Instalacja apache2 pod Debianem 7,5 błąd: Brak kandydata do instalacji

0

Gdy wydam polecenie do instalacji otrzymuję taki komunikat:

root@debian1:/# apt-get install apache2
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Pakiet apache2 nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet.
Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez inny
pakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł.

E: Pakiet apache2 nie ma kandydata do instalacji

Próbowałam zrobić tak jak na tej stronie:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2692118.html

Ale nadal jest tak samo. Mam 7,5 a nie 7 i chyba inne środowisko graficzne (GNOME ale nie wiem czy dobrze pamiętam).

Zamieniłam plik sources.list na ten podany na stronie wyżej (ten ostatni) Autorowi pomógł mnie niekoniecznie.

1

daj wynik dpkg -l | grep apache cat /etc/apt/sources.list oraz walnij z roota aptitude update

0

Pobrałam z tej strony//debgen.simplylinux.ch/
a raczej przepisałam adresy źródeł do sources.list użyłam cat >> sources.list o to wyniki:

root@debian1:/etc/apt# dpkg -l | grep apache 
ii  apache2.2-bin                          2.2.22-13+deb7u1                   i386         Apache HTTP Server common binary files
ii  libapache-pom-java                     10-2                               all          Maven metadata for all Apache Software projects
ii  libapache2-mod-dnssd                   0.6-3                              i386         Zeroconf support for Apache 2 via avahi
root@debian1:/etc/apt# 
root@debian1:/etc/apt#  cat /etc/apt/sources.list
# 

# deb cdrom:[Debian GNU/Linux 7 _Wheezy_ - Official Snapshot i386 LIVE/INSTALL Binary 20140427-18:26]/ wheezy contrib main non-free

deb cdrom:[Debian GNU/Linux 7 _Wheezy_ - Official Snapshot i386 LIVE/INSTALL Binary 20140427-18:26]/ wheezy contrib main non-free

deb http://security.debian.org/ wheezy/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/ wheezy/updates main contrib non-free

deb http:/ftp.pl.debian.org/debian stable main

deb-src http://ftp.pl.debian.org/debian stable main

Zauważyłam że nie dałam jednego ukośnika i teraz jest już w porządku mam apache ;)

Jakby ktoś szukał i trafił tu, to jest jeszcze potrzebne tak jak koleżanka napisała apt-get update następnie apt-get install xxxx gdzie xxxx to nazwa tego co chcecie zainstalować.

Dzięki, bo inaczej nie wiem kiedy bym zauważyła brak tego "/" :)
aptitude update to inaczej apt-get upgrade? to jest to samo? (Chyba robi to samo ;))

0

najprościej tłumacząc:
aptitude update -odświeża listę repozytoriów (aktualizuje sobie co jest w repozytoriach i co wgl możesz zainstalować)
aptitude upgrade (rowniez aptitude dist-upgrade aptitude safe-upgrade - upgrade systemu. wszystkie pakiety aktualizuje do najnowszych wersji dostępnych w repozytoriach. Zwykle instalując warto aptitude update && aptitude install nazwa_aplikacji

0

Chciałam się spytać o aptitude update i apt-get update ;) Nie wiem czemu ale znowu napisałam upgrade. Upgrade ingeruje tylko w pakiety zainstalowane, mam rację? (Tak mi się wydaję...)

2

@lightinside tak to jest to samo. tak samo możesz apt-get install nazwa_aplikacji albo aptitude install nazwa_aplikacji . najlepiej zdecydować się na jedno z tych narzędzi i się tego trzymać. w wypadku Debiana polecam aptitude.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1