Mysz do pracy - co polecacie

0

Niestety dziś praktycznie dobiłem moją świetną myszkę z której korzystam przy programowaniu. Posiadam ten zestaw od prawie 2 lat http://www.microsoft.com/hardware/pl-pl/p/wireless-desktop-2000#details i klawiatura się trzyma mysz niestety padła a dokładniej na scrollu była taka gumka, która się rozciągnęła i na koniec pękła. Polecacie coś podobnego? Ważne żeby była odpowiednio duża dla wygody dłoni i miała płynnego scrolla oraz była oburęczna. Ta była ciężka bo bezprzewodowa ale nie przeszkadzało mi to. Oglądałem trochę ale z płynnym scrollem ciężko cokolwiek ciekawego znaleźć ehh...

edit Budżet do 100zł ewentualnie nieco ponad.

0

Dwa typy:

  1. Logitech (koniecznie laserowy, ale zastanow sie czy nie wystarczy Ci z kabelkiem), obadaj w jakims MediaMarkt pare typow jak leza w dloni. Po kupieniu pierwszej laserowej nie wroce jzu do optycznej.
  2. O dziwo bardzo fajnie leza i dzialaja stare proste myszki Della: http://www.engadget.com/products/dell/m-uvdel1/
0

Właśnie miałem tę microsoftową polecić. Mi się genialnie na niej pracuje. Może jeszcze raz to samo?

0

@templas Wolałbym nie. Problemy z tym scrollem przez rozciągniętą gumkę dawały zbyt dużo nerwów.

@WhiteLightning Jak mówiłem potrzebuję myszki z płynnym scrollem innej nie kupie. Do grania taka jest do bani ale mało co gram w takie gry a jeżeli już to posiadam drugą z kabelkiem logitecha na którą się przerzucam. A do pracy po 2 latach na płynnym scrollu nie wyobrażam sobie przejścia na skokowy.

@fourfour hmm na stronie logitecha podają : Kółko przewijania: tak (kółko internetowe). Czyli tak jakby wskazywało na płynny scroll. Posiadasz może ją? Ile trzyma bateria? Bo na tej mojej miałem 2 baterie a trzymały góra 2 miesiące (przy pracy 12h co dzień i nie wyłączaniu jej na noc).
edit teraz widzę, że jest z tych mniejszych...

0
mr_jaro napisał(a):

@fourfour hmm na stronie logitecha podają : Kółko przewijania: tak (kółko internetowe). Czyli tak jakby wskazywało na płynny scroll. Posiadasz może ją? Ile trzyma bateria? Bo na tej mojej miałem 2 baterie a trzymały góra 2 miesiące (przy pracy 12h co dzień i nie wyłączaniu jej na noc).

Mam tę M325, nie wiem co rozumiesz przez płynny scroll, ale strony w necie przewijają się "po jednej linii obrazu", że tak powiem :) A w VS na przykład to po jednej linii tekstu...:P Bateria jest jedna, wymieniałem ją na 3 lata pracy 2 razy (ostatnio ze 2-3 miesiące temu). Wyłączam myszę na noc, używam jej 8-9 godzin dziennie.
Mam też inną Logitecha, M185 (http://www.oleole.pl/myszy-komputerowe/logitech-m185.bhtml). Myślałem, że będzie za mała i się nie przyzwyczaję do niej, ale jest ok. Używana jest do 4-5 godzin dziennie, nie wyłączana i na pierwszej baterii działała rok, więc wiele więcej o niej nie powiem.

0
fourfour napisał(a):

Mam tę M325, nie wiem co rozumiesz przez płynny scroll, ale strony w necie przewijają się "po jednej linii obrazu", że tak powiem :)

Płynny scroll to taki który mechanicznie nie ma żadnego przeskoku, innymi słowy kółko może być dowolnie ustawione na osi. Jak rozbierałem kiedyś myszki to tam po scrollu chodził taki drut co wpadał w wyznaczone mu dziurki, nadając mu np 50 różnych wyznaczonych pozycji i nic poza tym. I tego właśnie ma nie być żadnego drutu, żadnej z góry określonej pozycji. Przy takim scrollu takiej płynności przewijania na firefoxe nigdy nie zaznałem, a i w innych programach czuje się większa swobodę w ustawieniu contentu.

0

Ja chyba nie przywiązuję do tego aż takiej wagi. W tej M325 podczas kręcenia kółkiem czuje się pod palcem lekkie jakby "terkotanie", gdzieś czytałem, że jest to celowo zrobione, by jakby "łatwiej" było zatrzymać kółko we właściwej pozycji. Rozbierać to jej nie rozbierałem, ale nie sądzę, by tam były opisane przez Ciebie mechanizmy ustalania położenia. Trochę o niej masz tutaj http://www.trustedreviews.com/logitech-m325_Peripheral_review , może Ci się przyda :)

0

Właśnie lepsze ustalenie położenia to się przydaje w grach ale nie przy pracy. Zwyczajnie mnie to wkurza. Każdy z nas ma jakieś wymogi i przyzwyczajenia przy pracy ja mam takie. Więc jak będę miał okazję gdzieś ją sprawdzić to sprawdzę ale jeżeli jest terkotanie to już odpada.

0
mr_jaro napisał(a):

jeżeli jest terkotanie to już odpada.

Nie ma terkotania, jest "terkotanie". I to ledwie wyczuwalne... :) Ech, nie wszystko da się opisać, najlepiej sprawdź. Myślę, że będzie Ci odpowiadała :)

0

"Turbo-scroll" jak to nazywam jest zawsze opcjonalny - więc warto mieć. Wychylany scroll lewo-prawo to też fajny bajer.

Ja mam M705. NIE POLECAM laseru, jeżeli preferujesz pracę bez podkładki - na większości powierzchni jest to nieużywalne. Miałem wcześniej inną mysz od Logitecha i było dokładnie tak samo :/ A więc podkładka albo moje biurko - jedyne biurko, na którym ta mysz działa :P

M705 nie jest oburęczna, ale mają sporo myszy z podonymi ficzerami.

Co do baterii - akurat M705 była reklamowana jako superoszczędna, i że będzie działać nawet rok na bateriach. Poprzednia mysz działała różnie, w zależności od baterii (1 miesiąc no-name'y, 2 miesiące baterie samsunga, 9 miesięcy baterie GP). Dziennie średnio 8h przy kompie. Do nowej wsadziłem jakieś Duracelle i od 15 sierpnia 2013 działa do dziś. Wg programu Logitech SetPoint jeszcze 29 dni pozostało. Myszy nigdy nie wyłączam, jedynie do transportu laptopa. Przy wznawianiu pracy nie ma żadnych lagów. Zdecydowanie energooszczędne są te myszki.

0

Jak już przyszło do laserów itd. To zapytam, ten microsoft świeci na niebiesko? Co to jest? Bo działa idealnie praktycznie na każdej powierzchni

0

Na niebiesko, według mnie to dioda, ale nie powiem na 100%.

0

Nie lubię jak mi z myszki świeci - dotyczy to zarówno bajeranckich lampek jak i światła spod "bussiness end".
Mam NetScroll 200 i nic z niej nie świeci. Domyślam się że działa na podczerwień.

0

Przecież myszka leży na blacie/podkładce więc tego światła i tak nie widać

0

To niebieskie to jest BlueTrack™ - niebieska dioda LED i szerokokątna soczewka.

0

Laserowe myszy nie świecą światłem widzialnym dla człowieka. Natomiast często są w nich wstawiane diody jako "bajer". Na szczęście zazwyczaj można to wyłączyć (przynajmniej w Razerach tak jest).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1