ArchLinux - instalacja

0

Witam!
Chcialem zainstalować ArchLinuxa jako drugi system, na maszynie gdzie mam obecnie Windows 7.
Instalowałem Archa z tutoriala z yt. Jako ze pierwszy raz sie za to biore to najpierw zainstlowalem go na wirtualnej maszynie (VirtualBox).
Gdy wszystko bylo ok, zatem zabralem sie za instalowanie tego systemu normalnie na osobnej partycji systemowej.
Wszystko szlo dobrze... pacman -Syyu.. partycjonowanie dysku.. instalacja, i pozniej trzeba bylo uruchomic ponownie komputer po czym właczyć 3 od góry opcje w menu głownym instalatora (coś ala "boot existing os") i co sie okazalo? odpala mi sie windows 7, a nie dalsza konfiguracja Archa jak to bylo na wirtualnej maszynie..
po wcisniecu "TAB" na opcji "boot existing os" wyskoczyla mi taka ścieżka ".com32 boot/syslinux/chain.c32 hd0 0".
Z tego co przeczytałem to hd0 oznacza pierwszy dysk (mam tylko jeden w laptopie) a kolejne 0 to nr partycji.
Archa instalowalem na sda3.. probowalem zmienic tą ścieżke na:
".com32 boot/syslinux/chain.c32 hd0 1"
".com32 boot/syslinux/chain.c32 hd0 2"
".com32 boot/syslinux/chain.c32 hd0 3"
".com32 boot/syslinux/chain.c32 hd0 4"
ale nic z tego.
Dodam, że teraz powiniem wejść w GRUB..
Czy ktos mi powie co tu wpisać, żebym mógł kontynuować dalszą instalacje Archa?

1

Nie wiem jak instalowałeś więc będę tutaj zgadywać. Zapewne nie zainstalowałeś GRUBa na dysku.W GRUB2 jest dodatkowo w Arch paczka os-prober, która wykrywa inne systemy w tym Windows 7. W dużym uproszczeniu opis dla GRUB w wersji 2:

  • Odpalasz płyte arch
  • Montujesz partycje (mount) w /mnt
  • Robisz arch-chroot /mnt (czy jak to tam przy instalacji było opisane)
  • pacman -S os-prober żeby wykrył W7
  • grub-install /dev/sda instalujesz GRUBa na dysku (w MBR) i program znajdzie, na której partycji masz pliki GRUBa
  • grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg utworzy plik konfiguracyjny w tym wpisy dla Arch i Windows 7
  • reboot
0

dzieki, zainstalowalem, natomiast mam teraz problem bo nie chce mi sie terminal otworzyć

0

Jaki terminal? xterm czy cos typu gnome-terminal? Do tego drugiego musisz miec locale odpowiednio ustawione.

0

nakładke graficzną mam gnome, ale terminal nie wiem jaki :D Dopiero zaczynam przygode z linuxem, nie chciałem Ubuntu, bo podejrzewam, że za wiele bym sie na nim nie nauczył. Jest jakiś dobry poradnik o linuxie (archu lub ogolnie) poza WIKI od Archa? Znam tylko pare podstawowych komend do terminala, ale nic poza tym. Po przesiadce z Win 7 wszystko wydaje sie takie trudne..

1

Może to ci się przyda: http://www.prz.edu.pl/oracle/files/unix%20-%20akademia%20oracle.pdf
Jest to kurs kierowany pod Solaris, ale nie powinno być problemów na innych dystrybucjach. Na pewno nie ma w nim działu o Pacman'ie :p

Jeżeli zaczynasz dopiero z linuxem, to polecam ci Linux Mint 17. Wg. mnie jest lepszy od Archa na początek i ma graficzna instalację, a z Cinnamonem wygląda całkiem niczego sobie. (Motyw: Black Ice) :p

