Jaki komputer dla grafika?

0

Dostałem za zadanie złożenia komputera dla grafika (ucz się dopiero i chce się zajomowac tym profesjonalnie).

Komputer jaki zastałem to:
Dual-Core CPU E5300 @ 2.60GHz
2GB Ram DDR2
Grafika zintegrowana

Czy po dokupieniu karty graficznej oraz monitora wystarczy do zabawy w photoshopie?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie karty + monitora?
Tzn jaki zestaw można uznać za minimum dla grafika?

0

Więcej RAM-u.

0

A może lepiej kupić nowa puchę i7 + 8GB ddr3 + GeForce 660/760
i do tego monitor np dell 24"?

Chyba to będzie lepsze niż modernizacja starego?

0

W przypadku modernizacji starego może się okazać, że twoje nowe elementy są ograniczone przez chipset. Wtedy kiszka.

0

Jak dla grafika i Photoshopa to nie lepiej ten zestaw:
Procesor - AMD X8 FX-9590
Ram - 16GB DDR3
Grafika Radeon R9 270/280X
Co masz wydać 1400zł na 4 rdzeniowego icore7 intela ,zaoszczędzisz na więcej ram, lepszą grafikę i masz 8 rdzeniowy procesor modułowy. Który przy kompilacji zjada 4 rdzeniowca. Przy kompilowaniu programów procesor AMD jest szybszy od i7.

1

Zaleciłem kupno nowej jednostki, ale oni chcą (ekonomiczniej) zostać przy starej.
Trzeba będzie dokupić (kartę graficzną, ram, zasilacz, system win 7/8) + monitor.

Ja bym kupił nową puchę za ok. 2500zł + monitor za około 1000zł i w przyszłości dokupić lepszy monitor.
Czy na tej jednostce po wymianie będzie można pracować w photoshopie, lightroom czy namawiać ich do kupna nowej puchy? :)

0

26kucjano to już lepiej AMD FX-8350, X8 bo jest tańszy o 400 zł, a wydajność równie dobra.
bakeraw2 sama jednostka jest bez znaczenia, jeśli mieścisz w niej płytę główną i kartę graficzną to możesz jej używać aż się nie rozpadnie :) Swoją obudowę mam ponad 9 lat, wymieniam tylko środek i dodałem USB 3.0. Jaką masz tą płytę główną? bez tego nie wiadomo co Ci doradzić bo nie wiadomo co będzie działać, a co nie ^^ sądząc po procku masz tam chipset Socket 775, z którym nic nie zrobisz i lepiej kupi nową płytę : P

1

zaraz zaraz. Co to znaczy dla grafika?

Artysty 2d czy 3d? Modeluje postacie 3d? Czy tylko bawi sie photoshopem?

Najwiekszy skok wydajnosciowy bedzie przy wymianie dysku na ssd. Do tego trzeba dolozyc wiecej ramu.

Jezeli nie robi nic z 3d ciezkiego to karta graficzna nie jest potrzebna. Zintegrowana powinna starczyc

Jaka plyta glowna (chodzi mi o chipset, bo procesor tez mozna by wymienic)

Monitor na IPS powinien starczyc, chyba ze ta osoba baaardzo wymagajaca, to sa specjalne monitory dla grafikow. Musialbym poszukac.

1

Dopytaj czym mniej więcej zajmuje się ten grafik bo to ma ważne znaczenie w kwestii doboru sprzętu. I pytanie jaką masz tam płytę główną.

0
fasadin napisał(a):

zaraz zaraz. Co to znaczy dla grafika?

Artysty 2d czy 3d? Modeluje postacie 3d? Czy tylko bawi sie photoshopem?

2d, głównie photoshop i praca przy zdjęciach.

fasadin napisał(a):

Najwiekszy skok wydajnosciowy bedzie przy wymianie dysku na ssd. Do tego trzeba dolozyc wiecej ramu.

