Czy ktoś z Was używa BOX'owy system operacyjny Microsoft Windows 7 Professional?

0

Witam,
poszukuję kogoś z BOX'owym systemem operacyjnym Microsoft Windows 7 Professional. Dlaczego nie OEM i o co chodzi?

Już tłumaczę.

Jak pewnie niektórzy z Was wiedzą - Microsoft udostępnił opcję pobierania obrazów ISO ich systemów operacyjnych od kiedy świat stał się bardziej mobilny i nie każdy komputer przenośny posiada napęd DVD-ROM. Takie ISO dla Windows 7 można pobrać z ich strony tutaj: http://www.microsoft.com/pl-pl/software-download

Ja kupiłem i używam dwóch licencji Microsoft Windows 7 Professional (32-bitową na starszym komputerze i 64-bitową na laptopie) - dodam, że moje wersje to OEM.

Jeszcze w listopadzie udało mi się pobrać za pomocą tej strony obraz ISO (korzystając z moich kluczy), ponieważ musiałem wykonać reinstalację systemu - a moje oryginalne płyty są już w stanie uniemożliwiającym ich odczytanie przez DVD-ROM. Teraz wymieniłem dyski na SSD i ponownie udałem się na tę stronę Microsoft'u w celu pobrania obrazów ISO - jakie było moje wielkie zaskoczenie gdy otrzymałem kod błędu i informację, że mam skontaktować się z Microsoft'em telefonicznie. Zadzwoniłem i to czego się dowiedziałem rozbroiło mnie na łopatki. Podobno fakt, że w listopadzie udało mi się pobrać obraz ISO był błędem systemu, ponieważ Microsoft nie zapewnia obrazów ISO dla systemów operacyjnych w wersji OEM. Najzabawniejsze jest to, że dokładnie pamiętam, że nazwa pliku, którą pobrałem miała w sobie ciąg znaków "OEM". Powołałem się na to, że bez problemu pobrałem tę wersję w listopadzie - nastąpiła 15 minutowa przerwa na muzyczkę po czym otrzymałem informację, że bardzo mnie przepraszają, ale nie wspierają tej wersji a pobrać ISO mogą tylko posiadacze wersji BOX. Zapytałem się - to gdzie mam dokonać pobrania obrazu systemu operacyjnego - otrzymałem informację, że mam ją załatwić we własnym zakresie tak samo jak w przypadku downgrade'u - pytam - czyli jak? Odpowiedź: "Od przysłowiowego kolegi".

Problem w tym, że koledzy to raczej się ze mnie śmieją, że kupuję legalne systemy operacyjne, że płacę i jeszcze mam z tego tytułu problemy. Dzisiaj zrozumiałem o co im chodzi...

Dlatego mam ogromną prośbę w nadziei, że przeczyta ten wątek jakiś posiadacz BOX'owej wersji systemu operacyjnego Microsoft Windows 7 Professional. Klucz produktu na tej stronie jest wykorzystywany tylko do wygenerowania tymczasowych link'ów do pobrania obrazu ISO i nie jest w nim zapisywany. Strona to oficjalny produkt Microsoft'u - dlatego mam nadzieję, że nikt nie doszukuje się tutaj podstępu i próby wyłudzenia klucza.

Dodam, że wiem, że ISO można ściągnąć z wielu miejsc w Internecie, ale ja chciałbym ISO z oficjalnej strony, ponieważ wiem, że nikt przy nich nie majstrował.

Z góry serdecznie dziękuję jeśli znajdzie się ktoś kto będzie tak pomocny i wklei mi bezpośrednie linki do pobrania ISO dla Microsoft Windows 7 Professional w wersji 32-bitowej jak i 64-bitowej w wersji polskiej.

Pozdrawiam
Mateusz

0

Ściągnij z jakiegokolwiek źródła i sprawdź sumy kontrolne z oryginalnymi plikami - też będziesz miał pewność że nikt nie majstrował. Problem może być z kodem - czasem nie chce oemowy wejść do boxa i zostaje aktywacja telefoniczna.

0

W Windows 7 działa jeszcze taka aplikacja o nazwie ABR (Activation Backup and Restore) - pozwala zachować do plików certyfikat aktywacji OEM, potem się instaluje Windows bez klucza, odzyskuje certyfikat OEM i automatycznie się aktywuje, nawet bez kontaktu telefonicznego. Nie ma problemu z brakiem przyjęcia klucza OEM do systemu BOX.

ISO Windows 7 SP1 polski, x86 ma SHA1 ED3E041168985F2F8EC9E9C05500D18A39D8C9F2, a x64 ma 6C7AC8775C0D9EA8812509F7419E82E06AFA6A11. Ściągnij skądkolwiek ISO które mają takie sumy kontrolne i jesteś "czysty".

0

3 godziny ściągania i żadne ISO nie ma takich sum kontrolnych. Chyba pozostaje mi tylko kupić BOX'owego Windowsa 10 i zrobić sobie legalnie downgrade - no tak tylko skąd wezmę ISO...

0

Ale po co takie zamieszanie? Ja sam osobiście robiłem tak, że chciałem mieć płytkę z Windows7 SP1. Nie chciało mi się tego samemu robić, więc poszukałem wersji Retail (sumy zgodne z oryginałem). W pracy mam też wersję OEM. Zainstalowałem, wklepałem kod z nalepki, aktywowałem przez internet i działa.