2

@xxxmateusz00xxx

#Wejdz w /etc/locale.gen.
#Znajdz #en_US.UTF-8 UTF-8.
#Usun hash przed en.
#Zapisz plik.
#Wpisz w konsoli locale-gen.
#Otworz plik /etc/locale.conf (moze nie istniec, wtedy stworz).
#Wklej ponizszy kod.LANG=en_US.UTF-8
LANGUAGE="en_US.UTF-8"
LC_CTYPE="en_US.UTF-8"
LC_NUMERIC="en_US.UTF-8"
LC_TIME="en_US.UTF-8"
LC_COLLATE="en_US.UTF-8"
LC_MONETARY="en_US.UTF-8"
LC_MESSAGES="en_US.UTF-8"
LC_PAPER="en_US.UTF-8"
LC_NAME="en_US.UTF-8"
LC_ADDRESS="en_US.UTF-8"
LC_TELEPHONE="en_US.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="en_US.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="en_US.UTF-8"
LC_ALL=

#Zapisz plik.
#Zrestartuj komputer.
0

Nie moge otworzyc pliku /etc/locale.gen.
http://s6.ifotos.pl/img/Screensho_eahswxa.png

Podczas proby uruchomienie terminala widze cos takiego: http://s3.ifotos.pl/img/Screensho_eahswen.png

Pamietam ze podczas instalacji usuwalem hash z #en_GB.UTF-8 UTF-8.
Jak wyglada sprawa ze sterownikami, bo nie mam WiFi, internet tylko przez LAN.
Co ustawic/przestawic, aby mogl pisac polskie znaki.
Dlaczego dzwiek po wlaczeniu jest wyciszony.
Nie mam obrazu podczas ogladania filmow na yt, dzwiek jest ok.
Archa instalowalem bazujac na tym filmiku:
Jedyne co inaczej zrobiem to partycjonowanie. Mam dwie partycje (swap ok 7GB, i 140GB na cala reszte)

Szkoda, ze wam tak d*** zawracam, ale poczatki zawsze sa ciezkie..

1

Wyjdź do konsoli poza X (u mnie taka magia to np Alt-Ctrl-F1) zaloguj się na roota i dajesz

nano -w /etc/locale.gen

i zmieniasz co Ci potrzebne. to samo dajesz z locale.conf itp
Nie pamiętam czy na archu jest systemd czy nie, ale jeśli jest to wybór locale możesz miec przez komendę localectl
Dźwięk po włączeniu wyciszony - pewnie nie zapisuje Ci ustawień miksera. Zależy jaki masz serwer dźwięku (alsa/pulseaudio)
Z flashem - coś z tego https://wiki.archlinux.org/index.php/browser_plugins
Z wifi - jaką masz kartę? może brak sterów/nie skonfigurowany networmanager albo coś

0

gnome-terminal juz dziala :)
WiFi: http://s2.ifotos.pl/img/Beztytuuj_eahsaha.jpg
Jak sprawdzic jaki mam serwer dzwieku?

EDIT:
Wifi juz dziala ;p (przy wifi pisze "connecting", czyli jakby sie laczylo caly czas, ale dziala)
Dzwiek (alsa) juz dziala.

brakuje mi tylko mozliwosci pisania polskich znakow.
I jak tu sie instaluje programy?
Wiem ze mozna jakos przez pacman'a, a co z programami ktore pobieram z neta i sa spakowane do jakiegos dziwnego formatu np:
chromium-36.0.1985.143-1-x86_64.pkg.tar.xz

0

Możliwość pisania PL znaków będziesz miec jesli ustawisz https://wiki.archlinux.org/index.php/Keyboard_configuration_in_console i https://wiki.archlinux.org/index.php/Keyboard_configuration_in_Xorg

Instalacja programów: To linux man, tu nie muszisz ściągać programów z neta ;) instaluj wszystko z pacmana, lepiej na tym wyjdziesz, od razu będziesz mieć aktualizcje itp. jak czegos nie ma w paczkach, nie ma w dodatkowych repozytoriach itp, to wtedy się bedziesz zastanawiać ;)

0

No widze, ze na razie wszystko co chce jest w bazie w pacmanie. Sprawdzam komenda "pacman -Ss nazwa_pakietu"
A o co chodzi z dodatkowymi repozytoriami?

0

nie musze instalowac zadnych antywirusow i firewalli jak na windowsie? ;D
gdybym pozniej chcial zmienic gnome na np kde to nie bedzie problemu z plikami i programami ktore juz mam zainstlowane? nie trzeba bedzie od nowa wszstkiego robic?