Jezeli nie robi nic z 3d ciezkiego to karta graficzna nie jest potrzebna. Zintegrowana powinna starczyc

Czyli do photoshopa oraz pracy przy zdjęciach nie potrzeba karty graficznej i wystarczy zintegrowana?

fasadin napisał(a):

Jaka plyta glowna (chodzi mi o chipset, bo procesor tez mozna by wymienic)

Monitor na IPS powinien starczyc, chyba ze ta osoba baaardzo wymagajaca, to sa specjalne monitory dla grafikow. Musialbym poszukac.

Tutaj link do raportu utworzonego przez Everest.
https://www.dropbox.com/s/9r2s1zw68jkn1xi/Report_all.htm?dl=0

Czy nie lepiej już kupić nowego kompa?

2

grafika bedzie sie nudzic przy 2d dla photoshopa. Wiec nie ma sensu kupowac gpu.

http://helpx.adobe.com/photoshop/kb/photoshop-cs6-gpu-faq.html
http://photo.stackexchange.com/questions/37805/is-gpu-or-cpu-more-important-for-photoshop-and-lightroom

nadal nie powiedziales jaki chipset jest do plyty glownej.

Jak dla mnie nie ma sensu kupowac nowego kompa. Lepiej kupic dysk ssd (samsung PRO) postawic na nim system oraz photoshopa tak by cache byl szybki dla plikow na ktorych sie pracuje

do tego MOZE wymienilbym procesor. Zalezy jaki chipset i czy sie oplaca.

Na pewno dodalbym 2gb ram (nie jedna kosc a dwie 2gb lub nawet 4 po 1 gb, ale to zalezy od plyty glownej)

Na pewno zainwestowalbym w monitor.

0
bakeraw2 napisał(a):

Zaleciłem kupno nowej jednostki, ale oni chcą (ekonomiczniej) zostać przy starej.
Trzeba będzie dokupić (kartę graficzną, ram, zasilacz, system win 7/8) + monitor.

Ja bym kupił nową puchę za ok. 2500zł + monitor za około 1000zł i w przyszłości dokupić lepszy monitor.
Czy na tej jednostce po wymianie będzie można pracować w photoshopie, lightroom czy namawiać ich do kupna nowej puchy? :)

Ten komputer co mają nadaje się dla grafika - ale do robienia ikonek pod Windows Explorer.
Moja propozycja - sprzedać stary (allegro), kupić nowy.

Z tego co wiem u grafików najważniejsze jest kolejno:

  • dużo RAM
  • dobry monitor / lub wyobraźnia ;-)
  • mocny CPU

Ew. jeśli mały budżet:

  • kupić na maksa dużo RAM (minimum dodatkowo 6 GB, najlepiej obecnie pewnie tak żeby było min. 16 GB).
  • kupić dobry monitor
  • w dalszej kolejności zmienić całą budę.
0

Photoshop ma wsparcie dla CUDA (starsze wersje) lub OpenCL (nowsze wersje). CUDA jest wspierana tylko przez karty nVidia. OpenCL jest wpierany przez wiele urządzeń, ale raczej na kartach od AMD działa najlepiej.

1

A ja powiem, żeby zainwestować w Maca. W zależności od potrzeb MacbookPro lub iMac. Nie robi się na poważnie grafiki na PC (cały czas mówimy o 2D), tyle w temacie i wielokrotnie było już o tym mowa na forach graficznych, więc zadawanie pytania o komputer dla grafika na forum programistycznym jest nieporozumieniem. Ja rozumiem uprzedzenia niektórych co do Maców, ale tak już jest. Do profesjonalnej pracy grafik potrzebuje profesjonalnych narzędzi, jak photoshop, illustrator (lub ostatnio bardzo popularny sketch), tablet wacomu (nie, pentagram odpada), dobrego eizo lub neca, kolorymetru i własnie maca. Inaczej nie ma mowy o profesjonalizmie, bo każdy z tych braków powoduje brak w dostarczanym efekcie pracy. Ergonomia jest bardzo ważna i ta inwestycja się zwraca.

