Jaki PROSTY edytor tekstowy pod WIN 64-BIT????

0

UWAGA. JEŚLI TO CZYTASZ, TO ZAPEWNE NIE JESTEŚ GŁĄBEM I ROZUMIESZ O CO PYTAM.

otóż pytam o prosty edytor tekstowy dedykowany pod 64-bitowy system.

do tej pory pracowałem na Notepadzie++, kEd również jest pod 32-bity... Pomóżcie.

2

Notepad++

P.S. Dedykować to można komuś piosenkę.

0

Nie bardzo rozumiem co ma oznaczać Prosty. Pod winde czy pingwina? Edytorów jest cała masa, np. Sublime Text, EmEditor, wystarczy wpisać w google.

https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&es_th=1&ie=UTF-8#q=Simple+64+bit+text+editors&spell=1

0

pod 64bit Brackets, EditBone ...

1

do tej pory pracowałem na Notepadzie++, kEd również jest pod 32-bity... Pomóżcie.

Co to znaczy "dedykowany pod win 64 bit"? Zarówno notepad++ jak i ked można używać na windowsie 64bit.
W sensie że ma być win64bit only? Brzmi jak dziwne wymaganie.

1

Vim lub Emacs :P

2

sublime text lub atom (sublime lepszy)

1

Vi. Serio

0

czysteskarpety, Skup się na czystych skarpetach, a będziesz wzbudzał szacunek :D

Generalnie n++ powoduje błędy w systemie, wystarczy przejrzeć sobie Dziennik zdarzeń:

http://zapodaj.net/5595ceeb7f81c.png.html

Dzięki za odpowiedzi.

1

Tak trudno wypróbować kilka edytorów i wybrać ten który najlepiej pasuje?

1

Zawsze można uzyc notepada wbudowanego w system i na pewno jest dedykowany pod Windows 64Bit bo w standardzie jest zainstalowany :P

0

Ja od lat używam EditPlusa do pracy (webdev). Działa dobrze na Win7 64b

3

Po co ci koniecznie 64-bitowy edytor?
Żeby się lepiej czuć, "ojej, mam 64-bitowy system i 64-bitowy edytor :-]"?

Ogromna większość aplikacji nie potrzebuje do niczego 64 bitów. 32-bitowe działają bez problemów na 64-bitowym systemie (z wyjątkiem sterowników).
Nawet Visual Studio – wielka kobyła, istnieje tylko w 32-bitowej wersji.
Sam system owszem, niech będzie 64-bitowy, znika bariera 4 GB RAM (choć istnieje inne rozwiązanie, mechanizm PAE, ale Microsoft postanowił nie iść tą drogą).
Programy – po co.

Można się co prawda uprzeć pod Windows Server żeby nie instalować 32-bitowego podsystemu, wtedy uruchomisz kod wyłącznie 64-bitowy, ale szanse że o to ci chodzi oceniam na zero.

tldr: nie zawracaj sobie głowy tymi bitami.

0
somekind napisał(a)

P.S. Dedykować to można komuś piosenkę.

doczytaj czasem inne znaczenia słowa

Sam system owszem, niech będzie 64-bitowy, znika bariera 4 GB RAM (choć istnieje inne rozwiązanie, mechanizm PAE, ale Microsoft postanowił nie iść tą drogą). Programy – po co.

w przypadku edytora tekstowego nie ma to rzeczywiście sensu - w dodatku programy 64 bitowe zajmują w porywach do 2x więcej pamięci RAM
ale operowanie na 64 bitowych liczbach i większa liczba rejestrów jeżeli się z tego skorzysta może przyspieszyć obliczenia - przykładowo WinRAR w wersji 64 bitowej jest ponad 10% szybszy przy kompresji
Ale bardziej skomplikowane obliczenia ostatnio coraz częściej są zrzucane na kartę graficzną i "bitowość" systemu znowu nie ma znaczenia

1

Mozesz sprobowac nowy wynalazek: https://code.visualstudio.com/
Ma tylko edytor tekstowy, intellisense i niby da sie tez debugowac da. Swoja droga na 64 bitowym systemie dzialaja zarowno 32b i 64b apki.
Dziala na Windows, Mac i Linux. Ja osobiscie lubie i uzywam Notepad++.

0

Kolejna osoba, która plecie bzdury o działaniu apek 32-bit pod OS 64-bit. Tak, działa. Ale przecież wyraźnie napisałem, że apka powoduje u mnie błąd krytyczny w systemie - czy tak trudno przeczytać wszystkie posty zanim się wypowie w temacie??

grr...

0

Jaki to błąd?

0

Notepad++ w systemach 64bit spokojnie działa, może spróbuj reinstalki, trybu zgodności, innej wersji itp.
jak wrzuciłeś screena to wrzuć jeszcze zakładkę "szczegóły"

4
Webowiec napisał(a):

Kolejna osoba, która plecie bzdury o działaniu apek 32-bit pod OS 64-bit.

Jedyną osobą, która to robi, jesteś Ty.
To Tobie nie działa. Tylko Tobie. Ty masz problem. Wszyscy inni jakoś używają 32bitowych edytorów i nie mają problemów, dlatego Ci takie programy polecają.

Ale przecież wyraźnie napisałem, że apka powoduje u mnie błąd krytyczny w systemie - czy tak trudno przeczytać wszystkie posty zanim się wypowie w temacie??

Niczego wyraźnie nie napisałeś, jedynie wydaje Ci się, że załączyłeś jakiś screen.

0

Sublime jest 64 bit z tego co widzę na stronie.

Choć oczywiście poprzednicy mają rację, 32 bitowe aplikacje będą działały bez problemu.

0

Pobierz notepad++ stąd http://notepad-plus-plus.org/download, a nie z jakiejś podejrzanej witryny.

0
czysteskarpety napisał(a):

Notepad++ w systemach 64bit spokojnie działa, może spróbuj reinstalki, trybu zgodności, innej wersji itp.
jak wrzuciłeś screena to wrzuć jeszcze zakładkę "szczegóły"

Oto szczegóły: http://zapodaj.net/dac0772f99448.jpg.html

Czas na pismo do producenta programu!: ))

0

To może byś jeszcze podał, jaka to jest "ta" wersja Windows?

0

Na zrzucie ekranu jest tekst:

Aplikacja (Notepad++, od dostawcy Don HO [email protected]) została trwale zablokowana ....

Nadal twierdzisz, że używasz Notepada++ stąd: http://notepad-plus-plus.org/?

0

Masz jakieś pluginy zainstalowane?

Jeszcze sądząc po tym: http://superuser.com/questions/379485/notepad-with-hexedit-wont-run-in-windows-7
Sprawdź czy po uruchomieniu N++ jako administrator zadziała (albo któreś inne z podanych rozwiązań) (raczej wątpię, ale warto sprawdzić).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1