Wasze opinie na temat Lumii 535

0

Witam !
Niestety mój poprzedni telefon uległ uszkodzeniu i muszę wybrać nowy telefon. W ofercie którą posiadam mam do wyboru Lumię 535 Dual-Sim.
Dane: http://www.mgsm.pl/pl/katalog/microsoft/lumia535dualsim/Microsoft-Lumia-535-Dual-SIM.html

Używam telefonu do:

  • Przeglądania internetu.
  • Czytania feedly.
  • Czytnik e-book.
  • Obsługi SSH serwera Linux.
  • Połączenie po RDP z jakimś komputerem.
  • Wake-On-Lan, aby wybudzić komputer.
  • Poprawy kodu źródłowego na telefonie (bądź chociaż analiza go) - Przydałby się program zastępujący DroidEdit na androidzie (jest taki ? - znalazłem jedynie https://www.windowsphone.com/pl-pl/store/app/code-editor/ad386063-8606-4eaa-a91b-58fc86d903ea - (obsługuje on pliki z FTP ? ) )
  • Przeglądania plików po FTP.

Zastanawiam się czy windows 8.1 ( a w przyszłości windows 10) , będzie w stanie to wszystko obsłużyć ? Nigdy nie miałem do czynienia z tym systemem i chciałbym się dowiedzieć od was, czy ten system spełni powyższe oczekiwania ?

0
  1. Do przeglądania internetu masz w zasadzie tylko dwie przeglądarki - Internet Explorera (w przyszłości Microsoft Edge) i Operę Mini. Jeżeli nie masz uprzedzeń do IE, to działa zadziwiająco dobrze, obsługując parę rzeczy, których nie widzę np. w Firefoksie dla Androida. Pewnym problemem może być fakt, że synchronizacja haseł/kart/historii/zakładek jest tylko z desktopowym IE;
  2. Genialny Nextgen Reader (także dla "dużego" Windows);
  3. Nie czytam, nie znam żadnego oprogramowania do tego;
  4. Jest parę klientów, ja używam ostatnio chyba Admin Shell, wydaje się ok;
  5. Jest Microsoftowy RDP, bardzo dobrze działa;
  6. Są programy do WOL, jeden z nich nawet znajomy napisał;
  7. Nie znam odpowiedniego programu do tego, i uważam przeglądanie, a nawet edycję kodu na takim rozmiarze ekranu za katorgę. Niemniej odpowiednie oprogramowanie powinno istnieć;
  8. Nie znam oprogramowania, ale na pewno istnieje :-)

Pamiętaj tylko o tym, że Windows Phone 8 i Windows 10 prezentują inną filozofię działania niż np. Android, bardziej skupiając się na rzeczach popularnych niż rozbudowanych możliwościach dostosowania do własnych potrzeb. Często jeżeli nie jesteś w stanie znaleźć jak coś zrobić, to po prostu się tego nie da zrobić. Z drugiej strony ja na przykład bardzo lubię Windows i odpowiada mi jego wygląd i filozofia działania.

Windows 10 trochę tutaj pozmienia, ale do jego pojawienia się jeszcze trochę czasu.

Aczkolwiek - jeżeli jesteś poza "ekosystemem" usług Microsoftu - Windows, OneDrive, Office, Skype, Outlook, a zwłaszcza jeżeli jesteś użytkownikiem usług Google - Drive, Docs, Maps to system raczej nie będzie dla ciebie - usługi Google nie są na nim po prostu dostępne. Podobnie bez Windows, a używając Linuksa, tracisz na przykład synchronizację zdjęć przez OneDrive, aplikacje uniwersalne czy też synchronizację ustawień.

O tej konkretnej Lumii widziałem tylko opinie, że były problemy z ekranem dotykowym, które miało rozwiązać nowe firmware - nie wiem czy już jest ok, czy jeszcze nie.

0

pomijając, że wolę androida, to słaba rozdziałka (540 x 960) jak na 5 cali

0

Dzięki za opinię :)
Z tego co czytałem na temat tego dotyku do Lumii to nie działał on podczas ładowania na standardowej ładowarce.

Nie korzystam z usług google - mam e-mail w domenie outlook.com , jednak nie korzystam z Windowsa tylko Linuxa . Chociaż jakby była to naprawdę wielka różnica / wygoda, mógłbym się przenieść z powrotem na windowsa 7 / 10 .

Jakie udogodnienia posiadamy mając system windows (7 albo 10) , oraz system windows phone ?

0

Windows 7 - żadne.
Windows 8 i nowsze - aplikacje uniwersalne migrują dane pomiędzy urządzeniami, migracja kont pomiędzy urządzeniami, zapamiętywanie sieci Wi-Fi (zapamiętasz sobie sieć na telefonie, potem masz ją od razu na laptopie), automatyczne uruchamianie udostępniania internetu (jeżeli jest Bluetooth aktywny), synchronizacja kolorów, części ustawień, przypomnień i tym podobnych. Ogólnie - bajery ;-)

W Windows 10 zapewne dojdzie pisanie SMS-ów z komputera, być może nawet rozmowy, synchronizacja powiadomień pomiędzy urządzeniami.

0

Windows 7 - żadne.

No nie aż takie żadne. Choćby OneDrive i OneNote.

0

Dziękuję jeszcze raz za opinię :) . Wybrałem telefon z androidem , ponieważ zauważyłem, że na windows phone jest mało aplikacji, które chciałbym używać (między innymi porządny menedżer FTP, nie wspominając o OpenVPN) i w dodatku jest ich pełno płatnych .

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1