Funkcyjna zmiana klawiszy na klawiaturze

0

Hello.
Swojego czasu zgubiłem prawy klawisz ALT, który odpowiada jak wiadomo za polskie ogonki. Została mi tylko blaszka, która nie zawsze uaktywnia rALT.
Googlowalem wiec za jakimś sposobem na przypisanie funkcji prawego ALT jakiemuś innemu klawiszowi. Szukałem nawet na forum. ale albo strona zwracała 404, albo (w przypadku forum) chodziło o kody źródłowe w C.
Znalazłem min. program SharpKeys (http://sharpkeys.codeplex.com/releases/view/79616), ale niestety w przypadku Windows 7 nie przynosi to rezultatu... inne tez nie działają albo strona producenta zwraca 404 (zamierzchle czasy :) ).
Czy zna ktoś sposób, aby przypisać działanie prawego ALT np pod E0_5D, lub pod np tyldę...

0

Nie wystarczy Ci tylda, a potem polska litera, też wychodzi ogonek.

1

Prawy alt = lewy alt + ctrl

0
bogdans napisał(a):

Nie wystarczy Ci tylda, a potem polska litera, też wychodzi ogonek.

http://i.imgur.com/7Vr2xBD.png No nie bardzo mi to działa, chyba ze o czymś nie wiem :)
Poza tym tylda to byl tylko przykład (zaczerpnięty z szukajki na forum). Najbardziej by mi pasował klawisz obok rALTa...

@gdgdfsgdf
Wolałbym jednak jednym klawiszem ;)
Niemniej dzięki...

0

tylda w sensie Shift+` (nic się nie powinno pokazać), teraz naciśnięcie na przykład "l" spowoduje wpisanie "ł"
ale jednak Alt+Ctrl jest wygodniejszy

dodam że polska klawiatura jako jedna z niewielu mapuje prawy alt jako alt+Ctrl, w większości krajów prawy alt działa identycznie jak lewy

0
lofix napisał(a):

Wolałbym jednak jednym klawiszem ;)

to kup nową klawiaturę? Albo wyjmij inny klawisz (na przykład prawy Ctrl który jest rzadko używany) i wstaw w to miejsce?

0
gdgdfsgdf napisał(a):
lofix napisał(a):

Wolałbym jednak jednym klawiszem ;)

to kup nową klawiaturę? Albo wyjmij inny klawisz (na przykład prawy Ctrl który jest rzadko używany) i wstaw w to miejsce?

Nie wiem czy widziales slowa kluczowe... moze moja wina ze nie napisalem w poscie... chodzi o LAPTOPA.
gdyby sprawa dotyczyla klawiatury na USB za 20zl bym nie zawracal glowy.

Moze wiec uscisle:

  1. Laptop
  2. brak rALTa
  3. Jezeli sie da - wolalbym podmiane funkcji klawiszy i uzywac czegos blizej rALT
2

http://superuser.com/questions/457763/program-to-re-program-my-keyboard/457767#457767
http://msdn.microsoft.com/en-us/goglobal/bb964665.aspx
Przy użyciu MSKLC możesz przemapować dowolny klawisz tak, aby robił ogonki - popatrz jak jest oprogramowana tylda.

1

Afish, tym KeyTweak`erem zrobiłeś mi dobrze...

zażółć żółtą łódź..
user image

  • Hej bejbe, żąźćłóę
    user image
0

MSKLC nie pozwala na zmianę klawiszy specjalnych, funkcyjnych itp.

Remapowania klawiszy można dokonać w rejestrze.
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/jj128267%28v=vs.85%29.aspx
http://download.microsoft.com/download/1/6/1/161ba512-40e2-4cc9-843a-923143f3456c/scancode.doc

HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Keyboard Layout, Scancode Map

Używam tego na starym laptopie: oryginalny prawy alt jest teraz prawym controlem (którego w ogóle nie było), a zbędny drugi backslash (WTF?) jest nowym prawym altem. teraz się łatwiej pisze.

beztytułu.PNG

0
lofix napisał(a):
gdgdfsgdf napisał(a):
lofix napisał(a):

Wolałbym jednak jednym klawiszem ;)

to kup nową klawiaturę? Albo wyjmij inny klawisz (na przykład prawy Ctrl który jest rzadko używany) i wstaw w to miejsce?

Nie wiem czy widziales slowa kluczowe... moze moja wina ze nie napisalem w poscie... chodzi o LAPTOPA.
gdyby sprawa dotyczyla klawiatury na USB za 20zl bym nie zawracal glowy.

W laptopie też można wymienić klawiaturę.

0
somekind napisał(a):

W laptopie też można wymienić klawiaturę.

dokładnie i wcale nie są takie drogie, a są najłatwiejsze do wymiany z całego laptopa (zazwyczaj cokolwiek się nie naprawia w laptopie to rozkręcanie trzeba zacząć właśnie od zdjęcia klawiatury)

poza tym chyba miało być "zażółć gęślą jaźń" ;)

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0