0

Trzeba będzie dokupić (kartę graficzną
ja bym zaczął od zintegrowanej, potem można by dołożyć..

ram
przyda się bardzo, o ile płyta obsłuży

zasilacz
nie ma potrzeby jeśli obecny wystarcza

system win 7/8) + monitor.
wedle gustu.

0

Trollujesz? Co niby da Ci Mac, jak używasz tych samych programów, tego samego tabletu nawet?

Wspomnianą ergonomię chociażby? Mnóstwo aplikacji ekskluzywnych dla OS X, np. wspomniany Sketch, bez którego nie wyobrażam sobie już projektowania interfejsu? Seriously, zbadaj teren, zanim podejmiesz taką decyzję. Przejrzyj app store, poczytaj opinie. Zobacz, ile akcesoriów można dokupić dedykowanych do Maców, które usprawniają życie grafikom. I powodzenia w pracy na dużych projektach na PC, gdzie Photoshop dostaje czkawki przy odpowiednio dużych plikach. ;) Ja jeszcze pamiętam czasy Probooków, gdzie odpalało się CS 2 na 2 monitorach i to chodziło płynnie, podczas gdy na Windowsie na porównywalnym kompie był pokaz slajdów. Oczywiście czasy się zmieniły - jest lepiej. Ale nie na tyle, by nie widać było różnicy.

I jeszcze post pisany z Linuksa zdaje się

I co to ma do rzeczy? Jeśli powiem, że mam środowisko do serwowania warstw z map servera na Linuxie i dlatego teraz na nim siedzę, to coś da? Nigdzie nie napisałem, żeby kupić Maca, bo taki jest kaprys. Wejdź na Twittera, zaczep kilku znanych designerów, chociażby współpracujących z creativebloq czy piszących dla net magazine, computer arts i zobacz, czego używają, jeśli nie wierzysz.

0

I jeszcze jedno: nie mam na celu wywoływanie flame'u, mimo że mam dość dosadny styl wysławiania się. Po prostu jesteś początkujący z tego co widzę, pytasz ludzi na forum programistycznym, gdzie spotkać grafika można ze świecą. Ja zajmuje się UX-em, korzystam na co dzień z narzędzi do prototypowania głównie, ale zdarza się z graficznych. Współpracuję ściśle z grafikami, w tym też miałem do czynienia z concept artistami w przeszłości i to co chcę powiedzieć to nie kupuj pc z windowsem, bo w momencie, w którym zdasz sobie sprawę, że sprzęt cię ogranicza dojdziesz do podobnych wniosków. Pytanie czy chcesz doświadczyć tego na własnej skórze? Ja żałuję, że kupiłem tak późno Maca i gdyby nie fakt, że niektóre konfiguracje w pracy wymagają na mnie przesiadki również na Debiana, to siedziałbym na nim większość czasu.

0

Jeżeli ten grafik się dopiero uczy to nie ma sensu pakować kupy kasy w sprzęt.

1

Przez pomyłkę wpisałem poniższy tekst gdzie indziej dzięki czemu zdobyłem "Złotą łopatę dnia"...

Jeśli ktoś chce byś profesjonalistą:

  1. Grafika 3D = Monitor 1440p+, procesor 4 rdzeniowy, min 16 GB Ram, karta graficzna ze wsparciem np. z CUDA

  2. Grafika 2D = Monitor 1080p+, procesor 2 rdzeniowy+, min 8GB Ram, karta graficzna zintegrowana

  3. Grafika 2D (obróbka zdjęć z RAW, portrety, zdjęcia grupowe ludzi, pejzarze) = Monitor 1080p+ z min 95% palety SRGB, procesor 4 rdzeniowy, 16 GB Ram, karta zintegrowana ponieważ o ile pamiętam chyba tylko Photoshop CS (nie Lightroom) korzysta z GPU tylko przy kilku filrach.