0

jeżeli chodzi o zmianę z Gnome na KDE to bez problemu.
Firewall jest iptables , a jak chcesz antywirus możesz zainstalować clamav .

0

antywirus w linuksie jest równie nieprzydatny jak łódź podwodna w górach. systemy uniksowe dzięki samej swojej konstrukcji są bardzo odporne na zabawy z hakerami. wystarczy pamiętać, żeby nie pracować jako root wtedy, kiedy nie jest to naprawdę konieczne(pacmana bez problemu wywołasz przez sudo. obsługę sieci bezprzewodowej także), ustawić mocne hasła(hasła cyklicznie zmieniać i sprawdzać /etc/passwd czasem w poszukiwaniu użytkowników, których nie powinno być), regularnie aktualizować oprogramowanie(raz dziennie wpisz sobie sudo pacman -Syu) i skonfigurować troszkę paranoicznie logi systemowe(nie tylko skonfigurować, ale i przeczytać czasem).
jeśli nie instalujesz czegoś przez menadżera pakietów, bo np nie ma w repozytorium, to sprawdzaj sumy kontrolne i pobieraj oprogramowanie tylko od twórców; żadne dobreprogramy.pl czy inne.
i nie ignoruj, kiedy podczas pracy z systemem odniesiesz wrażenie, że coś jest nie do końca w porządku, np zbyt wolna praca systemu przy niewielu uruchomionych przez Ciebie procesach. takie podstawowe przykazania zabezpieczeń systemu. warto też poczytać o zabezpieczeniach czasami-nie boli, a od wiedzy się nie umiera:)
antywirus nie będzie miał nic do roboty w takim systemie. naprawdę. nie będzie w stanie zrobić nic więcej niż świadomy administrator.

1

systemy uniksowe dzięki samej swojej konstrukcji

Rotfl. Raczej dzieki temu, ze sa totalnie niszowe, a sami userzy w wiekszej liczbie przypadkow po prostu wiedza co klikaja. Nie martw sie, niezaleznie od konstrukcji jak ich nazwales "hackerzy" (wtf O.o!) sobie poradza.

0

Mam jeszcze kilka pytan. Jak odpalic program napisany w code::blocks? po wcisnieciu F9 mam ponizsze info
http://ifotos.pl/zobacz/Screensho_eaxrsen.png/

Nie moge rowniez nic skopiowac/przenies na pendrive'a czy zewnetrzy dysk (oba maja system plikow ntfs)

0

https://wiki.archlinux.org/index.php/NTFS-3G

a czy XTerma możesz odpalić bezpośrednio z menu/wpisać w konsoli 'xterm', czy też wywala?

0

Zainstalowalem Xterm i ntfs-3g i juz wszystko dziala.
Swoja droga.. czy tak wszystko po kolei trzeba instalowac? Da sie gdzies na serverach arch'a zapisac zainstalowane obecnie przeze mnie wszystkie programy i ustawienia, tak aby przy nowej instalacji systemu mozna bylo jedna komenda wszystko na raz zainstalowac?

Jeszcze tylko nie umiem dojsc jak wlaczyc mozliwosc pisania polskich znakow. A moze od tego jest inna kombinacja klawiszy niz pod windowsem?

0

Ja bym wybrał na twoim etapie dystrybucję out of the box, np: Manjaro które jest oparte na Arch Linuxie. Dlaczego? - z tego co widzę i sądzę, jesteś raczej początkującym użytkownikiem linuxa, a w archu trzeba wszystko robić od d**y strony. Jeśli masz na to chęci i czas żeby poznawać linuxa i denerwować się, że coś np w ubuntu działa a u Ciebie nie, bo nie masz doinstalowanej jakieś paczki.
Sam przerabiałem instalację archa i wszystko fajnie (przebrnąłem przez środowiska (xfce, cinnamon, unity - wtedy jeszcze dość ułomne, kde). I powiem tak: szkoda zachodu, chyba że jesteś wytrawnym użytkownikiem linuxa i niczym pedant wybierasz selektywnie pakiety który będziesz używał, lub potrzebujesz niestandardowej konfiguracji.
Jeśli masz dobrego kompa: to sudo pacman -S gnome gnome-extra, lub instalnąć kde, dostaniesz masę narzędzi gui dołączonych do w/w środowisk i będziesz mógł sobie wyklikać wszystko.

