kupiłem używany serwer: http://allegro.pl/hp-dl360-g4p-2-x-xeon-3-2ghz-ram-6gb-2-x-146gb-i5923592962.html

Próbowałem:

  1. Zainstalować Ubuntu Desktop - chodził bardzo wolno (raczej nie dało się pracować)
  2. Zainstalować Ubuntu Server - instalacja przebiega ok, po restarcie na monitorze pokazuje się "tryb nie obsługiwany"
  3. Uruchomić Linuxa z Live CD (na próbę wziąłem Bodhi Linux), wcześniej wyciągając dyski (żeby mieć pewność że to nie one stwarzają problemy), włącza się ok, jednak przy próbie przejścia do jakiegoś folderu dzieje się tak:

Ma ktoś pomysł o co może chodzić?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

0

Zapomniałem dodać: testowałem pamięć MemTest'em - nic nie wykrył.

0
Złoty Mleczarz napisał(a):

Próbowałem:

  1. Zainstalować Ubuntu Desktop - chodził bardzo wolno (raczej nie dało się pracować)

Przez terminal/konsolę też? Jaka wersja Ubuntu?

0

Przez konsolę nie próbowałem (w sumie nie do końca rozumiem co masz na myśli?).

Ubuntu najnowsze ze strony (64 bit).

0

Pkt 3) rzeczywiście sugeruje jakiś problem z driverami do karty graficznej. Ja na twoim miejscu zainstalowałbym Ubuntu raz jeszcze i z poziomu wirtualnego terminala (na Ubuntu Ctrl+F1-F7) odpalił stress testy i/lub benchmarki Phoronixa (pod: https://wiki.ubuntu.com/PhoronixTestSuite). Możesz też całkowicie wyłączyć x-y jeśli by muliło tak jak napisałeś (wystarczy zatrzymać lightdm-a z tego co pamiętam).

0

@PR1V4T3_R sęk w tym że Ubuntu Serwer po odpaleniu ma czarny ekran na którym.nic nie widać - pewnie "gdzieś tam" jest konsola ;)

Jutro spróbuję z tym stresowaniem :)

0

Po odpaleniu konsoli (w Ubuntu Desktop - ALT + CRL + F1) "wali" błędami typu:

SQUASHFS error: Unable to read fragment cache block [275faa28]
SQUASHFS error: Unable to read page, block 275faa28, size 23a7

0

Po odpaleniu konsoli (w Ubuntu Desktop - ALT + CRL + F1) "wali" błędami typu:

SQUASHFS error: Unable to read fragment cache block [275faa28]
SQUASHFS error: Unable to read page, block 275faa28, size 23a7

http://askubuntu.com/questions/528036/ubuntu-installation-over-usb-and-dvd-fails

Zerknij też tutaj:
https://help.ubuntu.com/community/SquashfsErrors

0

W ramach testu zainstalowałem na szybko Windowsa 2008 - chodzi bez problemu.

Już spoglądam na podane linki :)

0

Z edycją gruba mam problem ponieważ menu przy włączaniu komputera się nie pokazuje.

Natomiast edycja przez VI jest nie możliwa z wcześniej opisanych przyczyn.

0

Walczę dalej...

Próbuję zainstalować GRUB'a żeby dopisać linijki z linków powyżej.
Mam coś takiego:
3ceee6e840.png

Co zrobić?

0

Ok, dzięki pomocy w drugim wątku GRUB zainstalowanu.

Kolejny problem:
w opisie problemu napisane jest żeby dodać wpis do pliku menu.lst jednak u mnie takiego pliku nie ma.
W folderze /boot/grub/ jest za to grub.cfg - z tego co znalazłem w sieci to normalne dla nowej wersji GRUB'a.
Jenak jak w tej sytuacji dodać wpisy:
Add to the grub line:

all_generic_ide pci=nommconf
Add to the kernel line:

ide=nodma acpi=off

?

0

Walka trwa :)

Udało mi się uruchomić GRUB'a (w konfiguracji musiałem wyłączyć tryb graficzny).
W konfiguracji zmieniłem linijkę GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" na `GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash ide=nodma acpi=off"
W efekcie czego po wejściu w konsolę (ALT+CTEL+F1) nie wywala błędów.

Jednak tryb graficzny nadal chodzi jak żółw... :(

0

Użyj normalnej dystrybucji to nie będzie takich problemów

0

To jaką "normalna" dystrybucję polecacie?
Wymagania:

  • możliwość postawienia maszyn wirtualnych
  • interfejs graficzny
  • obsługujący sprzęt serwerowy (2 procesory, macierz RAID, 4 interfejsy sieciowe)
  • darmowy
0

Jestem w trakcie instalacji Fedory w wersji serwer server:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1