Laptop do programowania

0

Cześć,
szukam laptopa do 2,5 tys. (+- 500zł) taki który wystarczy mi na 2-3 lata do programowania.
Na jakie parametry warto zwracać uwage? Czy powiedzmy 6GB ramu DDR3, jakaś i5 do tego 120GB SSD (+ dysk na usb) wystarczy?
Czy karta graficzna odgrywa jakąś ważną rolę?
Grać nie będę, od gier mam konsolę ale filmy chętnie ogladam na laptopie.

2

W laptopach jest jeszcze istotne kilka rzeczy takich jak wielkość ekranu, waga, złącza, marka i parę innych.

Zastanów się, czy potrzebujesz 13,3", czy może 15", a może więcej?
i5 prawdopodobnie będzie wystarczające... ale znów, w zależności od rodzaju urządzenia możesz trafić na odmiany U i M - U są słabsze, ale energooszczędne;
120 GB dysku to może być za mało, celowałbym w 250 GB w obecnej chwili. Np. Visual Studio zjada miejsce jak szalone;
Karta graficzna prawie nie ma znaczenia do oglądania filmów, przeglądania internetu czy programowania.

0

A może używka? Kupisz pewnie za 2 razy mniej.
Polecałbym bo sam tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony, mam Lenovo x201, 4GBRam, 120SD, i5 - za 850 zl, w domu stacja dokująca i 2 monitory. Mi to bardzo odpowiada.

Ciekawa opcja to Lenovo x220, sandy bridge, dłuższy czas pracy na baterii, matryca IPS.

0

Do Javy, Unity C# to przydał by sie iCore 7, rdzeni 4 cores i 16 GB RAM. Do innych języków i technologi to iCore 5 i 6GB RAM wystarczyć powinen.

1

Rozglądałbym się za czymś z rodziałką FULL HD - do kodzenia to (przynajmniej dla mnie) konieczność. Do tego jakies i7, i5 lub i7 ulv też da radę spokojnie.

Zobacz sobie w tej cenie z FHD Lenovo B50-70 i7 ulv:
http://www.morele.net/laptop-lenovo-b50-70-59-438408-702243/

Matowa matryca FHD, wydajnościowo wystarcyz spokojnie. Do tego dorzucasz SSD 128GB Plextora:
http://www.morele.net/dysk-ssd-plextor-128gb-sata-iii-transfer-do-520mb-s-px-128m6s-637120/

Lub 256GB Cruciala:
http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-mx100-256gb-sata3-2-5-550-330-mb-s-7mm-ct256mx100ssd1-645069/

Zalety dysków SSD:

  • szybkie uruchamianie systemu (do 10 sekund)
  • są sporo lżejsze od tradycyjnych dysków talerzowych
  • pobierają mniej prądu
  • pracują dużo ciszej
  • wydzielają mniej ciepła (mniejsze temperatury)
  • zapewniają sporo szybszy odczyt oraz zapis danych (odczuwalna różnica)

W morele zamontują Ci to za 1zł + dostaniesz wysyłkę gratis po podaniu kodu rabatowego - więcej info na dole. Według mnie bardzo dobra opcja - sam sobie wybierasz dysk SSD, a nie kupujesz w ciemno no name'a zamontowanego przez inny sklep w zestawie.

Aby kod zadziałał trzeba dodać laptopa za co najmniej 1500 zł
Dodać usługę montażu SSD: http://www.morele.net/wymiana-dysku-hdd-na-ssd-przeniesienie-systemu-649059/
Po wybraniu formy dostawy cena dostawy obniży się do 0zł
Cena usługi montażu spada do 1zł

Kod: 2HESDG6JRP

Kod jest wielokrotnego użytku więc możesz przekazać rodzinie/znajomym. Pozdrawiam.

0

w tym w Saturnie ten Dell to dodają w gratisie jeszcze podkładkę pod myszkę do programowania POLECAM!!!