I zamiast instalować yaour-ta, zainstaluj packera. Przy instalacji paczek z AUR lub oficalnego repo nie trzeba używać dwóch narzędzi, a packer nam sam znajdzie lub zapyta jeśli znajdzie tu i tu paczki. Tak samo z upgradem.

0

Akurat na linuksa mam czas i cierpliwosci, a gdy na prawde cos szybko potrzebuje czego nie umiem zrobic na archu to wchodze na win 7 i po problemie.
Nie chodzi mi wlasnie o wyklikanie wszystkiego, bo gdyby o to mi chodzi to od razu bym zainstalowal Ubuntu.
Korzystam wlasnie z yaourta, postaram sie zmienic na packera skoro nie bedzie trzeba szukac programow w kazdym z osobna

0

Zatem zacne są twe pobudki i życzę wytrwałości: Ubuntu to inna bajka -> wątpliwa stabilność, stare pakiety. Szkoda czasu :P. Dodatkowo jeśli chcesz mieć "normalne" czcionki w przeglądarce jak i ładniejsze renderowanie w systemie, polecam zainstalowanie Infinality (https://wiki.archlinux.org/index.php/Infinality-bundle+fonts). Zamiast xterma zainstaluj terminator + tmux + oh my zsh.
No i nastaw się na fakt, że jeśli będziesz instalował jave od oracle, to niestety aplikacje w swingu nie powalają wyglądem czcionek...

0

coś-trochę nie-do-końca prawdę-piszesz...
xterm jest mu potrzebny choćby ze względu na te codeblocks. a to prawdopodobnie nie jedyny program, który z xterma korzysta. xterm to uniksowy standart i w każdym środowisku graficznym jest, a przynajmniej być powinien.
jako alternatywę dla brzydkiego i topornego xterma, na potrzeby korzystania z wirtualnej konsoli polecam yakuake-bardzo wygodna i wygląda też fajnie, ale nie wiem jak z dostępnością tego w gnome.

ubuntu jest raczej stabilne. udziwnioność względem debiana, od którego się wywodzi nadrabia pod względem stabilności tym, że wiele firm, czując kasę, dokłada się do rozwoju tego systemu. pakiety też nie aż tak przestarzałe. prawda, w archu od razu najnowsze dostajesz, a w debianowcach czeka się aż się pakiet uzna za bezpieczny... ale ta różnica nie jest aż tak wielka- zwłaszcza ubuntu, jakby go nie nienawidzieć, ma pakiety całkiem aktualne. i śmiem zaryzykować stwierdzenie, że ubuntu jest od archa trochę pewniejsze jeśli o stabilnośc idzie

@autor
na serwerach archa nic nie zapiszesz, chyba, ześ deweloper i tam wrzucasz nowe pakiety alboco, a i do tego nie tak króŧka droga.
wg mnie najprościej stworzyć sobie na oddzielnej partycji pliczek tekstowy i tam po kolei nazwy pakietów.
ja oprócz nazw pakietów, trzymam jeszcze u siebie skróconą instrukcję co robić i w jakiej kolejności, bo zapomnienie o głupim '-o /boot/grub/grub.cfg' przy wywoływaniu 'grub-mkconfig'(o tym nie ma w install.txt na płytce) i szukanie tak prostego błędu przez godzinę jest... po prostu żenujące.
możesz jeszcze poczytać jak się robi pakiety instalacyjne i z działającego systemu zrobić sobie własną płytkę z archem dopasowanym do Ciebie(znaczy informacje i polecenia w wersji zautomatyzowanej, bo arch jest zawsze netinstall, chyba, że jeszcze bardziej wszystko udziwnisz), ale to więcej roboty, a i tak prawdopodobnie jeszcze przez niemało czasu będziesz dużo w swoim systemie zmieniał, czy to środowisko graficzne(ja też zaczynałem od gnoma, ale w wersji drugiej, bo był jeszcze fajny. jak tylko zobaczyłem gnome3, podkuliłem ogon i zainstalowałem kde:D), czy to połowa folderu /etc ulegnie całkowitemu remontowi, czy to jeszcze co innego... a póki kusi, żeby dużo dłubać, trzeba dłubać i ułatwiać sobie dłubanie:)

0

Jak odpalic program napisany w code::blocks?