Do każdego ww. zestawu zalecam dysk SSD. U mnie Lightroom 5 i DxO Optics Pro 8 dostały skrzydeł po wymianie.
Przy grafice zawsze stawiam monitor na pierwszym miejscu, gdyż szybki efekt ale nijaki nie ucieszy.
Sam mam monitor z 98% SRGB i kiedyś kumple się ze mnie śmiali, że nie warto. Mina im zrzedła jak wyglądała modelka na moim ekranie, jak na ich i jak po wydruku....
Oczywiście, można kupić monitor spełniający jeszcze wyższe wymagania odnośnie palet np. Adobe RGB, ale wiąże się to z dodatkowymi nakładami.

0

Witam
Bardzo proszę o pomoc w doborze komputera stacjonarnego.
Znalazłem firmę która sprzedaje poleasingowe komputery.
Komputer potrzebuję do pracy na programach AUTOCAD, REVIT, ARCHICAD (BIM), PHOTOSHOP ORAZ DO RENDEROWANIA VRAY.
Oto zestaw który wybrałem:
DELL Precision T3500 Xeon W3550 i7 (4-rdzenie) 3.07 GHz / 16 GB / 1 TB / DVD-RW / Win 7 Prof. + Quadro

PARAMETRY:

Monitor Dell U2311HBProcesor Intel Xeon W3550 3.07 GHz (4 rdzenie)
Płyta główna Dell oparta na Intel X58
Pamięć operacyjna 16 GB
Dysk twardy 1 TB
Karta graficzna nVidia Quadro, 256 MB- JAKĄ KARTĘ ZAMIAST TEJ CZY Karta Graficzna Gainward GeForce GTX 750, 2 GB CZY Karta Graficzna Nvidia Quadro 2000
Karta muzyczna Integrated High Definition Audio
Karta sieciowa Broadcom® 5761 Gigabit 10/100/1000 Mb/s
Napęd optyczny Nagrywarka DVD-RW
Wyjścia 2 x PS2
2 x PCI-E x8
2 x Displayport
1 x DVI
2 x PCI-E x16
3 x PCI
2 x audio
1 x COM
1 x LPT
8 x USB 2.0
1 x RJ45
Wymiary 445 x 175 x 475 mm (Wys. x Szer. x Głęb.)
System operacyjny Windows 7 Professional, system jest zainstalowany na dysku wraz ze wszystkimi sterownikami
Okres gwarancji 6 miesięcy (możliwość roszerzenia do 12 lub 24 miesięcy)
Z góry dziękuję za pomoc i poradę Głośnik - normalnie odtwarza muzykę i inne dźwięki
Sticker licencyjny Windows 7 Professional, informacja na fakturze o zakupie komputera z Windowsem 7
Pisemna karta gwarancyjna

0
bakeraw2 napisał(a):

Dostałem za zadanie złożenia komputera dla grafika (ucz się dopiero i chce się zajomowac tym profesjonalnie).

Komputer jaki zastałem to:
Dual-Core CPU E5300 @ 2.60GHz
2GB Ram DDR2
Grafika zintegrowana

Czy po dokupieniu karty graficznej oraz monitora wystarczy do zabawy w photoshopie?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie karty + monitora?
Tzn jaki zestaw można uznać za minimum dla grafika?

Do samej obróbki fotografii wystarczy nawet coś w stylu zx-sectrum...
karty graficzne są do gier 3D... w czasie rzeczywistym, tz. tak z 60 klatek /s.

0

ponieważ o ile pamiętam chyba tylko Photoshop CS (nie Lightroom) korzysta z GPU tylko przy kilku filrach.

A co to za filtry muszą być, żeby się wydajnością przejmować przy fotografiach?

Co innego video, gdzie może być różnica w czekaniu 4 godzin albo 20 minut.

0
Azarien napisał(a):

ponieważ o ile pamiętam chyba tylko Photoshop CS (nie Lightroom) korzysta z GPU tylko przy kilku filrach.

A co to za filtry muszą być, żeby się wydajnością przejmować przy fotografiach?

Co innego video, gdzie może być różnica w czekaniu 4 godzin albo 20 minut.

Hasło: "photoshop plugin gpu"
http://www.nvidia.pl/object/adobe-photoshop-cc-pl.html

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0