PCLinuxOS - public IP / Samba - zasoby dostępne po WAN

0

Witam

Od dłuższego czasu, zastanawiam się, czemu nie jest możliwe, zapisywanie bezpośrednio na serwer.
Szukałem odpowiedzi na różnych forach. Czegokolwiek spróbowałem, zawsze problem. Nawet po odblokowaniu
wszystkiego co umiałem odblokować...

Potrzebuje:

  • postawić serwer w domu, na publicznym IP / Linux ( PCLinuxOS) lub Windows ( W7x64 )
  • każda osoba znająca publiczny IP, powinna się połączyć ze mną, za pomocą Windowsa / Linuxa, przez SMB.
    W efekcie taka osoba / by, powinny mieć możliwość bezpośredniego, Save As z ich Windowsa, poprzez WAN.
    Liczę że taka osoba / by, będą widziały zasoby z serwera ( mojego ) przez WAN u siebie w exploratorze plików.

Czy jest możliwe wykonanie czegoś takiego bez babrania się ? Używam obecnie FTP, bo SMB nie wypaliło.
SMB jest bardzo ciekawe i nawet mimo jego wad, wolałbym z niego skorzystać.

Do wyboru mam PCLinuxOS ( działa bardzo dobrze na Atomie, są wszystkie sterowniki ), lub W7x64
( działa bardzo dobrze na Atomie )

Prosze o podpowiedzi / alternatywy. Nie wierzę że się nie da zrobić SMB po WAN.
Nawet gdyby usługodawca blokował niektóre sprawy, musi być jakaś metoda.
Obecnie z tego co wiem, nic nie jest blokowane u nas...
Zakładając że mówią prawdę ci z ISP.

0

Ale jaki jest właściwie twój problem?

Tak, widziałem sambę dostępną przez internet (a nie tylko intranet/vpn). I również spotkałem się z tym, że niektórzy ISP ją blokują.

0
Rev napisał(a):

Ale jaki jest właściwie twój problem?

Tak, widziałem sambę dostępną przez internet (a nie tylko intranet/vpn). I również spotkałem się z tym, że niektórzy ISP ją blokują.

Problemów jest kilka. Podstawowym, jest problem, że nie posiadam że tak powiem odpowiednich znajomych, którzy chętnie by coś potestowali.
Nawet jeśli się czegoś doprosiłem, dalsza komunikacja wygląda tak, że muszę wypić na łyżeczkę parenaście kropelek czegoś na nerwy.

Gdy testowałem ten SMB z osobą rzekomo doświadczoną, nie uzyskałem połączenia. Widząc brak pasji ze strony testującego,
porzucałem temat wiele razy, i co jakiś czas sam próbowałem. Trudno jest testować samego siebie, gdyż nie ma jak.
Czasami unikalne IP uzyskiwałem przez TOR-a, i usiłowałem tak, testować SMB. Badałem w ten sposób jakie porty
mam otwarte, czy router dobrze ustawiony itd. Niby było otwarte ale to nic nie dawało...

Mogę odpalić VNC Server, testować, tyle że nie mam z kim. Koleżanka myśli że jestem hakerem, na wylistowane
foldery w przeglądarce u niej, z mojego xampa, mówi że to wirusy ( rzekomo jest po studiach inf ). Cóż, taki los.

Proszę podpowiedz mi, jak testować to o czym napisałem, bez kogokolwiek. Czy to możliwe ?
Lub proszę o namiary, na kogoś, kto mógłby mi pomóc. Czy da się użyć TOR-a w odpowiedni sposób
z nowym unikalnym IP, aby potestować SMB na moim serwerze ? Mam tu na myśli klienta
ze świeżym IP, który łączy się z publicznym IP mojego serwera przez SMB.

0

Jak nie masz internetu z aero2 to sobie go zamów i podłącz z innego komputera i testuj.

0

Postaw maszynę wirtualną w jakiejś chmurce i jej użyj do testów, ewentualnie jeżeli potrzebujesz do tego żywej osoby, to mam teraz czas przez jakąś godzinkę, więc mogę pomóc w razie możliwości.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1