Jaki edytora HTML polecacie (najlepiej żeby pokazywał zmiany w czasie rzeczywistym)

Odpowiedz Nowy wątek
2015-02-09 21:44
1

TL;DL
Jaki edytor polecacie do HTML'a?
Dobrze by było gyby pokazywał zmiany w czasie rzeczywistym.

Zaczynam swoją przygodę z HTML i CSS, i bardzo mi się spodobał sposób w jakim tworze sobie podczas kursu na http://www.codecademy.com/. Mianowicie zmiany, które wprowadzam w kodzie są pokazywane w okienku obok w czasie rzeczywistym. Aktualnie korzystam z Sublime Text wymiennie z Notepad ++. Sublime jest całkiem fajny, podpowiada zamyka tagi automatycznie, ale jednak strasznie upierdliwe jest alt+tab F5 i co chwilę sprawdzanie co się stanie jak dodam tutaj tak, a tu tak. Dobrze by było, gdyby program był darmowy, ewentualnie płatny ale w jakiś rozsądnych granicach.


„Every Pro was once an amateur, every expert was once a beginner.”

Pozostało 580 znaków

2015-02-09 22:05
adruab
2

Brackets ma taką możliwość ale tylko wraz z google Chrome
http://brackets.io/

Pozostało 580 znaków

2015-02-10 09:02
2

To ma sens do czasu, gdy tworzysz coś małego. Gdy tworzysz jakieś webaplikacje, albo bardziej rozwinięte stronki - podgląd "live" traci sens


A jak sobie wyobrażasz pisanie np. takiego Excela Webowego, żeby przy każdej zmianie literki w html przeładowywał całość - i tak będzie tylko mrugać i wymagać od Ciebie określonej akcji, np. otwarcia pliku, zalogowania się, itd. - dzek69 2015-02-10 12:00
No nie. jak kiedyś pracowałem w ten sposób, to nie przeładowywał całości jak się coś zmieniło, a podmieniał style/kod bez przeładowania strony (Chociaż pewnie zależy. Nie wiem czy zawsze tak jest). - LukeJL 2015-02-10 12:38
W pewnych przypadkach to będzie możliwe, ale nic, co pracuje na szablonach tak nie podziała raczej. - dzek69 2015-02-10 13:22

Pozostało 580 znaków

2015-02-10 11:21
0

popieram przedmowce. takie cos dziala na zasadzie zintegrowania z przegladarka i robienia refresha za kazdym arzem gdy zapiszesz zmiany, cos jak ctrl+ s polaczone z f5 w przegladarce i przy malych statycznych stronach jest ok, ale wyobraz sobie ze budujesz cos z backendem i orasz klasy w backendzie a to ci co chwile odswieza strone i wali errorem po oczach bo przeciez to jest jeszcze nieukonczone, albo co nacisniecie save wysyla zapytania do bazy, bo frontend opiera sie na zapytaniach i ora ci baze mimo iz wiesz ze jest to bez sensu, bo nic konkretnego nie splodziles. poza tym dla mnie jak w duzej mierze pisze sie kod, a sprawdza sie na koniec, wiec ten f5 nie jest wciskany permanentnie. wyjatkiem sa moemnty gdy sie zawiesisz i an zasadzie prob i bledow jedziesz po cssie czy czyms innym czekajac co wyskoczy. ale jak swiadomie programujesz to f5 jest tylko zwienczeniem zadania, bo i tak wiesz co powinno sie tam znalezc.

polecam wciskanie Ctrl+R zamiast F5, bliżej rąk / szybciej się wciska ;) - LukeJL 2015-02-10 12:40
ooo widze ze gitarzysta sie znalazl;) poza tym przy ctrl + r zuzywam dwa razy wiecej palcow - szalonyfacet 2015-02-10 12:44
dlatego wolę klawiaturę makową. Tam jest Cmd+Tab, Cmd+R, a że Cmd jest na lewo od spacji, czyli na pecetowej tak jakbyś miał Alt+Tab, Alt+R (sam sprawdź: dużo łatwiej by się wciskało Alt+Tab, Alt+R niż Alt+Tab, Ctrl+R) - LukeJL 2015-02-10 13:00
Ctrl jest za daleko od R po prostu - LukeJL 2015-02-10 13:01
@LukeJL: Argument z tyłka. Dla niektórych skrótów faktycznie będzie to lepsze, za to dla niektórych odwrotnie - gorsze. - dzek69 2015-02-10 14:40

Pozostało 580 znaków

2015-02-10 11:30

W normalnym życiu chyba nie jest to aż takie konieczne, a jak się bawisz w dostosowanie css albo divów to ja zwykle po prostu edytuje kod na żywca przez firebuga i jak uzyskam zadowalający efekt to wrzucam zmiany do źródeł.


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...

Pozostało 580 znaków

2015-02-10 18:09
0

Dzięki Shalom właśnie o to mi chodziło :) Wiem, że to traci sens przy większych projektach, ale nikomu na tym etapie to nie jest potrzebne bo już jest na tyle z typ obyty, że wie co robi. Ja na tym etapie potrzebuje wszystko zobaczyć, co jak działa, a co się stanie jak zrobie tak, albo tak, a nie napisać kod i po 2h okaże się, że nie wpisałem gdzieś clear:both albo coś i wszystko leży :D Dzięki za odpowiedzi :)

A czy mógłby mi ktoś z ciekawości w dwóch słowach przybliżyć w czym działa później taki frontendowiec?


„Every Pro was once an amateur, every expert was once a beginner.”
edytowany 1x, ostatnio: Fi3rce, 2015-02-10 18:12

Pozostało 580 znaków

2015-02-11 15:18
Złoty Młot
0

Brackets jest ok ale płatny, niezły jest bluefish i notepadqq.

Pozostało 580 znaków

2015-02-11 15:59
0

A czy mógłby mi ktoś z ciekawości w dwóch słowach przybliżyć w czym działa później taki frontendowiec?

Objaśnię w trzech:
W czym chce

Trochę dłużej:
W czym chce i co wydaje mu się wygodne

Generalnie wyszukwanie "front-end ide" pewnie trochę Ci przybliży temat, ja bym pewnie korzystał z Webstorm-a.


Pozostało 580 znaków

2015-02-11 16:03
adruab
0

Brackets jest opensource

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0