0

kup sobie laptopa z GeForce powinno styknac

ja niestety mam laptop bez GeForce i zaluje duzo rzeczy nie dziala

0

Odświeżę nieco temat bo chyba znalazłem dobrą okazję a więc tak:
http://www.morele.net/laptop-lenovo-y50-70-59-441501-706745/
do tego dokupić dysk ssd 256gb
http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-mx100-256gb-sata3-2-5-550-330-mb-s-7mm-ct256mx100ssd1-645069/
no i ram 4gb
http://www.morele.net/pamiec-do-notebookow-transcend-jet-ram-4gb-1600mhz-ddr3-non-ecc-cl11-sodimm-jm1600ksn-4g-541510/

Cały zestaw wyjdzie około 3,5 tys. ale mogę najpierw kupić laptop potem ram i jeszcze później dysk.
Czy coś takiego się opłaca? czy znajdę gotowy, lepszy zestaw za taka kwotę?

1

A może, używany ThinkPad W520 lub W530?

  • i7 quad (4 core, 8 threads)
  • 15.6" FHD, matryca IPS
  • do 32GB ramu
  • Nvidia Quadro
  • doskonała klawiatura
  • do 3 dysków, (mSata + SATA + SATA zamiast DVD)
  • sieciowka intel pro
  • stacja doukjaca (4338) z 2x DVI, czyli laptop + dwa monitory = 3 ekrany (działa i na windowsie i na linuchu)

W +- 3k bedziesz mial laptopa, do niego dokupic kilka dodatkow, i masz profesjonalna mobilna stacje robocza do programowania a nie konsumenckie gowno.

1

Cały zestaw wyjdzie około 3,5 tys. ale mogę najpierw kupić laptop potem ram i jeszcze później dysk.

I będziesz musiał reinstalować cały system i wszystkie programy bo kupiłeś SSD.

RAM możesz zostawić na później, ale SSD weź od razu.

0
Ktos napisał(a):

120 GB dysku to może być za mało, celowałbym w 250 GB w obecnej chwili. Np. Visual Studio zjada miejsce jak szalone;

Chyba w cyrku tak jest.

VS zajmuje tyle co instalacja wymaga, czyli z 5GB, ale to zajmuje potem około 1GB, czyli w zasadzie g**no.
Nawet na dysku 30 GB można to używać z powodzeniem.

0

Chyba sobie żartujesz. U mnie Wisual zajmuje 30 GB.

0

Podbijam tutaj, żeby nie zakładać nowego tematu o tym samym.

Nowy laptop miałem zamiar kupić dopiero za 3-4 miesiące, gdy ustabilizuje mi się już sytuacja z nową pracą i obronię pisaną teraz magisterkę, ale zostałem zmuszony zmienić plany i poszukać czegoś teraz, na już ( najlepiej, jakbym zamówił już jutro/pojutrze, żeby szybko go dostać w swoje łapska). Dzisiaj, po odpaleniu kilku programów z wersjami 2016/2017 w nazwach i tworzących zaawansowane modele 3D infrastruktury, mój staruszek dostał takiej zadyszki i zastoju, że zdałem sobie sprawę, że poziom irytacji jaki bym osiągnął przy robieniu na nim części projektowej magisterki przekroczyłby moją skalę.:)

Powiem szczerze, że przeczytałem kilka dyskusji tutaj i kierowałem się poniekąd rzucanymi tutaj specyfikacjami. Laptop nie służyłby do grania, więc to schodzi na margines.

Dla mnie must-have:
-nie lubię zmieniać często sprzętu, więc pewnie będzie na kilka lat
-wychodzę z szukaniem od 2400zł-2500zł, ale mogę przekroczyć do max 2850, nie więcej
-nieużywany ( mam złe wspomnienia, wolę teraz nie ryzykować- proszę się do tego nie przyczepiać)
-matowa ( chociaż z tym przeżyłbym jakby nie była) matryca 17 ( dotychczas miałem 15 i chciałbym teraz coś większego)
-i5 ( czy może i7??)
-dysk nie musi być SSD ( chociaż zależy od konfiguracji chyba, z tych co podałem)
-RAM 8GB
-będzie służyć do pracy ( teraz jestem inż. konstruktorem, więc wszelkiego rodzaju CAD-owieskie oprogramowanie tworzące modele 3D i siatki MES, ale za kilka msc zacznę łazić z CV, tak więc w domyśle do programowania Qt/C++/QML/QtQuick)

