Wykrywanie uszkodzonych plików mp4

0

Witam. Zagadnienie wygląda następująco. Mam spory zbiór plików w formacie mp4. Podejrzewam, że jakaś część z nich może być uszkodzona w taki sposób, że podczas oglądania filmu w pewnym momencie wyskakuje komunikat : "program windows media player napotkał problem podczas odtwarzania pliku" - obraz znika. Jednak wystarczy przeskoczyć ten moment, przestawić suwak poza miejsce w którym wyświetlił się komunikat i wszystko odtwarza się dalej normalnie. Prawdopodobnie niewielkie uszkodzenie. I teraz pytanie, jak wykryć takie pliki nie przesuwając tysiąc razy paska przewijania?

1

z tego co pamiętam to VLC ma taką funkcjonalność (naprawa uszkodzonego)

opis z jakiegoś forum napisał(a)

If the file is not corrupted due to a lost partition or deletion, download and install VLC (see Resources). This program will allow the file to be viewed even if it is corrupt assuming the front part of the file is remotely intact. Open VLC and then click "Media." Select "Open File." Navigate to the corrupt MP4 file and select it. As long as the file starts to play recovery of some of the file should be possible. If the file does not play at all no recovery is possible. Click "Media" again and select "Convert / Save..." Click "add..." if the file being worked on is not in the File selection text box. Click "Convert" and select a save destination and file type such as MP4 and click "Start." This new file will no longer be corrupt, but might still contain video or audio that is not desirable

0

A może chociaż ktoś wie jak mniej więcej napisać taki program? Tzn. na jakiej zasadzie miałby działać? Potrafię trochę kodzić i myślę, że bym to ogarnął, ale muszę mieć jakiś punkt zaczepienia. mam ponad 900 plików mp4 i teraz okazało się, że część z nich ma mikro uszkodzenia. Nie mam czasu aby je wszystkie po kolei oglądać.. :/

0

uzyj FFmpeg.exe

ffmpeg.exe -v error -i plik.mp4 -f null - >error.log 2>&1

nastepnie parsujesz log. Napisales ze umiesz programowac wiec zrobienie tego bedzie bardzo proste. Jesli nie to za 100zl zrobie to ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1