Ale naprawdę nie jesteś w stanie znaleźć czystego ISO Windowsa...?

0

Sorry ale:
Przechwytywanie.PNG

0

@Krzysztof Bogdan a próbowałeś może na Internet Explorer'ze?

0

Sprecyzuj czy chodzi ci o x86 czy o x64, to będzie dwa razy mniej szukania.

Może przydadzą się oryginalne nazwy plików:

pl_windows_7_professional_with_sp1_x86_dvd_u_677091.iso
ED3E041168985F2F8EC9E9C05500D18A39D8C9F2

pl_windows_7_professional_with_sp1_x64_dvd_u_676944.iso
6C7AC8775C0D9EA8812509F7419E82E06AFA6A11

pl_windows_7_professional_x86_dvd_x15-65828.iso
852DD966CB5E2850C00AF2B02D50D9F7B9F86DF5

pl_windows_7_professional_x64_dvd_x15-65829.iso
F1394CF896432A4836461E576E5A8DA0019CF864

Przy czym nie są to wszystkie obrazy które Microsoft wypuścił, więc któryś z tych które masz też może być nienaruszony.

Poza tym, z tego co pamiętam, można też użyć innej edycji (Home, Ultimate...) tylko trzeba wykasować z obrazu jeden plik decydujący, z którą edycją mamy do czynienia. Wtedy instalator zapyta którą chcesz zainstalować.

0

Tylko, że OEM, a BOX ma trochę inne ISO z tego co wiem ;] Nie wiem jak tam z aktywacją.

Nie wiem też w jaki sposób chcesz zrobić z BOXa 10 downgrade do 7 ?!

0

Nie wspieram piractwa, ale sam korzystam z pirackiej strony, gdy potrzebuję ISO, którego MS zdecydował się nagle nie udostępniać, bo tak. Ja kiedyś nie mogłem pobrać Offica z powodu posranych zabezpieczeń, pomógł direct link do instalki w exe - zapisałem i już nigdy jej nie skasuję - podobnie jak kopie ISO Windowsów, które posiadam - https://4programmers.net/Forum/Flame/221402-pie$lone_uslugi_online_czyli_gorzkie_zale_dzeka (nie czytaj w sumie, bo bełkot trochę, ale pisałem pod wpływem emocji :D)

BOX 7 Pro OEM (z płytką) posiadam, płytka nawet leży koło mnie, ale nie mam już napędu :D

Napiszę Ci wiadomość prywatną, może Ci się przydać.

0
dzek69 napisał(a):

Nie wiem jak tam z aktywacją.
Przecież napisałem, że działa. Właśnie piszę z takiego systemu :P

0

Na PW dostałeś link do bazy z kilkoma ISO z MSDN.

0

Dzięki wszystkim za pomoc. Ostatecznie poszedłem w tańszą (od zakupu nowej licencji) i w 100% legalną stronę - kupiłem używany komputer z Microsoft Windows 7 Professional 64 bit SP1 OEM PL - sprzedawca miał oryginalną płytkę i po zrobieniu z niej .iso wychodzi tak:

Microsoft Windows 7 Professional 64-bit.iso
SHA-1: CF4646AB8D38AF02D77D724D3B8221A976F7AEFB

aby było ciekawiej doprowadziło mnie to do tego:

Win7_HomePrem_SP1_Polish_COEM_x32.iso
SHA-1: 984497B2AB4574E8FB0977E0419FC6415ECA03E8

Win7_HomePrem_SP1_Polish_COEM_x64.iso
SHA-1: DBA2528F165BFEFB794A628EF8C8EA3AFE07E450

Win7_Ult_SP1_Polish_COEM_x32.iso
SHA-1: FF78A89F40585C62EEE347A1D5B16FF97DFC213B

Win7_Ult_SP1_Polish_COEM_x64.iso
SHA-1: F032E6D186C1024F85DFFDA95C847EF6ED5BA636

i wygląda to na te same wersje, które mogłem pobrać z http://www.microsoft.com/pl-pl/software-download - minus jest taki, że nie znalazłem .iso dla 32-bitowej wersji Professional (OEM). Z powyższego nazewnictwa domyślam się, że nazwa pliku to będzie Win7_Pro_SP1_Polish_COEM_x32.iso ale nie widzę nic takiego w Internecie (do zawodowych szperaczy nie należę ;P).

Swoją drogą zrobiłem eksperyment, ponieważ wierzyć mi się nie chciało, że to co wcześniej udostępniał Microsoft jest tym samym co na płycie, którą udało mi się kupić wraz ze starym komputerem. Dlatego pożyczyłem od kolegi jego płytę Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit (OEM) a on również pobrał jak była taka możliwość ze strony Microsoftu ISO dla tej wersji.

Wynik testu:

ISO pobrane z Microsoft:

Win7_HomePrem_SP1_Polish_COEM_x64.iso
SHA-1: DBA2528F165BFEFB794A628EF8C8EA3AFE07E450

ISO, które zrobiłem z jego płyty:

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit.iso
SHA-1: DBA2528F165BFEFB794A628EF8C8EA3AFE07E450

Tak sobie myślę, że kupię jeszcze Microsoft Windows 7 Professional 32 bit SP1 OEM PL aby mieć pełną kolekcję :P

Jakoś mi nie śpieszno do migracji na Windows 10 ;P.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem.

0

@Nequrian jesteś naprawdę mocno zaaferowany aby dostać obraz OEM'u.... :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1