Czy można w android studio zmienić ustawienia płynności użytkowania?

0

Po kilku h pracy android studio rozgrzewa komputer do czerwoności. Wyłączyłam go, aby mi w końcu procesora nie spalił. Temperatura dochodzi do 86 stopni i ogólnie grzeje jak nie miło(to czuć że ma gorączkę i słyszeć po pracy radiatora).Teraz po kilku minutach ja wiem max 10-15 jest już normalna temperatura około 50 stopni.

Można jakoś w opcjach ustawić aby android studio zużywało mniej mocy obliczeniowej? Eclipse wychodzi lepiej pod tym względem? (Tak wiem, że do androida lepiej android studio, ale jak spale komputer to w ogóle nie będę móc kodować).

0

Nie wiem, czy to narzędzie jest wielowątkowe, ale w Menedżerze zadań można wybrać rdzenie, na których dany proces może pracować.

Poza tym, czy to na pewno wina IDE, czy jakiegoś emulatora Androida?

0

Ja stawiam na emulator...

0

Gdy pisałam android studio miałam jakby oba na myśli. Emulator chyba bardziej obciąża ale IDE też nie jest super "lekkie".Widocznie mniej spada temperatura po wyłączeniu tylko emelutora niż emulator + IDE. Teraz dobiło do 70 po gdzieś 2,5 h chodzenia. Emulator chyba nie był cały czas na chodzie.

Biorąc pod uwagę rozkład temperatur na procesorach, to obciąża oba...

Jest jakiś "lepszy" emulator ?? Który można podpiąć pod android studio.

Lepszy w kontekście mniej obciążającym procesor, jeśli będzie lepiej działać do tego to już w ogóle super <3 :D

Wiem, wiem w cuda wierzę...

0

A jak wygląda obciążenie procesora kiedy oba chodzą? Podpatrz sobie w losowych momentach.
Do tego może to nie wina oprogramowania ale sprzętu i słabego chłodzenia?
Może warto przeczyścić laptopa?

0
lightinside napisał(a):

Jest jakiś "lepszy" emulator ?? Który można podpiąć pod android studio.

Obczaj https://www.genymotion.com/

0

"przykręć" sobie procesor w biosie
najwygodniej mi się pracuje na fizycznym sprzęcie - emulator w ostatniej fazie gdy chcę przetestować aplikacje na urządzeniach których nie mam

procesor się nie spali - jak przekroczy niebezpieczną granicę to komputer się wyłączy lub zmniejszy znacząco taktowanie (zatnie się) aż ostygnie

0

Trochę szukałam ten temat ;) a więc można podczas tworzenia urządzenia AVD wybrać opcję "Store a snapshot..." to odciąży trochę procesor. Opcja "Use host GPU" obciąża procesor OpenGl-em. Jeśli piszemy aplikacje, takie zwykłe to można to spokojnie wyłączyć.

0

Hmm dziwna sprawa... Może czas wymienić komputer? U mnie Android Studio chodzi doskonale. Bez uruchomionego emulatora zajmuje około 0,5GB pamięci i prawie w ogóle nie obciąża procka. Po wielu godzinach pracy zużycie pamięci wzrasta do 1 - 1,5GB i również nie obciąża procka. Do tego dochodzi Java, która również nie obciąża procka i zajmuje od 0,3 do 0,6GB pamięci. Z kolei emulator Nexus 5 z API 21 zajmuje około 2 GB pamięci oraz zużywa do 20% procka w przypadku aktywnego testowania aplikacji. Jak sobie chodzi uruchomiony w tle to nie obciąża procka prawie w ogóle.

Dodam, że mam lapka z prockiem i3-2370M 2,4 GHz, 8GB RAM oraz kartą graficzną GeForce GT 630M z 2GB pamięci. Pracuję na Windows 7 oraz mam zainstalowany HAXM, który dosyć mocno przyspiesza działania emulatora - teraz uruchamia się około 30 sekund, a przed zainstalowaniem HAXM chodził dużo, dużo gorzej. Żeby zainstalować HAXM musiałem uruchomić VT-x w biosie, mam te szczęście, że mój procek obsługuje tę technologię. Dodam, że mam w konfiguracji emulatora zaznaczone "Use Host GPU" i odznaczone "store a snapshot".

0

W IntelliJ IDEA w menu File jest opcja Power Save Mode. Nie testowałem jej, ale na lapkach być może coś może dać. Jeśli nie pomoże to prawdopodobnie wina nie leży po stronie IntelliJ/ Android Studio.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1