AMD a4-5000 czy intel Celeron 2020m?

0

Przepraszam za błąd w nagłówku miało być: "Pentium 2020m"
Posiadam już dosyć mocny komputer stacjonarny (i5-3570k, GTX 670, win 8.1),
przede wszystkim do gier i multimediów (nie chcę przeznaczać go pod główna maszynę do programowania),
ale postanowiłem ostatnio zakupić laptopa (Linux), aby mieć mobilną, niczym nie zaśmieconą platformę do programowania.

Nie oczekuję aby była to nie wiadomo jaka maszyna, bo dopiero uczę się programować, ale równocześnie chcę aby pozwoliła mi się jak najlepiej rozwinąć.

Mam na oku komputery Lenovo z serii G:
G580: http://shop.lenovo.com/pl/pl/laptops/lenovo/g-series/g580/ dokładniej: http://www.morele.net/laptop-lenovo-ideapad-g580h-59-406020-631238/
G500: http://shop.lenovo.com/pl/pl/laptops/lenovo/g-series/g500/ dokładniej: http://www.vobis.pl/laptop-len[...]825-2-128356.html#specyfikacja
G505: http://shop.lenovo.com/pl/pl/laptops/lenovo/g-series/g505/ dokładniej: http://www.morele.net/laptop-lenovo-ideapad-g505-59-407173-631973/

Jedynym problemem, który rozważam to to czy wziąć Pentium'a 2020m czy A4-5000.

Z tego co udało mi się do tej pory dowiedzieć Intel radzi sobie lepiej z programami codziennego użytku, natomiast AMD z procesami wielowątkowymi, ale nigdzie nie mogę znaleźć żadnych benchmark'ów na to wskazujących.

Czy to prawda że przy programowaniu ważna jest ilość wątków obsługiwanych przez CPU? Który procesor lepszy do tego typu pracy?

0

Ja osobiście nie zdecydował bym się na żaden z wyżej podanych.
Powiedz do ilu PLN oraz jakiego środowiska używasz i jakiej technologi, wtedy pomożemy ci wybrać jak najlepszy.

0

Niestety 1300zł max bo mam dosyć mały budżet, tak poza tym uczę się we własnym zakresie i jak na razie na razie nie idę na żadne studia informatyczne.

Na ten moment to tylko Pascal i C++(jeszcze niewiele potrafię), czasem Blender (ale do tego używam PC), kiedyś może coś więcej. Nie ma to być komputer dla wymagającego programisty, tylko raczej coś do nauki dla początkującego. Zdecydowałem się kupić laptopa bo jednak można go wziąć praktycznie wszędzie,
w przeciwieństwie do PC.

Chciałbym połączyć przyjemne z pożytecznym, czyli głownie programować i uczyć się,
ale od czasu do czasu kiedy gdzieś wyjadę mieć przy okazji jak sprawdzić pocztę itp.
Wiem mógłbym kupić tablet, albo lepszy telefon do takich rzeczy,a korzystać z PC do programowania, ale jednak wolałbym laptopa jako moją mobilną platformę.

I tylko z czystej ciekawości jeszcze raz zapytam: "Czy to prawda że przy programowaniu ważna jest ilość wątków obsługiwanych przez CPU?"

1

Mój sposób na znalezienie dobrego sprzętu:

  • Allegro -> Elektronika -> Laptopy
  • Sortuję według popularności
  • Otwieram 10 pierwszych ofert
  • Porównuję
  • Wchodzę na morele i tam robię to samo
  • Wybieram najlepszy zestaw

klik
klik

0

Dziękuję za pomoc, aczkolwiek chętnie usłyszał(właściwie to przeczytał) bym opinię innych na ten temat.

0

do programowania polecam tylko intela bo wspiera więcej technologii i rozkazów z tym związanych, choćby Intel VT który pozwala na dużo szybszą wirtualizację androida (bez tego praktycznie nie obędzie się bez fizycznego urządzenia)

nie polecałbym kupna niczego poniżej i5, bo za rok czy dwa może się okazać że laptop się nie nadaje nawet do oglądania stron internetowych (coraz więcej stron zaczyna stosować całe filmy jako tło, mnóstwo javascriptu do poprawnego wyświetlenia strony (angular + jquery); większość starszego sprzętu ledwo wczytuje takie strony)

jeżeli nie chcesz się zniechęcić do programowania to nie programuj na słabym sprzęcie

0

nie polecałbym kupna niczego poniżej i5, bo za rok czy dwa może się okazać że laptop się nie nadaje nawet do oglądania stron internetowych

Jasne w ogóle niedługo zaczną dodawać minimalne wymagania sprzętowe do stron internetowych.
Mam lapka z prockiem i3 2.5 ghz podpięty drugi monitor i nie mam problemu z odpaleniem kilku-kilkunastu zakładek w chromie + czasami ze 3 projekty w VS otwarte naraz.

Do programowania wystarczy Ci cokolwiek ten pierwszy link od @Trebuh wygląda dobrze. A peceta nie weźmiesz na zajęcia żeby nie nudzić się na nudnych wykładach.

0
Deagle_14_mm napisał(a):

I tylko z czystej ciekawości jeszcze raz zapytam: "Czy to prawda że przy programowaniu ważna jest ilość wątków obsługiwanych przez CPU?"

Nie specjalnie.
Wątków jest z 600 a rdzeni zwykle 2 - 4.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1