rozpoznawanie kodowania

0

Mam taki problem: W Corelu eksportuję .eps, a następnie dla kontroli importuję to, co właśnie wyeksportowałem. I nie zgadza mi się jedna litera.
Jeśli w rysunku mam litery Ł i Ż - wszystko jest dobrze.
Jeśli natomiast w rysunku mam tylko literę Ł (jako jedyną z pliterek), to w jej miejscu po takim eksporcie+imporcie otrzymuję znak !

Podejrzewam, że problem jest przy imporcie. Że wczytywany plik .eps traktowany jest statystyką, i z tej statystycznej analizy wychodzi co innego, kiedy jest dużo różnych polskich liter, a co innego, kiedy reprezentowane jest tylko Ł (bo może Ł zakodowane jest w sposób dla analizatora nierozstrzygający?).

W oknach dialogowych, jakie pojawiają się przy eksporcie i imporcie, nie ma nic o sposobie kodowania.

Czy da się ten problem obejść? Może np. podmieniając coś w pliku .eps?

Litera Ż w .eps wygląda tak:
''T
@rax 101.10359 240.40630 108.13550 250.83609 @E
[0.00028346 0.00000000 0.00000000 0.00028346 104.76850010 240.40629042] @TM
0 O 0 @g
0.00 0.00 0.00 1.00 create_cmyk_color set_solid_fill
e
/_R1559757028222-ArialMT-1 42333.00000 z
-12929 0 (\041) @T''
a litera Ł tak:
''T
@rax 169.46306 240.40630 175.71487 248.99613 @E
[0.00028346 0.00000000 0.00000000 0.00028346 172.79999368 240.40629042] @TM
0 O 0 @g
0.00 0.00 0.00 1.00 create_cmyk_color set_solid_fill
e
/_R1559757028222-ArialMT-1 42333.00000 z
-11772 0 (\042) @T''

Kiedy nie ma Ż, to przy Ł pojawia się (\041).

0

A nie możesz w tym eps umieścić napisu zażółć gęślą jaźń w jakiś niewidoczny czy przezroczysty sposób?
Żeby napis był, detekcję przeszedł, a nie wpływał na wygląd obrazka.

0
Azarien napisał(a):

A nie możesz w tym eps umieścić napisu zażółć gęślą jaźń w jakiś niewidoczny czy przezroczysty sposób?
Żeby napis był, detekcję przeszedł, a nie wpływał na wygląd obrazka.

Dzięki, dobry pomysł. Tymczasem okazało się, że efekt występuje nie na każdym stanowisku, i tam, gdzie to było najważniejsze, litery importowane z dokładnie tych samych plików odwzorowują się poprawnie, więc przez chwilę nie muszę aż tak pilnie drążyć tematu. Niemniej gdyby ktoś jeszcze miał jakieś sugestie, to z pewnością będę zainteresowany.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1