Zmien terminal, ktorego uzywa C::B, click

xterm jest mu potrzebny choćby ze względu na te codeblocks. a to prawdopodobnie nie jedyny program, który z xterma korzysta.

Nie, nic nie uzywa xterma jako takiego. Uzywa jak juz jakiegos terminala, a jakiego? zalezy od ustawien.

xterm to uniksowy standart i w każdym środowisku graficznym jest, a przynajmniej być powinien.

To nie jest zaden standard, to po prostu zwykla aplikacja okienkowa, ktorej nie trzeba w ogole instalowac. I nie, nie powinien byc, bo zwyczajnie malo kto go uzywa.

1
sockenesser napisał(a):

coś-trochę nie-do-końca prawdę-piszesz...
xterm jest mu potrzebny choćby ze względu na te codeblocks. a to prawdopodobnie nie jedyny program, który z xterma korzysta. xterm to uniksowy standart i w każdym środowisku graficznym jest, a przynajmniej być powinien.

xterm jest takim samym emulatorem terminala jak terminus... tylko starym jak świat i z mniejszą liczbą "ficzerów".

sockenesser napisał(a):

coś-trochę nie-do-końca prawdę-piszesz...
ubuntu jest raczej stabilne. udziwnioność względem debiana, od którego się wywodzi nadrabia pod względem stabilności tym, że wiele firm, czując kasę, dokłada się do rozwoju tego systemu. pakiety też nie aż tak przestarzałe. prawda, w archu od razu najnowsze dostajesz, a w debianowcach czeka się aż się pakiet uzna za bezpieczny... ale ta różnica nie jest aż tak wielka- zwłaszcza ubuntu, jakby go nie nienawidzieć, ma pakiety całkiem aktualne. i śmiem zaryzykować stwierdzenie, że ubuntu jest od archa trochę pewniejsze jeśli o stabilnośc idzie

Zaprawde powiadam Ci, że mylisz się. Pomijając fakt, że od groma programów nie ma w repo - znajdź sobie phpstorma, intellij, dropbox itd.. i zainstaluj z repo ;-).
Pracowałem rok na ubuntu 13.10 i powiem jedno: obsługa programów, sterowników jest dużo lepsza w archu i sysek dużo szybciej chodzi bez przywiech. Na tym samym sprzęcie nie raz mi zmroziło phpstorma, a na archu taka sytuacja jak dotąd mi się nie zdarzyła. Nie wiem czy wiesz, ale canonical na razie jest na minusie, a taki redhat dobrze się ma, więc coś słabo ładują kasę :P.
I śmiem zaryzykować, że stabilniejszy i pewniejszy linux na serwer to redhat, debian, arch, ubuntu. Już lepiej spisuje się mint...

sockenesser napisał(a):

@autor
na serwerach archa nic nie zapiszesz, chyba, ześ deweloper i tam wrzucasz nowe pakiety alboco, a i do tego nie tak króŧka droga.

totalna bzdura.

0

Pomoze mi ktos z polskimi znakami, bo nie moge dac sobie z tym rady. Probowalem ustawiac w locale.conf i xorg na odpowiednie wpisy na pl, ale wyszlo mi tak ze system odpalil mi sie po polsku, a znakow polskich nadal pisac nie moge (chyba cos nie tak przestawilem). Pozniej powrocilem do pierwotnych ustawien en
System chce zeby zostal po en, ale znaki polskie by sie przydaly

0

A jak odpalasz DE? Jak przez xinita, to dopisz przed exec <twoje_de> linijke setxkbmap pl. Jak jakos inaczej to poszukaj na wiki, bo zadnych informacji nie dales...

0

nie wiem o co chodzi z "DE", z "xinit" z reszta tez

0

No to odpal laskawie wiki. Po lewej stronie masz wyszukiwarke, gdzie mozna wprowadzac tekst. Wpisujesz tam cos czego nie wiesz i czytasz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1