Z tych które przejrzałem, dwa LENOVO przyciągnęły moją uwagę ( no w sumie jeden model, który dostawałem w kilku wynikach):
http://www.delkom.pl/p/23884-laptop-lenovo-essential-b70-80-i5-5200u-173hd-8gb-1000gb-920m-w10-80mr01htpb.html
-cena wyjściowa 2400
-matryca matowa 17
-i5
-RAM 8GB
-HDD 1000GB
tutaj, ze względu na niższą cenę od drugiego modelu, mógłbym dorzucić SSD 250GB jako dysk, i cena wzrosłaby do 2700zł ( 128GB nie biorę jednak pod uwagę)

http://www.delkom.pl/p/21769-laptop-lenovo-essential-b70-80-i7-5500u-173hd-4gb-1000gb-920m-w10-80mr01hwpb.html
-cena wyjściowa 2740zł
-matryca to samo
-i7
-RAM 4GB - czyli muszę dorzucić
-HDD to samo
tutaj różnica z procesorem, ale ze względu na cenę wyjściową i to, że są 4GB ramu, musiałbym dopłacić 100zł za zmianę na 8GB, więc zamiana na dysk SSD nie wchodzi w grę

Rozchodzi się o to, która opcja będzie lepsza. A może jakaś lepsza sugestia w tym przedziale cenowym? Chciałbym do jutra do wieczora zamówić, więc teraz jest intensywne czytanie i porównywanie modeli:)
Ps. Dlaczego 90% wyników które dostałem w tym przedziale i z tymi specyfikacjami to LENOVO?;)

0

uwierz mi, żę SSD to jest must have przy laptopie.

0

Tak więc najprawdopodobniej pierwsza opcja.

i5, RAM 8GB i SSD 250GB i mieszczę się w cenie.

Chyba, że ktoś rzuci jeszcze jakąś propozycję.

0

laptop do programowania ma być szorstki w swej funkcjonalności, to narzędzie, służy do zarządzania plikami i odpalania aplikacji, jakiekolwiek bajery są tu zbędne, to jakby nie wiem, kupić nowy samochód, a potem zalać podłogę betonem i postawić w środku dębową ławę, a w oknach firanki ...

0

Dlaczego w ogóle rozważasz 17" bierz 14"-15" coś poręcznego. 17" i 15" mają takie same klawiatury jeśli chodzi o wielkość

SSD kupuje się samodzielnie [CIACH!]

0

Chcialem zrobic dual boot win10 i linux na biznesowym lapku.

Serio musze wywalic lenovo recovery partycje, bo mam wszystkie 4 primary zajete? ...

0

A nie masz tam GPT w którym nie ma takich limitów?

0

Odświeżę temat, chciałbym kupić 'komfortowego' lapka do programowania:

  • Długi czas na baterii
  • Dysk SSD minimum 512 GB
  • Fajnie jakby 16 GB ramu
  • dobra i5 a najlepiej i7
  • z sensowną matrycą
  • 14' - 15.6'
  • raczej pod linuxa
  • programowanie głównie pod JVM

Co byście polecili? mniej więcej jakie koszty?

lenovo t460 ?

0
Złoty Młot napisał(a):

Odświeżę temat, chciałbym kupić 'komfortowego' lapka do programowania:

  • Długi czas na baterii
  • Dysk SSD minimum 512 GB
  • Fajnie jakby 16 GB ramu
  • dobra i5 a najlepiej i7
  • z sensowną matrycą
  • 14' - 15.6'
  • raczej pod linuxa
  • programowanie głównie pod JVM

Co byście polecili? mniej więcej jakie koszty?

lenovo t460 ?

Używam w robocie służbowego W541 z 32gb ramu, i7 i 512sdd. Nie znam dokładnie ceny, ale chyba koło 12-15k. Myślę, że ten model z mniejszą ilością ramu powinieneś znaleźć do 7-8.

0
Złoty Młot napisał(a):

Odświeżę temat, chciałbym kupić 'komfortowego' lapka do programowania:
lenovo t460 ?

T460p

0

Hmm niby fajne ale te modele chyba nie sa zbyt energooszczedne?

0
Shalom napisał(a):

Może http://allegro.pl/laptop-lenovo-y700-i7-32gb-ddr4-512ssd-1tb-gtx960m-i6316588835.html ?
@datdata co on takiego niby ma że kosztuje 12-15k o_O

Niby spoko, ale te gamingowe lapki to mają spory problem z baterią bo ma co ją zużywać.

A w przypadku tego lapka... to nie zwracam często na to uwagi ale design to ma masakra ;p

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1