Dwa monitory do programowania

0

Cześć, po mału zbieram się do zakupu całkiem nowego zestawu komputerowego, głównie do programowania i wstępnie jestem za zakupem 2 monitorów, tylko jest tego tyle na rynku, że o ile z procesorem i płytą główną nie miałem problemu (Core 4790k i ASUS Z97-PRO) to z monitorami szczerze nie wiem co wybrać.

Wiem, że lepiej wziąć matryce IPS i w sumie tyle, nie wiem tylko na co się zdecydować, wstępnie oglądałem monitory ASUS-a i ViewSonica, ale może wy macie lepsze doświadczenia z 2 monitorami, w pracy macie takie zestawy i możecie coś więcej o tym powiedzieć albo doradzić, za co będę wdzięczny.

Tak jak mówiłem monitory bardziej do pracy niż do jakiegoś grania w gry (zwłaszcza tomb rajder) :)

Więc mała ankieta:

  1. Jaka rozdziałka i przekątna monitorów najlepiej dla Visual Studio, PHP Storm etc. na 2 monitory?
  2. Jaką markę wybrać?
  3. Jaka matryca?
  4. Na co zwracać uwagę
  5. Czego unikać jak ognia

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

0

Nie wiem nad czym tu się pieścić. Rozdzielczość FullHD, 22" lub większy no i aby były dwa takie same modele. Ja mam lapka, dokupiłem do tego używany monitor i kolory się różnią ale lepsze to niż jeden monitor.
Nad kątami, kolorami i innym badziewiem moim zdaniem nie ma się co rozwodzić bo to tylko do programowania. A ja osobiście zwróciłbym uwagę czy można monitor odwrócić w pionie, w przyszłości może kupi się kolejny i nie będzie miejsca na biurku, a przeglądarkę czy dokumentacje dobrze się tak przegląda.

1

@dam1an: Nie do końca się zgadzam - odkąd mam IPS i poznałem, czym są porządne kąty (zwłaszcza pionowe) to wszystkie monitory o przekłamanych kolorach mnie zwyczajnie denerwują. Zwłaszcza nowe jakieś 27" iiyamy w pracy i mój własny laptop...

  1. Mam ograniczenia przestrzeni "fizycznej", więc wybrałem 23" z 1920x1080 i traktuję to obecnie jako bardzo dobry zestaw przekątnej/rozdzielczości. 27" jest dla mnie osobiście za duże, zwłaszcza w zestawie dwóch;
  2. Nie zawiodłem się jak na razie na Dellu, iiyamie (poza pracą, ale nie uczestniczyłem w wyborze dokładnego modelu) i Fujitsu (nie wiem czy nadal robią monitory). Samsung był ok, ale teraz u mnie stracił jakością ekranu w laptopie, nie wiem czy się tym sugerować w monitorze :-);
  3. Wystarczy według mnie tani IPS. Nie musi być idealnego odwzorowania kolorów, ale kąty są jednak fajne.;
  4. Zastanów się nad fajną regulacją we wszystkie strony (w tym regulacją wysokości) i może nad wspomnianym wyżej pivotem - nigdy nie użyłem jeszcze, ale parę osób było zadowolonych. Ja kupiłem (przypadkiem, bo się nie sugerowałem) z hubem USB... i okazało się, że to bardzo fajne rozwiązanie. Wadą mojego monitora jest brak HDMI - jest za do DisplayPort, z którego akurat korzystam. Przy dwóch monitorach znaczenie ma też grubość ramki bocznej, przypatrz się na to.;

Możesz obejrzeć na przykład Dell P2414H albo U2414H - ten drugi ma zdaje się lepsze złącza i ładniejszy wygląd z tego co pamiętam.

1

Skoro kupujesz dwie sztuki to nie masz problemu dopasowania do siebie monitorów, to fajnie

  1. FullHD to minimum, wiadomo. 22-24 cale. Jeżeli interesują Cię modele powyżej 24 cali - to niech rozdzielczość będzie większa, bo ja mam 27 w FullHD i czuć, że to przesada (ale przynajmniej wzrok mi się nie psuje, bo wszystko duże). Do takiej 27 (nie mówiąc o dwóch) potrzebujesz głębokiego biurka (szerokiego w sumie też) - przy tych monitorach nie możesz siedzieć z nosem w nich, bo wzrok nie ogarnia ;) Biurko 80cm głębokości jest ok.

  2. Mam Philipsa 27 - jest ok, ładnie świeci, kolory spoko - ale trochę jakby widać pionowe pasy rozdzielające piksele (minimalnie, ale jest) - zakładam, że to "wina" tego, że monitor jest 3D (a więc takie coś odradzam, jeżeli będzie "przy okazji") i rozdzielczość niewielka jak na te wymiary. Mam też BenQ 21,5 (sprzed 6 lat chyba) - niby tania marka, ale obraz jest superczysty, kąty są spoko, kolory piękne, no i chodzi cały czas sprawnie. Generalnie dużo ludzi ich poleca, choć ja się bałem trochę przy zakupie - nigdy wcześniej nie widziałem ich monitora na oczy, no i fakt, że to najtańsza marka (pomijając totalne noname'y) budził wątpliwości.

  3. Mi to wisi jako tako, zapewne tylko graficy coś w tym widzą. Tobie do programowania też nie potrzeba cudów. Podświetlenie MUSI być LED - różnicę zauważysz dopiero, gdy posiedzisz parę dni pod rząd 18h przy monitorze ;] na zwykły nie da się patrzeć, bo oczy bolą nawet pomimo dwóch tabletek p/bólowych, na LED się da :D

  4. Matryca matowa, podświetlenie LED, gęstość pikseli taka jak dla rodziałki FullHD przy 22-24 cali, porty wejścia.

  5. Ja nie brałbym marek - Samsung i LG - zawsze mi się źle kojarzą, LG głównie z opinii w necie, Samsung z doświadczenia (od sprzętów audio, po pamięci - wszystko co od Samsunga mi się psuło). Monitor Samsunga w pracy działa, ale na KAŻDYCH ustawieniach kolorów/jasności/itd. nie da się zauważyć różnicy między #eee a #fff. Kolejny szajs do kolekcji.

0

A jakie znaczenie maja kąty patrzenia i kolory dla programisty?
Ważna jest ostrość obrazu i szybkie odświeżanie. Gdy przesuwasz tekst, to obraz nie może smużyć.

1

Kąty mają jakieś znaczenie, szczególnie przy dużych monitorach. Żeby się nie okazało, że szary jest widoczny tylko na środku ekranu, a przy brzegach jest biały.

0
__krzysiek85 napisał(a):

A jakie znaczenie maja kąty patrzenia i kolory dla programisty?
Ważna jest ostrość obrazu i szybkie odświeżanie. Gdy przesuwasz tekst, to obraz nie może smużyć.

Jak kupisz słabą matrycę to zauważysz. Mam teraz Acera - trzeba się (lub matrycę) wyginać żeby zobaczyć cały ekran poprawnie... (#!$%!)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1